Výškovka užší, než stabilizátor?
Výškovka užší, než stabilizátor?
Zdravím,
snažím se dostat do vzduchu větroň, který jsem v mírně otlučeném (nicméně nerozbitém) stavu koupil na Aukru. Rozpětí má cca 2.5m, původně zřejmě osazený nějakým spalovacím motorkem na držáku nad křídlem. Já bych ho chtěl osadit elektromotorem a sklopkou.
Potáhl jsem křídla a ted chci opravit výškovku, která je celá nějká dolámaná, resp. dolámaný je stabilizátor, kormidlo jako takové je Ok, ale je užší - viz foto:
Je to běžné, nebo je pravděpodobnější, že se kormidlo někdo předemnou poškodil a nahradil tímhle? A že by tímpádem bylo lepší vyrobit nové, stejně široké...
Mimochodem podobné konstrukce ("odkrytá žebra, nahoře nějaká balsa potažená folií") jsou i křídla ... poznáte z toho někdo, co je to za letadlo?
snažím se dostat do vzduchu větroň, který jsem v mírně otlučeném (nicméně nerozbitém) stavu koupil na Aukru. Rozpětí má cca 2.5m, původně zřejmě osazený nějakým spalovacím motorkem na držáku nad křídlem. Já bych ho chtěl osadit elektromotorem a sklopkou.
Potáhl jsem křídla a ted chci opravit výškovku, která je celá nějká dolámaná, resp. dolámaný je stabilizátor, kormidlo jako takové je Ok, ale je užší - viz foto:
Je to běžné, nebo je pravděpodobnější, že se kormidlo někdo předemnou poškodil a nahradil tímhle? A že by tímpádem bylo lepší vyrobit nové, stejně široké...
Mimochodem podobné konstrukce ("odkrytá žebra, nahoře nějaká balsa potažená folií") jsou i křídla ... poznáte z toho někdo, co je to za letadlo?
Re: Výškovka užší, než stabilizátor?
za komunistů se tu prodával tuším model Susy, a ten měl křídla Jedelski (odkrytá), moc výkonu od toho nečekej, výškovka má být určitě stejně velká.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem kolem r. 1970 nasekal několik větroňů s Jedelského křídlem a 1 kanálovým rádiem . Při rozpětí kolem 2,15m to lítalo celkem slušně, i když o něco hůř než při klasické stavbě. Zato odolnost při lítání na strništi a mezi křovinami byla vynkající. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Histori ... at0023.jpg http://kocour111.rajce.idnes.cz/Histori ... at0021.jpg Dokonce jsem na jedné soutěži RC V1 nalítal 3. místo asi mezi 20 soutěžícími a to i při startu z gumicuku. Taky jsem postavil kus o r. asi 1,4m, ale to lítalo o poznání hůř.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- RadimHnilica
- Kontaktovat uživatele:
Ideálně celou tu VOP vyhoď a udělej novou - hezkou , pokud se ti neche tak aspoň klapku
a vzhledem ke stavu té VOP jestli ti tohle zvládnul někdo prodat byť za 1kč tak byl Doooobrýý obchodník

a vzhledem ke stavu té VOP jestli ti tohle zvládnul někdo prodat byť za 1kč tak byl Doooobrýý obchodník
Radim
Nechtěl jsem to psát, ale taky bych se při pohledu na výškovku styděl ten model někomu dát zdarma, natož prodat.
Výškovka je lepená, a je na ní bůhví co jako potah, obávám se že to bude těžké. Každý gram navíc zhorší letové vlastnosti a nevhodnou barvou není problém aby model po natření ztěžknul o půl kila i víc.
Výškovka je lepená, a je na ní bůhví co jako potah, obávám se že to bude těžké. Každý gram navíc zhorší letové vlastnosti a nevhodnou barvou není problém aby model po natření ztěžknul o půl kila i víc.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
Hoď sem pár fotek, ať vidíme jak to celé vypadá a něco vymyslíme.
V každém případě bych celou tu VOP vyhodil a udělal znova. Bude to určitě rychlejší a kvalitativně se Ti to posune o dva řády nahoru... Ovšem jestli je stejným stylem doprasené celé letadlo...
