Nápad na založení Spolku_rekreačních_modelářů

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět

Členství ve Spolku rekreačních modelářů

zvažoval bych členství
55
48%
určitě bych se stal členem
29
25%
byl bych ochoten i něco pro spolek udělat
30
26%

Celkem hlasů: 114

Zpráva
Autor
rodzr

Re: Nápad na založení Spolku_rekreačních_modelářů

#91 Příspěvek od rodzr »

...a nebylo by moudřejší naopak posílit modelářské dění členstvím v SMČR? Je velice jednoduché založit něco nového, ale zajistit dlouhodobé fungování, získání kontaktů atd, to chce minimálně čas a peníze...To bude v novém spolku dělat kdo a za co? Bude to platit RC mánie? - a nezamezí to ani tomu, že za čas bude spolek třeba ve stejném gardu jako třeba ČMMA...Bohužel je doba, kdy lidi chtějí jenom nadávat a vše mít na stříbrném podnose, nejlépe okamžitě - ale brigádu, něco udělat pro druhé ve svém volném čase, vést kroužek, to už je ouvej. Chápu, že není snadná doba, ale drobení na malé kousky není řešení. Obzvlášť v Česku, kde osobní animozity modelářů přetrvávají až za hrob a ovlivňují - bohužel, i modeláře ostatní. Myslím, že znalí určitě mohou doložit mnoho takovýchto příkladů.
Výše uvedené píšu jako dlouhodobý předseda klubu, který jsem před víc jak třiceti lety zakládal - právě dělením ( protože s některými se nedalo ani diskutovat... :o ) a který poté, co jsem díky pracovnímu vytížení nemohl klub vést, málem zanikl. Přesto jsem se zase po letech klubu ujal - dnes je nás oproti dřívějšku třetina, ale stále stejné je to, že někdo to táhne a zbytek se veze, v dobrém případě pomůže třeba s přípravou soutěže...A tak je to dle mého všude. A věřte tomu, že i ti tahouni se časem unaví a ....a výsledek se dá číst na DF...
danidani
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od danidani »

Možná myšlenku SRM od začátku chápu špatně, ale neměl jsem pocit, že by cílem mělo být pořádání a účast na soutěžích, nebo (jak tu také zaznělo) správa modelářských letišť, lokálních klubů a nevím čeho. Jediný cíl, který jsem zatím vnímal, je lobbing za zájmy modelářů. Nebo se pletu?
rodzr

#93 Příspěvek od rodzr »

danidani píše:Možná myšlenku SRM od začátku chápu špatně, ale neměl jsem pocit, že by cílem mělo být pořádání a účast na soutěžích, nebo (jak tu také zaznělo) správa modelářských letišť, lokálních klubů a nevím čeho. Jediný cíl, který jsem zatím vnímal, je lobbing za zájmy modelářů. Nebo se pletu?

...možná to tak je a podpory modelářství zřejmě bude potřeba víc a víc...Přesto bys asi mohl domyslet, že ten spolek musí jedna konkrétní osoba zaštítit svým jménem, vyjednat účet, provést registraci na úřadech, dohodnout na finančáku, že to zřejmě nebude na výdělečnou činnost atd...Poté musí někdo vymyslet smysluplný program, ve svém volnu a na svém počítači obesílat ostatní třeba, aby se k nečemu vyjádřili atd atd...Nebo si skutečně myslíš, že se to všechno vyřeší přes tuto anonymní drbárnu - to by byl asi zázrak.
A i když státe jezdím na závody , tudíž jsem neobjektivní, ale položím " kontrolní otázku " udělá pro propagaci modelářství víc titul mistra světa , Evropy nebo převážně bláboly na DF?
A je třeba si uvědomit i další důležitou věc - modelářů je mraky ( každý měl za mlada vláček, že...), organizovaných modelářů hrstka, a těch, kteří nezištně něco dělají i pro ostatní, těch je jako šafránu.
tprinc

#94 Příspěvek od tprinc »

