Výškovka užší, než stabilizátor?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Výškovka užší, než stabilizátor?

#31 Příspěvek od VTjr »

Hrabosh píše:Zkouším přepočítat ten pohon. Vrtuli mám shodou okolností opravdu AeroNaut CAMCarbon, takže přesně tu, pro kterou je tabulka.

Zkouším to pro tenhle motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
...
Když se podívám na graf, jsem zhruba někde u 12x8. Vrtule 12x5 mi zůstala, takže když ji použiju, tak ten motor bude sice nevytíženej, ale ničemu se nic nestane, ne?

No ja sice na tom grafu vidím u 12x5,5 o dost menší výkon při těch otáčkách, ale budiž. Určitě to bude lepší než kdyby byl motor tou vrtulí přetížený. Výhodou předimenzovaného motoru je rezerva pro vrtuli s větším stoupáním nebo průměrem, naopak nevýhodou - zbytečně vysoká hmotnost a horší účinnost při tom nižším výkonu. Každopádně elektromotor, když je méně zatížen, si prostě cucne menší proud, ale bohužel méně efektivně.

Co se týče konstrukce a stavby výškovky.
Pokud ji hodláš potahovat fólií, tak musí být opravdu tuhá. Ale neřešil bych to náhradou balsových nosníků smrkovými stejného průřezu. Z hlediska tuhosti je totiž lepší dát silnější balsové nosníky než tenčí smrkové. Smrkový bych dal nanejvýš jen ten zadní rovný, co do néj půjdou panty. Ale úplně nejlepší řešení je tuhle celobalzovou příhradovou konstrukci s původnímy nosníky prostě oboustranně potáhnout 1 až 1,5mm balzou - tím se docílí opravdu perfektní tuhost a pevnost, a přitom to o moc těžší nebude. :wink:

Ale já bych k té konstrukci přistoupil zcela jinak. :idea:
Jde totiž o to, že původně měl ten model výškovku celobalzovou (s profilem Jadelski). Navíc to byl větroň, který sice i když asi měl v čumáku nějaké závaží, ale i tak ho asi nemohlo být příliš hodně. Původně asi taky měl motorizaci na pylonu nad centroplánem křídla - to ale nemělo výrazný vliv na podélnou polohu těžiště. No a teď si představ, že do čumáku narveš pohonnou jednotku o značné hmotnosti (motor =158g, vrtule s kuželem a trámcem = cca 60g, regulátor = cca 30g) a o pohonných baterkách ani nemluvě (počítám nejmíň 250g a i když bys je jakkoli tlačil dozadu, pořád budou taky dost zatěžovat čumák). Čili, to vše bude nepochybně na dost dlouhém rameně před těžištěm, které by mělo být někde v první 1/3 hloubky křídla. :(
A teď mám vážnou obavu, že při takhle zvolené motorizaci to bude dost těžké na čumák a bude proto potřebné značně dovažovat ocas. :cry:
Ale než rvát do ocasu olovo a mít přitom zbytečně chatrnou "papírovou" VOP, je určitě mnohem lepší udělat celou VOP i s kormidlem z plné balzy (nebo aspoň částečně - příhradová konstrukce potažená balzou) a olovo tam nedávat (nebo jen minimálně). :wink:
Jinak my sme kdysi dávno u podobných modelů větronů běžně dělali VOP z plné balzy 4 - 5mm (dokonce i 7mm když byla plovoucí a brousila se do souměrného profilu). Ovšem na to se musí použít balza spíš lehčí, nebo to zlepit z dvou druhů balzy - tvrdá náběžka + odtokovka a lehká balza mezi tím. :wink:
Ale k tomu, aby jsi se správně rozhodl, je třeba si polohu těžiště nasimulovat na tom Tvém skutečném modelu. :!:
Předpokládám, že motor ještě nemáš, tak ho nahraď kusem kovu stejné hmotnosti, dej tam i něco místo regulátoru, baterek, a taky serva, přijímač a zjistíš kolik musíš dát na ocas aby bylo těžiště jak má být. :!: Čili takhle zjistíš hmotnost VOP. A podle toho pak zvol i její definitivní materiál a konstrukční řešení. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne ned 04.05.2014 18:19, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#32 Příspěvek od VTjr »

Vlasta Svoboda píše:Podepisuji se pod každou větu, cos napsal.

Díky za uznání :D
Vlasta Svoboda píše:Jen mu teď ještě taky musíme poradit, jak na tom svém letadle jednoduše změní ten úhel nastavení křídla. Začni Ty, já se na to necítím...

