Mini soustruh jaký?
Re: Mini soustruh jaký?
OK - ja teda na mini rezignujem...
- sharkmouth
Líbí se mi, jak na všech možných fórech někdo shání minisoustruh a vždycky je mu nakonec doporučován nějaký stokilový mazlík. Chtěl bych vidět, jak ho obhájíte v bytě 3+1.
Mám PD-230 a FF-230, koupené tedy při poněkud lepším kurzu koruny, než je teď. Od počátku mi šlo o drobnosti hlavně z duralu, max tak 26 průměr. Cívky, hlavice a pouzdra na modely F-1G, zadní závěsné kolíky, díly na CO2 motory, pitotky na plastikáče nulanulanic průměr... Nepotřebuji stáčet brzdové kotouče, kuželový trn na trupy 22/20 350 na délku jsem zadal kolegům v práci na opravdu velkou mašinu, sám si tam občas něco sjedu na MN-80.
Na PD-230 mi vadí absence kolečka rychloposuvu, naopak skvělá je elektronická regulace otáček. A ještě lepší je, že normálně ho mám v krabici pod postelí a když je chuť a čas, vezmu ho na balkón a jedu. Nože mám vlastnoručně vybroušené a různě speciálně tvarované. Samozřejmě stroj potřebuje péči a občasné utahování a seřizování, ale s tím se počítá. Jo, líbil by se mi třeba Cowells, ale tak nějak nemám dvaapůltisíce liber nazbyt...
FF-230 jsem dnes prohnal na balkóně, díly z velmi tvrdého duralu 6mm, naprosto v pohodě. Při vrtání velmi oceňuji křížový stůl.
Zatím oba stroje plní přesně to, co jsem od nich očekával a hlavně - jsou po ruce!
Nerozumím názorům, že jsou to předražené hračky. Hračky určitě ne a předražené? Ty velikostně srovnatelné desetitisícové číňany, co lezou z jedné fabriky a jen se na ně lepí jiný štítek ,,evropského výrobce" jsem měl možnost zkusit a děkuji, ne.
Mám PD-230 a FF-230, koupené tedy při poněkud lepším kurzu koruny, než je teď. Od počátku mi šlo o drobnosti hlavně z duralu, max tak 26 průměr. Cívky, hlavice a pouzdra na modely F-1G, zadní závěsné kolíky, díly na CO2 motory, pitotky na plastikáče nulanulanic průměr... Nepotřebuji stáčet brzdové kotouče, kuželový trn na trupy 22/20 350 na délku jsem zadal kolegům v práci na opravdu velkou mašinu, sám si tam občas něco sjedu na MN-80.
Na PD-230 mi vadí absence kolečka rychloposuvu, naopak skvělá je elektronická regulace otáček. A ještě lepší je, že normálně ho mám v krabici pod postelí a když je chuť a čas, vezmu ho na balkón a jedu. Nože mám vlastnoručně vybroušené a různě speciálně tvarované. Samozřejmě stroj potřebuje péči a občasné utahování a seřizování, ale s tím se počítá. Jo, líbil by se mi třeba Cowells, ale tak nějak nemám dvaapůltisíce liber nazbyt...
FF-230 jsem dnes prohnal na balkóně, díly z velmi tvrdého duralu 6mm, naprosto v pohodě. Při vrtání velmi oceňuji křížový stůl.
Zatím oba stroje plní přesně to, co jsem od nich očekával a hlavně - jsou po ruce!
Nerozumím názorům, že jsou to předražené hračky. Hračky určitě ne a předražené? Ty velikostně srovnatelné desetitisícové číňany, co lezou z jedné fabriky a jen se na ně lepí jiný štítek ,,evropského výrobce" jsem měl možnost zkusit a děkuji, ne.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Ked je limitovany bytom , tak radsej kupit Bernardo hobby250
Sklucovadlo 80ka, vaha 23kg cena 588€
Sklucovadlo 80ka, vaha 23kg cena 588€
- sharkmouth
Bernardo, to je jméno jak z jihoamerické telenovely
Ale jo, třeba poslouží, jen z těch plastových kol je mi na zvracení.
Výsuv pinoly menší, průchod vřetenem taky, jen 9mm, to je sakra málo, při té velikosti. Není tam náhodou to lože šroubované na základ??? Krom ceny tam nějaké výhody oproti Proxxonu nevidím. Mám k těmhle číňanům(s malým č schválně!) prostě vrozenou nedůvěru.
Pro moje použití hraje hmotnost roli jen v případě přenášení.
To by pak všechny hodinářské soustruhy byly k ničemu, protože málo váží...
Aby bylo jasno, nejsem agentem ani prodejcem Proxxonu, jen mi vadí, jak jsou tyhle stroje pomlouvané a to často těmi, kteří na nich nikdy nic neudělali a vše o nich vědí z doslechu.
Ale jinak se shodneme, že PD-230+PF-230 je k ničemu, frézku vždy samostatně!
