FPV - Křídlo nebo větroň

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
graup15

Re: FPV - Křídlo nebo větroň

#61 Příspěvek od graup15 »

Blbě pochopeno :-) Koptera letí i 0km/h samozřejmně. Ta naše na GPS mod letí cca 55km/h,větroň klouže 35km/h. Oba stavy ustálené...(u koptery myšleno na plno odtlačené pro dopředný let v horizontu)
robinj
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od robinj »

hele myslím že je to tak že koptera letí 0-50km/hkdežto větronˇ 30-nevím :)
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Jameson »

K téme: lietam aj - aj. Samokrídlo je oveľa lepšie do vetra a na blbnutie v štýle šialená jazda po hrebeni, výkruty a slalom medzi stromami. Stabilné video z toho nedostanete, iba za veľmi veľmi pokojného počasia a aj to musíte mať trošku šťastie. Oveľa jednoduchšie je na konštrukciu, elegantne sa dajú rozmiestniť komponenty, ľahko sa prenáša (netreba to rozoberať) atď. Proste samokrídlo je na FPV úplne ideálny stroj, ak nie ste práve kameraman.

Klasické lietadlo či vetroň (napr. Skywalker) nenávidí vietor. Vo vetre je video z neho horšie, ako zo samokrídla, lebo na rozdiel od neho sa stále stabilizuje, takže je to neustále kývanie zo strany na stranu. No naopak, v prípade bezvetria je to jediný stroj, z ktorého sa dajú získať pekné, použiteľné zábery. Takisto ak obľubujete výhľad v štýle Google Earth, je toto tá správna voľba. A ešte v jednom prípade - ak si nainštalujete headtracker a chcete si užívať zábery z okolia. Tento typ lietadla totiž letí v podstate sám, takže nie je problém sledovať okolie bez obavy, že skĺznete vo vývrtke k zemi...

Klasický vetroň má jeden veľký handicap - vrtuľu v čumáku. Hnusne zavadzia. Ak však bývate v blízkosti kopcov so skvelou termikou, tak je to jasná voľba - vyletieť kúsok dohora, vypnúť motor a krúžiť termiku, tak môžete vydržať vo vzduchu aj niekoľko hodín... Žiaľ, takéto šťastie má len mizerné percento FPVčkarov...

Koptéru sem nepleťte, to je tak do 500m a nazad. Pri lietadle v cca 500m iba nasadzujem na nos videookuliare :).
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
graup15

#64 Příspěvek od graup15 »

Jameson píše:K téme: lietam aj - aj. Samokrídlo je oveľa lepšie do vetra a na blbnutie v štýle šialená jazda po hrebeni, výkruty a slalom medzi stromami. Stabilné video z toho nedostanete, iba za veľmi veľmi pokojného počasia a aj to musíte mať trošku šťastie. Oveľa jednoduchšie je na konštrukciu, elegantne sa dajú rozmiestniť komponenty, ľahko sa prenáša (netreba to rozoberať) atď. Proste samokrídlo je na FPV úplne ideálny stroj, ak nie ste práve kameraman.

Klasické lietadlo či vetroň (napr. Skywalker) nenávidí vietor. Vo vetre je video z neho horšie, ako zo samokrídla, lebo na rozdiel od neho sa stále stabilizuje, takže je to neustále kývanie zo strany na stranu. No naopak, v prípade bezvetria je to jediný stroj, z ktorého sa dajú získať pekné, použiteľné zábery. Takisto ak obľubujete výhľad v štýle Google Earth, je toto tá správna voľba. A ešte v jednom prípade - ak si nainštalujete headtracker a chcete si užívať zábery z okolia. Tento typ lietadla totiž letí v podstate sám, takže nie je problém sledovať okolie bez obavy, že skĺznete vo vývrtke k zemi...

Klasický vetroň má jeden veľký handicap - vrtuľu v čumáku. Hnusne zavadzia. Ak však bývate v blízkosti kopcov so skvelou termikou, tak je to jasná voľba - vyletieť kúsok dohora, vypnúť motor a krúžiť termiku, tak môžete vydržať vo vzduchu aj niekoľko hodín... Žiaľ, takéto šťastie má len mizerné percento FPVčkarov...

Koptéru sem nepleťte, to je tak do 500m a nazad. Pri lietadle v cca 500m iba nasadzujem na nos videookuliare :).