No, máš pravdu, že u konstrukce s plochou planžetou procházející trupem to není dost dobře možné nebo velice nesnadné. A taky se na to necítím. :mrgreen: Ale já jsem přece nenapsal, že ten úhel seřízení za každou cenu měnit musí. :o My přece vůbec nevíme, jaký úhel seřízení tam má a možná je úplně správný a opravdu není vůbec nutné ho měnit. Krom toho souhlasím s Tebou, že rekordní větroň z toho stejně asi nikdy nebude. :wink:
Vlasta Svoboda píše:...
Kdyby tam tu VOP přilepil natvrdo, tak ... bude "lítat" s trimem jako kráva.

No a co? :roll: Nestane se vůbec nic strašného. :mrgreen:
Jednak ta neutrální výchylka kormidla určitě nebude velká (pár stupňů, ne víc) a pak si uvědom, že VOP i s mírně vychýleným kormidlem, například dolů (tedy potlačeným), se bude z profilu dost podobat původnímu profilu Jedelsky, tak vo co go? :lol:
Vlasta Svoboda píše:Ale fandím mu. ... ale je to dobrá cena za poznání, že je dobré, nechat si občas poradit.

Souhlasím, každý jsme nějak začínali a tady je možná cennější cesta než konečný výsledek. Ten by však neměl být totálním nezdarem (to odradí). A pokud vytrvá, tak napodruhé to bude lepší, napotřetí ještě lepší ... atd. :) Stejně tenhle přístup mi je mnohem sympatičtější, než neustálé kupování ARF bublinoletů s minimem vlastního přičinění. :|
Koneckonců kdybych mu nefandil, tak určitě nevěnuji tolik času a námahy, abych mu co nejlépe poradil. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 07.05.2014 17:51, celkem upraveno 1 x.
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Dnes jen krátce:
1. VTjr souhlas se vším
2. Co se týká VOP. Tak už nic nemaluj a tak jak to máš, to potáhni tou balzou, jak radil VTjr.
3. Jen ty smrkové nosníky jsou opravdu mimo. Podle toho, co píšeš, to vypadá, že kupuješ hotové balzové lišty. To je konina. Kup si jedno prkno 5mm lehčí balzy a potřebné lišty si nařež lámacím nožem sám podle kovového pravítka/profilu/čehokoliv. Pak už je to jen skládačka.

Do VOP z plné balzy bych já nešel. Je to "nečestné a nesportovní" a nic se na tom nenaučíš. A dělat to jen proto, že bude těžký čumák, to neberu. Ale na mě nehleď, já su militantní stavěč.
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

Vlasta Svoboda píše:Do VOP z plné balzy bych já nešel. Je to "nečestné a nesportovní" a nic se na tom nenaučíš. A dělat to jen proto, že bude těžký čumák, to neberu. Ale na mě nehleď, já su militantní stavěč.

Hele, Ty militante! :lol:
Vybrousit kus plné balzy, navíc lepené z různých druhů (a klížené, aby se to nekroutilo), do dokonalého tvaru - to taky není úplně triviální záležitost. A ještě těžší je to udělat plné a přitom dostatečně lehké :!: Krom toho já plnou výškovku a žádné olovo v ocasu rozhodně pokládám za mnohem lepší volbu, než konstrukční + dovažování. Především jen a jen o tohle mi šlo. :wink:
Takže opravdu nechápu co je na tom nečestného a nesportovního, když nota bene, už teď má ten model křídla z plné balzy s profilem Jedelsky? 8O :mrgreen:
Jinak jsem naprosto v pohodě a ve většině věcí se s Tebou shodnu, ale uznej, že tady trošíčku přeháníš. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 07.05.2014 17:50, celkem upraveno 1 x.
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

...Je to "nečestné a nesportovní" a nic se na tom nenaučíš...
...tvaru - to taky není úplně triviální záležitost...

Beru zpět. Ano, pokud ji chceš udělat z plné balzy pořádně do bezvědomí, navymýšlet si tam vše co napsal VTjr, a navíc přidat vylehčovací otvory, vetknout části s léty kolmo na zbytek, udělat to z několika vrstev a vůbec to zesložitit na kvadrát, tak ano, potom bude taková VOP opravdu mnohem složitější než slepení těch pár lišt, co Ti navrhuju já.

Ale tady mám s VTjr rozdílný názor. Já si prostě myslím, že když se staví letadlo, má se to dělat lehké. Že to někdo přede mnou podělal neznamená, že se na to vykašlu taky. Až si budeš chtít postavit dvouapůlmetrovku od nuly, bude se Ti to hodit.

