FPV - Křídlo nebo větroň

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV - Křídlo nebo větroň

#31 Příspěvek od VSCharlie »

TO "garup15"

Ne neberu to jako příklad jak má větroň lítat. ani se to obecně nedá, žáleží přece na tom, jaká je to kategorie.
Nelze přece srovnávat třeba F5D s F5J a podobně.
Jde mi jenom o to, že třeba například na rozdíl od IONa, se musí pořád hlídat, kam letí. :(
Relativně špatné pronikání, pořád jsem laboroval s úhly náběhu, ale nebylo mi to nic platné.
A to jsem měl tři, z toho jeden jsem si nechal KOMPLETNĚ poskládat a zalétnout u nich, aby jsem vyloučil, že neco dělám špatně.
(Přeci jenom nejsem "větroňář" a je spousta věcí, které o této kategorii nevím.)
IONa, kteréhého jsem uvedl pro porovnání, přibližně stejnoé kategorie, stačilo někam nasměrovat a tam letěl. :wink:
A dnes, kdyby jsem chtěl větroně pro termiku, hotlinera, nebo něco takového pro FPV - jako že nechci, raději bych si pořídíl něco of Topmodelu.
Prostě mi připadá, že jejich "větroně" jsou lepší - kultivovanější letový projev.
I když samozřejmě existují i mnohem lepší že.
Ale mě jde jenom o rekreační polítání - takový odpočinek od rychlých akrobatů.
Nic víc - nic míň..

P.S:
Nechci shazovat žádného výrobce, jenom prezentuji svůj osobní názor a zkušenosti.
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
robinj
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od robinj »

Za mě skyhunter s podvozkem vyřešit jako odnímatelný pak z toho vznikne samokřídlo s ocasem na trubkách a rozpětí minimálně 1.8m
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
graup15

#33 Příspěvek od graup15 »

VSCharlie píše:TO "garup15"

Ne neberu to jako příklad jak má větroň lítat. ani se to obecně nedá, žáleží přece na tom, jaká je to kategorie.
Nelze přece srovnávat třeba F5D s F5J a podobně.
Jde mi jenom o to, že třeba například na rozdíl od IONa, se musí pořád hlídat, kam letí. :(
Relativně špatné pronikání, pořád jsem laboroval s úhly náběhu, ale nebylo mi to nic platné.
A to jsem měl tři, z toho jeden jsem si nechal KOMPLETNĚ poskládat a zalétnout u nich, aby jsem vyloučil, že neco dělám špatně.
(Přeci jenom nejsem "větroňář" a je spousta věcí, které o této kategorii nevím.)
IONa, kteréhého jsem uvedl pro porovnání, přibližně stejnoé kategorie, stačilo někam nasměrovat a tam letěl. :wink:
A dnes, kdyby jsem chtěl větroně pro termiku, hotlinera, nebo něco takového pro FPV - jako že nechci, raději bych si pořídíl něco of Topmodelu.
Prostě mi připadá, že jejich "větroně" jsou lepší - kultivovanější letový projev.
I když samozřejmě existují i mnohem lepší že.
Ale mě jde jenom o rekreační polítání - takový odpočinek od rychlých akrobatů.
Nic víc - nic míň..

P.S:
Nechci shazovat žádného výrobce, jenom prezentuji svůj osobní názor a zkušenosti.

Jo,to je rozumně napsané. Jen tohle je o FPV a na to je Ion,malý a zbytečně rychlý.
Zamyslel jsi se někdy nad tím,že to co je za profil na Elipsoidu (CRD..neboli co ruka dala:-) asi nebude ideální když model bude moc lehký a tím i poletí pomalu. Navíc hladký povrch...a je Re tak v háji,že to prostě letí blbě.
Já od toho čekám jen a pouze lepší letový projev než od gumáka a vyzkoušení technologie VTx plus pozemního trackeru..(a i mnoho dalších věcí)
Když to stěžejní vyjde, ale model nebude podávat výkony co chci..bude prostě jiný:-)
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od VSCharlie »

J.j.
2m ION by byl opravdu na FPV rychlý, přeci jenom je blíže spíše kategorii "hotlinerů".
I když dělá se i MAXI ION 2.7 m. :)

Schválně jsem se včera díval po větroni, kterého bych si (kdybych chtěl), asi pro FPV pořídil. :roll:
Včera jsem psal, že by to bylo nejspíše něco od topmodelu a asy by to byl některý z níže uvedených.
Kandidát č. 1 (horký favorit)
Albatros Classic 2960mm
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=10836
Středový díl křídla je jeden kus - ideální místo pro FPV kameru a popř. GPS snímače.
Pod ním dost místa pro OSD, nebo komplet rídící jednotku s OSD.
Potom třeba:
Fantasy 3200mm
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1059
Nebo poněkud svižnější MDM-1 FOX 2740mm
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6628
V tomto modelu by zástavba FPV asi byla tím nejmenším problémem..