V každém případě bych celou tu VOP vyhodil a udělal znova. Bude to určitě rychlejší a kvalitativně se Ti to posune o dva řády nahoru... Ovšem jestli je stejným stylem doprasené celé letadlo...
Tak fotky jsou tady:
Trup-
Křídla už jsem potáhl:
A ze spodu nastříkal barvou:
Jako barvu používám obyčejnej barevnej sprej z Hornbachu, nic speciálního na modely ... špatně?
Jinak kolik stál už nevím, počítám tak kolem 500,- a byl k němu ještě MiniMax v podobným stavu, kterej už ale zase lítá.
Výškovka ted není potažená ničím - potah jsem zfoukal dolů - ale přišel by na to normální Oracover z zespodu stříknout bílou barvou. Nebo teda z toho dostat ty žebra, zbytek zahodit a vyříznout třeba z tohohle: (http://eshop.reichard.cz/stavebni-mater ... ndard.html) správnej tvar a nalepit ...
Trup-
Křídla už jsem potáhl:
A ze spodu nastříkal barvou:
Jako barvu používám obyčejnej barevnej sprej z Hornbachu, nic speciálního na modely ... špatně?
Jinak kolik stál už nevím, počítám tak kolem 500,- a byl k němu ještě MiniMax v podobným stavu, kterej už ale zase lítá.
Výškovka ted není potažená ničím - potah jsem zfoukal dolů - ale přišel by na to normální Oracover z zespodu stříknout bílou barvou. Nebo teda z toho dostat ty žebra, zbytek zahodit a vyříznout třeba z tohohle: (http://eshop.reichard.cz/stavebni-mater ... ndard.html) správnej tvar a nalepit ...
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
OK. Takže:
1. Do trupu nevidím, ale vypadá bytelně, takže SOP a trup necháme. Stačí jen sundat současnou povrchovou úpravu, polátat, potmelit a nově nalakovat. Pokud bude vepředu motor, trup bych zesílil zevnitř překližkou (pokud tam už není).
2. VOP udělej znova. Rozměr nechej, ale udělej to příhradově z balsy tloušťky cca 5 až 6 mm. Inspirace viz plány na následujících odkazech:
Fanouš
Ajax
3. Čeho se ale bojím velmi (možná zbytečně, protože tam toho moc nevidím), je upevnění křídla k trupu. Pevně věřím, že ten drát, na kterém drží celé křídlo neprochází jen kořenovým žebrem, ale má tam někde pořádně vylepené pouzdro/trubku. Jinak by Ti to mohlo při prvním startu zamávat.
4. Nevím jak bude folie fungovat na takovém pomaloletu. Nedivil bych se, kdybys musel lepit na křídlo turbulátor. Uvidíš.
To vše za předpokladu, že to má celé nějakou rozumnou hmotnost. Předpokládám, že ve špici je teď asi dost olova, takže ho můžeš s klidem vyhodit. Pokud to mělo motor na pylonu a Ty ho teď šoupneš do čumáku, budeš muset asi laborovat s pozicí pohonných akumulátorů, abys nemusel dovažovat.
Tož tak.
1. Do trupu nevidím, ale vypadá bytelně, takže SOP a trup necháme. Stačí jen sundat současnou povrchovou úpravu, polátat, potmelit a nově nalakovat. Pokud bude vepředu motor, trup bych zesílil zevnitř překližkou (pokud tam už není).
2. VOP udělej znova. Rozměr nechej, ale udělej to příhradově z balsy tloušťky cca 5 až 6 mm. Inspirace viz plány na následujících odkazech:
Fanouš
Ajax
3. Čeho se ale bojím velmi (možná zbytečně, protože tam toho moc nevidím), je upevnění křídla k trupu. Pevně věřím, že ten drát, na kterém drží celé křídlo neprochází jen kořenovým žebrem, ale má tam někde pořádně vylepené pouzdro/trubku. Jinak by Ti to mohlo při prvním startu zamávat.
4. Nevím jak bude folie fungovat na takovém pomaloletu. Nedivil bych se, kdybys musel lepit na křídlo turbulátor. Uvidíš.
