Guillows Hawker Typhoon
Guillows Hawker Typhoon
Ahoj,
před časem jsem se rozhodl, postavit si model na gumu. Jelikož jsou moje znalosti v tomto oboru jen teoretické, založil jsem toto vlákno, abych se vyvaroval chyb.
Na oplátku nahraju fotky rozestavěného modelu abych se revanšoval.
Nedávno jsem dodělal papírového Hurricana z polské vystřihovánky.
Po tom co se mě celkem povedlo se vypořádat se všema jeho elipsama, jsem konečně dostal odvahu začít s Typhoonem.
Potahované modely mě totiž děsí. Krabička s ilustrací krásného letadla a uvnitř papír a tyčky. Dobrou chuť...
Na druhou stranu jsou tyto modely strašně elegantní a jejich konstrukce estetická, snad až výtvarná.
Z krabičky jsem vysypal balsu, papír, stavební plán a začal to študovat.
No, balsa je strašná, zářezy na podélniky rozhozený, obtisky špatně sesazený.
Za 200 korun to ale ujde.
Začal jsem stavět, kolíčkoval mezery, na netu pátral, negativy zjišťoval, lakoval, atd. Vše s pocitem, že nad stavbou rozhodně nemám převahu.
Web výrobce udává "pro modeláře od 10 let", no děkuju v 36 letech.
Před týdnem jsem narouboval křídla a vsunul do ocasu vejškovku. Pak jsem postavil v posteli takovej bungr z peřin, zatajil dech a klouznul model.
Dvousekundovej orgastickej zážitek ! Model krásně doplachtil do bungru s tendencí točit levou zatáčku.
Zatím nemám nainstalovanej "motor", ale mám nabarvenou vrtuli, kužel a postavenou hlavici i s částečným vyosením, ale čekám až koupim bruskovrtačku
a udělám otvor na hřídel.
Podle fotek na internetu jsem posunul osazení "huga" více ku motoru, či je to rozumný netušim, pořád můžu využít původního osazení.
O weekendu jsem se rozhodl z "průsvitňáka" udělat Typhoona pomocí spreje.
Postavil jsem takovej rámeček na zkoušku, potáhl ho, nalakoval a začal aplikovat sprej.
No děs. Barva dělá kocoury, slejvá se z papíru prosvítaj pory. Velký zklamání.
Cosi jsem četl o naředěném balakrilu a pak stříkání.
Možná nakonec model jen osadím obtiskama, zvýrazním panely a rám kabiny.
Hlavně abych se přesvědčil, že letí.
Papír je Japan a asi to nebyla nejlepší volba.
Model zatím váží s vrtulí, kabinou a hlavicí, bez gumy, 21 g.
Zda je to hodně, neumím posoudit. Za jakékoliv rady budu rád !
S pozdravem, Pepa.
před časem jsem se rozhodl, postavit si model na gumu. Jelikož jsou moje znalosti v tomto oboru jen teoretické, založil jsem toto vlákno, abych se vyvaroval chyb.
Na oplátku nahraju fotky rozestavěného modelu abych se revanšoval.
Nedávno jsem dodělal papírového Hurricana z polské vystřihovánky.
Po tom co se mě celkem povedlo se vypořádat se všema jeho elipsama, jsem konečně dostal odvahu začít s Typhoonem.
Potahované modely mě totiž děsí. Krabička s ilustrací krásného letadla a uvnitř papír a tyčky. Dobrou chuť...
Na druhou stranu jsou tyto modely strašně elegantní a jejich konstrukce estetická, snad až výtvarná.
Z krabičky jsem vysypal balsu, papír, stavební plán a začal to študovat.
No, balsa je strašná, zářezy na podélniky rozhozený, obtisky špatně sesazený.
Za 200 korun to ale ujde.
Začal jsem stavět, kolíčkoval mezery, na netu pátral, negativy zjišťoval, lakoval, atd. Vše s pocitem, že nad stavbou rozhodně nemám převahu.
Web výrobce udává "pro modeláře od 10 let", no děkuju v 36 letech.
Před týdnem jsem narouboval křídla a vsunul do ocasu vejškovku. Pak jsem postavil v posteli takovej bungr z peřin, zatajil dech a klouznul model.
Dvousekundovej orgastickej zážitek ! Model krásně doplachtil do bungru s tendencí točit levou zatáčku.
