Kvadrokoptéra - příčina pádu

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Ticcino

Re: Kvadrokoptéra - příčina pádu

#16 Příspěvek od Ticcino »

Drondys píše:U 8-mi kanálového přijímače Turnigy totiž fail-safe nelze naprogramovat a je z výroby napevno nastaveno tak, že kanály 1,2,3,6,7,8 nemají při ztrátě spojení žádný signál zatímco kanály 4,5 mají Hold tj. signál dle posledního stavu před ztrátou spojení.

Takhle to nemá jen Turnigy, ale i třeba jednodušší Spektra.
Výpadek signálu by šel lehce nasimulovat na zemi nebo s modelem v ruce.

Domnívám se, že v tomto případě by ale došlo k tomu, že koptéra by prostě spadla (přestaly by se točit všechny motory) a né jen jeden.

Ale je potřeba to vyzkoušet. Já (spektrum) mám na prvním kanálu motor.
Při ztrátě signálu z Tx doje ke stažení plynu. Ostatní kanály jsou hold.

Ale co... jdu to vyzkoušet.

Edit: Je to tak. Funguje jak na KK2.0, tak na staré KK2.1. Při vypnutí Tx to deska nemá šanci poznat. První kanál (plyn) jde na nulu. Ostatní zůstávají hold. Takže se vypnou všechny motory.

Ovšem napadá mě, co dalšího by to mohlo způsobit.
Mně to dělal regulátor, který se přehříval. Měl jsem tehdy regly v hermetickém kokpitu. Zajímavé ale bylo, že se víc hřál jen jeden. Ostatní ani moc ne. Možná to bylo způsobeno tím, že jsem neměl z žádného vysunutý plusový kabel? Kdo ví.
Odkryl jsem kokpit, zlepšil chlazení a už problém nebyl.

Dalším důvodem by mohl být pokles napětí a omezení výkonu jednoho regulátoru.
Naposledy upravil(a) Ticcino dne pát 16.05.2014 20:56, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#17 Příspěvek od zdzd »

jaroslav.falcon píše:Můžeš prosím tě napsat důvody proč nazýváš jeho radio jebkou?, má jí spousta kámošů a jsou naprosto v pohodě a má i do konce funkce, která nemá ani moje aurora :lol:

Asi proto, že takové přívlastky se rádiům dávají podle kvality provedení a spolehlivosti. Ne podle počtu funkcí.
Trigger737

#18 Příspěvek od Trigger737 »

Jak máš řešené napájení? nějaký BEC, Power modul? Přesně takto mi padla koptera (kotrmelec přes hlavu), když jsem měl poddimenzované napájenbí elektroniky - jel z něj i jednoosý gimbal, když jsem v něm analogové servíčko vyměnil za digitální, spolehlivě to spadlo. Když servíčko vzalo více proudu, něco se stalo a vždycky to udělalo kotrmelec na zem, vypadalo to taky jako výpadek jednoho motoru. Dokázal jsem tento stav spolehlivě reprodukovat i držíce kopteru v ruce, cvrnknul jsem prstem do gimbalu a už to bylo.

Naza má svůj power modul a do přijímače mám zapojený externí BEC. Doufám, že je to tak dobře..

Já to tipoval , že vlítnul do rotoru, co se musel točit za tím křovím. Začalo to točit ve směru toho rotoru. ale mohlo to být i něčím jiným. To že dostal opačnou ránu, když nad to roští nalítával tomu taky napovídalo. To že ten náklon už naza nemusela dát je taky možný ale nazu nemám, tak kdoví. ale na rozdíl od jistých teoretiků taky s coptery lítám a stromům a roští se při větru vyhýbám. :) Zadruhé, spočítej si a zamysli se kolik jsi dal do vybavení coptéry a kolik stála ta jebka co to s ní řídíš. :lol:

Ne, s koptérou jsem fakt nic netrefil, akorát tu zem na konci :D Jinak k té vysílačce uznávám, že to není nic moc, ale na nové už se vydělává. nejspíš jí ale koupím až tak v září, takže bych ještě nějaký čas dolétal s T9x

Mně to dělal regulátor, který se přehříval. Měl jsem tehdy regly v hermetickém kokpitu. Zajímavé ale bylo, že se víc hřál jen jeden. Ostatní ani moc ne. Možná to bylo způsobeno tím, že jsem neměl z žádného vysunutý plusový kabel? Kdo ví.
Odkryl jsem kokpit, zlepšil chlazení a už problém nebyl.

Když se mi to stalo poprvé úplně stejně s deskou kk2.1.5 tak jsem taky myslel, že to bylo regulátor. proto jsem je vyměnil a těd se to stalo podruhé.
Ticcino

#19 Příspěvek od Ticcino »

Hmm, tak to je divný.
Já bych zkusil nabít aku, koptéru bych přivázal k cihle, aby držela na zemi a pustil motory alespoň na půl výkonu a sledoval, jestli se to vypne.