U modelů "Topmodelu" se mě osobně líbí, že používají klasiku - křídlo šroubované na trup a ne středové připevnění.
Tato "vrchní montáž" křídla, skýtá lepší přístup do trupu a tím i další možnosti. :wink:

Je taky jiná možnost - čistý větroň bez motorizace v "čumáku" a ktomu požít přídavný pohon.
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=18659
Třeba i pro to ASW.

JO A JEŠTĚ NĚCO !
Konečně jsem našel krásné video ze samokřídla TBS Caiprinha, kde je dobře vidět ta podélná nestabilita - kývání, co jsem měl na mysli.
- http://vimeo.com/91993896
Grugh

#35 Příspěvek od Grugh »

Ta Caipirinha se opravdu kývá ze strany na stranu jako ratlík. Ale i tak si pořád si myslím, že je to návrhem, těžistěm apod. Samokřídla sice nemají takovou páku jako větroně. Ale všimni si že vertikálně je to celkem stabilní (nebo alespoň mnohem stabilnější) a žádnou výškovku to také nemá. Možná jsou prostě stabilizátory moc malé, nebo naopak moc velké. Určitě by se dala najít videa z jiných křídel, kde k žádným problémům nedochází. A dokonce možná i z té Caipirinhy (pokud je to nastavením, těžistěm nebo nečím podobným), která je na FPV podle mě příliš malá (850mm).
https://www.youtube.com/watch?v=JCriV_0olHU
https://www.youtube.com/watch?v=_7gBPRPKzOY
widra1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od widra1 »

Tady máš pohled z MaxiSwifta: https://www.youtube.com/watch?v=_otZprn6bl4
Kamera stála za ..... , ale aspoň pro představu.
Je fakt že to byl asi 3 let toho křídla a bylo asi 15 pod nulou (skoro mi přimrzli prsty k páčkám) takže je to na tom vidět , ale super plachtil.
Jirka
robinj
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od robinj »

VSCharlie píše:J.j.
2m ION by byl opravdu na FPV rychlý, přeci jenom je blíže spíše kategorii "hotlinerů".
I když dělá se i MAXI ION 2.7 m. :)

Schválně jsem se včera díval po větroni, kterého bych si (kdybych chtěl), asi pro FPV pořídil. :roll:
Včera jsem psal, že by to bylo nejspíše něco od topmodelu a asy by to byl některý z níže uvedených.
Kandidát č. 1 (horký favorit)
Albatros Classic 2960mm
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=10836
Středový díl křídla je jeden kus - ideální místo pro FPV kameru a popř. GPS snímače.
Pod ním dost místa pro OSD, nebo komplet rídící jednotku s OSD.
Potom třeba:
Fantasy 3200mm
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=1059
Nebo poněkud svižnější MDM-1 FOX 2740mm

viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... il&id=6628
V tomto modelu by zástavba FPV asi byla tím nejmenším problémem..

U modelů "Topmodelu" se mě osobně líbí, že používají klasiku - křídlo šroubované na trup a ne středové připevnění.
Tato "vrchní montáž" křídla, skýtá lepší přístup do trupu a tím i další možnosti. :wink:

Je taky jiná možnost - čistý větroň bez motorizace v "čumáku" a ktomu požít přídavný pohon.
viz. - http://www.topmodelcz.cz/index.php?&des ... l&id=18659
Třeba i pro to ASW.

JO A JEŠTĚ NĚCO !
Konečně jsem našel krásné video ze samokřídla TBS Caiprinha, kde je dobře vidět ta podélná nestabilita - kývání, co jsem měl na mysli.
- http://vimeo.com/91993896

Prosím tě zapomenˇ v případě FPV na klasické větroně víš o tom úplný " prd"!! ale to fakt ukaž mi tvoje video některého s větronˇů? žádné nemáš páč bys věděl kolik je tam třeba kabeláže kolik váží kamery kolik váží avionika (přijímač baterky musí být 2 autopilot OSD video vysílač atd.) Já mám osobně 3metrovku ale není na FPV dobrá malý obsah trupu,ukaž mi tvůj FPV model jak máš vyřešené kabely protože to co jsem napsal je opravdové minimum co potřebuješ osobně toho voyím víc a jěště si myslím že toho tolik nemám samokřídla mají výhodu lepšího rozmístění jen tak na okraj
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
graup15

