Himoto 1:10 - MONSTER EMXT-1 nebo ZENIT?
Re: Himoto 1:10 - MONSTER EMXT-1 nebo ZENIT?
Dokoupit jako druhy pack NiMH je ponekud zvlastni rozhodnuti. Co te k tomu nuti?
NiMH clanky se daji bezne nabijet 1C, tzn. pokud mas 2000 mAh pack, muzes nabijet 2A. Vzdy ale plati, ze bys mel byt u toho a kontrolovat teplotu, alespon u par prvnich nabiti. Dale je vhodne pack naformovat.
Jak vidis, tak s NiMH jsou preci jen stale urcite starosti. Byt tebou jdu okamzite do LiPo. Pipak stoji par kacek, abys uhlidal napeti. Vysledny pozitek z jizdy je nekde uplne jinde.
NiMH clanky se daji bezne nabijet 1C, tzn. pokud mas 2000 mAh pack, muzes nabijet 2A. Vzdy ale plati, ze bys mel byt u toho a kontrolovat teplotu, alespon u par prvnich nabiti. Dale je vhodne pack naformovat.
Jak vidis, tak s NiMH jsou preci jen stale urcite starosti. Byt tebou jdu okamzite do LiPo. Pipak stoji par kacek, abys uhlidal napeti. Vysledny pozitek z jizdy je nekde uplne jinde.
[quote="scarabeus"]Dokoupit jako druhy pack NiMH je ponekud zvlastni rozhodnuti. Co te k tomu nuti?
Ahoj, nic mě k tomu nenutí
je pravda, že LiPo 2200 mAh mám dost a stačil by na autě předělat jen XT60 konektor a můžu je měnit jak na běžícím páse
pípáky mám doma taky. Spíš jsem si jen říkal, že když bude jezdit sám tak baterku nezničí a žena mu ji může dát na setovou nabíječku, když nejsem ob týden doma, potože mám odpolední. No uvidím. Stejně budu muset dobjedat nějaké LiPo na HK, tak třeba tam vezmu i silnější do auta
za info o 1C díky 
Ahoj, nic mě k tomu nenutí
...každý jednou začínal... :-)
Dnes jsem předělal konektor na XT60 a zkusil pojezdit LiPo 2200 mAh 3S a věru trhá to asfalt
takže rozhodnutí je jasné. LiPo 2200 a při nastaveném nejmenším zpomalení rychlosti auto jezdí dotatečně rychle i dlouho pro sedmi letýho kluka. To nabíjení Nimh je opravbdu dlouhé.
Díky za rady. J
hurykan píše:To nabíjení Nimh je opravbdu dlouhé.Díky za rady. J
A nabíječka co máš na LiPol neumí nabíjet NiMH? Ty setové nabíječky co jsou u aut jsou většinou jen nouzové řešení.
hurykan píše:Dnes jsem předělal konektor na XT60 a zkusil pojezdit LiPo 2200 mAh 3S a věru trhá to asfalt
No aby ne, kdyz jsi zvysil napeti o 50% oproti te setove NiMH. Otazka je jak dlouho to vydrzi ten motor (predpokladam ze tam mas RC550, ktery ma udavane provozni napeti 4,8 - 7,4V). Ja jsem objednal tyhle baterky: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=38293. Akorat budu muset lehce vybrousit drazku do sachty na baterku kvuli vyvedeni kabliku. Priobjednal jsem i chladic na motor: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=37270
Jo a taky jsem hned koupil olej do tlumicu, ty moje byly tak z poloviny prazdne. Dlouho jsem zkoumal jakou viskozitu a vybral jsem 1000 cps. Jeste jsem ale nic z toho nezkousel, zatim nebyl cas.
Po zúžení určitého výběru mezi údajně +- srovnatelnými auty od LRP, Caster, FTX a Himoto nakonec padla synkova volba na Zenit XT Brushless od Himota.
Protože jeho hlava zatím nebere všechny elektroúdaje ohledně kapacit, céček atd v souvislosti s LiPo aku a mojí hlavě to bude nějakou chvíli trvat, než to zase posurfuje, rád bych se zeptal na dvě věci :
- jaké LiPo aku by bylo rozumné k tomuto modelu dokoupit, aby to nebylo nějak proti motoru, regulátoru atd ....
