HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
kolaCZek

Re: HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

#1066 Příspěvek od kolaCZek »

Aha... Tak v tom pripade jo. Per ho tam. :-)
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
boZZda

#1067 Příspěvek od boZZda »

Je jenom jediné místo kam se nesmí dát napájení a to je konektor hned vedle zobáčku uprostřed na straně co je USB.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
PetrPPP

#1068 Příspěvek od PetrPPP »

boZZda píše:Je jenom jediné místo kam se nesmí dát napájení a to je konektor hned vedle zobáčku uprostřed na straně co je USB.

Super, díky Pavle!
Spectrum DX8, Goblin 700 HC3SX
JiRas

#1069 Příspěvek od JiRas »

Dneska jsem se rozhodl, že si pohraji s vrtulkou, protože mi nešla podle představ. Mechanicky mám vše OK (shrnu: serva mám v neutrálu v menu TRIM. Páku serva mám kolmo 90 st. Délku páky serva dle manuálu G700 15mm.). V menu přepnu na Ocasní gyro a nastavuji limity vlevo a v pravo. Limit serva vlevo nastavím bez problémů 1 mm před doraz.Limit serva vpravo nastavím na hodnotu 55 a to je max, který mi to dovolí, potřbuji to zvýšit tak na 65-70 o nějakých ještě 5-7mm, ale servo se již více nepootočí. Co teď s tím? (servo Futaba BLS276SV)
MSH PRÔTÔS EVO 380 + DX9
boZZda

#1070 Příspěvek od boZZda »

Na servu vrtulky na Goblin 700 dej páku alespoň 17mm. V tomto nekoukej moc na manuál :wink:

V menu trim to máš nastavené správně. Nyní když jsi v menu TRIM, tak pomocí délky táhla vrtulky nastav mírný úhel na listech vrtulky tak, jako kdyby jsi zatáček vrtulník doprava (knipl vrtulky doprava). Nastavit tak 3°-5° střih na vrtulce.

Potom nastavit cca 1mm od dorazu směrem k trubce a tak 0.5mm směrem ke kamene vrtulky.
bavarianDemon 3X a 3SX
JiRas

#1071 Příspěvek od JiRas »

1mm od dorazu směrem k trubce mam, ale směrem ke kameni na druhou stranu mi to neposune dal jak 5-7 mm od kamene, nastavuji víc a víc , ale servo to už dále nepustí.
MSH PRÔTÔS EVO 380 + DX9
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#1072 Příspěvek od Mad_Box »

Nemáš nějakou zbytečně velkou hodnotu toho trimu nebo třeba chybně nastavený neutrál serva? Že by pak to servo už dál nemohlo mechanicky.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Helitom

#1073 Příspěvek od Helitom »

Pavle a ostatní, jak je na tom hc3sx a vibrace.
Dnes jsme ladili hc3sx na raptoru 50, nejprve s křížem, ale při určitých otáčkách (těsně před tím, než měl jít vrtulník do visu) se najednou deska cykliky naklonila prudce doprava a vrtulník šel také doprava, nedalo se to ani korigovat. Kdyby nebyl kříž, vrtulník se převrátí. Nastavení projito 3 lidmi, kteří mají hc3sx a vše v pořádku. Zkoušeno opakovaně a to samé.

Následovalo sundání listí. Při pomalém přidávání otáček opět v určité poloze plynu šup, plné naklonění. Pokud jsme přidávali plyn rychle (asi rychlý přechod přes rezonanční otáčky), deska cykliky držela. Zkusili jsme sundat kžíž a zkoušky probíhali jak na trávě, tak na asfaltu a totéž, mírné zlepšení. Pomalé přidávání sem tam trhlo a drželo cykliku vychýlenou vpravo, při rychlém náběhu otáček vpořádku po delší dobu. Pokud jsme vzali vrtulník do rukou deska cykliky chodila jak měla a držela jako břitva a skokové vychýlení jsme nezažili.

Soudíme vibrace, i když mi nepřijdou velké. Jaká je zkušenost s experimentováním s obostrankami? spíše tvrdší u nitra, nebo měkčí, zkusit použít mezi kovovou destičku? Nebo zkusit jednotku přitáhnout páskou? Zkusili bychom to, ale již nebyl čas. Nemáte někdo zkušenosti?

Samozřejmě zkusíme eliminovat vibrace u vrtulníku, ale u nitra se to nikdy nepovede.
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
JiRas

#1074 Příspěvek od JiRas »

Mad_Box píše:Nemáš nějakou zbytečně velkou hodnotu toho trimu nebo třeba chybně nastavený neutrál serva? Že by pak to servo už dál nemohlo mechanicky.

Mechanicky mam packu na servu Presne 90 st. V menu Trim, kdy jsou všechny serva v neutrálů, mam na posuvniku 0. Nemusím trimovat na žádnou stranu, protože jak píšu mam to přesně mechanicky. Na vrtulce mam malý náběh cca 5 st. Pak nastavuji limity. V levo nastavím bez problemu 1 mm pred doraz, a v právo skončím 5-7 mm před kamenem a vice to nedá. Nervy moje, proč? Vyzkouším vyresetovat veškeré nastaveni a udělat, cely vrtulník od počátku. Mozna ze delam něco špatně, ale vůbec mi to hlava nebere.
MSH PRÔTÔS EVO 380 + DX9
boZZda

#1075 Příspěvek od boZZda »

HC3-SX nepoužívá akcelerometry a je velmi odolný proti vibracím. Opravdu velmi odolný, ale všechno má svě hranice.

Zásadní otázka je kde máš bezpádlo umístěné a na jaké pásce?
bavarianDemon 3X a 3SX
Helitom

#1076 Příspěvek od Helitom »

Jednotka je umístěna jak je nápis NVE.... https://www.google.cz/search?q=raptor+x ... 1024%3B678

Pásku origo jsem neměl, tak jsem tam dal tlustou, co jsem měl doma.
JR Graupner DSX9
kolaCZek

#1077 Příspěvek od kolaCZek »

Helitom: A nemuze to byt statika? Ta umi taky pekne kopnout cyklikou.
Spektrum DX8, PhoenixRC
Helitom

#1078 Příspěvek od Helitom »

nene, je to kardan verze
JR Graupner DSX9
kolaCZek

#1079 Příspěvek od kolaCZek »

Aha... Tak pak ty vibrace. Nevim, jak HC, ale vetsina bezpadel ma radsi, kdyz je natvrdo. Na mekke pasce by mohlo zacit bezpadlo v urcitych otackach rezonovat.
Spektrum DX8, PhoenixRC
boZZda

#1080 Příspěvek od boZZda »

JiRas píše:Mechanicky mam packu na servu Presne 90 st. V menu Trim, kdy jsou všechny serva v neutrálů, mam na posuvniku 0. Nemusím trimovat na žádnou stranu, protože jak píšu mam to přesně mechanicky. Na vrtulce mam malý náběh cca 5 st. Pak nastavuji limity. V levo nastavím bez problemu 1 mm pred doraz, a v právo skončím 5-7 mm před kamenem a vice to nedá. Nervy moje, proč? Vyzkouším vyresetovat veškeré nastaveni a udělat, cely vrtulník od počátku. Mozna ze delam něco špatně, ale vůbec mi to hlava nebere.

V nastavení Démona nic nehledej!
Zkontroluj, že v menu diagnóza ti chodí kanál vrtulky +100/-100 a dej páku 17mm. Já mám s touto pákou limity na vrtulce:
Vlevo - 75
Vpravo - 85
bavarianDemon 3X a 3SX
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“