Mini soustruh jaký?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
tyci

Mini soustruh jaký?

#1 Příspěvek od tyci »

Ahoj chtěl bych se zeptat jaký kdo máte a jaký kdo doporučujete mini soustruh na kov. Sháním něco na soustružení malých dílku na modelaření z hliníku atd. Řekněme jako každý bych chtěl vykrvácet co nejméně ale ne naukor kvality výrobku. Máte někdo nějaký zkušenosti a typy a kde napře v Jižních Čechách sehnat nějaký kvalitní minisoustruh nebo přes net. Díky
Lark

Re: Mini soustruh jaký?

#2 Příspěvek od Lark »

Proč jsi to dal do smetiště a ne do dílny? Jinak tady máš spousty informací:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=51930
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

Ahoj - jakou točnou délku požaduješ? Radek
EDIT - jo požádej moderátora o přesun do dílny - nebo to tam znovu založ a tady dej do nadpisu "prosím smazat" a je :)
Naposledy upravil(a) arda1 dne úte 20.05.2014 19:00, celkem upraveno 1 x.
ICQ 638556901
LittleFalco

#4 Příspěvek od LittleFalco »

Ja mam Quantum 55cm a stezovat si nemuzu. Je to takovy stred, pro me plne vyhovujici. Nekomu staci Proma, ja to nechtel riskovat a radeji jsem priplatil.
Doporucuju pockat a sledovat inzerc -Aukro. c-n-c.cz, a tak. Obcas se objevi zanovni kus za polovic. A budes mit behem toho cekani dost casu na to prolezt fora a zjistit, co presne chces.
Jo a pokud to nebude mit rozmery hracky, doporucuji priplatit za 3 faze.
Zpátky doma, v kopcích :-)
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jozefbb »

Ak byvas v cinzaku tak za 600€, ak v rodinnom dome, tak jednoznacne nieco o hmotnosti 120kg a ceny 1500€.
Edit
A vies , presne tak to zacina, ja by som chcel nieco na hlinik a male veci, ale ta mala hlava ma priemer 80mm, takze vpodstate 75mm gulatinu tam v pohode upnes, a aj ked len hlinik , tak to uz nie je male. A skor ci neskor pojdes aj do zeleza, uz len ked budes upichovat nejake rurky , vsak to predsa nebudes pilit rukou, ked mas sustruh a vtedy zbadas , co si kupil
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pf1960 »

Ja zase uvažujem - vyslovene na modelárske účely, vyslovene dural a plasty, - sústruh Proxxon PD230/e a frézku Proxxon PF230.
Váha sústruhu je 10kg, čo pri doporučeniach na 100 a viac kg znie skôr komicky, ale na druhej strane - prečo by sa taký sústruh vyrábal, keby mal byť iba na plastelinu.
Máte s ním niekto praktické skúsenosti?
Díky
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jozefbb »

Proxon su drahe hracky, kolega ma frezu aj sustruh , to si kup radsej promu 40kg od tumlika kovove kolesa za 108€ do buducna a mas vystarano. To pri trochu vacsom zabere len hvizda a trasie sa. Vaha 10kg na sustruh je viac ako smiesna
Edit
Jedine ak byvas v cinzaku , se ho nemas kam dat, ale plasty ti narobia tolko bordelu, ze sa budes az cudovat.
Ale najlepsie urobis ked pojdes na fora o sustruhoch a frezach , co pisu uzivatelia
tyci

#8 Příspěvek od tyci »

Tak po pár rozhovorech s kamarády to dopadlo tak že vás opakuju. Začneš točit hliník končíš na železu a začneš malinkým kroužkem a končíš na brzdovým kotouči :D (s nadsázkou). Proxxon prý hračka a drahá ale byla my doporučená PROMA. Prý Čína ale bez potíží. No už to někam vede :D.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Kámoš měl http://www.uni-max.cz/soustruh-na-kov-cq9318-mini/d/ tak bych mohl vyprávět...Radek
ICQ 638556901
tprinc

#10 Příspěvek od tprinc »

7 let používám toto

http://www.bow.cz/produkty/stolni-soustruhy/

prumer nad suportem 240 vzdalenost mezi hroty 500 mm cena byla neco pres 33 tis. Kc
bez problemu. Vyrobeno v Číně, kontrola v Německu.