Vyber si. Co se týká funkce a stavební náročnosti, jsou obě řešení stejná.
VTjr

#36 Příspěvek od VTjr »

Vlasta Svoboda píše:Ale tady mám s VTjr rozdílný názor. Já si prostě myslím, že když se staví letadlo, má se to dělat lehké. Že to někdo přede mnou podělal neznamená, že se na to vykašlu taky. Až si budeš chtít postavit dvouapůlmetrovku od nuly, bude se Ti to hodit.

Vyber si. Co se týká funkce a stavební náročnosti, jsou obě řešení stejná.

Já jsem přece v první řadě navrhoval jen tu konstrukci VOP potáhnout tenkou balzou. A jinak úplně souhlasím se vším co píšeš - drak letadla musí být opravdu co nejlehčí. 8) Ale taky přiměřeně pevný, u začátečníků dvojnásob. I to řešení s plnou výškovkou může být optimální, nebo taky nemusí. Bylo to myšleno jen pro tento konkrétní model, pokud bude vycházet těžký na hlavu (co si myslím, že bude). :wink:
Stejně si pořád myslím, že by tam stačil i o stupínek slabší motor. Kdysi jsme pro 2,5m větroně o letovce 1,5kg používali motorizaci v čumáku spalovákem MVVS2,5DF. No a ten měl, ač má v papírech psán výkon 0,57kW (ovšem to při otáčkách hodně nad 20 tisíc), myslím reálně s větší vrtulí a tudíž menšími otáčkami asi 250 až 300W. A úplně to stačilo, stoupalo to jak sviňa :lol: On tam však chce dát motor, který je výkonově srovnatelný se spalovací šestapůlkou a to takový větroň určitě nepotřebuje. :mrgreen:
Pokud by tam dal slabší motor, byl by určitě lehčí (200W oběžka se vejde do 75g a 300W tak do 100g), zrovna tak kužel, trámec, menší vrtule - to všechno může být pak každé o pár gramů lehčí! A to nemluvím o baterce, kde je pak úplně dostatečná 3SLiPolka 2200mAh která bude vážit cca 180g. Takže na tom všem může po troškách ušetřit v čumáku možná i takových 150 až 200g a pak už asi bude opravdu záležet i na tom, aby i VOP byla lehká, aby hlavně nemusel dovažovat předek. Protože to je vždy největší průser, a to mi dá za pravdu každý stavitel, že každé dovažování předku, když je těžiště moc vzadu se strašně vymstí na celkové letové hmotnosti. Poněvadž rameno čumáku je u většiny letounů několikanásobně kratší než rameno VOP a SOP a tak se tam taky musí při případném dovažování naložit několikanásobně víc než když se dovažuje ocas.

No zkrátka, když teď nad tím uvažuji, tak s tím pohonem to asi bude pořádná cihla. :( Přehnaný výkon motoru tomu sice umožní létat, ale bude se to problematičtěji házet při startu a taky to bude přistávat větší rychlosti.
Totiž, já když jsem reagoval na poslední volbu motoru pro pohon (v zásadě kladně), tak jsem se víc soustředil na to, jakou vrtuli to utáhne a jestli si poradí s tou 12x5", kterou tam chce mít stůj co stůj. Až když jsem začal počítat ty hmotnosti a dostal se u pohonu (motor+vrtule+regler+baterie) blízko hodnotě 500 g + další nezbytná výbava (serva+přijímač+vypínač+kabeláž) asi do 100 g, tak jsem si nakonec uvědomil, že se asi ubírá ne zcela správným směrem. :roll:
Lepší je oželet pár korun za nové menší listy vrtule, než kvůli tomu vyrobit cihlu. :!:

Jen tak by mě (a asi každého v tomhle vláknu diskuse) zajímalo kolik už teď váží ten prázdný drak toho modelu :?: :?: :?:
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

Taky se přidám. Můžeš hodit každý prvek toho modelu na váhu?

Levá půlka křídla: ___ g
Pravá půlka křídla: ___ g
Trup: ___ g
Původní VOP: ___ g
Hloubka křídla u trupu: ___ mm
Pozice původního těžiště od náběžné hrany: ___ mm

Znáš původní letovou hmotnost?
Hrabosh

#38 Příspěvek od Hrabosh »

Levá půlka křídla: 267 g
Pravá půlka křídla: 261 g
Trup: 575 g
Původní VOP: 58 g
Hloubka křídla u trupu: 200 mm
Baterka: 190 g
Kužel a trámec vrtule: 18g
Přijímač: 18g

Pozice původního těžiště od náběžné hrany: 120 mm - resp. pozice těžiště, když to teď poskládám. Možná v tom bylo před tím nějaké závaží, baterka, přijímač, atd. Jo a při tom skládání jsem neměl vzadu kormidlo výškovky, který váží 31g - protože má urvaný panty. Což posune těžíště ješte dál dozadu.