Myslíš,že koptera je do 500m a nazad? :-) :-)
A ,že větroň potřebuje kopec na termiku?..
Bohužel nemůžu zveřejnit videa, (jsou tu práskači a taky by se to zase týden šňafalo) asi by jsi přehodnotil..:-)
robinj
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od robinj »

graup15 píše:Myslíš,že koptera je do 500m a nazad? :-) :-)
A ,že větroň potřebuje kopec na termiku?..
Bohužel nemůžu zveřejnit videa, (jsou tu práskači a taky by se to zase týden šňafalo) asi by jsi přehodnotil..:-)

musím naprosto ve všem souhlasit s jamesonem on mě učil přes tento web jak začínat jaký stroj si vybrat atd. koptera je maximálně 500metrů od tebe,kdežto u letadla nasazujem brejle tak akorát v 5ti stech metrech frštenzie :D a ta vrtule na čumáku je pro mě strašák tak jsem šel trochu svou cestou ale Skywalker 1800 je určitě daleko lepší než co mám já,takhle rozumím tomu co napsal Jameson. :arrow:
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
graup15

#66 Příspěvek od graup15 »

Tak jsem si pohrál s nastavením kamery a víc z toho nevymáčknu. Pixim Seawolf je prostě nepřekonatelný, ale to teď není na pořadu dne kupovat kameru za raketu.
Takhle mi to bohatě stačí.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nh1hQLD4yvA[/youtube]

Mně ta vrtule v čumáku nevadí vůbec. Nedělám FPV kvůli šmírování sousedky :-) Pro mne je to jen o zážitku,z naprosto jiné perspektivy letu. Na leštěnkách už nebylo co vylepšovat, létají dokonale. Ale tohle je naprosto jiná dimenze:-)
Začínám uvažovat,že přez zimu stvořím formu na speciál laminátový trup ..tak aby zástavba byla perfektně přispúsobená FPV vybavení. Rozpětí 3,5m .
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od Tyrano-cz »

graup15 píše:Tak jsem si pohrál s nastavením kamery a víc z toho nevymáčknu. Pixim Seawolf je prostě nepřekonatelný, ale to teď není na pořadu dne kupovat kameru za raketu.
Takhle mi to bohatě stačí.

Nic ve zlém, nechci nějak rejpat, ale nezdají se ti ty barvy moc pastelové. Mně to přijde jako omalovánky, nejsem nijak moc expert na video, ale nechtělo by to malinko ubrat kontrast. Je to samozřejmě věc vkusu a každému se nejvíc líbí to co má sám, ale takhle mi ty barvy přijdou "pravdivější".
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H79b3c9sfA0[/youtube]
Ještě jsem si včera dal práci a zaznamenal pár údajů. Rychlost klouzání cca 9m/s vertical speed -0,2 až -0,5m/s, až jsem byl překvapen, ale i dost reaguje na termiku a občas mne to nakoplo docela dost nahoru. Na baterku 5000mAh jsem byl včera cca 55min ve vzduchu a ještě v ní cca 1500mAh zbylo. Je jasný, že konstruční větroň to není, ale na bubliny si myslím to není vůbec špatný.
Odstartovat můžeš ... přistát musíš!!!
Super Kinetic, Sonic 64, Skywalker X-8, Luky Sport,
graup15

#68 Příspěvek od graup15 »

Ty máš řídící kameru ve Full HD? Jak jsi to dokázal? :-) :-)
Nemůžeš srovnávat kameru s pidičipem Sony HAD CCD s GoPro (nebo Mobius) kamerou.
Mně to tak jak to mám teď vyhovuje. (Zatím).
Dneska se mi líbilo jak brácha se honil s Discovery za Aspirem. Kdo to někdy zkusil...není to vůbec jednoduché.
Než bude sestříhané video z Go-Pro,tak takhle to vidí pilot v brýlích. Ze země to by docela mazec,jak coptera lítala sem a tam aby Jirku chytla do záběru :-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lBSAFC-VdS4[/youtube]
HOKEJ

#69 Příspěvek od HOKEJ »

Taky něco od nás.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XXyR9MVrhnA[/youtube]
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Tyrano-cz »

Ano, mám řídící kameru ve full HD. Chtěl jsem mít jen jednu, abych toho nevozil moc a chtěl jsem od ní, aby dávala live obraz, nahrávala ve full HD a zároveň, aby šla ovládat přes RC, takže Hero 3 to není. Koupil jsem tohoto Boscama a zatím naprostá spokojenost.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od VSCharlie »

Já jsem včera taky zalítával, a to Raptora 1600mm a Horneta 450.

