Alpha 1500 od Pelikána
Re: Alpha 1500 od Pelikána
Toty, mechanicky paka na servu-dirka bliz stredu=mensi vychylka. Na ovladane plose dirka bliz ose otaceni=vetsi vychylka.
Je mozne ze na pace kormidla mas jen jednu dirku. Nevim jak to Pelikan ma.
Ano, Cadet je zakladni radio, ktere nic moc neumi. Lepsi radia umi dual rate (D/R), cili si muzes prepinat velikost vychylek cudlikem za letu.
Ad smrad: na previjeni motoru se vykasli. Vem rovnou novej cinskej motor.
Je mozne ze na pace kormidla mas jen jednu dirku. Nevim jak to Pelikan ma.
Ano, Cadet je zakladni radio, ktere nic moc neumi. Lepsi radia umi dual rate (D/R), cili si muzes prepinat velikost vychylek cudlikem za letu.
Ad smrad: na previjeni motoru se vykasli. Vem rovnou novej cinskej motor.
Arkudo, na prumery hridelu pozor. 3.2 a 3.17 je to same (obcas se mylne udava 3.14, ale to je ludolfovo cislo
). Ale na 3.0 to nelze aplikovat.
Unasec 3.0 na hridel 3.2 nenacpes. Prevrtat to jde, ale s nejvetsi pravdepodobnosti to zacne hazet.
Unasec 3.0 na hridel 3.2 nenacpes. Prevrtat to jde, ale s nejvetsi pravdepodobnosti to zacne hazet.
No motor cenově vypadá o hodně lépe než u pelikána..tam je motor za 690 a regl taky tak nějak,ale s tím průměrem bude problém, zkusím někde najít nový unašeč, tam jsem taky zničil..i když v tom jsem spíš nevinně, od výroby byly ty šroubky utažený na krev a při pokusu o povolení jsem je strhnul [:(]...takže nezbývalo nic jiného než ho rozříznout...pokud by se to někomu také stalo, tak je jednodušší po obvodu přes šroubky řezat pilkou na železo a nezkoušet to odvrtat...vrtal jsem asi 30min, a furt nic, jen strach, že mu to sklouzne nebo zlomí a vrtačkou rozseknu trup, když jsem to řezal (unašeč ve svěráku), bylo za 10min hotovo...pak jsem se podíval do rozpůlenýho závitu jak jsem byl daleko s vrtáním a sotva jsem byl na špičce [:)]
Kdyby jste ještě měl nějaký tip na náhradu motoru, sem s ním...díky
Kdyby jste ještě měl nějaký tip na náhradu motoru, sem s ním...díky
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
Zkuste pohledat v sekci Elektropohon. Tam se též řeší motorizace Alphy 1500.
Jako začátečníkovi (s RC) mi byla doporučena Alpha 1500. Ještě než jsem šel létat tak jsem mrknul sem a vidím, že to nebyl šťasný nákup. Mé předešlé zkušenosti byly jen házedla a A3. Jo a nějaké dva roky za kniplem Blaníka, ale je mi jasné, že RC je trochu o něčem jiném.
Zalétávali jsme s kamarádem zkušeným RC letce. Sice používá jiný mód ale rever kanálů a opačně držená vysílačka to řeší celkem dobře
Alphu zvládl a pomohl mi ji dotrimovat. Nicméně sám říkal, že pro začátečníka to není. Sám jsem udělal pár kratších letů a naštěstí nic nezničil. Zkusil jsem zmenšit výchylky na servech (o jednu polohu) a šel polétat ještě jednou. Bylo to lepší, měl jsem pár povedených letů, ale vítr sílil. Už jsem chtěl končit, ale vypadalo to, že vítr slábne a chtěl jsem do vzduchu ještě jednou. Nepovedl se mi odhoz a než jsem chytl vysílačky letadlo dělalo hvězdu po zemi s plným motorem. Divil jsem se, ale škody minimální. Z části se odlepila výškovka a z části pod ní praskl trup (snadno slepím). Konec křídla (tam kde se zvedá do ucha) také lehce prasknul. Jinak nic.
To potěší.
Nakonec lze Alphu zkrotit asi ještě lépe. Na jednom obchodě jsem našel:
Tip pro začátečníky - ALPHA zvláště hodná
Chcete-li Alphu hodnou jako beránek, doporučujeme nastavit výchylky kormidel následujícím způsobem:
Křidélka - táhla obou křidélek upevněte do třetího otvoru od konce v pákách serv a do posledních otvorů v pákách křidélek (nejvíce vzdáleného od křidélka)
Výškovka - táhlo výškovky upevněte do třetího otvoru od konce v páce serva a do posledního otvoru v páce výškovky (nejvíce vzdáleného od výškovky)
Směrovka - táhlo směrovky upevněte do druhého otvoru od konce v páce serva a do posledního otvoru v páce směrovky (nejvíce vzdáleného od směrovky)
Při přemisťování Z-ohybů táhel na pákách serv směrovky a výškovky je třeba páky ze serv nejprve demontovat - vyšroubujte jejich upevňovací šrouby a páky opatrně stáhněte z tisícihranu na výstupní hřídeli serva. Při zpětné montáži kontrolujte u všech kormidel se zapnutou RC soupravou polohu neutrálu - postupujte dle návodu.
