DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Václav Procházka

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#556 Příspěvek od Václav Procházka »

https://www.youtube.com/watch?v=mpSSTmGo5Gs
Tak už to funguje, kdo bydlí v okruhu CTR, tak si ani neškrtne. Přikláním se k této funkci.
Jediná možnost je odpojení GPS.
off
Kontaktovat uživatele:

#557 Příspěvek od off »

off píše:Na základě tříbení myšlenek a pohledů jsem si udělal pro sebe následující zcela praktické závěry:

1. Zkusím vyvážit ptáka, byť za cenu váhy navíc;
2. Na třetí polohu pravého přepínače dám MANUAL místo FS (ten jde aktivovat i vypnutím rádia);
3. Zkusím si občas zalítat na manuálu s Phtákem. Lítám vrtulníky, ale prostě si to budu zkoušet i tady s tím.

Tak jsem se konečně dostal k tomu splnit si předsevzatí. Pár poznatků:

1. Pro vyvážení by bylo potřeba navěsit na zadní ramena něco přes 80 gramů. Což mi přijde na mrtvou váhu dost. Maximálně bych tam přes dual-lock nacvaknul tracker, byť za cenu pro změnu příčného nevyvážení. Zatím jsme se ale na vyvažování vykašlal - viz dále.

2. Lítání v manálu - čekal jsem to horší, i v manuálu NAZA statečně stabilizuje vodorovinu, takže když se éro srovná, tak visí v podstatě samo. Rozdíl proti asistovaným režimům vidím rozdíl v podstatě jen v tom, že pokud se Pták někam vychýlí, tak se při vrácení kniplů do neutrálu sám nesrovná. Ale kdo uřídí nějaký hodný čtyřkanálový vrtulník, myslím, že nebude mít zásadní problémy. Přišlo mi, že nevyvážení (stav "těžký na čumák" - viz výše) se vůbec nijak neprojevuje, NAZA si to "ošéfuje", takže nevyváženost jsme se zatím rozhodl neřešit.

PS: sestava P1 + Zenmuse 2D + GoPro + Downlink + iOSD mini + pípák
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#558 Příspěvek od JirkaA »

diskusi o utahování šroubů jsem oddělil sem: viewtopic.php?f=11&t=65711
Týká se nejen Phantoma. Požádám Toma o zřízení tématu "Legislativa", bude to už patrně potřeba.
OK2WY
Marek_Km

#559 Příspěvek od Marek_Km »