Výsuv pinoly menší, průchod vřetenem taky, jen 9mm, to je sakra málo, při té velikosti. Není tam náhodou to lože šroubované na základ??? Krom ceny tam nějaké výhody oproti Proxxonu nevidím. Mám k těmhle číňanům(s malým č schválně!) prostě vrozenou nedůvěru.
Pro moje použití hraje hmotnost roli jen v případě přenášení.
Aby bylo jasno, nejsem agentem ani prodejcem Proxxonu, jen mi vadí, jak jsou tyhle stroje pomlouvané a to často těmi, kteří na nich nikdy nic neudělali a vše o nich vědí z doslechu.
Ale jinak se shodneme, že PD-230+PF-230 je k ničemu, frézku vždy samostatně!
Tak to sa mi už lepšie počúva. Po zvážení, že 90 percent práce mi odvedie frézka pôjdem najprv do FF230-ky Proxxona, dá sa aj otočiť do horizontály, takže nakoniec (okrem uberania) možno sústruh ani nebude treba.
Dikes za názory.
Dikes za názory.
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
pf1960 píše:Tak to sa mi už lepšie počúva. Po zvážení, že 90 percent práce mi odvedie frézka pôjdem najprv do FF230-ky Proxxona, dá sa aj otočiť do horizontály, takže nakoniec (okrem uberania) možno sústruh ani nebude treba.
Dikes za názory.
No jak vidno, tak určité zkušenosti, jsou nepřenositelné, prostě řada modelářů chce si nechat potvrdit, ten svůj výběr, a vůbec nechce slyšet nic jiného. Položíme otázku jinak - umíš soustružit, nebo frézovat asi ne protože jinak by jsi se neptal. Je celkem dost naivní představa, že si koupím nějaký ten soustruh, a celkem o tom nic nevím - jako třeba technologie soustružení, frézování. Stačí jenom, když nevíš, jak má být správně nabroušený nůž, a jestli ho vůbec umíš nabrousit jak má být ten nůž upevněný v nožové hlavě, jaké mají být otáčky, jaký posuv, jaký úběr třísky a asi milon dalších věcí. Soustružník byl kdysi 3-letý učební obor, a stejně někteří absolventi byli pořád dál i po těch třech letech všechno, jenom ne soustružníci. Ideální stav je když někdo poblíž má doma soustruh a umí na něm dělat, takho poprosit o aspoň seznámení s tím soustruhem, dát řeč s majitelem toho soustruhu, co to všechno obnáší, a jak se dá začnout soustružit. No a pokud ti to půjde to soustružení - frézování, tak za pár let možná už o tom budeš něco vědět, ale dříve asi ne. Ono se zdá, když se díváš na soustružníka, frézaře, atd. že na tom obrábění nic není, ale zdání klame a dost klame, kdo nezkusil, nepochopí.
Ale nooooo...
Nechcem ďaľej zneužívať toto vlákno - nie je moje, ale bolo o malých sústruhoch tak som ho využil. Ano - máš kopec pravdy v tých skúsenostiach, hlavne to brúsenie nožov, ale ja ak si niečo zaumienim, tak po tom idem ... Tu ma ozaj limituje tá cena, keby stál sústruh 200 euro, tak už ho mám dávno doma. Ako chceš nabrať skúsenosti, ak nie iba skúšaním a skúšaním. Keby som urobil to čo píšeš a naháňal nejakého sústružníka, ktorého stejne v okolí nepoznám, tak by sme prišli ku sústruhu, oni by mi dal niečo robiť, dopadlo by to zle ... a aký by bol z toho záver? Že na to nemám? Nuž učení z neba nepadajú (ja už vôbec nie).
Ale keď som sa v mladosti rozhodol, že si budem robiť nábytky z masívu (hoci vtedy existovali iba drevotriesky), tak som začal nakúpením všetkých nástrojov a učením sa (a to horné frézky vtedy stáli majland) ... a za dva roky som mal komplet celý byt v dreve. A dovtedy som k drevu ani nečuchol.
Takže si myslím, že ak sa má človek niečo naučiť, nesmie sa báť prvých neúspechov - to by som sa nikdy nestal modelárom - moje prvé lety netrvali minúty, ale sekundy.
Takže poďme do toho... a pôjde to.
Ináč, zatiaľ idem do frézky, verím, že týždeň po nákupe bude prvý podvozok na svete.
Nechcem ďaľej zneužívať toto vlákno - nie je moje, ale bolo o malých sústruhoch tak som ho využil. Ano - máš kopec pravdy v tých skúsenostiach, hlavne to brúsenie nožov, ale ja ak si niečo zaumienim, tak po tom idem ... Tu ma ozaj limituje tá cena, keby stál sústruh 200 euro, tak už ho mám dávno doma. Ako chceš nabrať skúsenosti, ak nie iba skúšaním a skúšaním. Keby som urobil to čo píšeš a naháňal nejakého sústružníka, ktorého stejne v okolí nepoznám, tak by sme prišli ku sústruhu, oni by mi dal niečo robiť, dopadlo by to zle ... a aký by bol z toho záver? Že na to nemám? Nuž učení z neba nepadajú (ja už vôbec nie).