Jinak ze stavbou nemám moc zkušeností - "postavil" jsem akorát SkyLady, a podobně jako ted rekonstruoval toho MiniMaxe (kterej lítá) a Cirruse (3m větron od Graupnera, se kterým se ale bojím, abych ho nerozsekal, takže se chci nejdřív "rozlítat" na tomhle Aukroletu) a všechny letadla byly dycky težký na ocas. Pak jsem práve dycky dovažoval předek, což se u SkyLady obešlo s pytlíkem šroubků a pozdějí paklíkem EI plechů ze starých trafa, MiniMax má vepředu před motorem 5mm tlustou kovovou "destičku" , která váží 80g. a u Cirruse nejdřív přehodím baterku a serva a pak se uvidí...

Jinak já jsem pro VOP z 5mm balsových hranolků podle poslední verze výkresu, potažené 1.5mm balsou.

Díky za trpělivost!
pepin

#39 Příspěvek od pepin »

pečlivě si zapisuj veškeré investice které do tohoto projektu vkládáš.
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

...pečlivě si zapisuj veškeré investice které do tohoto projektu vkládáš...

Do kamene tesat.

A jinak:

1. Špatný je, že neznáš polohu původního těžiště. To je bez debat ten nejdůležitější údaj u každého letadla. Všechno ostatní jde změřit. Co se dá dělat, musíme to pořešit bez toho. Mimochodem, už vím, proč to bylo tak levné, že ono to těžiště nebylo v ceně...?

2. O poloze těžiště jsem psal už někde na začátku, tak si to ještě jednou přečti a měj to na paměti. Hodnota 120 mm případně víc je dobrá na moderní, nestabilní, stíhačku, kterou drží ve vzduchu počítače. Protože Ty počítač nejsi, šlo by to s velkou pravděpodobností během prvního letu k zemi.

3. Slep tu VOP, zrenovuj trup a pak teprve zkoušej. A pořád mysli na hmotnost a polohu těžiště.

4. Slož to všechno dohromady s veškerým vybavením a osazením (případně nahraď chybějící serva/motor/regl atd. odpovídajícím balastem stejného tvaru a hmotnosti). Jak to budeš mít, podepři křídla a zjistíš, kam Ti vyšlo "těžiště".

5. Pokud vyšlo někam mezi 50. a 75. milimetr od náběžky (ideálně do středu rozsahu), tak je to dobré a nechej to tak. Pokud je jinde, budeš muset dovažovat. Otázka je kolik, protože už teď je to celkem na hraně. Polohu těžiště a konečnou hmotnost sem potom napiš.

6. Jen abys věděl, co Tě čeká dál, tak pak model osadíš na ostro (motor, vrtule, vyosení, motorový let apod. Ti poradí někdo jiný) a začneš to učit lítat podkládáním/trimováním VOP. Zatím bez motoru. Potom s motorem a nakonec si vezmeš lihovou fixu a na trupu pod křídlem si označíš konečnou polohu těžiště.

Tak běž stavět.
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Hrabosh píše:Levá půlka křídla: 267 g
Pravá půlka křídla: 261 g
Trup: 575 g
Původní VOP: 58 g
Hloubka křídla u trupu: 200 mm
Baterka: 190 g
Kužel a trámec vrtule: 18g
Přijímač: 18g
...
kormidlo výškovky, který váží 31g
...

Když budu předpokládat, že nová výškovka s kormidlem vyjde stejně těžká, tak to je dohromady 1418g

Když k tomu připočtu

Listy vrtule: cca 30g
Motor z HK: 168g
Regulátor: cca 30g
2 serva: cca 70g (pokud by byly křidélka tak dalších 20g)

tak se dostáváme na hodnotu 1716g (s křidélky 1736g, ale spíš 1750 ještě nějaké kabely, táhla, vidličky, panty a pod).
S olovem na dovažování jsem nepočítal, čili tahle hodnota je optimistická varianta. :wink:
K tomu chci ještě poznamenat, že na tu baterku ten motor s 12x5" vrtulí moc dlouho vrčet nebude, takže časem tam dáš asi baterku větší a pochopitelně i těžší.