Já zas musel z přesunutého příspěvku oddělit to, co se týkalo Phantoma. To je zde:
Jinak teď jsem se vrátil z testů a jsem mile překvapen. Pro upřesnění, počasí: skoro jasno, 18 °C, mírný až chvílemi čerstvý větřík, vrtule 9443, na pípáku připojenému k jedné aku nastaveno 3,5V na článek, v Naza Asistentovi voltáž k ochraně aku nastavená podle Petra (gardenroute).
Lety probíhaly v Atti režimu, klidné poletování v ne velkých vzdálenostech, v rychlostech kolem 15 - 30 kmh, vyjímečně do 65 kmh.
1. test: origo 2,2 + Ray 2,2 - letový čas 11:15 min, hned po přistání na obou naměřeno 11,2V.
2. test: origo vyřazená! 2,2 + Zippy 1,0 - letový čas 6:15 min, hned po přistání origo 11,6V a Zippy 11,2V
3. test: Turnigy 2,2 + Ray 2,2 - letový čas 11:25 min, hned po přistání na obou 11,2V.
Fakt jsem spokojený, protože se dostat s těmi unavenými aku přes 11 minut, to jsem nečekal. První test byl v pohodě, jen jsem zapomněl na OSD zmačknout tlačítko na uložení pozice. Druhý test byl trochu riskantní z důvodu použití vyřazené origo + použití té malé aku.
Ta vyřazená 2,2 mi samostatná pípala už hned po startu, tak jsem ji už dlouho nepoužíval, jen občas v dvojplošníčkovi, nebo k monitoru. 1,0 Ah Zippy, která měla po skončení letu měla napětí 11,2V, kdežto dead origo měla 11,6V.
Třetí test by byl pohodový, ale od asi 7:30 min mi začala pípat vysílačka kvůli vybitým baterkám, což mě dost znervózňovalo a uvažoval jsem o přerušení letu. Nakonec jsem to vydržel, poletoval poblíž a let v pořádku dokončil.
Všechny aku jsem po letu vytahoval jen vlažné, jen trochu teplejší byla ta malá 1,0 Ah. Jediné, co mi trochu vadilo, bylo to nedovření dvířek, ale byla zajištěná sucháčem, to by mělo stačit.
Pak ještě bylo koptéru víc slyšet - pochopitelně, je těžší, ale co se dá dělat. Na OSD jsem sledoval napětí. Když se ozval pípák, tak už skoro hned začal 2. level ochrany aku a na OSD mi to ukazovalo při zatížení kolem 10,4V (možná jsem to ne úplně přesně nakalibroval).
Když jsem přijel domů a chtěl hodit baterky do storage (dnes odpoledne jiné plány a špatné vyhlídky počasí), tak na té první mi ukazoval nabíječ 11,3V, takže to sedělo.
Uvidím, jak se budou chovat nové baterky. Tyhle jsou za pár korun a pokud za 700 Kč budu mít zaručených přes 11 minut letu vcelku, tak není co řešit.
Jo ještě k doplnění - vzletová hmotnost je 1350 g.
salamander

#560 Příspěvek od salamander »

Ta váha je dosť slušná, ak tam dáš tie 2 ZIPPY ušetríš na váhe , bude to lepšie a hlavne lacnejšie , čo sa týka dobýjania , bez komentára.
Na mojej P2 dobýjanie jednej baterky 2,5 hodiny, čiže dve 5h čo je nenormálne a nehovorím o tej strašnej cene 130€ za jednu .
Letový čas o ochr. oblúkmi s biedou 13 min.
Marek_Km

#561 Příspěvek od Marek_Km »

Cena té originální baterie na P2 je opravdu šílená. Třeba se časem najde levnější alternativa, případně ta originální zlevní.
Jinak k té vzletové váze. Na to, že byla tak velká, tak se s tím i ve větříku paradoxně lítalo lépe. Možná, že i právě kvůli tomu. Navíc aku byly blízko těžiště, jako u P2. Jedinou úpravu, kterou jsem neudělal oproti těm tipům na zvětšení aku prostoru, bylo ponechání LED signalizace na původním místě. Tím pádem to trochu zavazí a aku by šly zasunout dál. Zatím mi to zas moc nevadí, hlavně, že je to funkční a můžu využít aku, které už samostatně nebyly schopné delšího letu. To mě potěšilo nejvíc. Navíc jsou podle mě v paralelní spojení docela šetřené. Jediné, co kvůli větší hmotnosti trochu víc trpí, jsou tak akorát motory a možná ještě regly. Samozřejmě použití té P2 aku je lehčí, já musím vložit 2, spojit a přepásat dvířka sucháčem. Ale zas mám rychlejší nabíjení. Pokud spěchám, přednabíjím je na 2 origo nabíječkách a na Acucellce je pak přesně dobalancuju, takže to docela odsýpá.
Ty ochranné oblouky nepoužívám. Mám je sice vyfocené v avataru, ale použil jsem je tak asi 2 dny. Navíc jsou původně pro 8" vrtule, tak ani nevím, jestli je ještě využiju.
texmur

#562 Příspěvek od texmur »

Letový čas o ochr. oblúkmi s biedou 13 min.[/quote]

Ty hodně létáš s oblouky viď? nemáš pocit že má phantoma větší nestabilitu s nimi?
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
texmur

#563 Příspěvek od texmur »