Uvažujeme koupit nabíječku. Zatím naše volba padla na Equilibrium 3.5. Nejsme znalci na nabíjení, takže druhý dotaz je, jestli bychom si v nabíjení nepomohli kombem nabíječka +zdroj SKYRC RS16. Případně nějakýou jinou vhodnou kombinací nabíječky a zdroje. Přece jen je tam podstatný finanční rozdíl, nedokážu posoudit, jestli by nám dražší kombinace na něco byla. RS16 je víceméně novinka, není s ní moc zkušeností. Někdo o ní psal, že mu s balanční destičkou neumí nachystat LiPo aku na skladovací podmínky.
Děkuji
Protože jeho hlava zatím nebere všechny elektroúdaje ohledně kapacit, céček atd v souvislosti s LiPo aku a mojí hlavě to bude nějakou chvíli trvat, než to zase posurfuje, rád bych se zeptal na dvě věci :
- jaké LiPo aku by bylo rozumné k tomuto modelu dokoupit, aby to nebylo nějak proti motoru, regulátoru atd ....
Uvažujeme koupit nabíječku. Zatím naše volba padla na Equilibrium 3.5. Nejsme znalci na nabíjení, takže druhý dotaz je, jestli bychom si v nabíjení nepomohli kombem nabíječka +zdroj SKYRC RS16. Případně nějakýou jinou vhodnou kombinací nabíječky a zdroje. Přece jen je tam podstatný finanční rozdíl, nedokážu posoudit, jestli by nám dražší kombinace na něco byla. RS16 je víceméně novinka, není s ní moc zkušeností. Někdo o ní psal, že mu s balanční destičkou neumí nachystat LiPo aku na skladovací podmínky.
Děkuji
sodekcz píše:- jaké LiPo aku by bylo rozumné k tomuto modelu dokoupit, aby to nebylo nějak proti motoru, regulátoru atd ....
Uvažujeme koupit nabíječku. Zatím naše volba padla na Equilibrium 3.5.
Nejsem znalec pres auta, ale poradim obecne.
Pokud chces aby se auto chovalo zhruba stejne jako s baterii dodanou v setu, kup lipolku se stejnym napetim, tj. v tomto pripade dvojclanek (7,4V). Pokud by jsi koupil triclanek, pojede auto rychleji - coz muze, ale taky nemusi byt zadouci (muj sestilety syn urcite neuridi auto jedouci 70 km/h). Motor i regl by to mel zvladnout.
Baterku kup nejakou s vetsi kapacitou a v hardcase. Treba podobnou jakou uvadim v mem prispevku vyse (dvouclanek 5Ah).
K te nabijecce - lipolky se bezne nabijeji 1 az 2C, tj. v pripade 5Ah baterky to bude 5 az 10A. Baterku 5Ah budes nabijet proudem 5A zhruba neco pres hodinu, 10A neco pres pul hodiny. Maximalni proud, jaky ti nabijecka da, je dany jejim vykonem. Equilibrium ma 50W, takze pri nabijeni dvojclanku 7,4V ti da max proud 50/7.4=6.7A (ve skutecnosti o neco mene kvuli ztratam). Takze 5Ah dvojclanek ti nabije dejme tomu zhruba za 50 minut.
Ta nabijeci strojovna z druheho odkazu to zvladne urcite rychleji, tady uz bude zalezet na poctu nabijecich C toho konkretniho akumulatoru, ja osobne vetsinou nechodim pres 2C, coz by tedy u 5Ah baterky znamenalo cca 30 minut. Otazka je jestli to stoji za to.
Nabijecka v setu dava 0.9A, coz by znamenalo pres 5 hodin nabijeni 5Ah baterky, tu setovou 2Ah pak nabije za cca 2 hodiny.
sodekcz píše:- jaké LiPo aku by bylo rozumné k tomuto modelu dokoupit, aby to nebylo nějak proti motoru, regulátoru atd ....
