Porovnání životnosti

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Iroot

Porovnání životnosti

#1 Příspěvek od Iroot »

O počtu na nabíjecích cyklů a životnosti LiPol se toho napsalo už dost, výrobci přehánějí, když uvádí počty cyklů. Zajímal by mne reálný počet cyklů u baterek 3. generace 3G RAY a XPOWER G5? Dosáhnu reálně při dobrém zacházení alespoň 150 cyklů než se začnou nafukovat?
paveld

Re: Porovnání životnosti

#2 Příspěvek od paveld »

Tak to by mne také zajímalo....
Jediné accu, které mi zatím "drží" jsou GensAce.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

To se prostě nedá jednoznačně říci - dost záleží jak se k nim kdo chová (třeba podbíjení a pod..) - Radek
ICQ 638556901
Iroot

#4 Příspěvek od Iroot »

arda1 píše:To se prostě nedá jednoznačně říci - dost záleží jak se k nim kdo chová (třeba podbíjení a pod..) - Radek

Podbíjením myslíš vybíjení při provozu modelu pod povolenou hranici vybití, nebo nedobíjení na stanovených 4,15V na článek? Nedobíjení by podle mne nemělo vadit, myslím že vadí přebíjení. Mám regulátor nastavený na nejvyšší hodnotu, kterou umožňuje. Vypíná mi motor při 3,2V na článek a pak už to rychle posadím na zem, nabíjím 0,8C (elektrovětroň). Přesto mám pocit, že se baterka nedožije 100 cyklů. Zatím jsem si nedělal přesné záznamy o počtu nabití, ale asi začnu. Přemýšlím jestli baterky některých výrobců mají už do vínku předem dán vyšší počet cyklů při stejně dobrém zacházení a 3G RAY a XPOWER nejsou prostě nekvalitní už z výroby.
Drondys

#5 Příspěvek od Drondys »

Iroot píše:Podbíjením myslíš vybíjení při provozu modelu pod povolenou hranici vybití nebo nedobíjení na stanovených 4,15V na článek? Nedobíjení by podle mne nemělo vadit, myslím že vadí přebíjení. Mám regulátor nastavený na nejvyšší hodnotu, kterou umožňuje. Vypíná mi motor při 3,2V na článek a pak už to rychle posadím na zem, nabíjím 0,8C (elektrovětroň). Přesto mám pocit, že se baterka nedožije 100 cyklů. Zatím jsem si nedělal přesné záznamy o počtu nabití, ale asi začnu.

Podbíjením se obvykle myslí vybíjení více než z 80% jmenovité kapacity aku. 80% je obecně doporučená úroveň vybíjení z hlediska zachování delší životnosti. Pokud létáš až do vypínání regulátorem při nastavení 3,2V na článek jak píšeš tak to dáváš těm aku pěkně na frak.

Doporučuji vyzkoušet následující měření.

Poté co dolétáš tj. regulátor ti bude vypínat motor tak přistaň, odpoj aku a nechej ho cca 10 až 15 minut odpočinout zcela bez jakéhokoli odběru. Při tomto odpočinutí dochází k ustálení napětí článků a po odpočinutí pak napětí článků na prázdno lépe vyjadřuje zůstatkový náboj dle tabulky uvedené v článku viz tento odkaz. Po zmíněném odpočinutí aku vezmi nějaké měřidlo na měření napětí třeba multimetr a přeměř napětí jednotlivých článků aku na prázdno tj. bez zatížení. Pokud bude po tomto odpočinutí napětí článků na prázdno okolo cca 3,7V na článek pak byla úroveň vybití optimální tj. cca 80%. Pokud bude napětí na prázdno u některého z článků pod 3,6V tak u něj došlo k hlubokému vybití přes 90% což v případě ojedinělého případu někdy nemusí moc vadit, ale pokud se to děje opakovaně tak se pak nelze divit té krátké životnosti.
Iroot

#6 Příspěvek od Iroot »

Drondys píše: Pokud bude po tomto odpočinutí napětí článků na prázdno okolo cca 3,7V na článek pak byla úroveň vybití optimální tj. cca 80%. Pokud bude napětí na prázdno u některého z článků pod 3,6V tak u něj došlo k hlubokému vybití přes 90% což v případě ojedinělého případu někdy nemusí moc vadit, ale pokud se to děje opakovaně tak se pak nelze divit té krátké životnosti.

