Křídlo Spitfire

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
p.spat

Křídlo Spitfire

#1 Příspěvek od p.spat »

Ahoj kluci,
potřeboval bych Vaše názory na křídlo pro Spitfire.Rozpětí 1400mm hloubka u kořene 310mm.
Je to polomaketa na polétání pro zábavu-něco jako má Pelikán.(né kombat)
Máte někdo zkušenosti,jaké zvolit profily,geometrické či aerodynamické zkroucení,co se Vám osvědčilo atd.
Moc díky za Vaše názory.
Pavel
Naposledy upravil(a) p.spat dne ned 08.06.2014 21:49, celkem upraveno 1 x.
Pišta
Kontaktovat uživatele:

Re: Křídlo Spitfire

#2 Příspěvek od Pišta »

Ahoj,
zkus si sehnat plánek od Jaroslava Fary na Spita a použij ten profil,
myslím, že chybu neuděláš.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
Shorty

#3 Příspěvek od Shorty »

Mám ho od Fary( tam je rozpětí 1160mm). Mám to zvětšený na cca 1400 mm a mám i plán na rozpětí 1800 mm. Jestli chceš tak dej vědět který chceš a já ti ty profily okopčím a pošlu.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
Bull
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Bull »

já mám rozpětí 1400 mm a mám tam clark y létá skvěle.
http://3505173.rajce.idnes.cz/
Shorty

#5 Příspěvek od Shorty »

V profilech jako takových se nevyznám, ale clark y je ze spodu rovný. Spit má i v originále profil blížící se akrobatům( tj. vypouklej i dolů) kvůli lepším obratům a pod. Tím nechci říct, že je ten profil špatnej. Jen to, že originál profil a použitý na modelech ( třeba od Fary) tam je záměrně. Jinak by použili určitě clark y, kterej je jednodušší i při stavění křídla.
Je jen na tvým uvážení co použiješ. Nebo počkej jestli ještě někdo napíše svoje zkušenosti.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

NACA2412 u kořene, NACA2415 a trochu negativ na konci. Osvědčené profily pro (polo)makety WWII.
S profilem Clark-Y to bude pomalejší a náchylné na utržení proudnic - tedy náhlý pád po křídle, ta elipsa je na konci dost zúžená.
jyrry.webnode.cz
Shorty

#7 Příspěvek od Shorty »

[quote="jyrry"]NACA2412 u kořene, NACA2415 a trochu negativ na konci.

Tady to máš vysvětlený. Jen bych dodal, že eliptický křídlo je považovaný všeobecně za nestabilní. Ovšem jen jsem to někde četl. Osobně s tím zkušenost nemám.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od veka1 »

Shorty píše:

Tady to máš vysvětlený. Jen bych dodal, že eliptický křídlo je považovaný všeobecně za nestabilní. Ovšem jen jsem to někde četl. Osobně s tím zkušenost nemám.

... jj, napr tu se resil podobny problem: viewtopic.php?f=18&t=57102&hilit=elipticke+kridlo&start=75

Pozn: porovnani ruznych pudorysu kridel z pohledu konstrukce a letovych vlastnosti: http://www.slavetind.cz/stavba/koncepce ... ce1_4.aspx

... soudoba realita: http://www.airspace.cz/akademie_letectv ... se-spirit/

V kostce zhrnute poznatky o volbe profilu pro mensi motorove modely jsou napr tu: http://www.aircombat-praha.cz/mypage/st ... eci-lu.pdf

Ps. pokud vybrany profil vyhovuje pro combatove pouziti, pro rekreacni litani urcite presahne pozadavky uzivatele. :wink:

veka1
p.spat

#9 Příspěvek od p.spat »

jyrry píše:NACA2412 u kořene, NACA2415 a trochu negativ na konci. Osvědčené profily pro (polo)makety WWII.
S profilem Clark-Y to bude pomalejší a náchylné na utržení proudnic - tedy náhlý pád po křídle, ta elipsa je na konci dost zúžená.

Já myslím,že by to mělo být naopak NACA 2415 u kořene a 2412 na konci,co říkáš
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

p.spat píše:...
Já myslím,že by to mělo být naopak NACA 2415 u kořene a 2412 na konci,co říkáš

Na konci se ten profil značně zužuje a tím klesá i jeho tloušťka. Potřebuješ (v procentech) tlustší profil aby tam "něco bylo".

P.S. Úplně nejhorší varianta jsou eliptická křídla řezaná drátem deformační metodou - tam na konci vyjde paskvil, který s původním profilem šablon má pramálo společného, je to žiletka s ostrou náběžkou a to je poukázka na nechutné chování éra. Řada lidí po ranách stavěla nová křídla, konstrukční.
jyrry.webnode.cz
Buckeye-Blitz

#11 Příspěvek od Buckeye-Blitz »

Jen pro zajímavost – zmenšil jsem plán na Spitfira od P. Bosáka a postavil jsem elektromodel o rozpětí 85 cm a váze cca 540g. Použil jsem profily dle plánku, kdy se tloušťka profilu od cca ½ polorozpětí křídla zmenšuje natolik, že koncový oblouk křídla z plné balzy je jako žiletka. Vznikl tak rychlý model snadno náchylný na přetažení a s vysokou přistávací rychlostí. Start z ruky, to byl také zážitek a proto bylo bezpečné s modelem létat nad vzrostlým obilím. Přes zimu jsem křídlo opatřil vztlakovými klapkami, zvědavý na to, zda se nějak změní letové vlastnosti modelu. Změnily – výrazně při jejich vyklopení poklesla minimální rychlost na přistání a start modelu z ruky při jejich částečném vyklopení už nevyžaduje oštěpařské dovednosti. Nicméně i tak se dá model při přistání přetáhnout, takže jej považuji víceméně za nepovedený a létání s ním není žádná pohodovka.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hoblik »

Já myslím,že by to mělo být naopak NACA 2415 u kořene a 2412 na konci,co říkáš[/quote]

Taky bych souhlasil s touhle verzí a dost dobře nechápu, proč by konec křídla měl být "tlustší" "aby tam něco bylo", když křídlo u WWII většinou končí koncovým obloukem, který je většinou broušený "do ztracena"... :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

hoblik píše:... křídlo u WWII většinou končí koncovým obloukem, který je většinou broušený "do ztracena"... :D

Ono je "tlustý" profil jiný u kořene když je hloubka velká a jinak "tlustý" na konci, kde je u eliptického křídla (nebavíme se o jiném) hloubka oproti kořenu velmi malá a i když jsou % větší, tloušťka není i tak nic moc. Koncový oblouk zvlášť u těch "osekaných" Spitů je už jen zakončení, to bych sem netahal.
Můj názor.
jyrry.webnode.cz
Shorty

#14 Příspěvek od Shorty »

Jen bych doplnil, že nějakej význam zakončení mělo. Určitě ne zásadní. Tak jako vznikla kratší verze, byla i s prodlouženými konci tzv. výšková verze. Ale jak říkám je to jen na doplnění, kdyby to někoho zajímalo.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

Ony ty nuance křídel, trupů, křidélek, ocasních ploch atd.... dost pěkně popisuje J. Quill - zalétavácí pilot Spitů - ve své knize, on Spit nebyl až tak hodňoučké letadélko jak by se zdálo...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“