Výběr nového auta

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr nového auta

#91 Příspěvek od Doktor »

Stiwo píše:Pokud nemám osobní zkušenost radím podle toho jsem přečetl tady na tomto a jiných fórech. Na Himoto 60% lidí nadává 40% funguje a zastávají se ho, 85% bývalých majitelů co si po tom koupili TRX, HPI, axial nebo jiné osvědčené, dražší modely zase kritizují Himoto (i když za tu cenu to je asi to nejlepší co jde koupit) a jiné levné modely.
Tohle je myslim ten problém většiny zde diskutujících lidí (vyjímky tu samozřejmě jsou). Pro začátek si většina lidí koupí model ala "Himoto" a jelikož je to jejich první model, tak s tím taky tak zachází a jistě se věnujou běžné údržbě. Když se to začne sypat, tak přijdou na manii kde dostanou radu od těch kteří tohle asi řešili nedávno a bylo jim na foru doporučeno HPI nebo TRAXXAS (LOSI či ECX) jakožto dvě silně medializované značky. Takže koupí ten TRAXXAS, a protože s ničím jiným než s tim "Himotem" před tím TRAXXASEM nejezdili, tak se jim ten TRAXXAS zdá prostě báječnej. Jenže svět se kolem TRAXXASU opravdu netočí a je spousta daleko prestižnějších značek a to i v poměru cena/výkon kde se jim ten TRAXXAS rovnat díky své ceně jaksi nemůže. Bohužel tyto značky nejsou nijak medializované, ale přesto svojí klientelu mají a kdo chce, tak si je najde. TRAXXAS je něco jiného a je to čistě masovka podpořená masivní reklamou která se zdá býti velmi účinná. Výsledkem diskusí je tedy většinou to, že na začátek "Himoto" a pak jedině HPI nebo TRAXXAS protože masy nic jiného fakt neznají. Nechci tu narážet na to HPI, o kterém si myslím, že třeba ten Firestorm je solidní auto a za přiměřenou cenu dostanu slušně vybavenej podvozek. To o TRAXXASU říc prostě nemůžu.

Kovboj píše:Mám pocit že podle tebe musí být zcela nepochopitelné, že někdo kupuje jiná auta než Dacia. Protože každé auto má 4 kola a když je Dacia nejlevnější, tak je přece nesmysl kupovat něco "lepšího"...

Ta auta jsou prostě jiná konstrukcí, kvalitou zpracování, odolností nebo i výbavou - u ECX máš třeba Spektrum přijímač a vysílač, žádná nekompatibilní jednorázová záležitost jako u Himota.
Tak to fakt není. Jen se snažím přemýšlet, co za dané peníze dostanu. Když sme u toho ECX které stojí s plechovkou 7K, tak si řikám proč. Mají na autě nějaké mimozemské plasty? Určitě nemají. Stříká je do forem jistě nějaká čínská fabrika jako spoustu jiných "neznačkových" věcí. Kvalita zpracování? To už myslim dneska není problém ani u číny. Maximálně se můžem bavit o použitých kovových materiálech. Že má auto Spektrum vysílač? A co jako? Umí toho víc jak ten Himoto? Neumí! A že je kompatibilní? A k čemu je mi to dobrý? Když si koupim další auto, tak tam bude zase jinej vysílač. Když si koupim auto bez vysílače, tak si stejně koupím jinej vysílač s pamětí na modely a ten báječnej Spektrum odložim nebo prodam.
Píšeš že jsou auta jinak konstruovaná. Ukaž mi jedinej zásadní konstrukční rozdíl mezi tím ECX a Himotem!
Já prostě nenacházím nic, co by mě jako zákazníka mělo přesvědčit dát ty 4 tisíce navíc za ECX.
sodekcz

#92 Příspěvek od sodekcz »

Doktor : zeptám se znovu (a možná ne naposled) : co ty bys konkrétně navrhoval za rozumnou volbu pro nás v 1:10, čtyřkolka, střídavá verze, případně ekvivalent ve stejnosměru tak, aby to nebyl brak a přineslo to trochu radosti a relativně bezproblémový provoz?