#38 Příspěvek od graup15 »

robinj píše:Prosím tě zapomenˇ v případě FPV na klasické větroně víš o tom úplný " prd"!! ale to fakt ukaž mi tvoje video některého s větronˇů? žádné nemáš páč bys věděl kolik je tam třeba kabeláže kolik váží kamery kolik váží avionika (přijímač baterky musí být 2 autopilot OSD video vysílač atd.) Já mám osobně 3metrovku ale není na FPV dobrá malý obsah trupu,ukaž mi tvůj FPV model jak máš vyřešené kabely protože to co jsem napsal je opravdové minimum co potřebuješ osobně toho voyím víc a jěště si myslím že toho tolik nemám samokřídla mají výhodu lepšího rozmístění jen tak na okraj

No...záleží co od toho chce. Na točení videa je lepší koptera...páč umí zastavit,nebo letět velice pomalu.
Ale pokud chce lítat a užívat si co na vizuál nikdy nezažije, tak je větroň lepší..a o hodně.
Já dneska zalítl (nejdřív vizuál) a pak i na brýle Elipsoida Evolution. Vybavení psát nebudu, ani videa nebudou (a jsou výživná, neb poprvé jsem skoro dva kilomety od sebe vytáčel stoupák z pohledu pilota :-) (A vytočil..)

Přiznávám,má to svoje úskalí instalace v laminátovém trupu, ale jedu jen na jednu 3S-5000mAh baterku(takže žádné dvě),ani autopilata zatím nepotřebuju (nemíním lítat dvacet kilometrů daleko), ale jedno je jisté..prostě to létá jako větroň,né jako kus polystyrenu!!!
Jen se musí lítat,tak trošku retro..:-) Max na co jsem model rozjel bylo 90km/h,když jsem ho sundaval z výšky dolů, ale ten pohled když jsem ze skoro dvou kilometrů (dálky) to dal na dokluz domů...a ono to krásně přeletělo les a doklouzalo...to je ohříváček na duši až se budu zítra nasírat v práci:-)
Přílohy
P1110786.JPG
P1110788.JPG
P1110787.JPG
ST
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od ST »

Já si dneska utvrdil, že větroň pro FPV příznivce termiky a prostě zaryté větroňáře je dobrá volba. Zato jsem maximálně vyléčen z bastlu zvaného FPV Raptor. Tahle příšera mi bude ještě dlouho ničit spánek. Ale popořádku. Dneska jsem si umínil zalétnout jen na vizuál, i když brýle jsem měl zapnuté , pro sledování startupu řídící jednotky a OSD. První start byl dost oprsa, ale ustál jsem to, neb RAPTOR je při vzletu hrozná musím to napsat svině. Startoval jsem bez stabilizace a měl jsem co páčkovat. Další bylo už těžce v pohodě, ale musel jsem vysunout klapky na cca 20 st. aby byl let pomalejší. Potom už to bylo snesitelné. Po zapnutí stabilizace to strašně otupělo, ale dalo se to řídit a ještě se dloubat v nose. Zkoušel jsem i režim GPS stabilizace a RTH. Obojí funguje dobře. Další vzlet na novou baterku ale byl jednoznačný průser a šlo to do hvězdy a pěkně se to umuchlovalo o drny. Následky jsou ty, že jsem přišel o svoji vymazlenou cloverleaf pro vTx , ostípaná vrtule a trochu pochroumané křídlo. Říkal jsem si , že to zabalím, ale zkusil jsem to nějak poopravit páskou a zkusil jsem vzlet s ABM , tedy se stabilizací. Tady už to to řídící jednotka pohlídala a vzlet byl jakž takž.
Takže poučení pro normální letce, bubliny a zvláště obluda FPV RAPTOR je hrozný omyl, a jednoznačně mě utvrdil, že tohle je moje první a taky poslední bublinolet. Prostě si postavím jak to jen bude možné něco co bude normálně lítat. Zatím budu trpět s tou bublinou. tady úpravy a nějaké vymazlenosti a jsou jen mrháním času.

Jednoznačné pozitiva jsou pro řídící jednotku. Ta funguje parádně. Aspoň něco tady funguje.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od VSCharlie »

To ""robinj"

Přečteš si jeden příspěvek, který je o tom co kdyby a hned se chováš jako HULVÁT .. :?
Jinak aby jsem použil tvého slovníku, víš "prd" o tom co chci, nebo co vím!
Pro příště doporučuji číst od začátku.
Jak napsal "graup15" - "záleží na tom co od toho chceš"
FPV kamera vysílač a nejaké OSD a je FPV jak vyšité.
Zvaž si zi sám a pak zde "slintej" co je na FPV potřeba, co ne, kolik to váží a jestli to některý z těch veroňů unese, nebo jestli se to do něj vejde.