Před dalším letem zkusím upravit táhla do těchto pozic a změnit úhel motoru jak zde mnoho modelářů radilo (za ty rady dík). Snad Alphu zkrotím ještě lépe.
P.S. Omlouvám se, rozepsal sjem se.
Zalétávali jsme s kamarádem zkušeným RC letce. Sice používá jiný mód ale rever kanálů a opačně držená vysílačka to řeší celkem dobře
Nakonec lze Alphu zkrotit asi ještě lépe. Na jednom obchodě jsem našel:
Tip pro začátečníky - ALPHA zvláště hodná
Chcete-li Alphu hodnou jako beránek, doporučujeme nastavit výchylky kormidel následujícím způsobem:
Křidélka - táhla obou křidélek upevněte do třetího otvoru od konce v pákách serv a do posledních otvorů v pákách křidélek (nejvíce vzdáleného od křidélka)
Výškovka - táhlo výškovky upevněte do třetího otvoru od konce v páce serva a do posledního otvoru v páce výškovky (nejvíce vzdáleného od výškovky)
Směrovka - táhlo směrovky upevněte do druhého otvoru od konce v páce serva a do posledního otvoru v páce směrovky (nejvíce vzdáleného od směrovky)
Při přemisťování Z-ohybů táhel na pákách serv směrovky a výškovky je třeba páky ze serv nejprve demontovat - vyšroubujte jejich upevňovací šrouby a páky opatrně stáhněte z tisícihranu na výstupní hřídeli serva. Při zpětné montáži kontrolujte u všech kormidel se zapnutou RC soupravou polohu neutrálu - postupujte dle návodu.
Před dalším letem zkusím upravit táhla do těchto pozic a změnit úhel motoru jak zde mnoho modelářů radilo (za ty rady dík). Snad Alphu zkrotím ještě lépe.
P.S. Omlouvám se, rozepsal sjem se.
-
salamander
Štyri roky dozadu som začínal s Alfou 1500 a tiahla som dal na polovičné hodnoty , potom to už išlo.
Ale , predtým som presedel spustu hodín pri PC a na FMS trénoval palce na páčkach.
Neskôr keď som to zvládal tak som tiahla dal naspäť, už to nerobilo problém .
Ale , predtým som presedel spustu hodín pri PC a na FMS trénoval palce na páčkach.
Neskôr keď som to zvládal tak som tiahla dal naspäť, už to nerobilo problém .
Ono, ten pojem "začátečnické letadlo" je relativní. Mám dva kolegy. Jeden ani po roce neovládá bezpečně Betu. Plete si směry, zmatkuje, dělá prudké pohyby.
Druhý dal tři lety s AXN a začal kombat s Mustangem.
Prostě někdo ty spoje v mozku má a někdo si je musí vytvořit.
Druhý dal tři lety s AXN a začal kombat s Mustangem.
Prostě někdo ty spoje v mozku má a někdo si je musí vytvořit.
No třeba to výrobce myslel tak, že začátečník se také musí naučit lepit trup a dělat další opravy a úpravy 
Hehe, z tohoto úhlu jsem to nikdy neposuzoval. Ale máš pravdu. Jednak si toho člověk pak víc váží a u mě platí, čím víc lepidla, tím líp to lítá. Ehm krom jednoho případu, kdy jsem čumák přilepil křivě a od té doby přistávám šikmo.
Tak ještě jednou budu otravovat s výměnou motoru. Koupil jsem "Combo set RAY C2830/12 + RAY R-20B 20A regulátor", zkusil jsem připojit na regl v alfě motor a nic, tak jsem si řekl, že jsem odpálil i regl, přepájel jsem a motor s novým regulátorem funguje, ALE
zkusil jsem připojit původní motor z alfy a ten se také roztočil. Jenže v něm je ohnutá osička, sundal jsem tedy ségrovku a zkusil motor vytáhnout, podařilo se to asi o 80% a dál ani za boha. Je na to nějaký fígl nebo prostě mám vzít kladívko a osičku "vyklepnout" ?