A všeobecná otázka i pro další, protože nemám představu - co by znamenalo případné přezbrojení čtyřkolky ECX na střídavé provedení, technicky a +- finančně. Zase tak, aby to nebyl úlet.
Stiwo

#94 Příspěvek od Stiwo »

Upřesni prosím na jaký styl ježdění by to mělo být a co od toho očekáváš. :wink:
Axial scx10 JK, Traxxas Slash 2WD, Spektrum DX4S Bixler 1.1, Spektrum DX6
radovan123

#95 Příspěvek od radovan123 »

offroad, trial, proste teren a hora :wink:
radovan123

#96 Příspěvek od radovan123 »

ale chcel by som si vybrat len s tych troch co tam mam
:mrgreen:
Naposledy upravil(a) radovan123 dne ned 27.04.2014 17:09, celkem upraveno 1 x.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Doktor »

>sodekcz

Já bych Ti hlavně doporučil používat při výběru vlastní hlavu. Porovnávat kdo Ti co a za kolik nabízí a abys dokázal nějak selektovat skutečnou hodnotu od nějakých marketingových keců. Další důležitá věc je dostupnost a cena náhradních dílů. Neplatí tu že co je levné při koupi je levné i při opravách. Stejně tak určitě neplatí přímá úměra že co je drahé je zákonitě dobré. Takhle svět už dávno nefunguje.
Jakou značku doporučit? Já to neudělám, protože ten poměr cena/výkon každý posuzuje zřejmě jinak stejně jako u dospělých aut .
Né každý model (typ) musí být od stejné značky povedený. Takže je třeba si ujasnit jakou kategorii vůbec zvolit, typ pohonu a třeba jaký elektrický pohon volit. Když budeš mít lehkou 2WD buggy tak si zajezdíš i s plechovkou. Když dáš ten samej pohon do o 1/3 těžšího trucka, tak už se to motoru moc asi líbit nebude. Je třeba uvažovat v širších souvislostech. Větší a těžší auto toho projede víc, ale potřebuje i víc výkonu. Další podstatnou rolí je samozřejmě i rozpočet. Začínat ale zase s nějakým extra autem asi taky nemá cenu. Je to jako u letadel. Začátečník si koupí nějakej RTR set z bublinek a s tlačnou vrtulí a jde to zkoušet. Když to hned nerozseká a neodradí ho to, tak se postupem času posunuje směrem vpřed a používá čim dál sofistikovanější techniku kterou dokáže obsluhovat a vůbec využít jejích vlastností. To samé platí i u aut. Začátečník "zprasí" model za 10K asi stejně jako za 3K. Až postupem času si osvojí co si k modelu dovolit může a co už ne. Ale samo to nepříde. Je třeba jezdit a k tomu patří i opravy (u čehokoli) a přichází i nějaké ty zkušenosti z techniky.
Těch faktorů pro výběr auta na začátku je prostě víc a je nutné si je nějak vytříbit. Pokud bude v hledáčku i nějaký model z kategorie s kterou se nechá běžně závodit, tak neni špatný koukat po tom, s čím se daná kategorie na nějaké úrovni jezdí. Kde jinde hledat referenci na nějaký podvozek než na trati při závodech.
V současné době asi není na trhu v solidních obchodech jež se zabývají prodejem modelů aut žádný vysloveně střep. Takže to chce vybírat jak hlavou, tak podle peněženky a pak to auto taky provozovat s rozumem a věnovat tomu taky nějakou údžbu a člověk si s tim bez problému zajezdí. Vybírat je si myslim z čeho. Obchodů s auty je tu taky dost.
Na začátek bych asi nekupoval nějaké super auto a ušetřené peníze raději investoval do solidní nabíječky s aku a nářadí. Když se na začátku hned vydáš z peněz za super RTR set, tak si stejně moc nepojezdíš neboť se setovou aku a nabíjedlem to bude pořád stát za prd. Auto je jedna část, servis kolem něj druhá. Jedno bez druhého nejde. Šetřit jedno na úkor druhého taky moc nejde. Je třeba najít nějaký fungující kompromis.

