FrSKy Taranis
Re: FrSKy Taranis
Je potreba si uvedomit ze 2,4Ghz pracuje ve wifi pasmu kterej je dosti prehlcene. V podstate vetsina wifi pracuje v polarizaci s kolmymi antenami a to by mohl byt duvod zaruseni. Pisu mohl potoze to je jedna z moznosti.
Nedavno jsem konzultoval podobny problem a nakonec uzivatel hlasil ze se otacel i v 7km se sejnym vybavenim jen po poreseni anten nebo se pletu?
Nedavno jsem konzultoval podobny problem a nakonec uzivatel hlasil ze se otacel i v 7km se sejnym vybavenim jen po poreseni anten nebo se pletu?
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
K tomu dotýkání antény. U DHT-U jsem zkoušel statický dosah na 700 metrech. Klasickej pendrek. RSSI 51. Když jsem zakryl celou anténu celou pěstí, kleslo na 49. Pak jsem zakryl jen špičku a byla tam úplná 0. Za vteřinu naskočil signál zpět na 51. Zkoušel jsem i 7dB anténu z HK a celkem zklamání. RSSI kleslo na 48. Jen se mi ji nepodařilo zakrýt tak, aby signál klesl. Jelikož by měla být silně směrová, zkoušel jsem i s ní kroutit aby vyzařovala do boku a pořád 48, takže prd. Někdy ji rozeberu co v ní skutečně je, ale zlatej pendrek.
Studeňák tam dle mě nebyl, když jsem s ní hejbal, signál v pohodě, dokud jsem se nedotkl špičky.
Studeňák tam dle mě nebyl, když jsem s ní hejbal, signál v pohodě, dokud jsem se nedotkl špičky.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
janekx píše:Tak ji zkus dat vodorovne a tu antenu v modelu dat kolmo k smeru a druhou po smeru a ne svisle...
Tohle mohu potvrdit. Hlášení nízkého signálu ve výškách kolem 300 metrů jsem řešil o několik stránek zpátky. Antény jsem měl přesně jak ty - jednu paralelně s osou trupu, druhou kolmo nahoru. Tu svislou anténu jsem dal vodorovně kolmo k ose trupu a je to výrazně lepší. Na vysílači mám anténu vodorovně do strany. Průměrnou RSSI mám kolem 62, minimální většinou 46 - 47.
Taky jsem vyměnil PCB antény za antény s delším přívodem a mám je až za křídlem, asi 30 - 35 cm od regulátoru a motoru.
Ahoj, možná hloupý dotaz, zkoušel jsem i googlit, ale buť blbě hledám a nebo už mám tzv. overthinking.
Ale jak nastavím na taranisu společně s D8R modulem failsafe? Jakime v taranisu přepnu z D16 na D8, volba na failsafe mi zmizí.
Díky
Ale jak nastavím na taranisu společně s D8R modulem failsafe? Jakime v taranisu přepnu z D16 na D8, volba na failsafe mi zmizí.
Díky
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Deckove prijimace se nastavuji 1 sec zmacknutim tlacitka na nich vice v manualu pro D8R-II+
Jan Janekx Urbanek
Ach, díky za nakopnutí. Bohužel mi ve středu odešlo 9x rádio do křemíkového nebe, včera jsem objednal Taranis, dneska ráno dorazil a v šest odjíždím na dovolenou. Proto tak plašim.
ddano007 píše:Chlapci, len si overim, ci uvazujem spravne:
1, kedze pouzivam D8R prijimace, ktore nemaju S.Port, tak mozem pripojit vario len na A1/A2 ANO/ NIE - tipujem spravnu odpoved ANO
2, ma v takom pripade zmysel pouzit vario s 0,1m rozlisenim? ANO/ NIE - tipujem spravnu odpoved NIE
3, ma vobec FrSky nejake GPS-ko pripojitelne priamo k RX ANO/ NIE - tipujem spravnu odpoved NIE
4, alebo existuje vobec nejake GPS ( ci uz od ineho vyrobcu, alebo nejaky navod na vyrobu), ktore by sa dalo pripojit na RX port na D8R prijimacoch? - spravnu odpoved radsej netipujem
Na variu zapájaš kábel ku konektoru Data OUT na príjmači pin RX...