Staci dodrzet napeti. Proudy (Ccka) vubec neres, to nema na motor a regulator vliv, alespon ne v tom smyslu, ze baterka neco odpali, jak si lide mysli. Motor sezere tolik, kolik mu das. A mel bys mu dat dostatek, jinak baterka trpi. Regulatorem to "jen" prochazi a davkuje to do motoru. Cili dulezita je kombinace motor vs regulator. Pokud si motor rekne o 100A a regulator je staveny na 60A, bud se po chvili vypne (ma teplotni cidlo) a nebo shori
sodekcz píše:Uvažujeme koupit nabíječku. Zatím naše volba padla na Equilibrium 3.5. Nejsme znalci na nabíjení, takže druhý dotaz je, jestli bychom si v nabíjení nepomohli kombem nabíječka +zdroj SKYRC RS16. Případně nějakýou jinou vhodnou kombinací nabíječky a zdroje. Přece jen je tam podstatný finanční rozdíl, nedokážu posoudit, jestli by nám dražší kombinace na něco byla. RS16 je víceméně novinka, není s ní moc zkušeností. Někdo o ní psal, že mu s balanční destičkou neumí nachystat LiPo aku na skladovací podmínky.
Děkuji
Jako zacatecnicka nabijecka, je Equilibrium fajn. Muzu ti ale ze sve praxe rict, ze je lepsi jit rovnou do silnejsi nabijecky, at ma aspon 150W, lepe 200W. Jak ti jiz kolega spocital, da ti 5A a to je proste malo. Pri triclanku jeste mene. Pak cekas a cekas a zuris
Mam doma predelany pocitacovy zdroj dle nejakeho navodu na internetu, dal jsem tam par soucastek (nejsem elektrikar, fyziku mam 3 mesice ze stredni, ale co nevim, si dohledam a s elektrikou proste opatrne, je tam preci jen 220V...) koupenych v GME a mam hned 350W. Investice asi 200 kdyz vezmu v potaz, ze ten zdroj jsem kupoval od nekoho. V bazarech se toho musi valet stovky. Staci pajka, stipacky, navod, par soucastek jak jsem psal a bananky-zdirky.
No k tomu zdroji nejakou vhodnou nabijecku. Ja ji mam z HK, vykon 200W, stala si 45 Dolaru s postovnym. Ale zamerne nepisu jakou, nedoporucim ji, protoze meri o 0.04V mene (na LiPo clanek), nez by mela. Zadna tragedie pro me, aspon neprebiji
Samozrejme zdroj si muzes koupit, ale vyjde te to podstatne draz.
Nabijecku ale kdyz uz, tak fakt at umi nabijet co nejvic. Ja s tou svoji nabijim nejen modelarske baterie, ale take cokoliv do budiku, vysilacek (NiMH) a take autobaterii pred zimou dobiju.
Kdybys mel nejake dalsi dotazy, tak sem nebo klidne do SZ.
Ahoj, tak je pravda, že s 3S Li-Po to lítá dost rychle, mladýmu jsem regulaci na vysílači stáhnul na naprosté minimum, protože jinak auto nezvládá. S minimem je to živé tak akorát, výdrž baterie je cca. 12-15 minut stálé jízdy. Dítě se stejně v pozornosti unaví a nevydrží jezdit celých 12 minut v kuse, takže čas potěšení z jízdy se přiměřeně protáhne. Na to že jsem mu vyhradil baterie, které jsem koupil zde na fóru za cenu někde okolo 100 kč, je to volba kompromisu.
Regulátor i motor se hřejí přiměřeně, nidky mi to regl neodstavil, to spíš hlásí pípák krátkodobé podvybití baterie, ale to jen při plné regulaci otáček(odběru proudu).
Chlazení na motor koupím taky, v létě se bude hodit
Jinak jako první auto pro kluka to myslím byla dobrá volba. Jezdíme za barákem kde mám modelářské letiště cca. 35 x 35 m a na zbytku 10 ha pole je nyní zasazená cukrová řepa, takže po předpřípravě je povrch naprosto fajn pro ježdění. Zkoušel jsem dosah a dojel jsem cca. 300-350 m bez známek přerušení signálu.
Regulátor i motor se hřejí přiměřeně, nidky mi to regl neodstavil, to spíš hlásí pípák krátkodobé podvybití baterie, ale to jen při plné regulaci otáček(odběru proudu).