Řeším to proto, že koupený motor má osičku 3,17 a unašeč je pouze 3mm, tak buď odvrtám unašeč s rizikem házení (mám vrták 3,2mm) nebo vyměním osičku a budu použivat původní motor s novým reglem, ale ten je 20A (původní byl 18A), což by neměl být problém
Řeším to proto, že koupený motor má osičku 3,17 a unašeč je pouze 3mm, tak buď odvrtám unašeč s rizikem házení (mám vrták 3,2mm) nebo vyměním osičku a budu použivat původní motor s novým reglem, ale ten je 20A (původní byl 18A), což by neměl být problém
Srážka s blbcem je problém, ale srážka s blbcem v zrcadlovém bludišti je neřešitelný problém..
- sechy
- Kontaktovat uživatele:
Vem kus prkýnka, vyvrtej do něj díru, tou prostrč hřídel, nejlíp to pude asi na svěráku, a třeba trojkou šroubem ji vyraz
Tak výměna motoru v Alfě dokončena a rád se podělím o zkušenosti: Koupil jsem toto: Combo set RAY C2830/12 + RAY R-20B 20A regulátor (3EA1085), cena parádní (643.-), když to srovnám s cenou orig motoru + reglu od Pelikena, tak jsem na půlce. Unašeč od Alfy má opravdu 3mm a tento motor má osičku 3,17, vyvrtal jsem to vrtákem 3,2 na stojanový vrtačce, problém s házením se naštěstí neukázal. Motor se dá do lože vyměnit přímo, žádné převrtávání ani úpravy. U reglu jsem nastavil okamžitý start (od výroby je nastavený 1s pomalý rozběh) a brzdu. Motor ani regl jsem nezvážil, ale když jsem to dal do Alfy, tak byla vyvážená lépe (předtím měla těžký čumák). Letové vlastnosti se nijak nezměnily. Takže doporučuji...
Ahoj, měl bych ještě jeden dotaz ohledně Alfy, jaký vliv má směrovka na let u vaší alfy? Sem začátečník a lítám prakticky bez ní
, ale když to občas zkusím, letím rovně na horizont a dám plnou výchylku, s letadlem to trochu cukne, trochu mu "zahne" zadek, ale na směr to "skoro" nemá žádný vliv. I jsem zkusil nastavit maximální výchylky a stejné. Zkoušel jsem vzít otočku pomocí křidýlek + výškovka a při tom ještě zatáhnout směrovku a ten obouk se mi zdál skoro stejný jako bez té směrovky...čekal bych ho více ostřejší...a při tom vodorovném letu bych čekal dlouhou otočku, ale ne otočku s poloměrem pár km
Tak prosím Vaše cenné rady a zkušenosti...
Tak prosím Vaše cenné rady a zkušenosti...
Ahoj
Směrovka na Alphe ma opravdu malou plochu a nema velky vliv na zataceni.
Pokud mas moznost na Rc souprave tak namixuj kridelka se smerovkou.Bude to trosilicku lepe vypadat pri zataceni jinak nic.Ja myslim ze na manevrovani Ti uuplne staci kridelka s vyskovkou.
To jsou moje zkusenosti.
Jura
Směrovka na Alphe ma opravdu malou plochu a nema velky vliv na zataceni.
Pokud mas moznost na Rc souprave tak namixuj kridelka se smerovkou.Bude to trosilicku lepe vypadat pri zataceni jinak nic.Ja myslim ze na manevrovani Ti uuplne staci kridelka s vyskovkou.
To jsou moje zkusenosti.
Jura
toty píše:Tak výměna motoru v Alfě dokončena a rád se podělím o zkušenosti: Koupil jsem toto: Combo set RAY C2830/12 + RAY R-20B 20A regulátor (3EA1085), cena parádní (643.-), když to srovnám s cenou orig motoru + reglu od Pelikena, tak jsem na půlce. Unašeč od Alfy má opravdu 3mm a tento motor má osičku 3,17, vyvrtal jsem to vrtákem 3,2 na stojanový vrtačce, problém s házením se naštěstí neukázal. Motor se dá do lože vyměnit přímo, žádné převrtávání ani úpravy. U reglu jsem nastavil okamžitý start (od výroby je nastavený 1s pomalý rozběh) a brzdu. Motor ani regl jsem nezvážil, ale když jsem to dal do Alfy, tak byla vyvážená lépe (předtím měla těžký čumák). Letové vlastnosti se nijak nezměnily. Takže doporučuji...
Zdravim
Jen pro informaci
znaceni motoru Ray ..napr 28-30-12 28 je prumer motoru v mm.30 je delka motoru bez hridele v mm.12 je pocet vynuti.Takze pokud vymenujes motor 28.... za 28.... je jasne ze nemusis nic prevrtavat.A pokud jde o osicku 3mm versus 3,17 mm je to stejne a take neni potreba nic prevrtavat.
Tak preju spoustu uspesnych pristani.
s pozdravem Jura