To vše za předpokladu, že to má celé nějakou rozumnou hmotnost. Předpokládám, že ve špici je teď asi dost olova, takže ho můžeš s klidem vyhodit. Pokud to mělo motor na pylonu a Ty ho teď šoupneš do čumáku, budeš muset asi laborovat s pozicí pohonných akumulátorů, abys nemusel dovažovat.
Tož tak.
Dík za pomoc.
1. Super. Je nějaký problém s tím, když to nastříkám obyčejným barevným sprejem? Tak nějak tuším, že jsou sepciální barvy pro letadla se spalovákem, ale na elektry jsem dycky používal obyčejný spreje z hobbymarketu. Jinak trup z druhé strany vypadá takto:
Počítal jsem s tím, že uřežu špičku a vlepím tam nějakou desku na uchycení příruby motoru pro přední montáž.
Mimochodem vybraný mám tento motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
s se sklopkou 12"x5", plánuju 3S LiPo.
2. Asi to bude lepší, než látat tu hrůzu, ale ... proč to neudělat stejnou konstrukcí jako je to teď?
3. Upevnění křídel se mi zdálo OK, je tam vlepený kovový díl do kterého zapadají tyhle ocelové listy, viz fotka:
To by mohlo být OK, ne?
4. Folie tam byla i před tím. No, uvidíme....
Mimochodem kolik je tak rozumná hmotnost?
1. Super. Je nějaký problém s tím, když to nastříkám obyčejným barevným sprejem? Tak nějak tuším, že jsou sepciální barvy pro letadla se spalovákem, ale na elektry jsem dycky používal obyčejný spreje z hobbymarketu. Jinak trup z druhé strany vypadá takto:
Počítal jsem s tím, že uřežu špičku a vlepím tam nějakou desku na uchycení příruby motoru pro přední montáž.
Mimochodem vybraný mám tento motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html
s se sklopkou 12"x5", plánuju 3S LiPo.
2. Asi to bude lepší, než látat tu hrůzu, ale ... proč to neudělat stejnou konstrukcí jako je to teď?
3. Upevnění křídel se mi zdálo OK, je tam vlepený kovový díl do kterého zapadají tyhle ocelové listy, viz fotka:
To by mohlo být OK, ne?
4. Folie tam byla i před tím. No, uvidíme....
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
...Je nějaký problém s tím, když to nastříkám obyčejným barevným sprejem?...
Pokud se s tím nechceš párat a jde Ti jen o to aby to vypadalo nějak, tak to stříkni čímkoliv. Jen si předem na nějakém kousku vyzkoušej, zda to bude držet. A taky pozor na místa se zbytky paliva a oleje. Tam nemusí držet nic. Musíš to nejdříve ošetřit, případně vyměnit. Pokud to chceš mít dokonalé, tak hledej povrchovou úpravu tady na fóru, případně si prolez postupy a návody u strýca Veky http://www.vekamodel.cz/.
...Jinak trup z druhé strany vypadá takto...
OK. Tak borec měl nějakou těžší výbavu v čumáku. To je dobře. Ty tam dáš (v tomto pořadí): motor, regulátor, baterku, potom dlouho nic, přijímač a serva. To dlouho nic (polepené suchým zipem) je tam k tomu, abys mohl hýbat baterkou a celý model tím vyvážit.
...Počítal jsem s tím, že uřežu špičku a vlepím tam nějakou desku na uchycení příruby motoru pro přední montáž...
Jó, kamaráde, tak to Ti neporadím. V motorech se nevyznám a o vrtulích vím jen to, že sekaj pazoury.
...Asi to bude lepší, než látat tu hrůzu, ale ... proč to neudělat stejnou konstrukcí jako je to teď?...
Otázka, které jsem se bál. Udělej to příhradově, protože to bude jednodušší, lehčí (hmotnostně), elegantnější (konstrukčně) a aerodynamicky čisté. Ono dělat klapku na Jedelského profilu je šílenost. Vidíš sám jak to vypadá. Druhá věc ale je, jak se projeví absence "nosného" profilu VOP na těžiště. Ale zkusme zariskovat. Ne?
Ono je to totiž složitější..., ...a celé je to takové..., ...že bych se do této debaty nerad pouštěl..., ...a pak bychom museli řešit polohu těžiště, nějaké hnusné úhly (a že jich je), jakési momenty a vůbec...
