Výběr mikrobrusky - Skil, Ferm, Einhell, Extol, DWT, Dremel
Re: Výběr mikrobrusky - Skil, Ferm, Einhell, Extol, DWT, Dre
ještě hračkovitější než Dremel, můj náhled.
Měl jsem z Proxxona vřeteno - jen hřídel s kleštinou, chvíli dobré, pak se to začlo sypat; je tam pidimililožisko, to je hned pryč, tedy když s tím neděláš jen 10 minut za měsíc...
Měl jsem z Proxxona vřeteno - jen hřídel s kleštinou, chvíli dobré, pak se to začlo sypat; je tam pidimililožisko, to je hned pryč, tedy když s tím neděláš jen 10 minut za měsíc...
jyrry.webnode.cz
No nevím, já mám proxxona už přes20 let, až teprve teď odešlo ložisko, ztoho rok běhalo intenzivně v CNC a vyvrtáno má tak k milionu děr do plošáků.... Oproti dremelu je to dříč a hlavně vůbec nehází, Dremel je proti tomu hračka.
Já mám dremel asi 10 let, nepoužívám ho v CNC ale jen jako ruční nářadí a to ještě spíše příležitostně než často a ložisko už je taky na kraji životnosti a práce v ruce na menších otáčkách je velmi nepříjemná.
Takže to možné spíše závisí i na štěstí, na jaký kus narazíš než na značce.
Takže to možné spíše závisí i na štěstí, na jaký kus narazíš než na značce.
TAZmania píše:... vyvrtáno má tak k milionu děr do plošáků.... ....
no jo, ale tam ho nenamáháš těma děrama radiálně... frézka má činou část vyloženou nějakých 40-50mm od ložiska a to tím dostává pěkný záběr, vrtáčkama jen axiálně.
jyrry.webnode.cz
Ja mam Proxxona. Som pomerne ufrflany a narocny ale do panelakovych pomerov sa mi to osvedcilo. Kupil som to na zaklade referencie mojho priatela ktory uz 40 rokov intenzivne modelarci a predosleho on sam mal cca 10 rokov a potom ho daroval synovi a kupil noveho. STavia modely cca do 1,4 m len vynimocne vacsie. Jeho intenzitu prace s Proxonom odhadujem tak na 1-2 hod/mes. Ja s tym pracujem cca 15 min / mes. Kupil som k tomu aj ohybny hriadel. Na mna to posobi velmi dobre a je to tiche na min obratkach co je cenne lebo robim vacsinou vecer a v noci. Mam to asi 2,5 roka. Kupil by som to kludne znovu. (cca 65 €?) s kufrikom, co je cenne ked nemas dielnu. Vrtam aj frezujem s tym bez velkych poziadaviek na presnost.
Co mne na tom chyba je moznost upnutia vrtakov do 6 mm. Lenze male naradie s velkym upinacim priemerom je tak trochu blbost.
Ale zatial som to vzdy nejako obabral (vyrobu vacsich otvorov.)
Jyrry ma pravdu, ale on je velmi technicky zdatny a zda sa ze ma k dispozicii dielnu. Moze to byt velmi dobre riesenie pre technicky zdatnych a tych co maju vela casu na modelarinu. Ja som nad tym nemal kedy meditovat a skladat to nasledne. Jednoducho kupil som a robim bez potreby dalsej prace na tom a vyhovuje mi to tak.
A casu na modelarinu mam tiez malo....
Co mne na tom chyba je moznost upnutia vrtakov do 6 mm. Lenze male naradie s velkym upinacim priemerom je tak trochu blbost.
Jyrry ma pravdu, ale on je velmi technicky zdatny a zda sa ze ma k dispozicii dielnu. Moze to byt velmi dobre riesenie pre technicky zdatnych a tych co maju vela casu na modelarinu. Ja som nad tym nemal kedy meditovat a skladat to nasledne. Jednoducho kupil som a robim bez potreby dalsej prace na tom a vyhovuje mi to tak.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
jyrry, sem psal, že v CNC to bylo přes rok, a využíváno intenzivně..... Každý máme své zkušenosti, teď mám dremela na vrtání DPS, ale s proxxonem se to nedá srovnat, dremel je vhodný na hrubou práci, na jemný věci ne. Musím koupit do proxxona nový motor, a bude zase jako nový. Je tam motor o velikosti 600 ale s mnohem delší hřídelí. Pokud někdo víte o něčem takovým, dejte prosím vědět...