Zatím nemám nainstalovanej "motor", ale mám nabarvenou vrtuli, kužel a postavenou hlavici i s částečným vyosením, ale čekám až koupim bruskovrtačku
a udělám otvor na hřídel.
Podle fotek na internetu jsem posunul osazení "huga" více ku motoru, či je to rozumný netušim, pořád můžu využít původního osazení.
O weekendu jsem se rozhodl z "průsvitňáka" udělat Typhoona pomocí spreje.
Postavil jsem takovej rámeček na zkoušku, potáhl ho, nalakoval a začal aplikovat sprej.
No děs. Barva dělá kocoury, slejvá se z papíru prosvítaj pory. Velký zklamání.
Cosi jsem četl o naředěném balakrilu a pak stříkání.
Možná nakonec model jen osadím obtiskama, zvýrazním panely a rám kabiny.
Hlavně abych se přesvědčil, že letí.
Papír je Japan a asi to nebyla nejlepší volba.
Model zatím váží s vrtulí, kabinou a hlavicí, bez gumy, 21 g.
Zda je to hodně, neumím posoudit. Za jakékoliv rady budu rád !
S pozdravem, Pepa.
Re: Guillows Hawker Typhoon
A co nějaké kitařské barvy, humbrol a pod??
ty krejou jak blázen i v tenké vrstvě, navíc jdou koupit matné.
ty krejou jak blázen i v tenké vrstvě, navíc jdou koupit matné.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
Nemám bohužel stříkací pistoli a nevím zda barvou na štětec nenabude model více na hmotnosti, než když jsem hodlal stříkat sprejem ?
Chce to mít vylakované aby to nepilo, roztírat to jde velice dobře, na kitech musí být jen tenoučká vrstvička aby to nezalilo negativní rytí paneláže.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
Zase jednou opravdová modelařina - moc pěkné.
I květák je jen vycepované zelí
- Buckeye-Blitz
Vypadá to moc hezky i v přírodní barvě materiálu. Jak již bylo napsáno, je třeba mít povrch prolakovaný, jednak aby nepil barvu a pak, aby se zatáhly póry papíru. Když se póry papíru nezalakují, pak "řvou" z povrchu nabarveného barvou na kity. Nevadí, že nemáš stříkací pistoli, zkus si na vzorku nanášení barvy tupováním. Chce to jen nějakou hliníkovou trubičku o vnitřním průměru cca 10 mm, do ní dej kostičku jemného molitanu, namoč do barvy a zkus to. V každém případě to má výhody proti štětci - nenaděláš kocoury a naneseš tenkou vrstvu barvy.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
Díky,
právě že v tý barvě materiálu se mě to taky líbí, ale spíš kdyby to bylo nějaký
"Chiko", nebo "Bambi". Zde bych radši nějaký fleky kamufláže, alespoň zelenou.
Zkusím ještě lakovat, nemám odhad, na to, kolik znamená "lehce", ale zřejmě
to ještě potřebuje. Do budoucna zkusím obarvit papír předem jako to dělaj zkušený stavěči.
Nějak to dopadne a když ne, tak to vadit nebude, příště budu už vědět víc, hodlám se stavbou těchto modelů bavit i příště. Doufám, že mě elán vydrží...
právě že v tý barvě materiálu se mě to taky líbí, ale spíš kdyby to bylo nějaký
"Chiko", nebo "Bambi". Zde bych radši nějaký fleky kamufláže, alespoň zelenou.
Zkusím ještě lakovat, nemám odhad, na to, kolik znamená "lehce", ale zřejmě
to ještě potřebuje. Do budoucna zkusím obarvit papír předem jako to dělaj zkušený stavěči.
Nějak to dopadne a když ne, tak to vadit nebude, příště budu už vědět víc, hodlám se stavbou těchto modelů bavit i příště. Doufám, že mě elán vydrží...
S tou kamufláží je to celkem obtížné pokud chceš opravdu ušetřit každou desetiknu gramu, já to řeším přibarvením poslední vrstvy laku, je to sice průsvitná kamufláž ale lepší než nic. Jestli si vzpomenu tak sem večer hodím fotku Rufe (také od od guillowsu) aby jsi viděl jak to ve finále vypadá touhle metodou.