Chlazení na motor koupím taky, v létě se bude hodit
Jinak jako první auto pro kluka to myslím byla dobrá volba. Jezdíme za barákem kde mám modelářské letiště cca. 35 x 35 m a na zbytku 10 ha pole je nyní zasazená cukrová řepa, takže po předpřípravě je povrch naprosto fajn pro ježdění. Zkoušel jsem dosah a dojel jsem cca. 300-350 m bez známek přerušení signálu.
Otazka je jak dlouho to vydrzi ten motor (predpokladam ze tam mas RC550, ktery ma udavane provozni napeti 4,8 - 7,4V)
ttp://himoto.cz/images/auta/monster/10/ ... dvozek.jpg
ten setový, předpokládám, že když výrobce udává rozsah do 11.1 V, tak to bude v poho, navíc mě v tom utvrdil popis v návodu, kde píší, že regulátor pozná a dle pípání ti sdělí, jakou baterii jsi připojil. No přinejhorším to bude za 350,- Kč nový motor
ttp://himoto.cz/images/auta/monster/10/ ... dvozek.jpg
ten setový, předpokládám, že když výrobce udává rozsah do 11.1 V, tak to bude v poho, navíc mě v tom utvrdil popis v návodu, kde píší, že regulátor pozná a dle pípání ti sdělí, jakou baterii jsi připojil. No přinejhorším to bude za 350,- Kč nový motor
Lark píše:Tomu úplnému zakrytování převodů až tolik nevěř a pořádně to zkontroluj (hlavní převodovka u motoru). Stačí malé švíry a dostane se tam písek. Minulý týden jsem to zrovna řešil. Po vyčištění jsem všechny spáry omáznul silikonem a je pokoj.
Ano, tak dnes jsem na to narazil. Po cca 10 minutach blbnuti na sotoline jsem komplet ocesal pastorek. Po nahlednuti pod kryt jsem uvnitr uvidel spoustu drobnych kaminku. Porad mi nebylo jasne kudy se tam dostaly - byly tak velke, ze by rozhodne neprosly nejakou skvirou mezi kryty. A pak jsem ty diry objevil, jsou dost spatne videt, je potreba se divat zepredu a lehce zespodu, z kazde strany je jedna a je jimi videt talir spojky. Nejsou to skviry mezi kryty, je to proste takova nedokonala konstrukce, ty kryty na sebe proste nenavazuji.
Přesně tak. Já jsem omáznul tím silikonem komplet celou spáru dělení krytu.
Hmm tak to budu muset taky rozhodit, podívat se a omáznout. Zatím jsme jezdili jen málo, ale prach a hlína jsou taky pěkný svinstvo 
Tak jsme jako začátečníci (já spíš platím a synek spíš jezdí, má to asi dobře zařízeno) zakotvili u střídavého Zenita MT. Prokousali jsme se přes iCharger a externí zdroj. Přes postupné zapojení napájecích kablíků od zásuvky až po balanční kablík a samotné napájení aku, ve správném pořadí. Nic nám zatím neshořelo a nic jsme neodpálili. Originál nabíječka zvládla jedno nabití originál aku a odešla. Po prvních pár ježděních nám začínají radosti i strasti. Z čehož vyplývají naše laické dotazy, ale ty až za chvíli. Dokoupili jsme dvě 2s LiPolky 4000 mAh, podle synka to na ně frčí rychleji, než na dodanou originál 2200 mAh LiPolku.
A teď jestli můžu poprosit, jedna nabíjecí otázka - iCharger má zmíněno v možnostech normální nabíjení a normalní nabíjení balanční. Není mi jasné, jestli máme používat vždycky to balanční, nebo jen třeba jednou za čas na srovnání článků a potom zase nějakou dobu bez balace.
Druhá je multiotázka - originál servo toho moc nevydrželo. Zklamání. Ochroustaly se v něm převody. Jednak se stavím do krámu, jestli se na to třeba nevztahuje záruka. Bez ohledu na záruku - u některých serv jsem viděl, že se dají pořídit nové převody. Nejsou třeba univerzální, že by šly vyměnit i tady? Pokud ne a pokud neuspěji se zárukou, doporučili byste mi nějaké rozumné servo? Mělo by mít kovové převody? Musí se jiné servo nějak programovat, abychom třeba nepřišli o FailSafe? Musí se servo po montáži do auta nějak seřizovat, nebo se namontuje, připojí táhlem na kola s +- srovnanou nápravou a zbytek doladí na ovládači?
