TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

Re: TERMIKA - fígle

#916 Příspěvek od pepin »

ariane píše:Nestraš, my v pátek odjíždíme na Ranou. Pánská jízda, taková malá:-)

tak nakonec to nebylo ani včera a předevčírem jak se zdálo, já to nakonec v práci zabalil dneska, teda včera po práci a už tu jsem, mluvil jsem s Jezevcem a prej žádný zázrak, kopance a divnej vzduch, stejný to bylo u Berouna jak jsem byl lítat ve středu, takový divný, přehřátý, turbulentní, občas to nosilo, ale ero stejně tahalo pořád ocas svěšešný dolu, ale zatím to vypadá, že zítra by chcát ještě přez den nemuselo, na termiku seru, ale kočka mi sečm leze pak celá zasratá a od bahna :lol:
ariane
Kontaktovat uživatele:

#917 Příspěvek od ariane »

Ono to nějak dopadne, kdyžtak nám Bláňa otevře hospodu dříve:-DD
pepin

#918 Příspěvek od pepin »

ariane píše:Ono to nějak dopadne, kdyžtak nám Bláňa otevře hospodu dříve:-DD

příjemný uvolněný večer , asi zajedu častěji :lol:
ariane
Kontaktovat uživatele:

#919 Příspěvek od ariane »

Jo, pěkné to bylo, hlavně pondělí se pak vydařilo. Dnes už jen déšť, tak jsme už doma. Díky za názornou ukázku létání:-) Za tři týdny zdar:-)
pepin

#920 Příspěvek od pepin »

ariane píše:Jo, pěkné to bylo, hlavně pondělí se pak vydařilo. Dnes už jen déšť, tak jsme už doma. Díky za názornou ukázku létání:-) Za tři týdny zdar:-)

Joo, na tu blbou předpověd počasí to docela šlo, sice to v pondělí foukalo trochu po kopci, ale létat se dalo, tak jde o prd.

Jinak mě napadla ještě jedna věc, jak jsme tam chvilku řešili--nevím jestli jsi u toho byl taky--klukum se líbilo, jak ten Nimbus pěkně vytáčí v zatáčkách ocasem, na rozdíl od těch kompozitových véček, možná to ani nebude tak uplně tím nastavením správného mixu toho motýla, já to při tom kroužení opravdu hodně táhnu směrovkou dovnitř, ono to pak právě trošku přizvedne a vystrčí v tom náklonu ocas, ale nesmí se to přehnat, to pak rádo vrtne.

tak za tři neděle čus, snad vyjde počasí.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#921 Příspěvek od ariane »

Taky si myslím, že to bude spíš tím, že jí tam dáváš:-) Mně to naučily vrtulníky..
RomanSadilek

#922 Příspěvek od RomanSadilek »

Jak se vám daří hledat termika v tomto počasí?
byl jsem dnes k večeru kolem 6, obloha vymetená, ani mráček, 35 st a termika nikde.
Hledal jsem po celé obloze a nic, řekl bych když tak praží slunko, to musí nosit.
Kam se ta temika ztratila?
pepin

#923 Příspěvek od pepin »

RomanSadilek píše:Jak se vám daří hledat termika v tomto počasí?
byl jsem dnes k večeru kolem 6, obloha vymetená, ani mráček, 35 st a termika nikde.
Hledal jsem po celé obloze a nic, řekl bych když tak praží slunko, to musí nosit.
Kam se ta temika ztratila?

ahoj, je to tím přehřátým vzduchem, ono není v zásadě zase až takové vedro od toho sluníčka, to jen přitápí, to vedro je kuli tomu, že sem fouká teplý vzduch z jihu a tím, jak jde jako masa, tak je to v podstatě všude stejně teplé--dole i nahoře, takže nejsou podmínky pro vytváření vzestupných proudu, občas někde něco málo je, ale celkově je to beztermické počasí.

ona se nějaká bublina občas utrhne, ale třeba jednou, nebo dvakrát za den , to musíš mít opravdu kliku tam zrovna být.

dokud nepřejde studená fronta, tak to lepší nebude.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#924 Příspěvek od mirek100 »