Na mojej P2 dobýjanie jednej baterky 2,5 hodiny, čiže dve 5h čo je nenormálne a nehovorím o tej strašnej cene 130€ za jednu .

jestli chceš mít až3 baterie nabité do 2 hodin kup si toto:
http://www.ebay.com/itm/DJI-Phantom-2-Vision-Battery-Parrallel-Charger-Board-15A-Adapter-/251514128630?pt=Radio_Control_Parts_Accessories&hash=item3a8f6908f6
salamander

#564 Příspěvek od salamander »

Ta nabíjačka by sa hodila, lenže nemám paypal.
S oblúkmi lietam stále , predsa je to ochrana, viac si dovolím lietať blízko prekážok a páči sa mi to dizajnovo .
Na P1 som mal okolo 2m lediek a bola to paráda hlavne za šera , pozerali na to s otvorenými ústami /UFO :o /
Na tej stabilite sa mi čosi nepozdáva, hlavne pri rýchlom stúpaní , lietalo to perfektne aj stúpalo len som trochu tvrdšie pristál na dlažbu a odvtedy to začalo . Ľavá strana nejako skôr zaberie a spraví to také esíčko , trochu ma to štve, pri rýchlejšom klesaní ho rozhúpe , neviem či za tým nie su tie oblúky .
Skúsim nové vrtule a zhodím oblúky či tam nie je chyba .
Nabýjačku mám Raitronic C16 a ta dáva 8 A len neviem či sa takým prúdom môže ta baterka dobýjať, ta pôvodna dáva 4 A .
hravec

#565 Příspěvek od hravec »

PayPal je otázka 2 minut si jej zřídit :D
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
texmur

#566 Příspěvek od texmur »

pri rýchlejšom klesaní ho rozhúpe

nechtěl jsem to psát než odpovíš ale popsal jsi přesně to co pozoruji s oblouky i já: při klesání je to o poznání neklidnější a houpe se to.
Jednou se mi když jsem stál ve vzduchu a jen se "rozhlížel asi 10m nad zemí z ničeho nic pták rozhoupal a šel k zemi. Naštěstí do sněhu takže to odnesly jen vrtule a oblouky. Kdyby oblouky nebyly svázané tím blbým provázkem odnesla by to asi jen jedna vrtule. Takto se při pádu na jeden oblouk přes provázek ostatní napružily a všechny vrtule si o oblouky škrtly a urvaly se.
Hledal jsem pak různě po internetu a zjistil že největší procento VRS ( Vortex ring state )pádů je právě s oblouky. Zřejmě nějak narušují proudění vzduchu. Většinou se to stávalo při klesání ale jak říkám já jsem stál ve vzduchu a bylo téměř bezvětří. Chybu pilotáže vylučuji - v tu chvíli jsem se páček ani nedotkl, chtěl jsem se pouze co nejpomaleji rozletět dopředu.

Jinak nabíječku ti klidně koupím a jestli máš cestu občas do Prahy (a nebo na Šumavu :-)) tak si ji předáme.
Já si objednal jen tu nabíjecí lištu na 3 baterie. Mám 2 baterky tak když je tam dám obě sice budu nabíjet se slabým origo trafem 2x tak dlouho ale zase to nemusím hlídat. A nebo to připojím na zdroj stabilizovaného napětí z modelářské nabíječky a nastavím 12,6V a bude to nabité do 2hod.
gardenroute

#567 Příspěvek od gardenroute »

Já chlapi nevím, proč s těmi oblouky létáte, je k tomu nějaký extra důvod ?
Ptaak je výrazně těžší, což např. u naložené P2ky znamená již docela dost, a ty následky po pádech s tím jsou poměrně dlouho (od loňska) popisovány, že často odejdou vrtule. Nezdá se, že ty ochranné oblouky jsou spíše takové placebo pro větší klid ?
Já o nich loni nějakou dobu uvažoval, když jsem létal s CF vrtulemi, tam to jistě asi opodstatnění má, když často padám mezi lidi ( :D), ale jejich neskladnost a hmotnost, a zcela jistě dopad na stabilitu (a tím i dolet) mě to nakonec rozmluvila... S plastovými vrtulemi od DJI je riziko úrazu výrazně menší, než u CF vrtulí.... :wink:
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dt