Kdysi jsem četl popis úprav na soustruhu PROMA, aby byl alespoň trochu provozu schopný.
Bohužel odkaz jsem nenalezl. Záleží taky jaký kus člověk trefí (vyrobeno v Číně).

U soustruhu bych asi koukal na toto:
- prizmatické lože
- kovová převodová kola
- možnost vyosení koníku
- možnost natočení suportu
- strojní posuv
- váha min. 50 kg
- možnost nákupu příslušenství
- jako minimum (z vlastní zkušenosti) si myslím je 500 mm mezi hroty, záleží ovšem na prostorových možnostech
ingwarr

#11 Příspěvek od ingwarr »

kupsi niečo od TOS alebo Trens, nikto nebude do teba rípať že máš čínu, a ticho ti budú závidieť :wink: staršie SN alebo SU 32 idú do 2000€.
Mám rád vyjadrenia čo je to za sústruh keď ma 10kg, primárne taký stroj je určení na niečo iné a nie na stačanie brzdových kotúčov :idea:
Potom že na Prome sa nedá robiť, ak je niekto ľavý a nevie nabrusit nôž niet o čom sa baviť :mrgreen:
Sústruh to je začiatok, musíš ešte nakúpiť príslušenstvo, a počase zistíš že nie je tomu koniec :wink:
Činské stolové sústruhy su Hobby mašini, tak že konštrukcia zodpovedá ich použitiu, osobne mám Promu SPB550, jedine čo mi tam vadí ako je upevnení nožový suport o priečny suport. V konečnom dôsledku to tak majú všetký čínania v tej triede. Ak by som sa živil kovoobrabaním kúpim dospelaka od TRENSU.
Z dobre nabrúsením nožom, spravníma otačkami v pohode beriem špónu aj na oceli. Môžem hodiť foto :wink:
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
jova
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jova »

Já mám řadu let soustruh PROMA SPA500P. Mezi jeho přednosti bych zařadil:
3fázový motor - slušný výkon, žádné starosti s uhlíky...,
převodovka - výkon motoru se násobí podle zařazeného převodu a ne jako u tyristorové regulace kdy se snižováním otáček klesá
váha nějakých 130kg, z toho vyplívá relativně pevné lože
všechna převodová kola v kovu
Jistě je to Čína, ale co seženete dneska za necelých 30tisíc. Když se k němu člověk chová slušně a trochu ho před prvním soustružením seřídí a zkontroluje, bude hezkých pár let sloužit. Nikomu ho nevnucuju, ani netvrdím že je ideální, jenom za sebe říkám že jsem s ním vcelku spokojený.
Jak to bere ocel jsem natočil zde: https://www.youtube.com/watch?v=zEGCjkhgCxs
Máte to tam i s odbornou diskusí :D
Co už jsem na něm vyrobil, je pak v profilu na mých stránkách.
Ještě k těm soustruženým výkonům. Je to stolní soustruh a primárně podle mě slouží na soustružení drobných věcí. Běžně na něm obrábím od plastu, přes hliník, mosaz, ocel i nerez a nemám problém. Jestli někdo hodlá brát několika milimetrové špony a točit věci na hranici jeho upínacích rozsahů, ať si skutečně koupí normální velký soustruh co bude hmotit pár tun a bude spokojený :wink: Stejně, mít dva soustruhy, je jediná možnost jak rozumně pokrýt rozsah výrobků od desetim mm po decimetry. :(

TO Tyci. Píšeš že jsi z jižních Čech, tak se přijeď na něj podívat a zatoč si sám kličkami :D
Nejlevněji ho mají zde: http://www.toolscb.cz/cz/e-shop/479839/ ... -500p.html
Naposledy upravil(a) jova dne čtv 22.05.2014 21:15, celkem upraveno 2 x.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pf1960 »