A když tady mluvíte o Proxxonu, tak co to je za model? Ten Micromot?
Má někdo nějaké postřehy k té kompatibilitě nástavců napříč značkami, co jsem se ptal včera odpoledne? Možná je to začátečnicky hloupá otázka, ale nějak to člověk zjistit musí..
Díky
Má někdo nějaké postřehy k té kompatibilitě nástavců napříč značkami, co jsem se ptal včera odpoledne? Možná je to začátečnicky hloupá otázka, ale nějak to člověk zjistit musí..
Díky
Proxxon micromot je série od proxxonu na 12voltu a je to super že to má asi 20 000 otáček ale menší sílu. Takže na nějaký velký vrtání a řezání to není nesmíš tolik mačkat ale je k tomu mraky příslušenství je to dobrý na opracování dřeva a kompozitu a do ruky je to skvěle vyvážený a lehký. ten dole mám a k tomu ještě potřebuješ zdroj a ten vijde asi vlasně nevím na kolik.
http://frezky.heureka.cz/proxxon-micromot/
Kubass píše:A když tady mluvíte o Proxxonu, tak co to je za model? Ten Micromot?
Má někdo nějaké postřehy k té kompatibilitě nástavců napříč značkami, co jsem se ptal včera odpoledne? Možná je to začátečnicky hloupá otázka, ale nějak to člověk zjistit musí..![]()
Díky
Mám toho Proxona asi 4 roky. Koupil jsem to proto, abych odbrousil, odfrézoval, případně vyvrtal něco ve špatně přístupných místech. Mám k tomu úhlový nástavec, ohebnou hřídel ..... a běžné nástroje.
Rozhodně než něco takového koupíš, tak si to vypůjči a zkus si jak ti to bude pro danou práci vyhovovat.
Ne na všechno jsou vhodné ty vysoké otáčky a rozhodně to není frekvenční měnič, aby jsi sundal otáčky a drželo to výkon. Já jsem to kupoval k účelu jak píšu, protože na nějaká místa se bez něčeho podobného vůbec nedostaneš. Proxon je z těch miniverků nejkvalitněji provedený, ale slabší místa to má. Za největší nedostatek považuji tu regulaci otáček a výkon. Pokud neupravíš univerzální hlavičku, tak se to občas dokáže dost zakousnout, jde pak špatně vyndat ven nástroj. Úhlový nástavec je značně hlučný.........
A to je z těch běžných minivrtaček asi skutečně nejlepší.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Kubass píše:A když tady mluvíte o Proxxonu, tak co to je za model? Ten Micromot?
Má někdo nějaké postřehy k té kompatibilitě nástavců napříč značkami, co jsem se ptal včera odpoledne? Možná je to začátečnicky hloupá otázka, ale nějak to člověk zjistit musí..![]()
Díky
Tusim sa to vola tak. Na stitku to ma napisane:
FBS 240/E. Je to na 220V 100W, max 3,2mm
Cena bola 63,50 €
Kupil by som to znovu ale je to skor na lahke rucne prace. Najvacsi problem je max. priemer vrtakov 3,2. V dielni je dost casto treba priemer do 6mm ale to by bol uple iny nastroj.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-33A ... _37047.htm
co na to hovorite? bojim sa ze tomu po par tyzdnoch odidu loziska...
co na to hovorite? bojim sa ze tomu po par tyzdnoch odidu loziska...
Dilema .... mikronářadí
ahoj ... chtěl bych si udělat radost a pořídit si pro takové to modelářské vrtání a frézkování a tak jednu z těch mikrofrézek/vrtaček ala Dremel / Proxxon.
