Mini soustruh jaký?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Snek
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini soustruh jaký?

#46 Příspěvek od Snek »

Lark píše:Odradit rozhodně nikoho nechci, jen píšu že nestačí jen chtít, ale co to obnáší, a že sám bez studování a jak píšeš, rozšiřování vybavení to zkrátka nejde. To že si pořídí kvalitní, tuhý soustruh za x tisíc, nebo laciný hobby soustruh, z něj soustružníka neudělá. I když jak se říká: Kdo nic nezkazí, nic se nenaučí. :mrgreen:

Napiš prosím přesnou definici co si představuješ pod pojmem soustružník, nebo co od něj požaduješ za znalosti, případně doklady vzdělání/certifikace/praxe ....

Ať víme o čem se zde bavíš.
milode

#47 Příspěvek od milode »

Proč tu řešíte jestli s tím bude umět pracovat, jestli dokáže nabrousit nože atd atd... to přeci není předmětem diskuze!!!! Tazatel chce pouze poradit S KOUPÍ SOUSTRUHU!!! Tečka. Jestli se na tom naučí, nebo už to umí je přeci vedlejší.
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Snek
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Snek »

Jinak pro pobavení, znám vyučeného elektrikáře, kterému doma dělal novou elektřinu v baráku kolega. Důvod? Můžete hádat :)
milode

#49 Příspěvek od milode »

Snek píše:Jinak pro pobavení, znám vyučeného elektrikáře, kterému doma dělal novou elektřinu v baráku kolega. Důvod? Můžete hádat :)

Proč to sem píšeš? Však se vůbec nevyjadřuješ k tématu! Sbíráš počet příspěvků? :twisted: :evil: :twisted: :evil:
Loop VA Models ; Spacewalker II SIG 1/4 ve výstavbě
Lark

#50 Příspěvek od Lark »

to snek: Promiň, ale zrovna ten tvůj výrok o broušení nožů je k uplně k smíchu. Nože z tvrdokovu právě vyžadují velmi tuhý stroj, bez vůlí v posuvech (všeobecně), jinak ho při prvním použití vyštípeš, a pokud nemáš diamantový kotouč na naroušení, můžeš ho zahodit. A to nemluvím o ceně držáků a výměnných plátků a na každý materiál potřebuješ břit s jinýmy úhly.
Právě naopak, pro málo tuhé hobby stroje jsou daleko výhodnější nože z radeka, nehledě na to, že si z něj můžeš snadno vybrousit i speciální háčky, závitové nože, nebo tvarové, pro speciální práce a to se musí taky naučit. Těžko to bude dávat někam do fabriky do brusírny (někdo třeba ty možnosti má).
Ohledně tvé další reakce, nehodlám tady psát žádné definice. O tom jestli je někdo dobrý soustružník, nebo fušer, neznamená jestli na to má nějaký papír, ale jeho znalosti a zkušenosti, a to platí ve všech řemeslech, včetně znalosti vlastností materiálů, právě ten vliv úhlů na břitu nože, vliv řezných podmínek, způsoby upínání pro zajištění tuhosti při obrábění pro dosažení přesnosti... Bylo by to na knížku, ale pokud to stavíte jen tak, že si chce někdo koupit soustruh, tak ať si koupí co chce, třeba mlejnek na maso.
Je mi to fuk a už mlčím.
Snek
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Snek »

milode píše:Proč to sem píšeš? Však se vůbec nevyjadřuješ k tématu! Sbíráš počet příspěvků? :twisted: :evil: :twisted: :evil:

Příspěvky nesbírám, toho sis mohl všimnout :)

K tématu tazatele to není, ale je to pro odlehčení diskuze navazující na podtéma "pan soustružník"
Snek
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Snek »

Lark píše:to snek: Promiň, ale zrovna ten tvůj výrok o broušení nožů je k uplně k smíchu. Nože z tvrdokovu právě vyžadují velmi tuhý stroj, bez vůlí v posuvech (všeobecně), jinak ho při prvním použití vyštípeš, a pokud nemáš diamantový kotouč na naroušení, můžeš ho zahodit.

Ách jo (pouzdechnutí) :) Jdu svým nožům říci že byly moc drahé a poprosit destičky aby se vyštípaly protože je musím vyhodit. Ale jelikož to neví, tak na svém china velikosti "300" je budu dále používat.

Lark píše: A to nemluvím o ceně držáků a výměnných plátků a na každý materiál potřebuješ břit s jinýmy úhly.

Držák na nůž je otázka do pár stovek, destičky do stovky a pokud jsem si přečetl na co se ptá tazatel, tak chce obrábět hliník, tudíž stačí jedna destička s jedním úhlem břitu a nic víc.

Lark píše:Právě naopak, pro málo tuhé hobby stroje jsou daleko výhodnější nože z radeka, nehledě na to, že si z něj můžeš snadno vybrousit i speciální háčky, závitové nože, nebo tvarové, pro speciální práce a to se musí taky naučit. Těžko to bude dávat někam do fabriky do brusírny (někdo třeba ty možnosti má).

