Priblizna maximalni sila vetru pro glider 1050mm, 370g
Priblizna maximalni sila vetru pro glider 1050mm, 370g
Ahoj,
koupil jsem u Pecky kluzak od EasySky, ma to 370g, 1050mm rozpeti, plosne zatizeni 24.42g/dm*2
Je to hornoplosnik, tlacny motor vzadu, vrtule se toci i pri vypnutem motoru. Moje prvni ero.
Sestavit bylo snadny, pri prvnim zaletu jsem trenoval v podstate jen start/pristani, nejdyl jsem byl ve vzduchu tak 5 minut, pristaval jsem z volneho letu bez motoru. Ikdyz jsem pipak nastavil na 3.6V, nakonec jsem po hodine musel dolu, abych stihl autobus, a eru sem dokazal nic neudelat.
Mezitim mi Ceska Posta laskave za 96Kc a 2 tydny dorucila 9in1 wireless simulator, abych zjistil, ze v tech predrazenych komercnich simulatorech neni jediny ero odpovidajici tomu mymu. Vetronu tam bylo ~8, kluzak zadny, lehkych motorovych vetronu s kridelky tam bylo 0. Resp byl tam vetsi Radian bez kridelek, a podivne fungujici easystar (sice fungovala paka s kridelky, ale chovala se jako smerovka s mirnym pridanim kridelek). Cili k nicemu, nasel jsem nejaky freeware pro vetrone, ale ten zas nepodporoval fullscreen s rozlisenim my televize. Tolik na tema simulator. Realny ero bylo stejne na pakach citlivejsi.
Procez mne tak svrbely pracky, ze jsem to v nedeli vytah okolo 18:00, ikdyz foukalo (6-7m/s).
Prvni let na hrane, ale pristani hladky, zato druhej let katastrofa. Plnej plyn proti vetru, letadlo stoji na miste a nabira vysku. Mel jsem strach, ze mi uleti po vetru, takze pri prvni mezere ve vetru du na pristani, ale jak se bojim pristavat pod plynem, tak jsem ~ 3-5m nad zemi uz srovnanymu eru ubral plyn a mirne potlacil. Pristani samozrejme proti vetru, mirne z kopce. A ta mrcha vitr to capl, otocil cumakem dolu tak, ze s tim mrskl dozadu v uhlu 45 k zemi, spis mirne na zada.
Copak o to, kridlo a VOP+SOP jsou OK, ale trup se zlomil za kabinou, kde konci vyztuha, a kabina mirne po strane napraskla a zdeformoval se cumak. Spravil jsem to za hodku, horka voda (90C) na cumak, purex extra a bambusovy paratka, a nakonec skelna paska. Nastesti sem to objednal uz s letadlem. Neni to ted prakticky poznat, teda kdyby purex nemel zlutou barvu, nikdo ty mista nenajde.
Ted mam ale strach, dost by mne zajimalo, do jaky rychlosti vetru s tim vubec muzu ? Je mi jasny, ze zalezi i na zmenach smeru a turbulencich, ale tam co litam je celkem staly smer, jen obcas silnejsi poryvy.
BTW, je tu nekdo z Blanska, co by obcas pomohl/poradil s technikou letu, nebo pripadne doporucil lepsi/klidnejsi misto na litani v dosahu MHD ?
Ted litam tady: https://www.google.com/maps/@49.378755, ... a=!3m1!1e3
koupil jsem u Pecky kluzak od EasySky, ma to 370g, 1050mm rozpeti, plosne zatizeni 24.42g/dm*2
Je to hornoplosnik, tlacny motor vzadu, vrtule se toci i pri vypnutem motoru. Moje prvni ero.
Sestavit bylo snadny, pri prvnim zaletu jsem trenoval v podstate jen start/pristani, nejdyl jsem byl ve vzduchu tak 5 minut, pristaval jsem z volneho letu bez motoru. Ikdyz jsem pipak nastavil na 3.6V, nakonec jsem po hodine musel dolu, abych stihl autobus, a eru sem dokazal nic neudelat.