No ale koukám, že jich je takových druhů, že šance, že nezvolím ideálně jsou velké. Tak chci poprosit o zkušenosti někoho, kdo to má a používá, zda uvažovat o:
Akku varianta (má co koukám asi jen Dremel - řada 8200 - pokud sáhnu po té, tak se automaticky omezuji jen na ten Dremel)
12V varianta s trafem (Proxxon prodává v této podobě cosi co zove přímo modelářskou sadnou ... vypadá to malince lehounce, ale nevím, zda není moc slabé (40W) a zda ten trafobazmek není pro zlost a tak)
220V varianta (těch je asi 100+1 - jakou watáž, typ?) - asi nejmíň komplikovaná varianta a dobře dostupná, ale větší, těžší, ...
Máte nějaká doporučení po čem rychle sáhnout? Rád bych pokud možno o víkendu již využil. Neřeším teď co je o pár korun levnější nebo dražší, spíš koncepčně, aby to bylo něco, co se bude dobře a prakticky používat pro modelářské účely - pro dílnu mám hafo jiného dospělého nářadí). Optimálně bych volil něco od těch dvou zmíněných značek kvůli dobré dostupnosti nástrojů, příslušenství a také, že by to mohly mít už celkem vychytané funkční. Pocitově a bez vlastní zkušenosti na mě dělá lepší dojem robusnosti ten Proxxon, ale zase nemají třeba ty aku věci pro případ, že byste mi tvrdili, že to je to optimální. Prostě klasické dilema co má člověk před první koupí v určité oblasti
No ale koukám, že jich je takových druhů, že šance, že nezvolím ideálně jsou velké. Tak chci poprosit o zkušenosti někoho, kdo to má a používá, zda uvažovat o:
Akku varianta (má co koukám asi jen Dremel - řada 8200 - pokud sáhnu po té, tak se automaticky omezuji jen na ten Dremel)
12V varianta s trafem (Proxxon prodává v této podobě cosi co zove přímo modelářskou sadnou ... vypadá to malince lehounce, ale nevím, zda není moc slabé (40W) a zda ten trafobazmek není pro zlost a tak)
220V varianta (těch je asi 100+1 - jakou watáž, typ?) - asi nejmíň komplikovaná varianta a dobře dostupná, ale větší, těžší, ...
Máte nějaká doporučení po čem rychle sáhnout? Rád bych pokud možno o víkendu již využil. Neřeším teď co je o pár korun levnější nebo dražší, spíš koncepčně, aby to bylo něco, co se bude dobře a prakticky používat pro modelářské účely - pro dílnu mám hafo jiného dospělého nářadí). Optimálně bych volil něco od těch dvou zmíněných značek kvůli dobré dostupnosti nástrojů, příslušenství a také, že by to mohly mít už celkem vychytané funkční. Pocitově a bez vlastní zkušenosti na mě dělá lepší dojem robusnosti ten Proxxon, ale zase nemají třeba ty aku věci pro případ, že byste mi tvrdili, že to je to optimální. Prostě klasické dilema co má člověk před první koupí v určité oblasti
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dilema .... mikronářadí
Používám to docela často. Mám 3 kusy FERM /220V s prodlužovacím pružným nástavcem.
V jednom je fréza, v druhém řezací kotouček a v třetím co potřebuji. Strašně mě vadilo přehazování nástrojů.
Za mě určitě 220V. Značku, rozhodni sám.
A sloučil jsem to do tématu, který tu už je...
V jednom je fréza, v druhém řezací kotouček a v třetím co potřebuji. Strašně mě vadilo přehazování nástrojů.
Za mě určitě 220V. Značku, rozhodni sám.
A sloučil jsem to do tématu, který tu už je...
Před časem jsem potřeboval koupit taky něco nového.Vyhrál Dremel 4000 i s hřídelí za 2000kč úplně nový z bazaru.V záloze jsem měl ještě jeden.Třeba je to ještě aktuální.
http://www.zastavarna-praha.cz/products ... 3000-1-25/
http://www.zastavarna-praha.cz/products ... 3000-1-25/