To sou rady co? :)
radovan123

#98 Příspěvek od radovan123 »

ja som neni uplne zaciatocnick ale chcel by som vazne vybrat spomedzi tychto troch a sam sa neviem moc dobre rozhodnut tak ja len ci by ste mi pomohli v tom rozhodovani medzi tymiti troma :D
martinD

#99 Příspěvek od martinD »

ved druhe auto je kit, tretie je RTR hotove a prve je asi to iste co tretie nie, len ine prevedenie, mne sa na to moc nechce cumiet len co som na to klikol :D
dt-01,df-02,Asso b4.1,Sworkz s104,Ejebo,TLR 8ight-t 2.0,Xray xb9,Agama a8,Schumacher SVR,Xray XT8e
Stiwo

#100 Příspěvek od Stiwo »

No, já mám v plánu příštím rokem si koupit tu SCX-10 kit JK. Pokud ti jde o co největší univerzálnost a především průjezdnost terénem volil by Whraita ale jestli ti záleží na tom scale vzhledu tak bude lepší SCXko. RTR verze nemá některé tuningové (ocelové) díly. Takže za mě KIT SCX-10. Kit má ještě tu výhodu že si užiješ zábavu při stavbě a budeš znát líp konstrukci celého auta :wink:
Axial scx10 JK, Traxxas Slash 2WD, Spektrum DX4S Bixler 1.1, Spektrum DX6
Pajik_CZ

#101 Příspěvek od Pajik_CZ »

je to sranda, jen to už nezvládám sledovat na mobilu, musel jsem na PC :D

dovolím si přidat své postřehy... Historie mých aut...
Himoto - onroad
-buggy
- truggy
-monster
Traxxas Slash
LRP S8 BX

onroad modely nezapočítávám stejně jako expediční... A auta nebyly v tomhle pořadí. Na tom nezáleží. Začal jsem ale na Himotu. Plasty relativně křehké, nebyl problém cokoliv zlomit. ND za babku a všude to kompenzovaly, jen jsem musel častěji šroubkovat. Při namotorování na cca 350W+ začínají praskat poloosy. Přesto ho kdykoliv doporučím začátečníkovi a přidám výše uvedenou větu. Prostě se k tomu člověk musí chovat jako k autu za 2500,- za RTR ...

Pak přišel Slash. Proti Himotu nezničitelný auto. Nechalo se s ním plácat jakkoliv kamkoliv a NIC mi na něm neodešlo. Pak jsem ho prodal.

Teď mám zase slashe- za 2000 za podvozek s kastlí a ohoblovanými koly v dobrém stavu? Neváhal jsem. Šuplíkové elektro, 1/8 kola a jedééééééééééém.....
Obecně Traxxas nedělá špatná auta. A kdo říká že jo, tak lže, nebo nikdy Traxxas neměl... Že jsou předražená? Ano, pod to se podepíšu. A určitě najdeme pár aut s lepším poměrem kvalita/výdrž/cena.... Ale masovost, dostupnost a odolnost... To je to, co prodává. A že mají plastové poloosy? No a? Himoto má kovové a nevydrží tolik...

2WD vs. 4WD ? Těžko říct. Začátečník s 2WD asi bude maličko nervní :D já začal na 4WD a tam , kde to ujede lehce bokem při přemíře výkonu, tam se 2WD točí jak káča. Je 2WD zábavnější? Nevím, rozhodně je to ale větší výzva a víc ukáže rozdíly mezi jezdci.

A že doporučuju traxxase? Divíte se? pozitivní zkušenosti s ním a neznalost jiného auta mi nedovolí doporučit jiné auto :D jen z obecných referencí si dovolím doporučovat ještě HPI firestorm...
zase jen na zemi...
danidani
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od danidani »

Doktor píše:V současné době asi není na trhu v solidních obchodech jež se zabývají prodejem modelů aut žádný vysloveně střep.

Co je to solidní obchod? Svoje první auto jsem koupil z HK (http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13449) a časem se dostalo do stavu "Pokud si chci kdykoliv zajezdit, musím držet prakticky všechny díly skladem, nikdy nevím, co zase odejde" (viz viewtopic.php?f=29&t=44066#p735292). Osobně si myslím, že rozdíl v plastech je. A také v promyšlenosti konstrukce, třeba odkryté převody u toho z HK jsou vyloženě pro zlost, jakékoliv ježdění po písku nebo drobném štěrku = výměna převodů. K tomu ukrutné vůle na všem, těžko vyladitelná prokluzná spojka. A tak bych mohl pokračovat. A když se dívám na většinu aut, co má v nabídce třeba Pelikán, vidím stejné neduhy, které vytýkám tomu z HK. Btw, za 2,5 roku, co to auto mám, jsem spotřeboval náhradní díly za cca 5,5 tisíce.

A tak jsem se nechal zmasírovat místní komunitou a Traxxas marketingem a koupil mini Summit. Pokud vynechám servo (odešlo cca po 2 hodinách) a regl, který se poroučel cca po 4 hodinách, to auto zatím nemá chybu.

