vrtulník začátečník

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Heliman

vrtulník začátečník

#1 Příspěvek od Heliman »

Zdravím všechny kdo mi může poradit.Jsem uplný začatečník spíše uplný školák.Chtěl bych si pořídit RC vrtulník.Měl by to být raptor 30 se spalovacím motorem.Asi je nejlépe začít s rc soupravou tak bych se chtěl zeptat jestli pro tento typ vrtulníku je dobrý ovladač FF-7.Dále mi není jasné proč je všude vždy levnější FF 7 na 2.4 Ghz a jestli se dá do vysilače 2.4 vložit modul 40Mhz.Popřípadě by mě dale zajímalo jestli je vhodný tento ovladač nebo bych měl zamýšlet nad nějakým jiným??Potom by mě dále zajímal kabel kterým je možné připojit RC soupravu k PC.Za všechny rady předem velký díkes.
georg
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od georg »

Seš si jistej tim výběrem vrtulníku?? Jinak lítal si někdy s něčim?
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
scarabeus

#3 Příspěvek od scarabeus »

Pridavam se ke georgovi, podle me sis vzal trosku velke sousto. Raptor 30 neni zrovna vhodny model pro zacatecnika. Pokud jsi nikdy s nicim nelital a nebo nemas aspon nalitano par mesicu na simulatoru, zvazil bych neco jineho.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Marek71 »

Vrtulníkoví guru zase tvrdia, že čím večší, tým lepší... a že teda takýto Raptor by bol vhodnejší ako napr. T-Rex alebo nejaký iný minivrtulník, nehovoriac o mikro... Maxir, Hornet.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Lubosh
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lubosh »

Marek71 píše:Vrtulníkoví guru zase tvrdia, že čím večší, tým lepší... a že teda takýto Raptor by bol vhodnejší ako napr. T-Rex alebo nejaký iný minivrtulník, nehovoriac o mikro... Maxir, Hornet.

Tak, tak. Nejsem sice "guru", ale začínal jsem právě s Raptorem 30 - viz mé stránky. Pak jsem přešel na Raptor Minititan (po roce). S R30 jsem poprvé praštil až po půl roce létání, když se mi přidusil motor při visu na zádech. Pak už jsem létal opatrněji a bez nehody:-) Je to dobrá volba pro začátek, ale každý to musí posoudit sám.

Luboš
Luboš
www.3dprintedtanks.com
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pkotatko »

Pokud má jasno a chce se tomu do budoucna věnovat, tak R30 není zas tak špatná volba. Naučit se s tím může i začátečník. Samozřejmně nejdřív simulátor a potom pod vedením někoho zkušeného. Pokud nebude moc spěchat, nemusí ani moc padat. Finančně není velký rozdíl mezi MT nebo trexem a R30. A R30 je daleko líp vidět a nevadí ji tolik vítr. FF7/2,4Ghz mohu jen doporučit. Nebo DX7.
Takže pokud má kde lítat, s kým lítat a bude rozumnej, tak proč ne.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

V této kategorii není špatný ani Shuttle od Hiroba:
http://zd.wwwcity.cz/zd/ShuttlePlus.htm
http://zd.wwwcity.cz/zd/LongRanger.htm
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pkotatko »

Shuttle asi špatný není, ale R30 má ( teoreticky ) tu výhodu, že lze později jednoduše přestavět na R50. :)
Existuje komplet kit na přestavbu.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pkotatko »

Ještě dodatek k FF7. Pozor na to, některé typy mají výměný VF modul a některé ne. Viděl jsem obě. Nevím ale ( nezajímal jsem se o to ) jak a které.
zdzd

#10 Příspěvek od zdzd »

pkotatko píše:Shuttle asi špatný není, ale R30 má ( teoreticky ) tu výhodu, že lze později jednoduše přestavět na R50. :)
Existuje komplet kit na přestavbu.

Stejně to jde i se SCEADU, ale nestojí to za to a tak se 30 už vůbec nedováží.

Překopávat 30 na 50 se moc nevyplatí - to už je lépe do toho dát tu 50 rovnou. Rozdíl je prakticky jen v motoru, listech a převodech. Z toho důvodu vychází 30 na stejném rámu zbytečně těžká. To už je lepší jít cestou cvičné 30 a po vyčerpání jejích schopností ji plácnout do makety. Aspoň mně se to tak jevilo a udělal jsem to tak.
Naposledy upravil(a) zdzd dne úte 12.02.2008 22:26, celkem upraveno 1 x.
georg
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od georg »