Víš co? Doufám, že těžiště je teď někde od 25 do 40 procent hloubky křídla u kořene. Pokud ano, máš vyhráno a dostaneš +/- hodné stabilní éro. Pokud ne, snažil bych se ho do této oblasti dostat a až tam bude... (ajajaj), tak bych to učil lítat podkládáním VOP.
Nic jiného Ti stejně nezbude, protože s křídlem nehneš. A je to vyřešeno...
...je tam vlepený kovový díl do kterého zapadají tyhle ocelové listy...
Dobrý.
No, vzhledem k profilu, čím lehčí to bude, tím líp to bude létat. Snažil bych se nepřekročit 1 100 gramů. Když to bude těžší, bude to muset letět rychleji a pak bude mít ten profil hrůzostrašný odpor. Takže to bude spíš řízený pád než let.
Kdyby tam byl rychlejší profil, můžeš to klidně naložit na dvojnásobek a ještě to bude lítat ve větru.
Tvoje křídlo bude ve větru couvat.
Otázka, které jsem se bál.
Chápu tu úvahu s těžištěm správně tak, že vzhledem k tomu, že VOP má profil který generuje vztlak, tak může být težiště modelu víc vzadu, protože to za letu ten vztlak od VOP dorovná?
Pokud teda budu dělat příhradovou VOP (jakože asi jo), tak se nechám inspirovat těma plánkama, cos na ně odkazoval, ale velikostně to udělám stejně, jak je to ted, ne?
Dík za pomoc, jdu si tu výškovku cvičně načrtnout v CADu....
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
A je to tady.
Jen jednoduše a nepřesně a ne do hloubky. Těžiště vzadu znamená méně stabilní let. Model se musí víc řídit, ale je obratnější, viditelně reaguje na termiku apod. To se stroje, který tu řešíme netýká. A k "nosné" VOP jen tolik, že je to (např. pro volné modely) z hlediska odporu lepší řešení než rovná deska. Protože menší úhel seřízení... A hotovo. Běž si kreslit.
Jen jednoduše a nepřesně a ne do hloubky. Těžiště vzadu znamená méně stabilní let. Model se musí víc řídit, ale je obratnější, viditelně reaguje na termiku apod. To se stroje, který tu řešíme netýká. A k "nosné" VOP jen tolik, že je to (např. pro volné modely) z hlediska odporu lepší řešení než rovná deska. Protože menší úhel seřízení... A hotovo. Běž si kreslit.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
Za mňa iba toľko:
- motor je nevhodný na 12" vrtuľu. Tá ho s najväčšou pravdepodobnosťou odrovná.
- krídlo by som urobil nové. Klasické so smrekovými nosníkmi a balzovou stojinou a balzovými rebrami.
- motor je nevhodný na 12" vrtuľu. Tá ho s najväčšou pravdepodobnosťou odrovná.
- krídlo by som urobil nové. Klasické so smrekovými nosníkmi a balzovou stojinou a balzovými rebrami.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
to LV: Pokud by stavěl nová křídla a výškovku, tak si může rovnou postavit nového větroně, bedničkový trup je už minimum práce. To asi dotyčný slyšet nechce.
- Vlasta Svoboda
- Kontaktovat uživatele:
..To asi dotyčný slyšet nechce.
Ale měl by.
Ta kraksna stejně nikdy pořádně lítat nebude (tedy z dnešního pohledu). Když si uvědomím, že do toho bude dávat X peněz za výbavu, X nervů než to nějak vyladí, aby to trochu letělo (jestli to vyladí), tak bych si raději splácnul něco sám. Stálo by to skoro nic a bylo by to rychle.
Dvoumetrové obdélníkové křídlo bez negativů, vzepětí do U, ocasní plochy rovná deska, trup bednička. Profil na křídle E205 — dobře se to bude stavět a pronikavost proti větru je taky někde jinde než u Jedelskeho. Nehledě k tomu, že pak nemusí ani moc hlídat váhu a extra vybírat balzu.
A nebo něco "složitějšího" do termiky DAP.
Tohle je u mě král:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NgqQLwPqigM[/youtube]