A2 je len priechodzia pre data-in na variu - zapojenie ja v návode k variu.....
GPS k Déčkovým rx nieje. Prečo neprejdeš na Xko - tam problém nieje.
Rozlišenie Varia - neviem - mám HP - funguje OK
Edit:
GPS berie trošku viac, ako ostatné senzory... teda aspoň ten môj....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
lubo1 píše:Prečo neprejdeš na Xko - tam problém nieje.
1, Nuz, pretoze mam viac D8R prijimacov ako modelov - aj tych uvazovanych.
2, Lebo bez GPSka aj varia celkom dobre existujem, jedine, co permanentne vyuzivam su A1/2 na sledovanie baterky.
To len z casu na cas by som napr. rad pozrel ze ako daleko, ci vysoko mi to iieta, toz by sa obcas hodilo nejake GPSko, ci vario pripojitelne k RX. Mam ten telemtericky hub aj s GPSkom, ale funguje to naprd, slusne povedane.
X8R aj s celou novou S.Portovou radou su fajn veci, akurat pre mna zbytocne komfortne. Mozno ked sa raz budem strasne nudit, skusim spachat s NEO-6M a Arduinom nieco pripojitelne priamo k D8R bez hub-u.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
ddano007 píše:......
Ja som kupoval Taranis práve kôli Variu.... Napetie aku ma až tak veľmi netrápi. Vario sa dá pripojiť k S.portu aj k Déčkovému príjmaču. Mám aj Déčka, aj Véčka aj Xka....
To vario pripojené k S.portu by možno mohlo fungovať ako Hub, ak by sa analog pripojil na port DataIn..... Odskúšané to nemám......
Opačným smerom - Vario pripojené k Déčkovému príjmaču a do varia na S.port pripojené GPS - skúšal som - nefunguje
Pres vario jsem pripojoval stare proudove merice a OK u ostatnich komponent to bude tak ze nove vario - stary hub - ostatni komponenty....
Jan Janekx Urbanek
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
lubo1 píše:Opačným smerom - Vario pripojené k Déčkovému príjmaču a do varia na S.port pripojené GPS - skúšal som - nefunguje
Ani nemoze, ak som to spravne pochopil, vario sa k D8R pripaja do A1/2 vstupu, t.j. pouziva sa len analogovy vystup, z RX portu na prijimaci to berie len napajanie. Som rad, ze protokol z toho telemetry HUBu na nete je, snad tam niekto da aj ten S.Port-ovy protokol, potom by sa dal zbastlit s jednocipakom nejaky prevodnik z S.Port na D-cka.
Kazdopadne vdaka za skusenosti.
ddano007 píše:.... vario sa k D8R pripaja do A1/2 vstupu.....
Pochopil si zle - písal som to pár príspevkov dozadu...
Na variu zapájaš kábel ku konektoru Data OUT na príjmači pin RX...
A2 je len priechodzia pre konektor data-in na variu
A1 sa nezapája vôbec - zapojenie ja v návode k variu.....
Tie káble som robil 2, takže si to pametám....
EDIT:
Trošku si ma nahlodal....
V noci som vykuchol príjmač aj vario z modelu, odpojil A2 - a vario beží v pohode
ďalej - takže A2 k variovaniu skutočne nepoužíva......
Analogový senzor prúdu - ten starý mám na ceste - až príde, skúsim ho pripojiť k analogovému portu DataIn na Vario - malo by to normálne fungovať - vario podľa mňa bude fungovať ako Hub - potom by sa cez vario dalo deličom merať napetie aku aj na Xkovom príjmači
- ddano007
- Kontaktovat uživatele:
OK, ak vario chodi cez RX port, tak ma zmysel aj high pecision. Skoda, ze to nevie aj GPS, co som si nieco pocital o S.Port protokole, tak X8R funguje na zbernici ako master a dotazuje fsetky zariadenia...
