Výběr nového auta

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Svy

Re: Výběr nového auta

#106 Příspěvek od Svy »

Trochu vam sem vlezu do diskuze. Ja jsem si po dlouhem vybirani vybral ten firestorm od hpi se skvelym akumulatorem a nabijecem dohromady asi za 10k. Jenze jsem absolutni zacatecnik, a proto me velice odradil servis auta. Vymena dilu. Zalekl jsem se toho a skoro jsem si rozmyslel koupi, ale porad to nevzdavam a snazim se neco naucit o vnitrku modelu.. Stejne bych na zacatek chtel koupit neco levnejsiho, abych neodstavil model za 8k, protoze nebudu schopen vymenit 1 dil. Proto bych vas chtel poprosit o radu. Ktery model by byl fajn na zacatek (nejaka truggy jako firestorm- osvedceny model s dostupnosti nahradnich dilu, klidne 4x4), abych si vsechno ohmatal, zjistil kde co je, popripade bych si to zkusil sam rozebrat. Abych v tom ziskal nejakou praxi a nebyl nestastnej z toho, ze jsem vyhodil 10k. Diky moc vsem za jakekoliv rady, tipy, poznamky, atd. ... :)
danidani
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od danidani »

Tuto obavu tu píšeš už poněkolikáté a už několikrát tu někdo odpovídal, že není čeho se bát. Při tvém věku (který tu byl v první verzi příspěvku :wink:) předpokládám, že sis hrál spíš s Legem, než s Merkurem. Pokud ale umíš držet v ruce šroubovák a vybereš si elektro verzi, opravdu se není čeho bát.
Svy

#108 Příspěvek od Svy »

Stejne bych radsi sel do levnejsiho modelu.. :/ :? :(
danidani
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od danidani »

Neříkám, že levnější model je špatný start, šroubkovat tě naučí zcela jistě. Může se ale stát, že tě odradí právě tím šroubkováním, tím, že se stále něco kazí, tím, že ti odejde setová elektronika, tím, že víc čekáš na náhradní díly, než jezdíš. Pokud ale vybereš něco, co má dobře dostupné levné (!) náhradní díly a nenecháš si ježdění znechutit výše uvedeným, pak "proč ne".
twint

#110 Příspěvek od twint »

klidne firestorm z bazaru, da se koupit kolem 3000. v navodu je takovypohled: http://rcbitz.com.au/Manuals/Backdraft%208E%20schematic.png podle ktereho to slozis snadno. je to jako lego. a pokud se k autu budes chovat slusne tak to ani rozebirat nebudes. pokud zlomis treba rameno, tak je to otazka povolenim par sroubku, je t ovymysele ta kaby servis byl co nejjednodusi.
HPI E-Firestorm Flux , Hotwing 1000 Evo
3D tiskárna Rebel 2, Photon Mono X
martinD

#111 Příspěvek od martinD »

rozoberat to musi, lebo udrzba :)
dt-01,df-02,Asso b4.1,Sworkz s104,Ejebo,TLR 8ight-t 2.0,Xray xb9,Agama a8,Schumacher SVR,Xray XT8e
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od Doktor »

>Svy

Já původně reagovat a doporučovat nic nechtěl. Ale Tvá bezradnost mě donutila napsat můj názor na nějaké doporučení auta a nikomu, ani Tobě ho nevnucuji. Je to jen můj čistě subjektivní názor.
Všeobecně se tu doporučuje pro začátek 2WD truggy ala dva zde oblíbené modely. Já půjdu proti tomu. Ona ta 2WD truggy je zábavná akorát na povrchu kde je nějaká trakce (asfalt, uježděná hlína nebo nějaká "zatažená" šotolina). Písek, sníh nebo vlhká tráva už je problém i pro někoho kdo to už trochu umí natož pro začátečníka. Jakmile se vedle postaví někdo v podstatě s čímkoli 4WD, tak začneš pochybovat o tom, zda ta 2WD truggy byla opravdu na začátek správná volba.
Já bych Ti na úplnej začátek klidně doporučil nějakou úplně obyčejnou 2WD buggy od třeba LRP nebo TeamC. Jenže cena za RTR set je o prd nižší jak solidně vybavená buggy 4WD.
Za velmi solidní cenu jsou mi známi dva podvozky které se nasazujou i závodně.
První z nich je:
http://www.mz-racing.net/p4712-120302-l ... -4ghz-rtr/
A druhé:
http://www.rccar.cz/caster-buggy-sk-10- ... pack/75623
Oba podvozky jsou komplet vybavené (na předku CVD poloosy, kompletně stavitelnej podvozek včetně tlumení, komplet na ložiskách, v podstatě bezúdržbové planetové dify, stabilizátory, rádio 2,4GHz).
Vzhledem k ceně by se dalo říct hodně muziky za málo peněz. Klidně bych začal levnější brushed verzí. Můžeš si i porovnat ceny náhradních dílů mezi sebou. Větší rozdíly tam ale asi nebudou. Ale když s tim nebudeš skákat ze skály, tak ty díly až tak moc řešit nebudeš.