Mezitim mi Ceska Posta laskave za 96Kc a 2 tydny dorucila 9in1 wireless simulator, abych zjistil, ze v tech predrazenych komercnich simulatorech neni jediny ero odpovidajici tomu mymu. Vetronu tam bylo ~8, kluzak zadny, lehkych motorovych vetronu s kridelky tam bylo 0. Resp byl tam vetsi Radian bez kridelek, a podivne fungujici easystar (sice fungovala paka s kridelky, ale chovala se jako smerovka s mirnym pridanim kridelek). Cili k nicemu, nasel jsem nejaky freeware pro vetrone, ale ten zas nepodporoval fullscreen s rozlisenim my televize. Tolik na tema simulator. Realny ero bylo stejne na pakach citlivejsi.
Procez mne tak svrbely pracky, ze jsem to v nedeli vytah okolo 18:00, ikdyz foukalo (6-7m/s).
Prvni let na hrane, ale pristani hladky, zato druhej let katastrofa. Plnej plyn proti vetru, letadlo stoji na miste a nabira vysku. Mel jsem strach, ze mi uleti po vetru, takze pri prvni mezere ve vetru du na pristani, ale jak se bojim pristavat pod plynem, tak jsem ~ 3-5m nad zemi uz srovnanymu eru ubral plyn a mirne potlacil. Pristani samozrejme proti vetru, mirne z kopce. A ta mrcha vitr to capl, otocil cumakem dolu tak, ze s tim mrskl dozadu v uhlu 45 k zemi, spis mirne na zada.
Copak o to, kridlo a VOP+SOP jsou OK, ale trup se zlomil za kabinou, kde konci vyztuha, a kabina mirne po strane napraskla a zdeformoval se cumak. Spravil jsem to za hodku, horka voda (90C) na cumak, purex extra a bambusovy paratka, a nakonec skelna paska. Nastesti sem to objednal uz s letadlem. Neni to ted prakticky poznat, teda kdyby purex nemel zlutou barvu, nikdo ty mista nenajde.
Ted mam ale strach, dost by mne zajimalo, do jaky rychlosti vetru s tim vubec muzu ? Je mi jasny, ze zalezi i na zmenach smeru a turbulencich, ale tam co litam je celkem staly smer, jen obcas silnejsi poryvy.
BTW, je tu nekdo z Blanska, co by obcas pomohl/poradil s technikou letu, nebo pripadne doporucil lepsi/klidnejsi misto na litani v dosahu MHD ?
Ted litam tady: https://www.google.com/maps/@49.378755, ... a=!3m1!1e3
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Re: Priblizna maximalni sila vetru pro glider 1050mm, 370g
madloki píše:...
....
...
Měl jsem podobné letadlo, dokonce trochu těžší (Wing Dragon od ArtTechu - cca 600g) a reálné bylo lítat s ním tak do těch 4 m/s. Pak už to byl spíš boj o přežití. Jasně, bylo to taky tím, že jsem tehdy začínal, tak jsem si moc na silnější vítr netroufal.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
madloki píše:...zjistil, ze v tech predrazenych komercnich simulatorech není...
Jak se pozná předražený simulátor? Podle čeho?
A to je co zas, ten 9in1 wireless simulator?
Jak psal kope 4m/s a raději méně.
zdzd píše:Jak se pozná předražený simulátor? Podle čeho?
Pravděpodobně to znamená "dražší než PIRÁTSKÝ interface"...
Kluk či pán evidentně začíná a evidentně se neorientuje, tak není důvod do něj rýt či si ulevovat uštěpačnými poznámkami.
Raději mu odpovídejte na otázky, vysvětlujte .... a neryjte do nováčka.
Ahoj, myslíš tohle ero? http://martytorx.rajce.idnes.cz/Sky_Eas ... 05_001.jpg
jestli jo, tak to do větru moc není, je lehoučký. Asi jak píšou kluci do 4m/s.