Mám stejnou zkušenost, velký horko a nízko nikde nic. Nemám téměř žádné zkušenosti s větroni a hledáním termiky (létám asi 3 týdny), ale zjistil jsem, že kolem 300 metrů to je prakticky pořád. Ani jsem nemusel moc točit. Prostě jsem jen létal sem a tam s trochou klapek dolů (křidélka jsem zatím z mixu na radu pepina vypnul).
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#925 Příspěvek od Rocky_MK »

Já nejsem žádné termické eso, ale v sobotu jsem v pohodě našel termiku se svým metrovým elektrovětrůňkem, a to bylo taky horko a obloha bez mráčku. Vystoupal jsem na motor do takových 80-100 metrů, trochu jsem přitáhl a zatočil a stylus si začal sám točit, stačilo jen mít přitaženo. A takhle několikrát, ale musel jsem pak víc hledat, ale všechno to bylo na můj vkus dost vysoko. Kdyby mi pak neuletěl motor i s vrtulí, myslím, že bych si zalétal dost dlouho.
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
RomanSadilek

#926 Příspěvek od RomanSadilek »

V sobotu jsem byl taky, před polednem, a byla to taky bída.
Asi jak píše Pepin, valí se na nás masa teplého vzduchu a rozdíly teplot jsou malé, vertikální proudění je také nevýrazné.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#927 Příspěvek od ariane »

Pepin
tak za tři neděle čus, snad vyjde počasí.
čau, hodlám vyrazit už zítra odpoledne sám, v pátek má být takový slabší SZ. Na Swishe tak akorát. Vezu i velkou vlečnou, aby se prolétla taky na trávě, tak Tě kdyžtak škubnu s Condorem.
pepin

#928 Příspěvek od pepin »

ariane píše: Vezu i velkou vlečnou, aby se prolétla taky na trávě, tak Tě kdyžtak škubnu s Condorem.

já dorazím až v pátek, počítám tak okolo 18h, pokud budu mít sílu, tak vyšlapu alespon do sedla, pokud nám v sobotu vyjde ten závod v Charvátcích, tak bych vzal teda i Condora, akorát jsem trošku nervozní z tý plánovaný kulturní akce co má být v sobotu na parkovišti na Rané, už strašili, že by bylo fajn, kdyby jsme přešoupli karavany, aby tam místo nás frkli podium, nějak to utichlo, poté, co zjistili, že to máme ukotvené kuli větru do asfaltu ale trochu mám stejně bobky, jestli nevymyslej nějakou kulišárnu a nebude třeba svuj majetek bránit holým tělem , takže je i docela možné, že celou sobotu prosedím na židličce u karavanu a jakmile se někdo nebezpečně přiblíží, hned mu jí lupnu golfovou holí :D
ariane
Kontaktovat uživatele:

#929 Příspěvek od ariane »

V pohodě, já to půjdu zkusit odpoledne a uvidím. Tak to abych vzal na obranu i nějaké střelné zbraně:-DDD V sobotu je večer v Charvátcích opět tanini jako minule, zúčastním se tam. Vlečná bude nachystaná, neboj:-)
Grugh

#930 Příspěvek od Grugh »

Četl jsem, že pro termiku je nejdůležitější gradient teploty vzduchu v závislosti na výšce. Tj. teplota vzduchu musí s rostoucí výškou výrazně klesat (cca 1 stupeň na 100m). Proto (podle mě) může klidně být i v zimě, pokud po několika chladnějších dnech sluníčko ohřeje vzduch u země. Ale pravděpodobnější je samozřejmě inverze :( (tj. naprostý opak).
Kumuly apod. jsou asi jen doprovodné jevy, které se mohou objevit, ale nejsou nezbytně nutné. V sobotu odpoledne jsem v rozumné termice létal a nebe bylo jako vymetené.
Výborný článek:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Termika

PS: Jaké máte zkušenosti s mixem křidélka -> směrovka a termikou? Já jsem byl nucen tento mix v termickém módu vypnout, protože "ploché" zatáčky směrovkou při současné (velmi aktivní) korekci křidélky způsobovaly výraznou nestabilitu letadla.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“