To hýbání s kablíky, jak někdo navrhoval, klidně taky, ale dej si pozor na prsty. 10" vrtule, i když plastové, docela bolí.

Pak jsem jednou zaregistroval ještě jednu možnost, jak může dojít k vypnutí motoru, ale to nelze udělat při stylu letu jak jsi letěl ty, tak to ani nebudu psát.
ST
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ST »

Taky jsem dvakrát nepochopitelně spadl s koptérou sice jen s KK2.0 deskou, ale pochopitelně jsem šetřil a lítal na přijímač FRSKY klon FASST a asi to bylo tím, předtím lítal bez problémů do nevidím v elektře OPTIMA XL. V koptéře se nechytal. Klidně v 5m vzdálenosti si začal blbnout a příčina byla vždycky pád. Zkoušel jsem ho na dosah ve větroni a nebyl problém. Tak jsem ho vyměnil za jiný a je klid. Prostě šetřit se někdy nevyplácí, mě to stálo 5k . Takže proto ty "silná" slova z mé strany. Ale jinak koptéry lítám dál, prostě vždycky ta sranda něco stojí.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Trigger737

#21 Příspěvek od Trigger737 »

Ticcino píše:Hmm, tak to je divný.
Já bych zkusil nabít aku, koptéru bych přivázal k cihle, aby držela na zemi a pustil motory alespoň na půl výkonu a sledoval, jestli se to vypne.

To hýbání s kablíky, jak někdo navrhoval, klidně taky, ale dej si pozor na prsty. 10" vrtule, i když plastové, docela bolí.

Pak jsem jednou zaregistroval ještě jednu možnost, jak může dojít k vypnutí motoru, ale to nelze udělat při stylu letu jak jsi letěl ty, tak to ani nebudu psát.

Tak samozřejmě, když budu hýbat s kabely, tak si ty vrtule sundám

Taky jsem dvakrát nepochopitelně spadl s koptérou sice jen s KK2.0 deskou, ale pochopitelně jsem šetřil a lítal na přijímač FRSKY klon FASST a asi to bylo tím, předtím lítal bez problémů do nevidím v elektře OPTIMA XL. V koptéře se nechytal. Klidně v 5m vzdálenosti si začal blbnout a příčina byla vždycky pád. Zkoušel jsem ho na dosah ve větroni a nebyl problém. Tak jsem ho vyměnil za jiný a je klid. Prostě šetřit se někdy nevyplácí, mě to stálo 5k . Takže proto ty "silná" slova z mé strany. Ale jinak koptéry lítám dál, prostě vždycky ta sranda něco stojí.

to je mi jasný, že ta sranda něco stojí, sám si dokážeš spočítat z mnou napsané konfigurace, za kolik už jsem v tom zahučel. a to jsem ještě nenapsal, že je na cestě nový gimbal Zenmuse H3-2D. ten si na to ale teď dát netroufnu, dokud to nevyladím. S novou vysílačkou se počítá, ale momentálně musím šetřit peníze na něco jiného
dt

#22 Příspěvek od dt »

Trigger737 píše:jsem ještě nenapsal, že je na cestě nový gimbal Zenmuse H3-2D ... S novou vysílačkou se počítá, ale momentálně musím šetřit peníze na něco jiného

Tě trošku nechápu. Počítáš s tím, že potřebuješ nový TX, víš že na něj nemáš, ale objednáš si H3-2D 8O , za cenu kterého bys měl TX už poměrně luxusní.
holmer83

#23 Příspěvek od holmer83 »

Klidně to mohl být regulátor, s Multistáry 30A jsem létal jednu sezónu a nedávno mi jeden selhal, quadra se roztočila, odrazila o střechu kolegova auta a na zem. Jeden motor se netočil, když jsem na réglu u toho motoru potom doma sundal bužírku tak se na mě vysypal nějaký člen co upadl z PCB. Neříkám že qudra s Nazou a Multistáry létala špatně, ale nikdy se mi to nepodařilo sladit jako s origo DJI 30A nebo teď E300 régly.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
Trigger737

#24 Příspěvek od Trigger737 »

Ale ano, měl bych na něj, jenže doteď mi koptéra litala v pohodě i s vysílačem t9x. A právě se mi do nového tx nechce hned teď investovat. Navíc jsem ten gimbal objednaval ještě před pádem. Nejdříve vyzkouším všechny ostatní možnosti, protože se mi nechce ve finále zjistit, ze i s novým vysílačem to není v pořádku.
zdzd

#25 Příspěvek od zdzd »

Trigger737 píše:Ale ano, měl bych na něj, jenže doteď mi koptéra litala v pohodě i s vysílačem t9x. A právě se mi do nového tx nechce hned teď investovat. Navíc jsem ten gimbal objednaval ještě před pádem. Nejdříve vyzkouším všechny ostatní možnosti, protože se mi nechce ve finále zjistit, ze i s novým vysílačem to není v pořádku.

