Poradte servo s kov. prevodmi
Poradte servo s kov. prevodmi
Ahojte. Poradili by ste mi prosim niekto mikro-servo cim najlacnejsie, ktore ma vsetky prevody kovove? Prave mi po tvrdsom pristati odislo servo Pelikan GO-13MG s "udajne" kovovymi prevodmi. Aj ked je tam napisane ze su prevody kovove, jeden z nich je plastovy a prave ten sa vylomil.
Diky.
Jaro
Diky.
Jaro
Phoenix II, ZMR 250, Golden tiger C909
Re: Poradte servo s kov. prevodmi
zeptal by jsem se v modelářství, jestli nemají náhradní kolečko, nebo sadu, kde by bylo.
Převody jsou normálně v prodeji, tak ať ti je nejbližší obchod obědná.
No, já si nejsem jistej, jestli se vůbec v této velikosti dělají "celokovová" serva.
Zatím všechna co jsem měl (pravda, levná čína), tak byla takto podobně řešená. Kovová byla poslední 1-2 soukolí, protože tam jsou síly a momenty největší. Zbytek byl plastový.
Zatím všechna co jsem měl (pravda, levná čína), tak byla takto podobně řešená. Kovová byla poslední 1-2 soukolí, protože tam jsou síly a momenty největší. Zbytek byl plastový.
Dostatečně ověřené celokovové servo v této kategorii je Hextronik MG-14, u něho převody nevylámeš.
A samozřejmě je taky dobré se tvrdých přistání vyvarovat, ale to se nepodaří vždy...
.
A samozřejmě je taky dobré se tvrdých přistání vyvarovat, ale to se nepodaří vždy...
Samozrejme ze vylames... vzdy je uvnitr jedno kolecko z plastu aby se zdeformovalo pri padu a zbytek serva se neposkodil 
Měl jsi rozebrané MG-14?? Má všechna kola kovová, tedy alespoň to, co jsem měl rozdělané asi před rokem... 
Elfew píše:...vzdy je uvnitr jedno kolecko z plastu aby se zdeformovalo pri padu a zbytek serva se neposkodil.
Servo Hextronik MG-14 nemá žádné převodové kolečko z plastu. Všechny převody jsou kovové viz obrázky níže.

Hmm, tak to potom GL s opravou 
Nejslabší místo bude zřejmě v horním plastovém víčku serva, ve kterém jsou kovové osičky převodů uchyceny. Takže nejspíš praskne právě to víčko případně se uvnitř serva vylomí z uchycení ve víčku ta osička převodu, která je zhruba uprostřed serva a jen její malý kousek je zapuštěn v horním víčku.
Diky chlapci. Nahradny prevod si kupim, len je k dostaniu iba cela sada, co je zbytocnost
. Pozrem to MG-14. Vyzera byt paradne. Plastove serva sa mi vzdy hned vydrali. Ono to posledne koliesko je plastove bud preto, aby sa na nom v pripade nudze vyzuril ten silovy moment , alebo jednoducho chcu zarobit. Unak tie prevody plastove sa velmi rychlo opotrebuvavaju.
Phoenix II, ZMR 250, Golden tiger C909
Zvláštní, ale za 15 let co modelařím se mi nikdy nepodařilo zničit ozubená kola v servu, ať jsem měl plast, kov nebo titan.... Kde asi bude chyba....
chefotm píše: Unak tie prevody plastove sa velmi rychlo opotrebuvavaju.
Jsi si si jistý? Pokud jde o vůle, tak ty se právě zvětšují opotřebením kovových převodů. U plastů to probíhá mnohem pomaleji.
A právě ty minimální vůle v ozubeném převodu se dají docílit kombinací kov + vhodný plast. Dvě kovová ozubená kolečka totiž nemohou být úplně bez zubové vůle, vždy musí být nějaká, minimální. Tedy platí to pro normální rovné ozubené převody. Navíc ty plastové a kombinované převody spíš snesou když je to nedostatečně mazáno, zatím co kovovým převodům nejvíc svědčí provoz ponoření v olejové lázni. A taky je tu otázka hlučnosti, kde ty kombinované a čistě plastové převodovky jsou mnohem tišší.
Proto bych plasty na ozubená kola paušálně nezatracoval. Spíš bych upozornil na to, že není plast jako plast.
Proto bych plasty na ozubená kola paušálně nezatracoval. Spíš bych upozornil na to, že není plast jako plast.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pavelxy píše:.... Kde asi bude chyba....
Málo lítáš? :-)
Nebo krátce... já 2,5x tak dlouho a koleček jsem pár vylámal... ;-)
jyrry.webnode.cz