Poruchovost přijímačů Hitec - krystalové filtry

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Pavel Pavel

Poruchovost přijímačů Hitec - krystalové filtry

#1 Příspěvek od Pavel Pavel »

Za letu mi odešel přijímač Hitec HFD08RO - v elektrovětroni, vytáhl jsem záložní přijímač HFS05MS a jiné éro, přijímač byl také vadný. První nalítal asi 400 hod., druhý asi 5 hod. jako nový a pak byl jen uložen v šuplíku. Po opravě jsem zjistil, že v obou mi p. Hnízdil vyměnil stejnou součástku - krystalový filtr CFWM455H. Podle něj byly závady způsobeny vibracemi, či havárií. Ale ani jeden neměl havárii, vždy byly jen v elektrovětroních - Taková upravená A2, nebo RC V2 Štír upravený na elektro, podmotorované a RX v molitanu. Domnívám se, že muselo jít o vadnou sérii filtrů. Přijímače koupeny současně, asi před 3roky, kdy probíhal doprodej souprav 35MHz a opravdu si žily jak ve vatičce. Máte někdo podobnou zkušenost nebo vysvětlení? Ještě k RX 05MS - jako nový chvíli lítal, pak jsem jej uložil. Asi před rokem jsem jej použil jen při stavbě nového modelu na seřízení táhel a nastavení vysílače, opět uložil, a vím, že již přitom měl divné záškuby serv. Přičítal jsem to odrazům od kovu v dílně. Ale za další rok byl totálně nepoužitelný.
Děkuji za radu!
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Poruchovost přijímačů Hitec - krystalové filtry

#2 Příspěvek od arda1 »

Jo dá se říci že ty filtry jsou asi po krystalu druhou nejháklivější součástkou v Rx a možná i háklivější než krystal - jak kdy asi - klepnutí náraz vibrace cokoli a je po něm. Kolik tě oprava stála? Radek
ICQ 638556901
Jiri

#3 Příspěvek od Jiri »

Taky mám jeden Hitec, co po (celkem malé ráně) začal zlobit s výrazným podezřením na filtr. Kde asi Korejští soudruzi udělali chybu,
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Ty fitry dělá jen Murata nebo i další výrobci? Radek
ICQ 638556901
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kocispavel »

kolego, ty mě děsíš,
6ti kanál dual provozován v motorovém (žhavík 2 ccm) větroni 3 roky bez problémů,
2 6ti kanály singl provozovány 2 roky v EPP elektře a malém elektrovětroni a v pohodě.
Avšak nedávno jsem zkoušel 3 další 6ti kanály singl i dual v novém elektrovětroni a vždy pád po ztátě
signálu, naštěstí vždy bez následků. Jako příčinu jsem bral že anténa byla protažena chumlem drátů serv, ale je fakt, že u jednoho přijímače došlo k výraznému cukání serv, samovolnému zpouštění motoru i výpadkům signálu. Tak nevím.
Má to cenu posílat na opravu?

pavel
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Kolik ta oprava - výměna filtru stála? Koukal jsme origoš Murata na ebay 100kč kus - možná se daj sehnat i levněji- Radek
ICQ 638556901
Pavel Pavel

#7 Příspěvek od Pavel Pavel »

Cena opravy - posílal jsem komplet rádio i s TX Optic 6 - u něj šlo o seřízení doladění za 150, u HFD 08RO byla cena 385 a u HFS 05MS 250Kč. Pokud jsem našel součástku na netu, tak filtr stojí 200, takže holt cena opravy tomu odpovídá. Rozdíl v ceně mezi přijímači je asi dán tím, že oprava 5k přijímače by se rovnala skoro ceně nového, tak je rozdělil aby stáhl cenu 5kanálu a zahojil se na 8kanálu.
Pavel Pavel

#8 Příspěvek od Pavel Pavel »