Měl jsem ho a měl ho rád, už jsem ho prodal. Bylo dobře čitelný a poslušný, taky jsem s nim švihnul o zem, lepil jsem ho vterinakem a použil aktivátor. Kamarád mi ještě doporučil Uhu por, je transparentní a jsem s nim spokojeny.
Docela dobrej free simulátor je od Multiflight Multiplexu , někde jsem tu na nej zakládal téma.
Měl jsem ho a měl ho rád, už jsem ho prodal. Bylo dobře čitelný a poslušný, taky jsem s nim švihnul o zem, lepil jsem ho vterinakem a použil aktivátor. Kamarád mi ještě doporučil Uhu por, je transparentní a jsem s nim spokojeny.
Docela dobrej free simulátor je od Multiflight Multiplexu , někde jsem tu na nej zakládal téma.
Naposledy upravil(a) MartyTorx dne pon 05.05.2014 20:46, celkem upraveno 1 x.
Nakonec, každý ať si lítá jak chce.
spetrs píše:Kluk či pán evidentně začíná a evidentně se neorientuje, tak není důvod do něj rýt či si ulevovat uštěpačnými poznámkami.
Uštěpačné otázky? Jen se ptám, jak to posuzoval. Pak se může vysvětlovat.
madloki píše:......
A Pristani samozrejme proti vetru, mirne z kopce. A ta mrcha vitr to capl, otocil cumakem dolu tak, ze s tim mrskl dozadu v uhlu 45 k zemi, spis mirne na zada.
......
......
Větru bych se nebál, je to jiné létání, někoho to nebaví, ale je fajn jít lítat, kdy mám čas já a ne když je počasí.
Teoreticky můžeš létat v jakémkoliv větru, při kterém je pohonná jednotka schopná dané poletovadlo navrátit (i když pomalu) k pilotovi.
Hlavní problém ve tvém příběhu vidím v tom, že jsi byl vlastně na svahu (viz přistání proti větru z kopce) a v Neděli jsem byl také létat a proto vím, že sluníčka bylo dost (Blansko je nedaleko) a termiky bylo také dost.
Takže svah, i když mírný, silný vítr a spousta termických bublin v tomto jinak chladném počasí chce opravdu rychlé reflexy a velké výchylky při přistání, pokud možno na rychlosti.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
kope píše:Měl jsem podobné letadlo, dokonce trochu těžší (Wing Dragon od ArtTechu - cca 600g) a reálné bylo lítat s ním tak do těch 4 m/s. Pak už to byl spíš boj o přežití. Jasně, bylo to taky tím, že jsem tehdy začínal, tak jsem si moc na silnější vítr netroufal.
Asi jo, dneska tak 1m/s, a supeer ! 40 min na baterku, vsechny 3 pristani v pohode. Relax. Teda nez jsem se vratil domu na vecerni uspavani
Dik
zdzd píše:
Jak se pozná předražený simulátor? Podle čeho?
To se omlouvam, jsem jen clovek, vsechno co pisu myslim "pro mne subjektivne", a yrcite se nechci hadat, priste si dam pozor.
Ja si od simulatoru jako zacatecnik sliboval, ze najdu z tech 150+ letadel alespon jedno mymu podobny (floater, bixler, sky surfer), proste 4 ch elektro glider. A ono se ukazalo, ze za cenu prevysujici komplet cenu myho RTF era (nebo OEM cenu OS) tam nic takovyho nejni, a pocit z tech, co tam jsou, je diametralne odlisny od myho realu. Ja mam na pakach pocitove hypercitlivou bestii, v simu vsechno jak zpomalenej plyn, jediny "realny" pocit byl ze ztraty kontroly pri ztrate rychlosti.
Nakonec jedinej slusnej simulator picasim, ale tam je trochu problem s grafikou a fullscreen na TV, a s ne uplne sikovnym modem kamery. Ten nejmensi vetron 4ch elektro je tam vetsi a tezsi nez my ero, ale stejne "splasenej" na pakach ovladace.