Osobně bych se při nákupu orientoval podle:

1. Zkušeností a referencí
2. Dostupnosti náhradních dílů
3. Promyšlenosti konstrukce (vzhledem k účelu, který chci jezdit - něco jiného je hala, trať, lom a les).
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od Doktor »

>Pajik_CZ

Pokud subjektivně dojdeš k závěru, že TRAXXAS je pro Tebe ta správná volba, tak není co řešit a můžeš být spokojen! To myslím zcela bez ironie! Je to prostě o té individualitě která je u každého prostě jiná a proto se tu nemůžem shodnout na tom co je dobré vzhledem k ceně a co ne. A je to tak dobře. Z čeho vybírat na našem trhu je a vybrat si může každý.

Pokud bych se měl vyjádřit za sebe co pro začátečníka, tak tu zmiňovanou 2WD truggy bych dal já až na poslední místo díky asi nejvyšší náročnosti při řízení. Pokud 2WD, tak raději klasickou buggy nebo SC kde je poměr rozvoru vůči rozchodu kol příznivější a snáž to drží podélnou stopu.
Pajik_CZ

#104 Příspěvek od Pajik_CZ »

Doktor píše:Pokud bych se měl vyjádřit za sebe co pro začátečníka, tak tu zmiňovanou 2WD truggy bych dal já až na poslední místo díky asi nejvyšší náročnosti při řízení. Pokud 2WD, tak raději klasickou buggy nebo SC kde je poměr rozvoru vůči rozchodu kol příznivější a snáž to drží podélnou stopu.

Pod tohle se zase podepíšu i já :)
zase jen na zemi...
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Doktor »

>danidani

Holt každá věc z HC není povedená. Já mám z HC třeba toto SC:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Zatím jedinej problém byl, když mi při jízdě vpřed do dráhy nacouvala desetinová buggy reely. Odneslo to plastové horní oko předního jinak hliníkového tlumiče a blatník kastle. Bohužel to bylo v nemalém mrazu. Od té doby klid. Jedinej tuning byla výměna zadních per za tvrdší a uložení řízení do kuličkovejch ložisek. Osazeno samozřejmě vlastní elektronikou. Proti jízdním vlastnostem nemůžu říct půl slova. Po konstrukční stránce je to si myslim zcela ve standardu těch "lepších" SC.
Pak servisuju tři tyhle buggyny a jednu jezdim:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Osazeno opět vlastní brushless elektronikou na 3S. Auto má svoje mouchy. Ta největší je, že čepy spodních ramen nedrží kovovej "překlad" jako je tomu dnes asi u každé konkurence, ale plast. Takže větší rána na přední kolo znamená přetržení toho plastu. Zároveň s tím se poškodí logicky i zadní plastový překlad. Nicméně sem ten díl měnil zatím jednou po čelním střetu dvou aut. Další slabší místo je spodní plastové plato na kterém sedí přední domek difu. Výrobce si vědom těchto slabých míst je, proto nabízí tyto díly i v alu verzi. Leč na tři auta se to už docela prodraží. Nicméně zatím to jezdí dál v pohodě i v tom plastu. Převody to má odkryté a zatím sem nazaznamenal kupodivu nějakej zásadní problém (tohoto sem se fakt obával). Jezdí to ve štěrku i písku. Na štěrku je problém ten, že se občas zasekne šutr pod spojovačkou řízení která běhá nad spodním platem ve výšce akorát pro ty šutry. Co se týče rozvodů, tak to zatím nejeví celkem žádné známky nějakého znatelného opotřebení. Unašeče kardanů se nevymačkávají, převodová kola v difech drží, středovej kardan se neohybá, přední CVD polosy stále drží pohromadě. Na písku je ještě problém ten, že dodávaná plná kola mají zevnitř od šestihranu na obvod disku vzpěry které chytají a zadržují písek a ten se tak tlačí do direk v disku pro "dejchání" pneu.
Tyhle podvozky sem nekupoval s tím, že to bude něco extra. Cílem bylo postavit co nejlevněji tři auta. I přes ty mouchy sem s podvozkama spokojenej a svůj účel plní. Pokud nejsou dostupné díly v HC, tak je můžu objednat třeba z Anglie neboť se ten podvozek prodává i pod jinou značkou. Díly vyjdou samozřejmě dráž. Toť má zkušenost s podvozky z HC.
Odpovědět

Zpět na „Auta“