Určitě tu bude kde kdo namítat že buggy má malou průchodnost. Díky plně stavitelnému předpětí pružin si můžeš zvednout podvozek pěkně nahoru a díky pohonu 4WD nebudeš nijak limitovanej vůči truggy která má o něco větší kola a náhon jen na zadek. Jezdit se s tim nechá leckde.

Za tyhle peníze máš solidní auto. Když Tě to bude bavit, tak si můžeš dokoupit nějakou lepší aku NiMH třeba Nosram s kapacitou >3Ah. Nabiješ ji i tím dodávaným trafem. Postupem času když to nezrušíš můžeš začít přemýšlet o přechodu na brushless pohon a aku LiPol včetně nabíjedla. Ale i v tom úplném brushed základu si s tím zajezdíš neboť to není žádná těžká monster kráva.

Tož asi tak a neni důvodu se toho bát. :wink:
Svy

#113 Příspěvek od Svy »

Super, diky moc za vycerpavajici radu! :)
Svy

#114 Příspěvek od Svy »

Je pravda jak říka danidani, ze ten levnejsi model bude problemovejsi nez firestorm? Treba ten, jak jsi mi doporucil?
http://www.rccar.cz/caster-buggy-sk-10- ... pack/75623
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Doktor »

To je právě to, zda s dražším modelem dostáváš i něco navíc. Třeba lepší materiál. Fungovat by to tak mělo, ale nikdo Ti to nezaručí. Jsou dnes třeba prémiové značky jako HPI kde tu kvalitu materiálu za ty peníze dostaneš (těch značek je samozřejmě daleko víc). Jsou ale na trhu i značky které levné nejsou, historii zatím nemají a těžko hádat co očekávat.
Na druhou stranu dnes se i ty nejlevnější modely nevyrábá aby se primárně sra**. Samozřejmě nemůžeš čekat od plastového auta za 3K že vydrží to samé jako nějaký duralovouhlíkový brus za 10K. Ale to je normální a je třeba dané technice přizpůsobit způsob zacházení.

Co se týče podvozků LRP i Caster, tak se obáváš zcela zbytečně. Dnes už jsou to dostatečně prověřené podvozky s kterýma se borci vrhají mezi Duranga, Schumachery a třeba ASSO. To už je ale jiná liga a za jinou cenu.

Fakt neměj obavy.
sodekcz

#116 Příspěvek od sodekcz »

Pokud bych zúžil výběr na
LRP
FTX
Caster

jak si stojí mezi sebou? Je to +- stejná cenová kategorie. Všechno 1/10 truggy Brushless RTR. U všech je jakási hypotetická dostupnost náhradních dílů.
FTX je třeba zajímavé tím, že v základu už má LiPo aku. Moc jich u nás asi nejezdí. LRP mělo nějaké problémy s diferenciály. O Casterovi jsem toho moc nenašel. Resp. tak nějak stejně, jako o obou dalších.

Děkuji
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Doktor »

FTX je koncepčně hodně podobné tomu LRP. Bohužel pro něj platí to co sem psal někde výš o té buggy z HC. Jezdit to bude, ale díky tomu že to je truggy s ještě větším rozchodem kol, tak to bude ještě víc náchylnější na ránu na přední kola. Nechá se to pořešit koupí hliníkové náhrady:
http://www.rc-store.cz/nahradni-dily-ft ... -1set.html
Nebo levněji:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 2pcs_.html
Ten díl je bohužel tvarově tak blbej že se asi nedá nahradit nějak amatérsky. Proto je taky tak "levnej".