Myšlenka dobrá, čím víc připomínek tím větší naděje, že se něco změní. Nicméně vidím tyto problémy:
1. Založit spolek není zas až takový problém (teď nemluvím o problémech s registrací atd.). Problémem je udržet spolek v chodu, od začátku musí být jasný cíl, myšlenka, činnost. To jsem tady zatím neviděl, možná jsem špatně četl.
2. Členská základna, zatím tady hlasovalo pro vstup asi 40 lidí což není asi zas tak moc. Chybí mi otázka typu "Se spolkem nechci mít nic společného", ukazovala by jak moc se vyplatí do toho jít.
3. Aktivní členové. 99% lidí se poveze, případně se pod něco podepíšou, ale musí jim to někdo přinést. Ti co budou pro spolek pracovat se časem unaví (jak bylo napsáno výše), znám z vlastní zkušenosti. Je potřeba si uvědomit, že ta největší práce bude pořád na poměrně úzké skupině lidí.
4. UCL je úřad jako každý jiný. Pracují tam úředníci, kteří problematiku modelů letadel neznají. Takže každý návrh na změnu příp. úpravu něčeho bude muset být poměrně dobře zpracovaný včetně vazeb na ostatní předpisy atd. To bude dělat kdo.
MaPaCZE

#95 Příspěvek od MaPaCZE »

Aby bylo jasno, TomasC je nositelem jediné myšlenky, vytvořit vyjednávací sílu. A to bez spolku dost dobře nejde. A jelikož je hejno modelářů, kteří nemají zájem být v nějakém klubu, pořádat soutěže případně se jih účastnit, dělat brigády nebo táhnout kroužky, tak vymyslel tento model. TomasC sám moc dobře ví, co založení spolku znamená, ale je ochoten to celé vzít na sebe i finančně (i když jsem mu to několikrát rozmlouval) a to jen proto, že tuhle vyjednávací sílu umí připojit k vyjednávací síle SMČR a podpořit tím kroky SMČR, případně klást oprávněné námitky tam, kde rozsah oprávnění SMČR bude za hranicemi jeho činnosti (modely 20+, čistě rekreační modelářství, skorokomerční modelářství myšleno výroba a prodej modelů na kšeft spojené s "propagačními lety" nabízených modelů, atd.).
Pokud tohle z toho, co tu již bylo napsáno, ještě někomu nedošlo, tak to tady má napsáno polopatisticky.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od danidani »

MaPaCZE píše:... Pokud tohle z toho, co tu již bylo napsáno, ještě někomu nedošlo, tak to tady má napsáno polopatisticky.

Díky, tak jsem to chápal od začátku dobře :)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že Pavel (MAPACZE) to popsal velmi přesně. Vyjednávací síla. Vzhledem k tomu, že sleduji, že modeláři se stávají "více samostatnými", k létání, stavění nepotřebují nikoho. To samozřejmě chápu. Když je třeba nějaké lokální letišťátko, tak se dá dohromady parta z okolí a domluví se. Chápu a souhlas.

Když chce někdo soutěžit, reprezentovat stane se členem SMČR.

Jde mi o to, aby i vznikla větší páka. A větší páka je vždycky lepší. To by mohl poslouchat i nějaký politik a na těch bude záležet.

Investovat vlastní čas, peníze. Tohle zde na RCMANII dělám již roky. Provoz se dotoval z vlastních. Teprve v posledních letech, když to bylo neúnosné se dala nějaká reklama.

Za mě je třeba udělat provoz spolku co nejjednodušší. Nenáročný. ELEKTRONICKÝ. Co samozřejmě přinese některá omezení, ale věřím, že s těmi se vypořádáme.
Četl jsem si Občanský zákoník a mám pocit, že by to mohlo jít takto elektronicky. Někdy je to trošku o výkladu, ale to se uvidí.

Pokud někdo nechce do případné spolku vstupovat, tak to je zcela jeho věc. Nicméně je třeba si uvědomit, co se také může stát. Jeho hlas o svobodném létání nebude slyšet.

