Graupner MX-20 HOTT (1)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Lark

Re: Graupner MX-20 HOTT

#1081 Příspěvek od Lark »

kope, ty máš nějaký problém s baterkou v Tx? Jinak ten výrok z TRIVOXu mě taky dost překvapil. Kolik % má asi ta LiIonka samovybíjení za rok? Taky nechápu, proč by u 4P nebo 6P aku mělo být nějaké kurvítko? U více sériových aku to ještě pochopím, ale jednočlánek si snad vysílač ohlídá sám.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1082 Příspěvek od jyrry »

Já pořád nevím co v tom paku od Gr. vlastně opravdu je... Na některých fotkách to má na sobě nápis LiPo, jinde zase LiIo ... Podle tvaru pouzdra (14500 alias AA) bych tipoval ty zapouzdřené LiIo...
jyrry.webnode.cz
Nacelnik

Re: Graupner MX-20 HOTT-baterka

#1083 Příspěvek od Nacelnik »

a co toto:
jyrry pát 18. dub, 2014 7:11 píše:... jak do vysílače našťouchat 3ks aku 18650...
[/quote]

Ahoj,
laický dotaz.
Předpokládejme, že tam dám Liionku či Lipolku - v nastavení baterie pro MX20 dám volbu LIPOL, tu volbu musím dát, když mám NIMH ve vysílači, nebo je to jedno?

Jde mi o to abych s tím "něco" neprovedl, když tam bude Lipolka ale program bude NIMH.
Jde o to prvotní nastavení, nikoliv provoz :-)

Děkuji moc..
N.
PS: Jak to bude s nabíjením? Musím nabíjet externě, nobo to ten program ve vysílačce "dá"?
kope
Kontaktovat uživatele:

#1084 Příspěvek od kope »

Lark píše:kope, ty máš nějaký problém s baterkou v Tx? Jinak ten výrok z TRIVOXu mě taky dost překvapil. Kolik % má asi ta LiIonka samovybíjení za rok? Taky nechápu, proč by u 4P nebo 6P aku mělo být nějaké kurvítko? U více sériových aku to ještě pochopím, ale jednočlánek si snad vysílač ohlídá sám.

No problém... Problém snad ani ne, spíš bych chtěl záložní baterku - jde o výdrž a o dobu nabíjení. Naprosto běžně se mi stává, že končím lítání a baterka ukazuje třeba 5V. No a to jí ještě nechci nabíjet (nějak mám zafixováno, že NiMH by se neměly nabíjet při částečném vybití, ale až po dosažení mezní hodnoty). No a při dalším lítání poměrně rychle baterka spadne na 4,7, Tx začne řvát a já musím končit - samozřejmě platí pravidlo, že se to stane při ideálním letovém počasí. :) Ta NiMH se nedá nabít rychle, takže to znamená jet domů a dát baterku nabíjet přes noc. Takže bych chtěl mít v Tx baterku o větší kapacitě (a s "pohodlnější" obsluhou) a tu NiMH vozit v kufru jako záložní-dojde baterka v Tx, přistanu, dám záložní pack a lítám dál. Uznávám-v podstatě jde o pohodlí, o nic víc.

Jinak na tu zmínku o "ochranném obvodu" jsem na RCGroups fakt narazil (ale opakuju, šlo o pack z MZ řady Tx-proto můj dotaz na Trivox).

To jyrry - tenhle příspěvek jsem nějak přehlídnul. Když já si tak nějak na výrobu vlastních packů netroufám...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
kope
Kontaktovat uživatele:

#1085 Příspěvek od kope »

Lark píše:...proč by u 4P nebo 6P aku mělo být nějaké kurvítko? U více sériových aku to ještě pochopím, ale jednočlánek si snad vysílač ohlídá sám.

Tak jsem to info o "kurvítku" po delším bádání dohledal (ta původní diskuse byla o nabíjení toho TX packu):

...
The battery is a 1S 4000 mAh LiPo.
...
The MZ-24 Lipo has a built in circuit board that protects the cells. A bit like part of the charger fitted to it. It's purposes are overcharge protection, over discharge protection at the very least.
...

The above mentioned built in circuit board will limit the charge to 4.1 Volts at the most.

If you stick it on to a proper Lipo charger and try to charge it to 4.2 Volts at 1C (4 Amps), the board will start shunting the charge that can tun into a fire hazard. It will noticeably heat up (the built in board not the cells) and potentially can catch fire under these conditions. If you insist on charging the Lipo externally, set your charger to stop at 4.1 Volts and extend the safety timer to at least two hours. The reason for this is that the charger will go much earlier into constant voltage (CV) charge mode from constant Amp (CA) mode and in CV the battery is much slower to take on charge.

I have tested it like that and it works fine. So, recommendation to the average modeller is to just use the supplied power supply and charge through the radio's charge socket. This is the safest option. If you are fully familiar with Lipo charging, set your charger as described above, but still keep an eye on it. (I use an iCharger 308 Duo with temperature probes, so when I charge the factory Lipo from the MZ-24, I stick one of the probes under the battery and the other taped to the top where the wiring comes out from under the heatshrink and monitor the temperature while the charger is on.)

