Mini soustruh jaký?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
pf1960
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini soustruh jaký?

#31 Příspěvek od pf1960 »

Starý som dosť (54), v modelárčine začínam (4 roky) a sústruh som nevidel ani z diaľky.
Ale platí čo som napísal - vsadíme sa?
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od jozefbb »

No ja neviem, ale ja som prvy tyzden len frezu umyval v tech benzine od zakonzervovania a nastavoval. Proxon ma asi toto za sebou, neviem , mozem sa popytat kolegu
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od jozefbb »

Doporucujem, nasledovne stranky:
http://www.c-n-c.cz/viewforum.php?f=107
Citat,citat a citat, Lennon
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od pf1960 »

Jasne - díky, samozrejme, že čítam o týchto veciach. Ale bez toho, aby ti to prešlo X-krát rukami to nepôjde. Takže ohlásim sa s prvým výsledkom.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od petrcorrado »

Peter, určitě to nevzdávej. Naučit se dá všechno. Je to jen o chtění. Něco kup a hlavně začni.... :) máte u vás good chlapíka, velmi sdílného (stavěl mi frézu) : www.cnc1.eu
Tak mu zavolej, určitě ti poradí.

Petr
therccustomjets.cz
customwings.cz
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Rosta2 »

petrcorrado píše:Peter, určitě to nevzdávej. Naučit se dá všechno. Je to jen o chtění. Něco kup a hlavně začni.... :) máte u vás good chlapíka, velmi sdílného (stavěl mi frézu) : http://www.cnc1.eu
Tak mu zavolej, určitě ti poradí.

Petr

Už se budu opakovat, ale všechno se naučit nedá i při sebevětší chuti se to naučit, prostě ten člověk na to nemá, a s tím se nic neudělá. Takže to není o chuti, ale o schopnostech toho člověka, pokud by tomu bylo o čem tady píšeš, tak každý z nás má VŠ atd. Ale sám dobře víš že tomu tak není, a ani být nemůže. Někdy přání se něco dobře naučit, nebo znát, umět, je tak vzdáleno od reality, že se tyto věci, ani náhodou nepotkají a v lepším případě se minou velkým obloukem. A pokud někdo napíše, že soustruh neviděl, a že si koupí frézku, kterou předpokládám že taky nikdy neviděl, a že za týden budou z ní vypadávat podvozky, tak na to už se nedá říct vůbec nic, tomu se jenom strojař zasměje a pomyslí si něco o.............
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od petrcorrado »

Kdybych se řídil podle tvého názoru, tak nejsem schopen si ani utřít zadek. Průměrně inteligentně vyvinutý jedinec má co se týče schopnosti naučit se nebo pochopit téměř neomezené schopnosti. Extrémy nemá cenu vytahovat, samozřejmě. Nezlob se na mě, ale věda okolo obrábění není kvantová mechanika... :D

Zmínka o VŠ je taky špatně, tu zvládne také průměrně inteligentní jedinec, je to spíš zase o vůli a stanovení nějakých cílů.

A nakonec: považuji za dost špatné na zájmovém fóru někoho zrazovat od tvůrčího progresu. Navíc neznám nikoho, kdo si pro začátek na seznámení s technologií koupí hned profi stroj. Taky tu začátečníkům nedoporučujeme drahé kompozity.. :wink:
therccustomjets.cz
customwings.cz
jio

#38 Příspěvek od jio »

Rosta2 píše:... všechno se naučit nedá i při sebevětší chuti se to naučit, prostě ten člověk na to nemá, a s tím se nic neudělá.

Taky se přidám s negací. Jako učeň jsem před 40 roky absolvoval soustružnický výcvik. Naučili nás základy, ale bez řezání závitů nožem a broušení nožů. Od té doby jsem mnohokrát dělal na otcově soustruhu a ani jedno z toho jsem nepotřeboval. Jinak řečeno, je rozdíl se něčím živit a umět to v tomto rozsahu a něco jiného dělat to jen jako hobby a případné výjimky si nechat udělat a 95% potřebných činností si udělat sám.

Takže bych lidem, co to chtějí zkusit dopředu nebral chuť to zkusit, zejména kdy je dnes pořízení malého soustruhu finančně dostupné. Já jsem už o koupi taky uvažoval, ale dal jsem si jiné kriterium. Jak často bych ho použil. A tady mi vyšlo, že je pro mě levnější si tu práci nechat udělat.
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od petrcorrado »

Rosta2 se na to dívá trochu z jiného pohledu než já. Z profesionálnější stránky věci má v mnohém pravdu, já to beru spíš jako hobby - tak to tak nehrotím.
vždy záleží na konkrétních dispozicích každého člověka a zejména očekávání co mu to přinese. Pro jednoduchý vlečený rameno s pružinou to určitě stačí, pro hydraulický podvozek asi už ne.. :)
therccustomjets.cz
customwings.cz
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Rosta2 »