Děkuji za jakékoliv odpovědi
edit : ještě jeden dotaz - přiděláváte nějak pípáky v autě? My jsme ho nechali párkrát jen na balančním kabelu, to se ukázalo jako nepříliš vhodné opatření...
A teď jestli můžu poprosit, jedna nabíjecí otázka - iCharger má zmíněno v možnostech normální nabíjení a normalní nabíjení balanční. Není mi jasné, jestli máme používat vždycky to balanční, nebo jen třeba jednou za čas na srovnání článků a potom zase nějakou dobu bez balace.
Druhá je multiotázka - originál servo toho moc nevydrželo. Zklamání. Ochroustaly se v něm převody. Jednak se stavím do krámu, jestli se na to třeba nevztahuje záruka. Bez ohledu na záruku - u některých serv jsem viděl, že se dají pořídit nové převody. Nejsou třeba univerzální, že by šly vyměnit i tady? Pokud ne a pokud neuspěji se zárukou, doporučili byste mi nějaké rozumné servo? Mělo by mít kovové převody? Musí se jiné servo nějak programovat, abychom třeba nepřišli o FailSafe? Musí se servo po montáži do auta nějak seřizovat, nebo se namontuje, připojí táhlem na kola s +- srovnanou nápravou a zbytek doladí na ovládači?
Děkuji za jakékoliv odpovědi
edit : ještě jeden dotaz - přiděláváte nějak pípáky v autě? My jsme ho nechali párkrát jen na balančním kabelu, to se ukázalo jako nepříliš vhodné opatření...
Naposledy upravil(a) sodekcz dne pon 26.05.2014 20:18, celkem upraveno 1 x.
- lepsi je balancovat vzdy
- univerzalni prevody neexistuji
- kovove prevody jsou lepsi, i tak je ale na jednom kolecku vzdy plast, aby servo neshorelo (to aby ses nedivil, kdyby se ti stalo to co me a odrbalo se to kolecko, ktere se ale pak da vymenit, stoji to par haliru)
- servo staci vybrat dle rozmeru a dle tahu = zjisti si kolik mel original a pak kup neco o chlup lepsiho a urcite budes spokojen
- serva se bezne neprogramuji, az ta drazsi (rekneme od 2000 vyse) se programovat daji co se odezvy tyce apod, to se te ale nejspis tykat nebude (na programovni je spesl nastroj, ktery take neco stoji, aspon tak to znam u HiTecu)
- servo se namontuje, velice dobre se poladi delka tahla a pak az na vysilacce (vzdy steluj nejdriv mechanicky, pak teprve doladuj digitalne)
- misto pipaku je lepsi mit regulator, ktery hlida napeti, protoze pipak castokrat neuslysis a nebo aspon at regulator pri poklesu napeti na konkretni hodnotu dava motoru jen max 50% vykonu = to pak poznas, ale musis byt dost disciplinovany okamzite prestat jezdit
- univerzalni prevody neexistuji
- kovove prevody jsou lepsi, i tak je ale na jednom kolecku vzdy plast, aby servo neshorelo (to aby ses nedivil, kdyby se ti stalo to co me a odrbalo se to kolecko, ktere se ale pak da vymenit, stoji to par haliru)
- servo staci vybrat dle rozmeru a dle tahu = zjisti si kolik mel original a pak kup neco o chlup lepsiho a urcite budes spokojen
- serva se bezne neprogramuji, az ta drazsi (rekneme od 2000 vyse) se programovat daji co se odezvy tyce apod, to se te ale nejspis tykat nebude (na programovni je spesl nastroj, ktery take neco stoji, aspon tak to znam u HiTecu)
- servo se namontuje, velice dobre se poladi delka tahla a pak az na vysilacce (vzdy steluj nejdriv mechanicky, pak teprve doladuj digitalne)
- misto pipaku je lepsi mit regulator, ktery hlida napeti, protoze pipak castokrat neuslysis a nebo aspon at regulator pri poklesu napeti na konkretni hodnotu dava motoru jen max 50% vykonu = to pak poznas, ale musis byt dost disciplinovany okamzite prestat jezdit