Plánek pro začátečníka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

Re: Plánek pro začátečníka

#31 Příspěvek od rbiciste »

Přidám svou trochu do mlýna. :)
Citabrii jsem překresloval já. Nemyslím si, že je to, co hledáš. Postavil by jsi si lepšího FunCuba.
Napadají mne následující možnosti:
Miky - plánek, výřezy pod odkazem Motorové modely, postavený model
QB - 10 - výřezy + plánek
SIG Piper Cherokee - stavebnice,postavený model

Stavebnici uvádím, protože stavba podle plánku z výřezů bude dražší než stavebnice. Empiricky ověřeno. :)

Na Vipera bych si netroufl.

Radovan
Seasir

#32 Příspěvek od Seasir »

Děkuju za tipy. Radovane, u Mikyho, je stavba těžká nebo ne? Nějak jsem došel k závěru, že Vipera určitě postavím, ale před tím zkusím něco snažšího, co možná nakonec ani neosadím, ale jen abych se naučil postupy :) Miky vypadá zajímavě.
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od rbiciste »

Zdravím,
O moc jednodušší než Miky to už asi nebude. :) Trup je obyčejná bedýnka a křídla nejsou nijak složitá o ocasních plochách nemluvě. Až budeš stavět křídla ozvi se. Někdo jistě rád poradí. Jde o to, že kvalitní profil jako NACA2415 není zespodu plochý a je třeba stavět od odtokové hrany dopředu.

Radovan

Seasir píše:Děkuju za tipy. Radovane, u Mikyho, je stavba těžká nebo ne? Nějak jsem došel k závěru, že Vipera určitě postavím, ale před tím zkusím něco snažšího, co možná nakonec ani neosadím, ale jen abych se naučil postupy :) Miky vypadá zajímavě.
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Lněnička »

Nějakou inspiraci by mohli případní zájemci získat v našem magazínu Akademie letectví.
Včera jsme publikovali trochu informací pro navrhování kluzáků různých rozměrů, i motorizovaných.
J.Lněnička
LittleFalco

#35 Příspěvek od LittleFalco »

Super, dekuji za dalsi jiste obsazny clanek, jdu studovat :mrgreen:
Zpátky doma, v kopcích :-)
Seasir

#36 Příspěvek od Seasir »

Tak bych řek, že jsem se rozhodl. Viper byl spíš takový sen, než reálný plán, a FlyBaby se neukázalo jako nejjednodušší. Nicméně Radovan tady nadhodil Mikyho, kterého stavěl také Bundesův známý, a to asi bude ta konečná varianta. Všem moc děkuju za návrhy, a určitě budu dávat vědět, jak se stavba vyvíjí :)
2952

#37 Příspěvek od 2952 »

..nechci Tě zrazovat, ale volil bych větší rozpětí...nenávidím pro začátek malé modely!...MAlý model-velké problémy....
skarab

#38 Příspěvek od skarab »

Padlo tady mnoho rad a návrhů, já k tou dodám jen to, že se přikláním k radě o větším modelu, ale jinak Ti fandím. Postav si letadlo které se Ti líbí bude Tě to i víc bavit. Držím palce :D
Seasir

#39 Příspěvek od Seasir »

Zdarec! Tak se hlásím s konečnou variantou. Dlouho jsem nad tím přemýšlel, a z návrhů co tady padly jsem dedukoval:

1)stavebnice-předem jsem řekl, že nechci
2)Citabria-hornoplošník, také ne úplně co bych chtěl
3)Viper byla spíše touha, než reálná možnost
4)FlyBaby, podle empiriie debatérů není nejsnažžší

Pak tu ale Radovan nadhodil plánek Miky. Rozpětí 1020mm, dolnoplošník, jednoduchá konstrukce. No, po zvážení všech aspektů jsem dojel do prodejny RcRevue, a koupil plánek. Dneska už jsem byl u Pecky, a mám první část materiálu, který budu zpracovávat o víkendu. Takže všem moc děkuju za rady, a držte palce :)

S pozdravem
Seasir
Seasir

#40 Příspěvek od Seasir »

Nazdar modeláři!

Tak jsem pokročil na Mikym, sice před týdnem, ale nějak jsem se nedostal k tomu, sem napsat. Vím, že tady to ještě šlo, ale o nudných žebrech se fakt mluvit nedá. Celou stavbu si zatím ohromně užívám, křídlo už zbývá jen osadit a potáhnout. O víkendu se, pokud budu mít možnost, vrhnu na trup, tak tady máte zatím pár fotek :)
Přílohy
Žebra
Žebra
Téměř hotové křídlo :)
Téměř hotové křídlo :)
Naposledy upravil(a) Seasir dne stř 06.11.2013 21:31, celkem upraveno 1 x.
REX

#41 Příspěvek od REX »

Jen tak dál, přeju ať jde stavba od ruky :wink:
Mě osobně se vždycky balsové modely nejvíc líbí hotové v kostře.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Seasir

#42 Příspěvek od Seasir »

Strááášně dlouho jsem sem nic nenapsal, to ale neznamená, že jsem nic nedělal :D Práce na kostře se blíží ke zdárnému konci (pravda, dokopat se k nákupu materiálu mi vždycky chvilku trvalo, ale když už jsem ho měl, tak jsem trávil v dílně kolem 6 hodin denně :D ). Zatím na něm mám naměřeno práce 33 hodin a 50 minut (+/- půl hodinky :D ).
Přílohy
Všechny součásti-zbývá dát to dohromady :D
Všechny součásti-zbývá dát to dohromady :D
kocour
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od kocour »

Nevím, jak moc jsi zdatný pilot. U těch mrňousů, jako je ten Miky, není vůbec snadné je uřídit a určitě to není pro začátečníka. Na druhé straně případné třísky nejsou tak drahé a pokud ti to zalétne zkušený pilot a budeš trénovat na dvojím řízení, může to dopadnout dobře. Dal bych na rady p. Lněničky a dalších. Nejlépe motorizovaný větroň kolem 2 m, nebo motorák nad 1,5 m, s dostatečnou stabilitou. Tu stabilitu ten Miky asi nemá.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

Jedna věc je stabilita, ale obecně tyhle konstrukce z 80-ých let jsou dimenzované na spalováky v té době dostupné, všechno je předimenzované, miniserva v tu dobu měla 25g... Dnes bych ten plán pozměnil, na tloušťce balzy ubrat třetinu, leccos odlehčit nebo vynechat... Mám za sebou pár takových prcků (část je tady http://www.jyrry.cbcnet.cz/spalovak.htm ) a dneska bych to postavil na elektriku a o tu třetinu lehčí...
jyrry.webnode.cz
Seasir

#45 Příspěvek od Seasir »

Psal jsem, že jsem začátečník-ve stavbě :D Na hmotnosti se snažím šetřit, protože jsme to řešili už u Pecky (tenčí potahová balsa na trupu, oproti plánu konstrukční ocasní plochy atpdb. :) ).
Odpovědět

Zpět na „Dílna“