Musim rict, ze kdyz jsem kdysi zkousel (z klavesnice) simulator ne-rc-letadel targetware, mel jsem mnohem vic pocit realu.
A taky vic padal.
MartyTorx píše:Ahoj, myslíš tohle ero? http://martytorx.rajce.idnes.cz/Sky_Eas ... 05_001.jpg
Jo, to je on, jen na tom mym je malinko videt ten purex ! Multiflight ma demo, zkusim. Dik za tip.
Mozna se zeptam, da se nejak nastavit citlivost na paky ? Ja mel zatim jen 30g quadcopteru (hubsan X4), lita
super i ve vetru. Vysilac za 400, ale komplet konfigurovatelnej (citlivost po 1% 0-100%, kalibrace krajnich vychylek pak).
Tuten TX ma sice packy z hliniku, ale neumi nic (krome reversu) a ja bych hlavne na kridylka potreboval jemnejsi chod (vetsi vychylka na pace a mensi na kridylku, nebo exponencialni chod). Jde to nejak obejit, nebo mam pockat, az si pracky zvyknou ?
OrDa píše:A to je co zas, ten 9in1 wireless simulator?
No, model ma vysilacku bez jakyhokoliv konektoru ven (ani ext napajeni TX). Nejdriv jsem nekde nasel,
ze by to slo pomoci arduina a RX pouzit i tak. Protoze on tady v CR nejlevnejsi 4 kanal emulator z plastu
s USB stoji 600+, bez software. V cine $12-$15 totez, jenze ouha postovny je drazsi.
Nejlevnejsi spectrum dx5e bez prijimace konektor ma, ale stoji bezmala 2kkc.
Arduino mam, tak uz jsem se na to chystal, pak jsem ale nekde na ceskym webu nasel za ~600 nejakou krabicku,
co uz tohle umi. Tahat drat pres obyvak mezi sedacku a televizi je navic dost naprd. Mam doma maly sviste.
Dost se to podobalo levne cine (pruhledny plast), tak jsem dal obrazek do vyhledavani v google a naslo mi to
totez za $14 na hobbyking. Az na to, ze ty cinani k tomu pridali jeste jednu funkci, emulaci tech hw "tokenu"
z komercnich simu, nelegalni pochopitelne. Bez ni to neprodavaj.
Priznam se, zkusil jsem. Ale stejne budu pouzivat legalne a zdarma picasim, jen musim najit nejaky jiny zobrazovadlo,
nez televizi, nebo ji donutit na nejaky lidstejsi rozliseni. Mit simulator za $14 ze setovy vysilacky za 500.-, a bez dratu, je celkem super.
Kovboj píše:
Pravděpodobně to znamená "dražší než PIRÁTSKÝ interface"...
Jo, tak tohle jsem popravde neresil. Tim myslim, ze z principu mam-li volbu, sahnu po freeware.
Roky jsem pouzival linux, vim, ze existuje FMS a nejaky novejsi windows sim, nasel jsem si picasim.
Co bych ale nezvladl, je koupit nejlevnejsi TX s kabelem pro konektor (pocitam 1500-2000Kc),
pak k nemu kus tupeho dratu za ~400 zakonceneho USB, a ten tahnout napric obyvakem k TV.
To bych byl u FMS za 2500-3000, a furt bych potreboval jeste RX a nejaky ero.
Navic bych mel bajecny pocit z emulatoru bezdratoveho modelu pripojenyho na dratu k PC.
Ja delam do informatiky od revoluce, pc mam doma pod televizi, bezdratovou klavesnici a mys. Nejak mi ty dratovy simulatory nejdou na rozum. Prijde mi to zbytecne predpotopni, myslim v kontrastu ke vsem tem hi-tech vysilacum a modulacim jejich signalu, ruznym FPV a tak. Nerozumim tomu, ale predstavoval bych si to jednoduseji. To se pak softwareove simuluji i pripadne vypadky a ruseni kanalu TX/RX, kdyz je simulator na drate ? Navic takhle mam identicky
data z prijimace v PC i v modelu.