K Raptorovi:
Musím říci, že i při potlačení motoru dolů o 13°, je start naprostý HOROR.
Ten prudký pokles při startu je dost velký. 8O
Ještě že mi ho házel kolega a měl jsem tedy čas patřičně reagovat, ale i tak to bylo o fous.
Musí se starovat s poměrně hodně přitaženou výškovkou a bez stabilizace. Tu jsem při prvním startu nechal omylem zapnutou a málem na to doplatil. :lol:
Ale jinak, letový pojev, když se podaří odstartovat, je velice dobrý, řiditelnost slušná a klouzavost na rozpětí 1600mm, velice dobrá.
Přidání plynu nezpůsobuje za letu už žádnou změnu výšky - dřží se v rovině celkem dobře.
Cyclops Storm OSD 1.1 fungoval jak má - naprostá spokojenost.
Jenom v režimu PA, to bylo dost tupé na křidélka, budu na "stormovi" muset přidat velikost výchylek na křidélka, při stabilizaci.
RTH naprosto v pořádku.
Měl jsem tam 3čl. 2200mA, lítal jsem cca 15 minut a po přistání v článku zbylo přibližně 500mA.
Max. rychlost 96km/hod. a odběr ve špičce byl 42,5A.
To jsem vyčetl až po přistání, protože jediné, co mě nefungovalo, bylo FPV - dosah cca 30m. :(
Z toho důvodu nemám ani žádné použitelné video.
Proč tak malý dosah, to netuším - budu to muset řešit v jiném vláknu.

Hornet 450 quadcopter:
Ten zatím není upraven na FPV, ale ani s tím moc nepočítám.
U něj naštěstí vše fungovalo hned napoprvé, NAZA M-Lite pracovala jak má, ve všech režimech.
Ati, GPS a RTH-Land, makalo na 100%, prostě paráda.
Jediné co budu muset ještě trochu poladit, je spotřeba.
S 3čl. 4000mA jsem lítal 8 minut (katolické polétání) a zbylo v něm jenom asi 36% kapacity.
Jinak naprostá spokojenost. :wink:
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
graup15

#72 Příspěvek od graup15 »

Tyrano-cz píše:Ano, mám řídící kameru ve full HD. Chtěl jsem mít jen jednu, abych toho nevozil moc a chtěl jsem od ní, aby dávala live obraz, nahrávala ve full HD a zároveň, aby šla ovládat přes RC, takže Hero 3 to není. Koupil jsem tohoto Boscama a zatím naprostá spokojenost.

Máš live záznam ? Zajímalo by mi jak to vypadá. Díky
To,že je Full HD pěkný je vcelku samozřejmost, ale tel Live přez který řídíš,to je gro věci. Proto mi to zajímá. Tak jak to mám teď nastavené,jsem byl schopen ze 6km rozpoznat cílovou plochu. Ale prostor pro zlepšení je vždy.
Tyrano-cz
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od Tyrano-cz »

Live záznam ze země nemám, jen to co natočím ze vzduchu kamerou. Ale kvalita na zemi je dobrá, tam na tom co máš v éru moc nezáleží, protože normou NTSC/PAL jsi stejně schopen přenést maximálně 480 resp 580 řádků, takže HD dolů stejně nepřenášíš. Tu HD kameru mám v letadle jen kvůli záznamu a to, že mi stačí jen jedna na všechno co potřebuju, je třešnička na dortu, kterou jsem hledal :-)
graup15

#74 Příspěvek od graup15 »

Tyrano-cz píše:Live záznam ze země nemám, jen to co natočím ze vzduchu kamerou. Ale kvalita na zemi je dobrá, tam na tom co máš v éru moc nezáleží, protože normou NTSC/PAL jsi stejně schopen přenést maximálně 480 resp 580 řádků, takže HD dolů stejně nepřenášíš. Tu HD kameru mám v letadle jen kvůli záznamu a to, že mi stačí jen jedna na všechno co potřebuju, je třešnička na dortu, kterou jsem hledal :-)

Dík,je mi to jasné,že používáš Boscam ve splitt režimu a dolů přenášíš jen cca 600 řádků. Ale zajímá mi právě to jak to vypadá. Záznam z HD je vždy dobrý, ale podle toho neřídíš:-)
Myslel,jsem,že máš právě na ground station záznamník videa. Já ho tam mám,na vyhodnocení letu.Podle výsledků upravujeme antény, vybavení atd......
kovaco

#75 Příspěvek od kovaco »

Milane, moc hezký. Je vidět, že to nebal první let. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“