Predsalen mi tie minisústruhy vŕtajú hlavou... Načo by to niekto za nemalé peniaze vyrábal, ak by to bolo prakticky nepoužiteľné? Chcel by som vyrábať podvozky, predné unášače na motory (predná montáž), ... Čiže vyslovene dural, vyvŕtanie otvorov do guľatiny - jak priečne tak pozdĺžne, vrchný závit, trošku vytvarovanie výsledného produktu (samozrejme v spojení s frézkou). Dĺžky obrobkov max 100mm, priemery do 40mm, pomalé frézovanie, malé úbery, ... pohoda v izbe ...
Alebo, žeby fakt nie?
Minulý týždeň som kupoval prednú montáž na AXI - tam sa váčšinou zlomí ta oska s vrtuľou, 15 EURO ... no neber to .... materiál odhadujem do 2 EUR maximálne... o cenách robustnejších podvozkou ani nehovorím - jedna noha pomaly 100 EURO.
Fakt mi to vŕta hlavou
tyci

#14 Příspěvek od tyci »

jova píše:Já mám řadu let soustruh PROMA SPA500P. Mezi jeho přednosti bych zařadil:
3fázový motor - slušný výkon, žádné starosti s uhlíky...,
převodovka - výkon motoru se násobí podle zařazeného převodu a ne jako u tyristorové regulace kdy se snižováním otáček klesá
váha nějakých 130kg, z toho vyplívá relativně pevné lože
všechna převodová kola v kovu
Jistě je to Čína, ale co seženete dneska za necelých 30tisíc. Když se k němu člověk chová slušně a trochu ho před prvním soustružením seřídí a zkontroluje, bude hezkých pár let sloužit. Nikomu ho nevnucuju, ani netvrdím že je ideální, jenom za sebe říkám že jsem s ním vcelku spokojený.
Jak to bere ocel jsem natočil zde: https://www.youtube.com/watch?v=zEGCjkhgCxs
Máte to tam i s odbornou diskusí :D
Co už jsem na něm vyrobil, je pak v profilu na mých stránkách.
Ještě k těm soustruženým výkonům. Je to stolní soustruh a primárně podle mě slouží na soustružení drobných věcí. Běžně na něm obrábím od plastu, přes hliník, mosaz, ocel i nerez a nemám problém. Jestli někdo hodlá brát několika milimetrové špony a točit věci na hranici jeho upínacích rozsahů, ať si skutečně koupí normální velký soustruh co bude hmotit pár tun a bude spokojený :wink: Stejně je to jediná možnost jak rozumně pokrýt rozsah výrobků od desetim mm po decimetry. :(

TO Tyci. Píšeš že jsi z jižních Čech, tak se přijeď na něj podívat a zatoč si sám kličkami :D
Nejlevněji ho mají zde: http://www.toolscb.cz/cz/e-shop/479839/ ... -500p.html

No Husovka Č.B. je to sice ranec ale asi do toho ty peníze dám. Nějak už mě v mým věku nebaví někoho pořád opruzovat prosím tě nemohl bys tohle a támhle to a nakonec to bud neudělá nebo jinak, či pozdě....
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jozefbb »

pf1960 píše:Predsalen mi tie minisústruhy vŕtajú hlavou... Načo by to niekto za nemalé peniaze vyrábal, ak by to bolo prakticky nepoužiteľné? Chcel by som vyrábať podvozky, predné unášače na motory (predná montáž), ... Čiže vyslovene dural, vyvŕtanie otvorov do guľatiny - jak priečne tak pozdĺžne, vrchný závit, trošku vytvarovanie výsledného produktu (samozrejme v spojení s frézkou). Dĺžky obrobkov max 100mm, priemery do 40mm, pomalé frézovanie, malé úbery, ... pohoda v izbe ...
Alebo, žeby fakt nie?
Minulý týždeň som kupoval prednú montáž na AXI - tam sa váčšinou zlomí ta oska s vrtuľou, 15 EURO ... no neber to .... materiál odhadujem do 2 EUR maximálne... o cenách robustnejších podvozkou ani nehovorím - jedna noha pomaly 100 EURO.
Fakt mi to vŕta hlavou

Uz som tu pisal, ze ten proxon aj sustruh aj frezu ma kolega, frezu prerobil na NC stol 15x15 , ale on to ma viac menej na programovanie . Budes prekvapeny, ked zistis , ze ti to poriadne neutiahne ani ten dural.
A v ziadnom pripade nekupuj kombinovany sustruh s frezou,
Odpovědět

Zpět na „Dílna“