No já od toho (sebe) moc neočekávám, ale trochu barvy bych na tom modelu snesl. Co se týče váhy, tak tam nemám srovnání. Mám určitou představu, kdyby
model letěl alespoň dvě kolečka a zároveň i v letu trochu vypadal.
Budeš-li mít chuť, tak fotku Rufe určitě přidej !
model letěl alespoň dvě kolečka a zároveň i v letu trochu vypadal.
Budeš-li mít chuť, tak fotku Rufe určitě přidej !
-
zacatecnik
Podle me nejlepsi zdroj informaci, ktere shanite, je web www.minimakety.cz - resp. diskuzni forum.
Jojo, to máš pravdu, mě se tam bohužel nepovedlo přihlásit, takže jsem jen mohl sledovat diskuse. Nepřišel mě ani po roce mail s potvrzením přístupu.
Informací je tam spousta, nemohl jsem se pořádně zorientovat a navíc tam už jedou takový metody, že mě to skoro děsilo náročností. Ale vybral jsem si to sám.
Tady lidi reagujou a můžu se třeba něčeho vyvarovat, než něco pokazim.
Informací je tam spousta, nemohl jsem se pořádně zorientovat a navíc tam už jedou takový metody, že mě to skoro děsilo náročností. Ale vybral jsem si to sám.
Tady lidi reagujou a můžu se třeba něčeho vyvarovat, než něco pokazim.
Ahoj,
to je skoda, oni su zvlastna komunita )))
v Tvojom pripade skoda, ze si to nekriedoval, on to tam Robert niekde popisuje, farbenie papiera suchym pastelom - kriedami este pred potiahnutim, mozno este pouzit anilinky , teraz ak to chces mat lahke zostava uz len nastriekat - doporucujem akrilove farby Gunze - liehom rieditelne min. narast na vahe ...
adam
to je skoda, oni su zvlastna komunita )))
v Tvojom pripade skoda, ze si to nekriedoval, on to tam Robert niekde popisuje, farbenie papiera suchym pastelom - kriedami este pred potiahnutim, mozno este pouzit anilinky , teraz ak to chces mat lahke zostava uz len nastriekat - doporucujem akrilove farby Gunze - liehom rieditelne min. narast na vahe ...
adam
Takže Rufe, jak jsem slíbil.
Jinak minimakety byly dobře probrané v modeláři, myslím že to byl speciál z 89
Jinak minimakety byly dobře probrané v modeláři, myslím že to byl speciál z 89
- Buckeye-Blitz
Ještě jeden tip na kamufláž těchto mrňousů. Není to sice tak profi, jako na fóru dvacetinkářů, ale pokud chceš v těchto modelech pokračovat, tak si myslím, že to Tvým nárokům na kamufláž bude vyhovovat, včetně nízké hmotnosti a pracnosti. Odpovídající barvou na textil Duha si obarvi pruhy potahového papíru. Podle kamuflážního schématu si nastříhej z obarvených pruhů jednotlivá barevná pole s cca 1mm přesahem. Na rovné podložce, která je inertní vůči lepícímu nitrolaku pomocí štětce prolakuješ přesahy (překlady přes sebe) kamuflážních polí, čímž je slepíš. Po dokonalém zaschnutí prolakovaných spojů takto připravený potah můžeš přilakovat na kostru modelu a vypnout jej řídkým vypínacím lakem. Nosné plochy se potahují bez problémů, horší je to s trupy se zaoblenými tvary. Ty je třeba potahovat po částech (tj. zpravidla nastříhat na pruhy potah připravený výše popsaným způsobem a tyto pruhy jednotlivě přilakovat na kostru trupu). U těch trupů, kde se pruhy papíru přilakují k podélníkům, a zároveň na jednom podélníku je přilakován konec jednoho a začátek dalšího pruhu papíru (dvě vrstvy) dojde k mírnému zvýraznění barvy potahu. Je proto potřeba (pokud to jde) volit místa takových spojů na méně nápadných částech modelu. To, co píši platí pro tenký Modelspan. Večer sem dám sken fotky modelu potaženého tímto způsobem pro představu, jak to vypadá.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
-
JardaRůžička
Těm Humbrolkám se raději vyhni. Jednak model ztěžkne víc než bys čekal a také potah se stane křehkým (ne hned).