Jak se do lesa volá....
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Tyrano-cz »

Tak jsem včera zalétnul "bublinovou obludu" Skywalker X-8. Lítá to velice solidně, je to ve vzduchu klidný. Neuvažuju o plachtění a pod mírným motorem to lítá velice pěkně. Pokud bude dnes počasí chci vyzkoušet, jak dlouho to vydrží ve vzduchu. Zatím tam mám 4S 5000mAh, ale naložit by šli v pohodě ještě další dvě.
Je mi jasný, že tohle poletovadlo nebude dosahovat letových výkonů jako konstrukční větroň, ale šlo mi o to a počítám i s tím, že se ne vždy musí všechno podařit. Jelikož se zde nebavíme o poletování před sebou ve čtverci s hranou řekněme 400m, tak mi prostě příjde lepší, když v tom nejhorším případě bude padat z nebe polystyrén a ne laminát zpevněnej uhlíkem. Je to samozřejmě můj názor a nezatracuju ty co EPP odmítaj. Můžu jim jen tiše závidět a přát, aby se vždy vše dařilo.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
robinj
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od robinj »

graup15 píše:Prosím tě zapomenˇ v případě FPV na klasické větroně víš o tom úplný " prd"!! ale to fakt ukaž mi tvoje video některého s větronˇů? žádné nemáš páč bys věděl kolik je tam třeba kabeláže kolik váží kamery kolik váží avionika (přijímač baterky musí být 2 autopilot OSD video vysílač atd.) Já mám osobně 3metrovku ale není na FPV dobrá malý obsah trupu,ukaž mi tvůj FPV model jak máš vyřešené kabely protože to co jsem napsal je opravdové minimum co potřebuješ osobně toho voyím víc a jěště si myslím že toho tolik nemám samokřídla mají výhodu lepšího rozmístění jen tak na okraj

ano jednou se ti to možná podaří(to video bych chtěl vidět)Je pravda že větron je větron,já nelétám 20kilometrů daleko ale lítám bezpečně aby mi letadlo neulítlo vylítne ze signálu zafunguje failsafe a letadlo vrátí nad místo startu.Až vyrobí klasického větroně s velkým trupem do rozpětí 3m,ta s motorem vzádu ale za křídlem aby se nedělo co na FPV raptoru
Robbe FutabaFX 20
robinj
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od robinj »

ST píše:Já si dneska utvrdil, že větroň pro FPV příznivce termiky a prostě zaryté větroňáře je dobrá volba. Zato jsem maximálně vyléčen z bastlu zvaného FPV Raptor. Tahle příšera mi bude ještě dlouho ničit spánek. Ale popořádku. Dneska jsem si umínil zalétnout jen na vizuál, i když brýle jsem měl zapnuté , pro sledování startupu řídící jednotky a OSD. První start byl dost oprsa, ale ustál jsem to, neb RAPTOR je při vzletu hrozná musím to napsat svině. Startoval jsem bez stabilizace a měl jsem co páčkovat. Další bylo už těžce v pohodě, ale musel jsem vysunout klapky na cca 20 st. aby byl let pomalejší. Potom už to bylo snesitelné. Po zapnutí stabilizace to strašně otupělo, ale dalo se to řídit a ještě se dloubat v nose. Zkoušel jsem i režim GPS stabilizace a RTH. Obojí funguje dobře. Další vzlet na novou baterku ale byl jednoznačný průser a šlo to do hvězdy a pěkně se to umuchlovalo o drny. Následky jsou ty, že jsem přišel o svoji vymazlenou cloverleaf pro vTx , ostípaná vrtule a trochu pochroumané křídlo. Říkal jsem si , že to zabalím, ale zkusil jsem to nějak poopravit páskou a zkusil jsem vzlet s ABM , tedy se stabilizací. Tady už to to řídící jednotka pohlídala a vzlet byl jakž takž.
Takže poučení pro normální letce, bubliny a zvláště obluda FPV RAPTOR je hrozný omyl, a jednoznačně mě utvrdil, že tohle je moje první a taky poslední bublinolet. Prostě si postavím jak to jen bude možné něco co bude normálně lítat. Zatím budu trpět s tou bublinou. tady úpravy a nějaké vymazlenosti a jsou jen mrháním času.

Jednoznačné pozitiva jsou pro řídící jednotku. Ta funguje parádně. Aspoň něco tady funguje.

http://www.youtube.com/watch?v=TRr-7AZ_Juw

0:25sec. jedná se o špatnou konstrukci taky jsem ho měl kup si jiný model osobně doporučuju easy star, sky surfer,Skywalker 1,8m,Skyhunter.To doopravdy ničím nespravíš.Čím těžší letadlo tím horší ( myslím FPV raptor)Pokud ti jde o prostor výborný je Skywalker
Robbe FutabaFX 20
graup15

#44 Příspěvek od graup15 »

re Robinj
Pročpak cituješ něco,co jsem vůbec nenapsal?
robinj
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od robinj »

graup15 píše:re Robinj
Pročpak cituješ něco,co jsem vůbec nenapsal?

správně protože lze vložit jen málo citací nějak se to tam vemklo ale tvá zpráva tím začínala
Robbe FutabaFX 20
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“