Ale v manuálu k variu se píše:
The new Variometer sensor can act as "BRIDGE" between NON-S.port frsky telemetry sensor system and s.port system.
Takže to půjde.
The new Variometer sensor can act as "BRIDGE" between NON-S.port frsky telemetry sensor system and s.port system.
Takže to půjde.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
Takže ďaľšie šialené cvičenie na tému hlásenia výšky
Pri motorovom lete hlási výšku - pod 100m každých 50m
nad 100 m - každých 25m
Pri bezmotorovom -pri SB od seba hlási výšku každých 10m
- SB- v strede každých 20m
L1 sa zapne pri motorovom lete.
L3 reset merania výšky
L4 časomiera
L8 sledovanie zmeny výšky pri motorovom lete
L9 sledovanie zmeny výšky pri bezmotorovom lete
L10 spína každých 25m nad 100m pod 100m len medzi 40-60m
L14 ak zopne - zahlási výšku, ak nieje SB k sebe
L16 vibruje pri klasani nad 7m/s
toto obmedzuje hlasenie pri mot lete pod 100m hlasi len medzi 40-60m
Rozlišenie výšky pod 100m
L5, L6, L7, Pod 40m - 1/0/1
nad 40- pod 60m -0/1/0 negovana L7 zapína hlasenie medzi 40-60m
nad 60 pod 90m -0/0/1
nad 90m 0/0/0 negovana L7 zapne hlasenie každých 25m.....
L13 spina hlasenie pri bezmotorovom lete.....
L12 spina hlasenie ak SB od seba - hlási výšku každých 10m
L11 spína hlásenie ak SB- v strede - delí impulzy /2 - hlási každých 20m
delička cez Sticky funguje len ak je v L9 definovaná dlžka impuzu - v tomto prípade 0,2s
To spínanie výšky pod 100m - L5/6/7 by šlo nahradiť deličkou dvoma, cez Sticky - potom by to pod 100m v 25 m nehlásilo, 50 hlásilo , 75 nie - a nad 100m by sa Sticky obišlo....
Funkcia a~x nefungovala - pretože je tam malý rozptyl a delta Alt je hodne nepresná....
Pri motorovom lete hlási výšku - pod 100m každých 50m
nad 100 m - každých 25m
Pri bezmotorovom -pri SB od seba hlási výšku každých 10m
- SB- v strede každých 20m
L1 sa zapne pri motorovom lete.
L3 reset merania výšky
L4 časomiera
L8 sledovanie zmeny výšky pri motorovom lete
L9 sledovanie zmeny výšky pri bezmotorovom lete
L10 spína každých 25m nad 100m pod 100m len medzi 40-60m
L14 ak zopne - zahlási výšku, ak nieje SB k sebe
L16 vibruje pri klasani nad 7m/s
toto obmedzuje hlasenie pri mot lete pod 100m hlasi len medzi 40-60m
Rozlišenie výšky pod 100m
L5, L6, L7, Pod 40m - 1/0/1
nad 40- pod 60m -0/1/0 negovana L7 zapína hlasenie medzi 40-60m
nad 60 pod 90m -0/0/1
nad 90m 0/0/0 negovana L7 zapne hlasenie každých 25m.....
L13 spina hlasenie pri bezmotorovom lete.....
L12 spina hlasenie ak SB od seba - hlási výšku každých 10m
L11 spína hlásenie ak SB- v strede - delí impulzy /2 - hlási každých 20m
delička cez Sticky funguje len ak je v L9 definovaná dlžka impuzu - v tomto prípade 0,2s
To spínanie výšky pod 100m - L5/6/7 by šlo nahradiť deličkou dvoma, cez Sticky - potom by to pod 100m v 25 m nehlásilo, 50 hlásilo , 75 nie - a nad 100m by sa Sticky obišlo....
Funkcia a~x nefungovala - pretože je tam malý rozptyl a delta Alt je hodne nepresná....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne ned 06.07.2014 13:39, celkem upraveno 2 x.