Vrtulníkář nejsem, ale občas si něco o tom přečtu. Sám kdybych začínal ted, tak bych asi koupil mini Titan. Spalováku bych nevolil z jednoho hlediska, být začátečník tak asi problém to seřídit a přece jenom spalovák mi připadá jako dost velký sousto. Ale nejsem vrtulníkář je to muj názor. Vim co jsem si užil v letadle se spalovákem, pak to naladit ve vrtulníku, sice třeba OS Max je to paráda, ale stejně. Být začátečník nejsem si jistý úspěchu.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
zdzd

#12 Příspěvek od zdzd »

georg píše:Vrtulníkář nejsem, ale občas si něco o tom přečtu. Sám kdybych začínal ted, tak bych asi koupil mini Titan. Spalováku bych nevolil z jednoho hlediska, být začátečník tak asi problém to seřídit a přece jenom spalovák mi připadá jako dost velký sousto. Ale nejsem vrtulníkář je to muj názor. Vim co jsem si užil v letadle se spalovákem, pak to naladit ve vrtulníku, sice třeba OS Max je to paráda, ale stejně. Být začátečník nejsem si jistý úspěchu.

Není to až tak úplně pravda. Řízení spalovací 30 je mnohem příjemnější a jednodušší než MT. Začátečník ji uřídí mnohem spolehlivěji. Je taky větší a lépe vidět. Seřízení motoru až takový problém není, protože začátečník by si stejně měl nechat helinu seřídit a zalétnout od někoho zkušenějšího. A později už do toho motoru skoro nemusí sahat.
Tominator

Pojmy

#13 Příspěvek od Tominator »

Zdravim, nechcel som kvoli tomuto zakladat novy topic tak pisem sem.
Z manualov a roznych navodov na internete sa o niektorych slovach vyjadruje akoby boli samozrejme ale pre uplneho zaciatocnika, napr. aj mna, je to spanielska dedina. Cyklika, balancer a taketo som sa doftipil alebo docital co je ale chcem sa opytat na dva pojmy ktore mi zatial nic nehovoria aj po presurfovani XY stranok,a dost casto sa objavuju.

1. governor
2. kolektiv

Este mi prislo na um cosik ohladom pojmov. Je to z manualu na RCinu, konkretne WFT09 a neviem si ich dost dobre so slovnikom prelozit. Ide vlastne o jednotlive kanaly na radiu.

1. AIL (Ailreon)
2. ELE (Elevator)
3. THR (Thortle)
4. RUD (Ruddle)
5. GYR (Gyro)
6. PIT (Pitch)
7. AUX1 ; 8. AUX2 to budu asi niake volitelne kanale
9. Power Input +5V napajanie, len co robi medzi kanalmi to netusim.

Ten manual je tu keby bolo treba:
:arrow: http://www.volny.cz/vladimir__p/manualy.html dole (13MB :!: )

Vopred dakujem za trpezlivost so zaciatocnikom :)
zdzd

Re: Pojmy

#14 Příspěvek od zdzd »

Tominator píše:Zdravim, nechcel som kvoli tomuto zakladat novy topic tak pisem sem.
Z manualov a roznych navodov na internete sa o niektorych slovach vyjadruje akoby boli samozrejme ale pre uplneho zaciatocnika, napr. aj mna, je to spanielska dedina. Cyklika, balancer a taketo som sa doftipil alebo docital co je ale chcem sa opytat na dva pojmy ktore mi zatial nic nehovoria aj po presurfovani XY stranok,a dost casto sa objavuju.

1. governor
2. kolektiv

Este mi prislo na um cosik ohladom pojmov. Je to z manualu na RCinu, konkretne WFT09 a neviem si ich dost dobre so slovnikom prelozit. Ide vlastne o jednotlive kanaly na radiu.

1. AIL (Ailreon)
2. ELE (Elevator)
3. THR (Thortle)
4. RUD (Ruddle)
5. GYR (Gyro)
6. PIT (Pitch)
7. AUX1 ; 8. AUX2 to budu asi niake volitelne kanale
9. Power Input +5V napajanie, len co robi medzi kanalmi to netusim.

Ten manual je tu keby bolo treba:
:arrow: http://www.volny.cz/vladimir__p/manualy.html dole (13MB :!: )

Vopred dakujem za trpezlivost so zaciatocnikom :)

Governor: Zařízení, které měří otáčky otoru a udržuje je konstantní i při změně zatížení.
Kolektiv: Společné ovládání náběhu listů rotoru nahoru/dolů.

1. AIL - křidélka
2. ELE - výškovka
3. THR - plyn
4. RUD - směrovka
5. GYR - zisk gyroskopu
6. PIT - kolektiv
7. , 8. - kanály k volnému použití.
9. - napájení, může být v kterémkoliv nevyužitém kanálu.
mipr

#15 Příspěvek od mipr »

Já bych se ještě zeptal na :

NICK -klopení
ROLL- klonění
YAW- vrtulka

Myslím si to správně?
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“