Ale keď som sa v mladosti rozhodol, že si budem robiť nábytky z masívu (hoci vtedy existovali iba drevotriesky), tak som začal nakúpením všetkých nástrojov a učením sa (a to horné frézky vtedy stáli majland) ... a za dva roky som mal komplet celý byt v dreve. A dovtedy som k drevu ani nečuchol.
Takže si myslím, že ak sa má človek niečo naučiť, nesmie sa báť prvých neúspechov - to by som sa nikdy nestal modelárom - moje prvé lety netrvali minúty, ale sekundy.
Ináč, zatiaľ idem do frézky, verím, že týždeň po nákupe bude prvý podvozok na svete.
No jsem moc rád že se zabýváme tím co jsem potřeboval. Už jsem to ani nečetl co jste tam kdo psal protože tu je nějak moc nevěcných věcí takže pokud mi tu někdo napsal něco co se mě týká a já neodpověděl tak prosím SZ a toto prosím zamkněte protože tohle fakt nemá smysl tady něco řešit.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
tyci píše:No jsem moc rád že se zabýváme tím co jsem potřeboval. Už jsem to ani nečetl co jste tam kdo psal protože tu je nějak moc nevěcných věcí takže pokud mi tu někdo napsal něco co se mě týká a já neodpověděl tak prosím SZ a toto prosím zamkněte protože tohle fakt nemá smysl tady něco řešit.
Jseš na diskusi, tak se tady diskutuje. Dokonce docela k věci, tak co se vztekáš?? A jestli jseš línej přečíst pár příspěvků a ještě to tady vykřikuješ na lidi, tak se nediv, až bude někdo pro změnu línej ti odpovědět.
OK2WY
AHA děkuji. Co musim udělat pro vymazání či BAN IP? Vulgární či sprostý výrazy? Prosím o výmaz díky. Jinak tu budu tropit neplechu.
arda1 píše:A proč? Co blbneš? Radek
Přijde mi to že ve všech vláknech se to otočí uplně jinam než byl záměr. Řeší se stul a skončí se u sporáku už tu nechci fungovat. Nemám čas ani nálady číst věci co se mě netýkaji. Opravdu prosí o výmaz mého nicku. Nevím koho kontaktovat tak to píšu takto. Toto forum není pro mne.
Já tady teda nevidím nějaký úplně plky od věci - a je fakt že dobře nabroušená kudla je základ a ten kámoš co měl tu čínu se to ani po 2 letech prostě nenaučil a zmršil mi na jeden vrz všechno co jsem pracně z Radeca vybrušoval. A přitom já osobně pokud se nůž nevyštípne tak ho třeba 10x přelíznu jen kamenem v ruce a pak teprve vezmu na brusce. Tak se neurážej - kluci mají pravdu - vše se dá naučit ale ne hned. I když Rosta2 z toho zase dělá zbytečnou kovbojku
Radek
ICQ 638556901
- Rosta2
- Kontaktovat uživatele:
arda1 píše:Já tady teda nevidím nějaký úplně plky od věci - a je fakt že dobře nabroušená kudla je základ a ten kámoš co měl tu čínu se to ani po 2 letech prostě nenaučil a zmršil mi na jeden vrz všechno co jsem pracně z Radeca vybrušoval. A přitom já osobně pokud se nůž nevyštípne tak ho třeba 10x přelíznu jen kamenem v ruce a pak teprve vezmu na brusce. Tak se neurážej - kluci mají pravdu - vše se dá naučit ale ne hned. I když Rosta2 z toho zase dělá zbytečnou kovbojkuRadek
Prosím Tě napiš mi větu z toho mého říkání, kde dělám zbytečnou kovbojku, rád se nechám od zkušeného soustružníka jako jsi Ty poučit. No a nějak ještě nerozumím Tvojí větě - vše se dá naučit ale ne hned - tak to je pěkná blbost, co jsi napsal, některé věci v životě se nenaučíš, i kdyby ses rozkrájel. Pokud na určitou činnost nemáš nadání, a nebo máš obě ruce levé tak ti nepomůže ani svěcená voda, prostě na to nemáš a basta. Před pár lety, jsem měl za úkol naučit programovat - kolegu. Šlo jenom o programování soustruhu MASTURN 32 formou piktogramů, ( žádné G-kody) aby pro něho to bylo co nejednodušší, a stejně to Jarek po nějaké době vzdal, a řekl : Rosťo na toto skutečně nemám, a přitom on není žádné ořezávatko. A další kolega se to za pár hodin skoro naučil a za pár dní už programoval a soustružil.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
pf1960 píše:Ale nooooo...
.
.
Neviem, aky si stary a co si v modelarine uz dokazal, ale ak si zenaty, tak za ten tyzden ta zena s tou frezou akurat tak z bytu vyhodi.
Inak, vies kolko pokusov musel urobit Edison, aby mu ziarovka svietila? Asi 1000 .