Ano radeco je vhodné, to nepopírám, na hliník dokonce ještě lepší zdroj na nože starý pilník co už nepoužívá ... ale pak již musí zvládnout nabrousit nůž. Proto na začátek destičky a vymalováno. Bavíme se pořád o obrábění hliníku!

Lark píše:Ohledně tvé další reakce, nehodlám tady psát žádné definice.

No tak ho tu na fóru nestrašte, že se nemůže doma sám stát soustružníkem. Když mu nikdo nevysvětlí, kdo to je soustružník.
Lark

#53 Příspěvek od Lark »

Ten jeden plátek na všechno, to je teda perla :lol: :lol: :lol: :lol:
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od pf1960 »

Zhrniem:
- materiál dural
- ako vyzerá jednoduchá lomená resp. priama odpružená podvozková noha asi všetci viete
- pružiny kvalitné so silou a priemerom podľa potreby
- nejaké zaisťovacie šróbky a oska kupovaná
Na toto mi vystačí frézka.

Ak by som pridával predné montáže pribudne jednoduché uberanie z guľatiny a vonkajší závit, čiže tam už bez sústruhu ťažko, ale podľa mňa toto nie sú super zložité operácie. A kupovať na 20 gramové výrobky 100 kg sústruhy ... no niekto chodí s brokovnicou aj na kolibríky...
Ano - zoštelovanie, nastavenie uhlov, typu nožov, brúsenie - toto naozaj začiatočník nezvládne - rád si nechám poradiť, fóra o sústružení čítam, budem vďačný za každú stránku, kde sa niečo naučím - ale žeby ma to malo odradiť od myšlienky.... to určite nie. Využitie zariadení - tam sa dá diskutovať, ale asi viete koľko stojí pre modelára prachobyčajný kúsok opracovaného hliníku (nebavme sa o ozubených kolesách a pod.). A keď už to človek zvládne - prečo to neponúknuť aj ďaľej.

Takže zbytočne sa to tu hrotí okolo profesionálneho sústruženia - taký zámer nie je - a ak mi to aj nepôjde - nemám najmenší problém verejne priznať, že na to nemám a idem od toho...
Snek
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Snek »

Lark píše:Ten jeden plátek na všechno, to je teda perla :lol: :lol: :lol: :lol:

Když myslíš, proč ne.
Pokud na hliník potřebuješ více plátků s různým úhle břitu.
Je to tvůj boj :mrgreen:
ingwarr

#56 Příspěvek od ingwarr »

Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
jio

#57 Příspěvek od jio »

Rosta2 píše:Tak to určitě Tě táta nechal dělat na soustruhu, nic Tě na něm neučil, nic ti nevysvětloval, Ty jsi prostě stoupl k soustruhu a už podaly součástky v setinových tolerancích.

Nečteš, co píšu. Psal jsem, že jsem kdysi dávno absolvoval soustružnický výcvik a psal jsem o hobby. Když píšu o hobby, tak mě setiny většinou nezajímají. Desetina je ta správná míra. Soustruh umím zapnout a správný nůž ustavit taky. Moc dalšího nepotřebuji. V případě, že bych soustruh nikdy neviděl, tak v dnešní době, když je všude dostatek literatury a youtube k tomu, bych se nebál začít.

Jako profesionálovi ti rozumím, jako hobbista si myslím, že zbytečně strašíš.
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Rosta2 »

Nečteš, co píšu. Psal jsem, že jsem kdysi dávno absolvoval soustružnický výcvik a psal jsem o hobby. Když píšu o hobby, tak mě setiny většinou nezajímají. Desetina je ta správná míra. Soustruh umím zapnout a správný nůž ustavit taky. Moc dalšího nepotřebuji. V případě, že bych soustruh nikdy neviděl, tak v dnešní době, když je všude dostatek literatury a youtube k tomu, bych se nebál začít.

Jako profesionálovi ti rozumím, jako hobbista si myslím, že zbytečně strašíš.[/quote]

No pokud to řešíš tak, že desetina je správná míra, tak k tomu už není co dodat, pro mě je desetina milimetru tak tolerance při obrábění dřeva, a to ještě ne vždy. A pokud se Ti zdá podávání informací o soustružení strašením, od lidí, kteří tuto práci dělají nebo dělali, no co se dá dělat - nic. Víc nemám co dodat, a mrzí mě, že jsem se vůbec pouštěl do této diskuze, když vidím jaké je tady hafo odborníků, pro které žádná věc není problém a už vůbec ne přes problematiku soustružení.
pf1960
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od pf1960 »

Rosťo - ty si modelár? Ak áno aké modely lietaš a čím ich osadzuješ? Pretože ak sa v modelárčine bavíme o stotinách milimetra, tak to už musí byť niečo...
Hafo odborníkov tu nie je, ale hafo modelárov určite, ...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od arda1 »

Rosťo když jsi tak zběhlý v těch školách a všem - kolik se v učebnicích uvádí přesnost u soustružení na normál univerzálních točkách? Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“