Jak už jsem psal předtím na slabší pohonné jednotce by se dalo ušetřit 100 až 150g. Lehká výškovka dává šanci ten pohon vyměnit, těžká plná už nikoliv. Ale stejně bych u ní pouvažoval nad tím celobalzovým potahem, kvůli tuhosti.

No a pak při rozpětí 2500mm a hloubce 200mm bude plocha 50dm2 a
plošné zatížení nám vychází téměř 35g/dm2! :roll:

Tak to je na termický větroň docela dost, na svahák je to OK, jen s profilem Jedelsky z toho dobrý sváhák nikdy nebude. :(

Ale nechci tě odradit, na učení je vhodné cokoli co létá. Možná kdybys tomu časem postavil nová křídla s nějakým "inteligentnějším" profilem, tak z toho bude i ten svahák. :)
Naposledy upravil(a) VTjr dne stř 07.05.2014 17:49, celkem upraveno 2 x.
Hrabosh

#42 Příspěvek od Hrabosh »

Mimochodem plošný zatížení toho MiniMaxu mi vychází asi 46g/dm2 ....
VTjr

#43 Příspěvek od VTjr »

Hrabosh píše:Mimochodem plošný zatížení toho MiniMaxu mi vychází asi 46g/dm2 ....

No to je taky dost. :)
Hele, já ale netvrdím, že model letadla s větším plošným zatížením nebude létat. I já mám jednoho motoráčka co má 60g/dm3, protože po několika haváriích a opravách chudák nabral 200g navíc. Přesto létá pořád perfektně. Ale horší je to už když s ním startuješ a přistávat, tam už je to hodně znát. :(
Nakonec když se u svaháků při létání v silnějším větru narve dodatečná zátěž, tak jejich plošné zatížení taky vzroste na podobné, ne-li vyšší, hodnoty.
Jenže takový model už pak musí létat rychle, protože při malé rychlosti má nedostatečný vztlak při malých úhlech náběhu, musí se víc natahovat, roste odpor, zhoršuje se proudění a hrozí pád (pádová rychlost mu naroste, pak se to i hůř hází z ruky, hůř přistává a pod). A taky s tím natahováním na větší úhly náběhu křídla už přestává být jejich pevný úhel seřízení vůči trupu optimální, musel by se zvětšit (což je u většiny konstrukcí technicky nesnadné, jak jsme se už shodli), a tak je i trup natažený, čímž klade výrazně větší odpor a to problém ještě víc zhoršuje.
Pokud ale je ten model aerodynamicky čistý, tak létání vysokými rychlostmi mu díky nízkému odporu nečiní potíže a může být dokonce i docela výkonný. Jenže bohužel to Tvé křídlo s profilem Jedelsky není čisté ani zdaleka :roll: (profil sám o sobě je spíš takový experimentální úlet, který byl navíc vyvíjen pro jeden konkrétní účel, měl napodobit křídla ptáků a zjednodušit výrobu pomocí balsové konstrukce), takže se těžko rozjede do vyšších rychlostí, kde by dohonilo chybějící vztlak na uzvednutí vyšší hmotnosti. Profil Jedelsky je podle mne dne už prostě přežitek, protože je mnoho lepších a výkonnějších.

Víš já jsem spíš měl na mysli, že to sice létat bude, ale jako větroň to bude málo výkonné. Ale neboj, určitě si s tím zalétáš i když to bude těžší. :wink:
VTjr

#44 Příspěvek od VTjr »

Ale faktem je taky i to, že Jedelsky vyvinul tenhle profil aby měl co nejvyšší vztlak, takže prý umožňuje let i při trochu větším plošném zatížení. Ale je vlastnostmi blízký těm prohnutým A2-kovým profilům, které mají špatnou pronikavost vůči větru.

Takže počítám, že to bude pomalé, ale možná i docela málo opadavé. Budu opravdu zvědav, jak Ti to poletí. :wink:

Jinak jsem z hlavy psal omylem Jadelski místo Jedelsky. Tak jsem to všude opravil a za tuto dezinformaci názvu se všem omlouvám. :oops:
Hrabosh

#45 Příspěvek od Hrabosh »

Tak, výškovka je hotová:
vop-predpotahem.jpg

vop-done.jpg

Váží 130g. Původní měla asi 60g, ale bez pantů, povrchové úpravy a drobných oprav a s kratším kormidlem.

Pohon jsem nakonec trochu poměnil a koupil tenhle motor: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... duct=35389
a k tomu listy vrtule 9x5.

Ted mě čeká uprava trupu...
Odpovědět

Zpět na „Větroně“