Snahu šetřit na vysílači absolutně nechápu. Je to věc, na jejíž spolehlivosti závisí úplně všechno. Když lehne, je po ptákách.

Ale hlavně, vysílač se koupí jednou a vydrží roky. Zatím co cokoliv jiného může být po smrti po dvou vteřinách letu. Je to jediná investice v tomto hobby s jakýmsi výhledem do budoucnosti.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od chastra »

Trigger737 píše:Naza má svůj power modul a do přijímače mám zapojený externí BEC. Doufám, že je to tak dobře..

Hele tohle se mi nezdá. Máš propojenej přijímač s nazou do který je píchlej PMU a ještě to napájíš externím BECem? Buď bec nebo PMU nebo oboje s odpojenym červeným kablíkem. Za mě zvol napájení pomocí PMU podle návodu a na bec kašli. Se divím že něco nezasmrdělo!!!!!!!!!!!! (Možná jo, a proto to řachlo)
Multistáry flashni simonk firmvérem nebo kup afra, bude koptér daleko stabilnější a nebude ti při klesání nekontrolovaně vrávorat vlastní zkušenost.
Grugh

#27 Příspěvek od Grugh »

Měl jsem s multistarama podobnou zkušenost, protože jsem začátečník a nevypnul jsem si ochranu baterie v regulátorech (resp. jsem nepřepnul typ baterie na něco nelipol). Bohužel to mají multistary jako výchozí nastavení. Vždy jeden z regulatorů začal snižovat výkon a kvadroptéra se sesypala podobným způsobem.
Pokud se ti to stává s už poměrně vybitou baterkou, tak by to mohl být důvod.

A odpovědi typu stínění signálu (na 15m?, navíc by asi plyn šel do nuly, pitch roll a yaw by držel hodnotu), nebo větrný vír za roštím (koptery vydrží i šťouchance rukou) směle ignoruj.

Petr
srabsrab

#28 Příspěvek od srabsrab »

Taky bych to prisuzoval multistaru .... mam sice jenom 2, ale ....... s jinyma reglema co mam se to neda vubec srovnat ..... (simonk sem nezkousel bo nemam sanci chytnout ty pidikontakty na cpu) .... holt cena za nizkou cenu...

Ale urcite neni nad prime pripajeni oproti konektorum .... nedavno sem mel v ruce motor se zlacenym(???) konektorem .. vse vypadalo dobre pripajene a konektor take vypadal OK .... no a odpor nekonecno ... snazil jsem se to zmerit nekolikrat a doted nechapu ... po odpajeni mereno na drate vse ok ... takze konektory nebrat :D ... o tom ze milionkrat se nic nestane a pak najednou jako na potvoru vibracema neco ztrati kontakt ani nema cenu mluvit ... a pak si to zase milionkrat v klidku funguje .... vic nez konektorum verim klasicke cokolade .... (rozvadecove na rack jsou bohuzel moc velke a tezke do modelu ....)
Drondys

#29 Příspěvek od Drondys »

Grugh píše:A odpovědi typu stínění signálu (na 15m?, navíc by asi plyn šel do nuly, pitch roll a yaw by držel hodnotu)... směle ignoruj

Jak už jsem zmínil i když to třeba není příčina tohoto konkrétního pádu tak pokud v budoucnu dojde k výpadku spojení a plyn půjde do nuly tak mu vzhledem k tomu Hold režimu na dalších kanálech řídící jednotka nerozpozná výpadek spojení a multikoptéra žuchne dolů jako kámen což je spíš naopak důvod proč to není vhodné ignorovat.
niky79

#30 Příspěvek od niky79 »

zdzd píše:Snahu šetřit na vysílači absolutně nechápu. Je to věc, na jejíž spolehlivosti závisí úplně všechno. Když lehne, je po ptákách.

Na kvadrokoptere na vsem zavisi. Pokazi se vysilac, padne to. Pokazi se motor, padne to. Pokazi se reg nebo ridici jednotka, padne to. Je zbytecne mit jednu soucastku (vysilacku) tisickrat spolehlivejsi nez jine, protoze cele to je tak spolehlive jak je spolehliva ta nejmene spolehliva soucastka. A krome toho, osobne vcelku pochybuji, ze vysilac A je vyznamne spolehlivejsi nez vysilac B stojici treba dvojnasobnek nebo vysilac C stojici trojnasobne atd. Co tak tady na forech zachytavam, kazdy s tim ma obcas problem, napric vsemi znackami.

Jinak, co se tyce multistaru reglu. Schvalne jsem zkousel, co se bude dit, kdyz budu ignorovat pipak. Dopadne to tak, ze jeden motor po chvili proste prestane fungovat, resp. zacne se tocit vyrazne mene a koptera se obrati a jde k zemi. Kdyz jsem to pak premeril, jeden clanek mel kolem 3,52 V, ostatni kolem 3.6. Takže osobně tipuju, že toto bude problém. I když ne problém – chování. Pipák tam máš?
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“