Ještě k ceně na ebay - tam jsem nehledal, našel jsem českou firmu dodávající krystalové filtry a tam byla cena 200, ale pokud člověk líp ví, kde hledat, asi by se našel i levnější. Pokud by se vědělo, že závada přijímače je ve filtru, dal by se asi snadno přeletovat i doma, třeba i jako oprava formou pokus - omyl. Pokud jsou tyto filtry častou bolestí, možná by se tato technika i vyplatila.
JardaRůžička

#9 Příspěvek od JardaRůžička »

JE pravda, že keramické filtry jsou mechanicky choulostivé, hlavně na tvrdé rázy, ale :
1) ve většině megahertzových přijímačů se používají tytéž (Murata)
2) konkrétně přijímače Hitec se dvojím směšováním a z nich především právě HFD-08RO jsem si velmi oblíbil a v několika kusech mi věrně slouží. Létám výhradně spalováky, žhavíky i benzín...
Pavel Pavel

#10 Příspěvek od Pavel Pavel »

Já jsem nedávno koupil 8 starších přijímačů na inzerát, jsou mezi nimi i starší typy Hitec 7kanál a 8kanál typ RD, stáří může být i 10? roků, vše v nich je původní a šlapou dobře, takže asi jsem měl nějakou mimořádnou smůlu s těmi dvěma uvedenými. Mám stále doma Modelu DIGI 3 na 27MHz, ještě v plechu, zamlada jsem s ní něco nalítal a taky nějaké rány a havárie byly, přesto dodnes šlape, ale tam byla filtrace řešena přes jiné součástky, taky zas byl odstup kanálů 300kHz. No přežil jsem to, porucha nastala, když jsem v termice se Štírem nastoupal asi 500m. Pak šel do pravé zatáčky, kterou asi 200m utahoval, až ulomil levé křídlo u skříně a ze zbylých 300m se zapíchl do pole. Ale už je opravený, baterka Turnigy 2650mAh 3S je shrnutá do bambule, ale nezkratovala se, tak ji asi taky ještě budu moct doolítat. Motoru Turnigy se nestalo nic, přežila to i sklopka vrtule, přestože předek trupu byl 20cm v zemi. Tehdy bylo pole namoklé a tím i měké. 20m od místa dopadu byla silnice. Mohlo to skončit i hůř.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Kluci u některých Hiteců byly problémy s rozlaďováním - nevhodně zajištěný jádra cívek (nějaký vosk co teplem povolil) - tuším Electrony tím trpěly? Fakt už přesně nevím - Radek
ICQ 638556901
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaA »

Pavel Pavel píše:. Ale už je opravený, baterka Turnigy 2650mAh 3S je shrnutá do bambule, ale nezkratovala se, tak ji asi taky ještě budu moct doolítat.
Rozhodně bych takovou baterku neskladoval doma nebo poblíž něčeho hořlavého.
OK2WY
zdzd

#13 Příspěvek od zdzd »

Pavel Pavel píše:Ještě k ceně na ebay - tam jsem nehledal, našel jsem českou firmu dodávající krystalové filtry a tam byla cena 200, ale pokud člověk líp ví, kde hledat, asi by se našel i levnější. Pokud by se vědělo, že závada přijímače je ve filtru, dal by se asi snadno přeletovat i doma, třeba i jako oprava formou pokus - omyl. Pokud jsou tyto filtry častou bolestí, možná by se tato technika i vyplatila.

Možná je to právě ta technika, kterou Hnízdil použil - paušálně je mění všude a je to...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

No hlavně jde to zda je to opravdu vadný ten filtr - a taky jaký tam použije zda origoš Murata a nebo nějaký šit. Radek
ICQ 638556901
Pavel Pavel

#15 Příspěvek od Pavel Pavel »

JirkaA píše:Rozhodně bych takovou baterku neskladoval doma nebo poblíž něčeho hořlavého.

Já taky vždycky když jdu kolem ní, tak na ní vrhnu nedůvěřivý pohled a jsem připraven skočit do zákopu.

Filtr z opravy od Hnízdila je Murata. Zda je vyrábí i někdo jiný nevím.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“