urychlení schnutí fermeže

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
paplik

urychlení schnutí fermeže

#1 Příspěvek od paplik »

Zdravím,
Natřel jsem nové střenky nože (buk) fermeží 4 nátěry, s tím že první byl za tepla. Ten čtvrtý nátěr už schne celkem dlouho. Nešlo by schnutí a následné vytvrzení nějak urychlit?( UV lampa, proud vzduchu, trouba na 100°C...) či podobně? Nějak jsem to neštudoval, jen vím, že fermež tvrdne při působení vzduchu, soused říká, že na slunku to jde líp.
Jaký názor na to máte vy, popřípadě nápady jak to urychlit?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: urychlení schnutí fermeže

#2 Příspěvek od TomasC »

Zkusil bych podzhavenou žárovku
blembondo

#3 Příspěvek od blembondo »

Teplo a větrat.Pozor fermež je potencionálně samovznětlivá!
Bozha

#4 Příspěvek od Bozha »

Co znamená "celkem dlouho"? Mě tvrdnou pigmenty míchané do fermeže týden, a to si libuju jak je to rychlé, proti nátěru lněným olejem :lol: a ano, fermež tvrdne polymerizací oleje na vzduchu, takže jedině teplo, teď už je na přídavek sikativu pozdě
paplik

#5 Příspěvek od paplik »

no já nevím, minule mi to schlo jen na slunku a venku v podzimním počasí asi 4 týdny. Je to natírané ano pouze lněným olejem :) :).
Jo o té samovznětlivosti jsem už slyšel, napadá mě udělat krabici, do ní dát 60W žárovku jak píše TomasC a větráček z PC? Přes den to můžu potom dát na slunko, kdyby se to urychlilo tak na 2 týdny ideálně na týden, bylo by to fajn.
Bozha

#6 Příspěvek od Bozha »

Střenka nejsou piliny, takže bych to s tím samovznícením nehrotil. Do krabice se žárovkou, stačí 20W, když bude víko přivřené tak se tam vzduch ohřeje hodně rychle, s větší bys protopil majlant. Krabici ne papírovou :D a frknout někam do kouta.

4 týdny pro lněný olej jsou tak akorát, tos měl vzít napouštěcí fermeží, když spěcháš. Fermež z krámu je lněný olej s přídavkem právě toho sikativu (nějaké kobaltové soli či jaké srágory), který polymeraci urychluje.
paplik

#7 Příspěvek od paplik »

Díky za radu, no pro příště si seženu tu fermež napouštěcí... měl jsem tu nějakou fermež v plechovce, tak jsem si řekl, že to s ní zkusím no...
mám tady tuto: http://www.barvyteluria.cz/produkt/49-fermez-lnena/4
tyci

#8 Příspěvek od tyci »

paplik píše:Díky za radu, no pro příště si seženu tu fermež napouštěcí... měl jsem tu nějakou fermež v plechovce, tak jsem si řekl, že to s ní zkusím no...
mám tady tuto: http://www.barvyteluria.cz/produkt/49-fermez-lnena/4

Jako vyučený natěrač nás učili přidat trošku bezbarvého syntet. laku.
paplik

#9 Příspěvek od paplik »

hmm to je zajimavé, bohužel už je to napuštěné a dál to asi už nic nevezne.
Dál mám problém s tím, že se rukojeť na slunci potí, mám to utírat, nebo nechat tak?
Jinak toť můj výtvor... není to žádná šperkařská práce, ale první pokus no.
Přílohy
nuz 003.jpg
nuz 002.jpg
tyci

#10 Příspěvek od tyci »

paplik píše:hmm to je zajimavé, bohužel už je to napuštěné a dál to asi už nic nevezne.
Dál mám problém s tím, že se rukojeť na slunci potí, mám to utírat, nebo nechat tak?
Jinak toť můj výtvor... není to žádná šperkařská práce, ale první pokus no.

Ted to vem tou fermeží s tím sintet. lakem. Budeš to mít naimpregnovaný a uzavřený jinak se ti to i dost za chvilku zašpiní.
paplik

#11 Příspěvek od paplik »

Já jsem si zaase říkal, že lakem už to nebude ono, zkusím sehnat karnaubský vosk a napustit to jím.
Bozha

#12 Příspěvek od Bozha »

To byla sakra škoda, lakovat dřevěnou rukojeť na noži.
Ne úplně chápu tu větu o pocení na slunci, ale jestli se potí, otírat do sucha, časem by to mělo přestat.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“