#568 Příspěvek od dt »

texmur píše:Hledal jsem pak různě po internetu a zjistil že největší procento VRS ( Vortex ring state )pádů je právě s oblouky. Zřejmě nějak narušují proudění vzduchu. Většinou se to stávalo při klesání ale jak říkám já jsem stál ve vzduchu a bylo téměř bezvětří. Chybu pilotáže vylučuji - v tu chvíli jsem se páček ani nedotkl, chtěl jsem se pouze co nejpomaleji rozletět dopředu.

Chceš říct, že s těmi ochrannými oblouky jsi spadl do vírového prstence i když jsi jenom visel na místě? Bez změny výšky?
Vírový prstenec totiž vzniká při svislém klesání. Neumím si představit, že by vzniknul jenom tak. Možná v nějaké velmi silné termice, která by klesání "nasimulovala".
hravec

#569 Příspěvek od hravec »

hravec píše:Právě se mi podařilo sehnal dodavatele dalších WATERBUOYů - sehnal jsem 20 ks v Austrálii, ale ty by byly dovezeny kolegou až někdy v červnu nebo červenci... zkoušel jsem psát i výrobci, následně urgoval a pak se mi ozvali, že s výrobou skončili....

ALE - podařilo se mi sehnat dodavatele pár kousků v Evropě, jsou o něco dražší než z Austrálie, ale byly by hned ... min. odběr 12 kusů

DALŠÍ dobrá informace již pro majitele WATERBUOYů - díky našemu společnému kamarádovi gardenroute jsme v Anglii sehnali schopného konstruktéra s 3D tiskárnou, který je fanda do DJI Phantoma a do nových výzev, které mu jsem jeden kousek klíčenky WATERBUOY poslal poštou (zíral jsem že jen za 95 Kč s doručenkou) a on oscanoval 3D scanerem WATERBUOY a nyní konstruuje lehký a účelný závěs pro WATERBUOYe na nohy Phantoma, po jednom kusu na každou nohu, samo sebou v těžišti ....

takže je zde zajímavá nabídka nejen záchranných klíčenek, ale i úchytů na Phantoma se standardním podvozkem ...

kdo nevíte co WATERBUOY je:

jde o přívěšek na klíče, který po pádu do vody vytáhne předmět těžký až 1 kg na hladinu a signalizuje polohu po dobu až 24 hodin, vhodný k ochraně různých cenných předmětů, od klíčů, fotoaparátů, mobilů, GPS až po cenné rybářské či jachtařské náčiní, seznam je však je nekonečný... tedy i pro potencionální záchranu kvadrokoptéry po pádu do vody...

- bližší popis, ukázkové fotky a videa na stránkách výrobce http://www.water-buoy.com/ který však přestal s výrobou a distribucí...

P.S. nejedná se o inzerci, ale o možnost pomoci ostatním, jak nedopadnout jako já, jež jsem svoji P1 utopil ve Slovinském Bohinjském jezeře ... :(

dnes došly, pište do SZ

[album]3869[/album]
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
texmur

#570 Příspěvek od texmur »

Chceš říct, že s těmi ochrannými oblouky jsi spadl do vírového prstence i když jsi jenom visel na místě? Bez změny výšky?
Vírový prstenec totiž vzniká při svislém klesání. Neumím si představit, že by vzniknul jenom tak. Možná v nějaké velmi silné termice, která by klesání "nasimulovala".

jo přesně to se mi stalo. Pták se rozhoupal a šel k zemi. Oblouky už nechci, jedině kdybych filmoval např stromy zblízka
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“