Takže bych lidem, co to chtějí zkusit dopředu nebral chuť to zkusit, zejména kdy je dnes pořízení malého soustruhu finančně dostupné. Já jsem už o koupi taky uvažoval, ale dal jsem si jiné kriterium. Jak často bych ho použil. A tady mi vyšlo, že je pro mě levnější si tu práci nechat udělat.[/quote]

Ano píšeš to správně, na otcovým soustruhu, jsem soustružil. Tak to určitě Tě táta nechal dělat na soustruhu, nic Tě na něm neučil, nic ti nevysvětloval, Ty jsi prostě stoupl k soustruhu a už podaly součástky v setinových tolerancích. Takže tak to asi nebylo, že. Já nikomu chuť soustružit, frézovat neberu, pouze jenom to zdůrazňuji, že přání něco umět nestačí, a pokud někomu bude stačit že po celodenní práci se mu podaří osoustružit hlavu šroubu, za cenu vylámaných nožů, které si ani neumí nabrousit, potažmo nemá ani na čem, tak klidně do toho ať jde.
Lark

#41 Příspěvek od Lark »

Taky si myslím, že člověk bez vědomostí, jako samouk bez získávání alespoň základních pravivel a informací o řemesle soustružník, se sám bude hodně těžko prokousávat, protože nebude vědět proč mu to nejde, tak jak si představuje a zničí spousty materiálu, nástrojů a možná i ten soustruh. Tady podle mě nejde tolik o talent, jako spíš o to, naučit se napřed ta základní pravidla a vědomosti a na to mu žádný talent nepomůže. Spousta lidí si myslí "Koupím si soustruh a budu si točit, co potřebuju", ale ono to tak jednoduché není. Soustružník se učil 3 roky, a když se vyučil, byl z něj možná dobrý začátečník. Je pravda, že modeláři bývají nadprůměrně šikovní a zruční, ale bez získání vědomostí to zkrátka nejde. Já bych zájemcům doporučil alespoň sehnat si učebnice pro soustružníky a tím začít.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Snek »

Koukám, že zakladatele tématu je dokonale znechucen. Nevím proč ho odrazujete, pokud je to modelář a ne litač/jezdič/plavač s koupenou hotovkou, tak bude zručný a zvídavý.

Předpokládám, že mu lze doporučit základní informace typu.

1) zjisti kolik na to máš peněz, času a prostorových možností.

2) uvědom si že cena soustruhu nebo frézky je jen 1/3 ceny, 2/3 ceny budou nástroje a další vybavení, bez kterého je soustruh/fréze jen módní doplněk dílny :)

3) sežeň na netu pdf příručku soustružníka a stáhni z webu učiliště studijní materiály k soustružení/frézování.

4) Prozkoumej skvělé stránky mistra Tumlíka myslím, že tě hodně navnadí

5) pokud se rozhodneš do toho jít, zjisti co nejvíce informací o vybraném soustruhu/frézce z internetových stránek hobíků kteří již tvůj stroj mají a upravovali k obrazu svému. Taky se porozhlédni zda na tvůj model někdo dodává náhradní díly, hlavně kovová převodová kola :)

6) nenech se odradit od mistrů svého řemesla, kteří nás hobby uživatele směrují do profi mašin mimo naše možnosti a vesele ignorují že jsi chtěl obrábět hliník/mosaz/plast a tomu defakto vyhoví jakýkoliv stroj svoji tuhostí.

7) na kecy o broušení nožů se vykašli, seženeš si sadu nožů s výměnnou destičkou a nepotřebuješ ani brusku :) Upichovák z radeca nabrousíš i na modelářské brusce Atas

8) sežeň si informace které slitiny hliníku jsou vhodné pro obrábění a pak vyraž do Ferony. Kup po metru několika průměrů a máš na začátek levný zdroj na učení se soustružit.

9) teď máš vše doma a už víš čeho chceš dosáhnout, takže hurá na Youtube a je tam tak obrovské množství instruktážního materiálu, až budou oči přecházet a částečně to nahradí kolegu co umí a poradí.

Osobně pro mne jako modeláře je soustruh bez frézky jen 1/2 strojního vybavení a frézka bez děličky jen 3/4 frézky....

Pokud budeš mít tyci zájem, ozvi se mi na email nebo na SZ a já ti k jednotlivým bodům doplním i adresy webů kde se vše nachází.

S pozdravem Snek
arda1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od arda1 »

No není sám kdo je znechucen - já už totalně taky :cry: Radek
ICQ 638556901
milode

#44 Příspěvek od milode »

Toto se neděje pouze v tomto vlákně. :|
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Lark

#45 Příspěvek od Lark »

Odradit rozhodně nikoho nechci, jen píšu že nestačí jen chtít, ale co to obnáší, a že sám bez studování a jak píšeš, rozšiřování vybavení to zkrátka nejde. To že si pořídí kvalitní, tuhý soustruh za x tisíc, nebo laciný hobby soustruh, z něj soustružníka neudělá. I když jak se říká: Kdo nic nezkazí, nic se nenaučí. :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“