A hlas rekreačních modelářů by měl být slyšet a měl by zaznít společně s ostatními modeláři.
rodzr

#98 Příspěvek od rodzr »

...vážím si všech, kteří mají navzdory současné společenské morálce chuť něco dělat a nenechají se odradit. Ovšem, vše se dá dělat dobře i špatně...osobně neznám ani MapaCZ, ani TomasC a jsem přesvědčen, že chtějí pomoci a pomáhají... Ale nezlobte se, opírat se o zde diskutující komunitu asi není dobrá cesta - viz třeba modely 20+... Každý výsledek je o kompromisu a dnes lidi kompromisy dělat nechtějí a o to víc mnozí dělají ramena na DF( hlavně ti, co toho moc nechtějí vědět a chtějí přímočará a okamžitá řešení).
Jestliže má SMČR 5000 členů, ČMMA y členů ( 300 pojištěnců??? ), nový spolek už podporu 40 lidí??? Vzpomeňte si na petici za 20+ - ty vášně, ta nesnášenlivost - protože jsem se snažil agitovat za modeláře, vím o čem mluvím...
Čekáte-li recept na řešení - nemám. Lidi, kteří táhnou modelářství kupředu nemají na blábolení na DF čas, pak je tu skupina, která zde vidí potenciální soukromé zájmy, armáda atd, atd...Problém je v tom, že časem se většinou obrátí snaha o " dělání " proti hybateli samotnému a ... a to je stav českého modelářství...
A znovu opakuji, něco nového založit je ten nejmenší problém...Přeji TomasC a jeho SRM mnoho sil ...
MaPaCZE

#99 Příspěvek od MaPaCZE »

rodzr píše:...vážím si všech, kteří mají navzdory současné společenské morálce chuť něco dělat a nenechají se odradit. Ovšem, vše se dá dělat dobře i špatně...osobně neznám ani MapaCZ, ...

Já bych se mohl představit tímto http://mujweb.cz/pavel.macek/regulace/AktivitySMCR , ale pak k tomu musím dodat i toto http://mapacze.blogspot.cz/2014/01/s-ch ... lavou.html
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od TomasC »

Chápu tvůj postoj Rodgere. Vnímám to dost podobně. Vím jaké to je něco dělat a pak sklízet. Ale to neznamená, že se s tím hodlám smířit. Členství v SMČR, ČMMA stojí peníze. Vyžaduje to pravidelné placení, poštu, atd...
Tomu bych se chtěl vyhnout. Co nejméně zatěžovat členy, ale pokud budou chtít, tak mohou podat pomocnou ruku.
Něco založit je snadné. Proto se vlákno jmenuje NÁPAD..., prostě víc hlav víc ví. Osobně pro mě ani ne za týden potencionálních 80členů není zklamání.
Až přijde nějaký úspěch, ono se to posune. :D

Pár odkazů o mě (Tomáš Ciniburk):
memberlist.php?mode=leaders
http://www.svazmodelaru.cz/new_smcr/galerie2012.htm
http://www.svazmodelaru.cz/odbornosti/k ... nictvo.php
rodzr

#101 Příspěvek od rodzr »