An other alternative is to open up the factory Lipo and remove the board, but this way you cannot use the supplied power pack, however you can charge it as a standard single cell 4000mAh Lipo on your external charger.
Lark

#1086 Příspěvek od Lark »

to Nacelnik: u té MX-20 jdou použít oba typy, takže pokud tam dáš LiIon nebo LiPol, měl bys nastavit LION, ale pak by se asi měla požít nabíječka pro LiIon(LiPol). Tx si to nabíjení asi neovládá. MX-20 tak neznám, takže je to jen můj dojem. Zkus pohledat v manuálu. Já mám k MC-20 adaptér, který dává 4,2V, takže nabíjení LiIon je regulované přímo adaptérem.

to kope: ty máš v MZ -xx NiMh pak? Já měl za to, že se bavíme o LiIonkách. Potom bych ho tam asi nechal a udělal si druhý z ENELOOPek, ty můžeš taky dobíjet v jakémkoli stavu. Nebo najít LiIon články z kterých by se ti tam vešla větší kapacita, jako to udělal jyrry. Pak to ale asi bude znamenat to nabíjet nabíječkou, která si to bude kočírovat sama.
Než jsem to dosmolil, poslal jsi tu informaci :D Jestli to dobře chápu, tak ten obvod omezuje napětí na 4,1V a hlídá maximální nabíjecí proud. U MC-20 (6P 6000mAh) nic takového není a nabíjí se na plné napětí nabíječky (u mě přesně 4,18V). Ještě si to pořádně přeložím.
kope
Kontaktovat uživatele:

#1087 Příspěvek od kope »

Lark píše:

to kope: ty máš v MZ -xx NiMh pak? ...

Néééé - asi vznikl trochu zmatek. Zkusím to uvést na pravou míru. Především - mám MX-20. V té je NiMH. Z výše uvedených důvodů jsem chtěl LiPo (orig. Graupner). Než jsem se jí vypravil koupit, narazil jsem na RCGRoups na to info, že u LiPo, která je dodávaná k MZ řadě rádií je onen elektronický bazmek. Následoval dotaz do Trivoxu, jestli je ten bazmek i v téhle baterii:
http://trivox.cz/?section=item&id=61307

která je určená jako náhrada do MX řady.
Lark

#1088 Příspěvek od Lark »

Tak jsem si to pořádně přečet a je to opravdu ochranný obvod, který při překročení napětí 4,1V, nebo proud větší než 4A odvádí mimo články, a tím pádem se ochranný obvod může zahřívat, nebo imůže dojít i k požáru. Jinak píše že ochranný obvod funguje dobře. Proto doporučuje při nabíjení externí nabíječkou nastavit napětí na 4,1V(LiIon) a nepřekračovat navíjecí proud 4A. Nebo pokud bys chtěl nabíjet na 4,2V, rozebrat orig. pack a ochranný obvod odpojit.
kope
Kontaktovat uživatele:

#1089 Příspěvek od kope »

To jo, mne spíš zaujala tahle část:
...over discharge protection at the very least. Proto mne napadla souvislost s Robbe "kurvítkem"
Lark

#1090 Příspěvek od Lark »

Jo, hlídá to i podvybití, ale neuvádí hodnotu napětí, takže za mě bych to asi vykuchal :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Graupner MX-20 HOTT-baterka

#1091 Příspěvek od jyrry »

Nacelnik píše:... Jak to bude s nabíjením? Musím nabíjet externě, nobo to ten program ve vysílačce "dá"?

Mx-20 potřebuje vědět jaké napětí má použitý pack jen kvůli alarmu (navíc si to hlídací napětí (kdy začne pípat) můžeš jemně nastavit sám).
Nabíjení musí hlídat externě nabíječka; na ty LiIonky (1s3p) mám "wallcharger" z ebay - dává 4,2V a 1,5A; při nabíjení svítí červeně, je-li nabito na těch 4,2V svítí zeleně.
jyrry.webnode.cz
Lark

#1092 Příspěvek od Lark »

Jak píše Jirka, u LiIonek Tx hlídá jen tebou nastavenou spodní mez napětí, při které spouští alarm. Nabíjení musí ovládat nabíječka. Já zatím používám orig.nabíječ, tak že to večer zapnu a ráno (pokud je nabíječ studený) odpojím. Zatím nemám potřebu rychle nabíjet, takže se mi nechce kvůli Tx honit velkou nabíječku. Ale až dodělám čmeldu (3x 2S LiFe + Tx), tak to tak asi budu provozovat taky a budu muset nabíjet nadvakrát. :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1093 Příspěvek od jyrry »

Lark píše:... až dodělám čmeldu (3x 2S LiFe + Tx),...

Na Rx LiFe jsem si pořídil extra Accucel Eco, abych je nabíjel nezávisle a abych věděl kolik to tak sežere (dost málo, překvapilo mně to)
jyrry.webnode.cz
Lark

#1094 Příspěvek od Lark »

Já mám Raytronic C60, takže asi v pohodě, ale budu nabíjet samostatně 2 LiFe pro Rx, a pak ještě 1 LiFe pro zápalko + Tx. Další nabíjedlo se mi nechce pořizovat, nehledě na to, že se mi ještě někde válí Shark-20. :D
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1095 Příspěvek od jyrry »

Ty LiFe mám v éru 2x 2s, jdou "do sebe" pres diody, nabíjím je ale společně, spojené paralelně.
Jo, na ty 1s3p LiIo v Tx mám ještě z ebay nabíjedlo ze 12V, funguje prakticky stejně jako ten "wallcharger".
jyrry.webnode.cz
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“