Každopádně jsou to peníze navíc. Jak LRP tak Caster tohle mají pořešené. Jinak po technické stránce mezi auty asi větší rozdíl nebude. LRP i Caster mají v základu i stabilizátory. Caster navíc hliníkové tlumiče. LRP má zase zakrytý hlavní převod. Takže ta LiPolka u FTX je vykoupená investicí do "tuningového" dílu.
Jinak pokud uvažuješ o brushless truggy za "6K", tak si můžeš do výběru zařadit i třeba tohle:
http://www.rc-modelarka.cz/index.php?se ... rticle=308
Je to bez aku a nabíjedla. Což nemusí být nevýhoda.
martinD

#118 Příspěvek od martinD »

nevidim uplne presne ako ma ten thunder tiger riesene zatacanie, ale z fotiek mi to pripomina nieco na styl mojej byvalej tamiye df02, tiez take dve ramena z jednej strany pripojene na servo, z druhej na kolesa, zasrobovane boli do sasi a kazdy silnejsi naraz (na zaciatku ked to jazdilo 30tkou prvu minutu nabitej baterky po ceste ani nie :D , ale casom ked do toho prisiel furt len jednosmerny LRP motor a islo to 50 a skakali sme s tym a pod, kazdy druhy naraz, dopad na koleso odrovnal tuto pseudo-konstrukciu a trebalo cele nove sasi - coz nebol velky problem co sa penazi tyka, ale robota to bola na porazenie teda). Dal by som si na to bacha, nevravim ze je to tak problemovo riesene, len by som si to preveril :) LRP tu ma ponuku nejakych nahradnych dielov, aj tuningove sa daju zohnat ak to chces casom trochu vysperkovat :) pravda je, ze truggynu znicis skorej ako buggy, vacsinou to ma tie iste konstrukcne a mechanicke prvky, o nic odolnejsie, ale dlhsie ramena, tazsie gumy - fyzika nepusti, aj prevodom das viac zabrat. na tu LRP buggy som sa dival aj ja, potom som si kupil asso b4.1 so skvelou podporou nahradnych dielov, akurat tam treba elektroniku vlastnu a - nechce sa mi pocitat - ale cenovo by si uz nejake to zakladne RTR prekrocil, povedzme ze do 10 000 by si sa popchal, s lepsou baterkou, s lepsou nabijackou (v porovnani s tym co dostanes k vyssie spominanym autam). Samozrejme finalne naklady to nie su, to len tak, aby som nacrtol aj nieco z jednej triedy vyssie.
dt-01,df-02,Asso b4.1,Sworkz s104,Ejebo,TLR 8ight-t 2.0,Xray xb9,Agama a8,Schumacher SVR,Xray XT8e
Svy

#119 Příspěvek od Svy »

Dekuji moc Doktore.
sodekcz

#120 Příspěvek od sodekcz »

Doktor : toho SPARROWHAWKA se tak nějak podvědomě bojím. Na jiném fóru psal manik postřehy po koupi a pořád se mu něco sypalo. Nevím, jestli to bylo rukama nebo kvalitou auta. Jestli jsou na tom takhle podobně auta této třídy, tak potěškoště. Dvakrát si zajezdíš a kupuješ díly ... To mě moc nebere. Základní údržba - chápu že bez ní to nejde. Jasně, že havárie něco stojí. Ale řešit nedostatečnou kvalitu, konstrukční nedostatky a předem vědět o funkčních mouchách , to je pruda. Offroad by z podstaty měl něco vydržet.

Když si jdu koupit foťák za šestku, tak si dokážu vybrat, aby šlapal k mé spokojenosti. Fotky dělá docela slušné a hlavně se mu po třetím focení nepraskne objektiv :) Tady je to bohužel trošku někde jinde. (ale dětská přání se občas musí plnit)
Odpovědět

Zpět na „Auta“