...napsal jsem, že MapaCZ a TomasC neznám osobně - to však neznamená, že nevím co pro modelařinu děláte - jinak bych ani na toto vlákno nejspíš nereagoval...
Jen životní zkušenost - vše, co je zadara, je špatně ( to, že dneska lidi nemají peníze - ale mají na mobily atd je takový paradox - 100Kč/rok za známku je moc či málo? -nechci toto rozebírat ).
Svým příspěvkem jsem chtěl jenom podnítit přemýšlení o spíše sjednocení modelářů, než jejich dělení na SMČR A JINÉ. Vím, že dneska je období štěpení všeho ( lidi nechtějí poslouchat protiargumenty), ale to neznamená, že je to dlouhodobě dobrá cesta. Jako MapaCZ vydupal " bezpečnostní materiál " a dodnes většina lidí nedocenila jeho přínos...
Kdyby se našel člověk s vizí sjednotit všechny modeláře, vytyčit hlavní úkoly za které se budeme bít, to by asi stálo za podporu. Ale podporovat to musí především zavedení modeláři, kluby, spolky a já nevím, jak se všichni jmenují, výrobci, prodejci atd - to je běh na dlouhou trať a ne zadarmo, to bude stát mraky peněz - a znovu - zadarmo to nemůže dlouhodobě fungovat. A že to funguje - stačí se podívat do zahraničí ( prosím ne na východ, ale přes západ až na východ :) ) a vzít si ponaučení či přímo mustr. A pro ty, co dnes říkají, že je to zbytečné - bude zde rozhodně hůř, nebude běžné si jít zalítak, kam se mi zachce atd. Kdo lítal venku to již dávno ví - ostatní prudí na DF. Takže je rozhodně třeba modelářství podpořit - otázka je, jak na to. Dle mého neexistuje rychlé řešení, protože minimálně od roku 2003-4 se hrubě zaspalo...
MaPaCZE

#102 Příspěvek od MaPaCZE »

rodzr píše:Svým příspěvkem jsem chtěl jenom podnítit přemýšlení o spíše sjednocení modelářů, než jejich dělení na SMČR A JINÉ.
...
Kdyby se našel člověk s vizí sjednotit všechny modeláře, vytyčit hlavní úkoly za které se budeme bít, to by asi stálo za podporu. Ale podporovat to musí především zavedení modeláři, kluby, spolky a já nevím, jak se všichni jmenují, výrobci, prodejci atd - to je běh na dlouhou trať a ne zadarmo, to bude stát mraky peněz - a znovu - zadarmo to nemůže dlouhodobě fungovat.
...

SMČR rozhodně sdružuje nejvíc organizovaných leteckých modelářů v ČR. Ale to číslo je jen pá tisícovek osob. A v budoucím střetu ochrany veřejného zájmu nad bezpečným ovzduším, osobnosti atd. se bude poměřovat počtem všech občanů ČR vůči těm, co budou případně omezeni. A je rozhodně lepší se pokusit číslo, které se dnes pohybuje mezi 3 až 4 tisíce, zvednout alespoň o jeden řád na nějakých řekněme 15 tisíc. Jen tohle fórum má registrováno 14 tisíc duší. Pak stačí jeden jediný člověk se schopností správně argumentovat a ostatní jen zabučí, že to je to, co chtějí, nebo budou alespoň souhlasně mlčet.
Mě spíš víc mrzí ta Vaše/Tvoje skepse hned na začátku, že tahle myšlenka je odsouzena k záhubě.
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od H1N1 »

Tomasi ja za Tebou stojim i spolu s kamarady z letiste... 7lidi:-) jinak ja Tomase znam osobne, i kdyz je kratce.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
JosefSvejk

#104 Příspěvek od JosefSvejk »

MaPaCZE píše:..stačí jeden jediný člověk se schopností správně argumentovat a ostatní jen zabučí, že to je to, co chtějí, nebo budou alespoň souhlasně mlčet.

Nejlépe mlčet. Bez diskuze, bez referenda, bez možnosti něco (včetně svého zastupitele) změnit. Denně kolem sebe vidím, jak taková zastupitelská demokracie funguje v praxi.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
MaPaCZE

#105 Příspěvek od MaPaCZE »

JosefSvejk píše:Nejlépe mlčet. Bez diskuze, bez referenda, bez možnosti něco (včetně svého zastupitele) změnit. Denně kolem sebe vidím, jak taková zastupitelská demokracie funguje v praxi.
Nikdo nikoho do žádného spolku nenutí. Ale musí si uvědomit, že se ho pak taky nikdo nezastane. A jako jeden jedinec nemá proti "společenské objednávce" vyhnat modely z oblohy šanci.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“