Myslel jsem že hluboké vybití je při dosažení 2,8V na článek. Proč tedy výrobci regulátorů neumožňují nastavit vyšší ochranu a motor neodpojovat dříve, nechňápu. Musím si najít metodu jak odhadnout napětí baterky třeba 3,6V na článek a přistávat při tomto napětí. Kdyby sis měl vybrat volil bys radši XPOWER nebo G3 RAY?
JosefSvejk

#7 Příspěvek od JosefSvejk »

To nastavení regulátoru může být nižší než těch 3,6V. K dosažení toho nastaveného napětí dojde při vysoké zátěži a pokud ubereš plyn, jde hned nahoru. Proto při tom "Drondysově testu" měříš až po určité době. Já třeba u vrtulníku a coptery nastavuji 3,4V a funguje to dobře.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Iroot

#8 Příspěvek od Iroot »

JosefSvejk píše: Já třeba u vrtulníku a coptery nastavuji 3,4V a funguje to dobře.

Prozraď mi, který regulátor umí nastavit 3,4 nebo 3,6V. Můj umí 2,8V pak 3,0V a nejvyšší 3,2V.
JosefSvejk

#9 Příspěvek od JosefSvejk »

Abych pravdu řekl, tak nevím. Nenastavuji to v regulátoru, ale v telemetrickém "hlídači". U vrtulníku či koptéry se nastavení v regulátoru v podstatě použít nedá.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#10 Příspěvek od Drondys »

Iroot píše:Myslel jsem že hluboké vybití je při dosažení 2,8V na článek.

Pleteš si dvě rozdílné věci.

Vybitím pod úroveň 2,8V je myšleno obvykle tzv. likvidační vybití při němž už může být článek definitivně poškozen. Zatímco vybití na hranici 80% jmenovité kapacity se týká delší životnosti.

Stručně řečeno pokud se vybije pod úroveň 2,8V tak je mnohem víc pravděpodobné, že je následně některý z článků vhodný k ekologické likvidaci zatímco pokud se opakovaně vybíjí třeba z 90% tak se tím sice rychleji zkracuje životnost, ale není to až tak likvidační jako při vybití pod 2,8V.

Iroot píše:Proč tedy výrobci regulátorů neumožňují nastavit vyšší ochranu a motor neodpojovat dříve, nechňápu.

Protože výrobci toto obvykle nepovažují za provozní ochranu, ale za tzv. havarijní ochranu vztaženou k onomu zmíněnému likvidačnímu limitu aku.

Stručně řečeno regulátor by za běžného provozu nikdy neměl vypínat na základě onoho nastaveného limitu 3,2V jelikož tento limit je určen jen jako vyšší úroveň pro hlídání tzv. likvidačního limitu aku.

Některé regulátory sice umožňují nastavení limitů blíže k hranici 3,7V na článek, ale moc jich není. Patří mezi ně např. regulátoy Turnigy dlux, které mají možnost nastavit limit v rozmezí od 2,5 do 3,5V na článek v krocím po 0,1V.

Pokud jde o napětí aku za provozu to je závislé jednak na aktuálním odběru proudu a také na aktuální kondici (tj. vnitřním odporu) konkrétní lipolky a z těchto důvodů není měření napětí za provozu pro účely kontroly odběru tak přesné jako měření odběru proudu v čase což obvykle zvládají proudová čidla v rámci různých telemetrií.

Pokud jsi schopen provozovat model určitým stylem, při kterém je v rámci jednotlivých letů či jízd celkový odběr z aku velmi podobný pak můžeš létat na čas např. s využitím stopek a vhodnou dobu provozu na jedno nabití si odladit za pomocí toho měření po předchozím odpočinutí aku co jsem zde již popsal dříve. Stopky pro účel měření délky provozu obvykle bývají k dispozici v rámci programového vybavení vysílačky.

Pokud létáš nebo jezdíš tak rozdílně, že výše uvedené pro tebe nebude přijatelné pak lze zvážit pořízení nějaké telemetrie s možností sledování spotřeby v mAh.

Iroot píše:Kdyby sis měl vybrat volil bys radši XPOWER nebo G3 RAY?

V takovém případě bych si asi hodil mincí. :D
Grugh

#11 Příspěvek od Grugh »

Poslední dobou mám špatné zkušenosti s bateriemi (Ray G3 a Foxy G2). Nafouknutí se začíná projevovat už po cca 10 cyklech. Napětí hlídám spec. alarmem přes balanční konektor, ale většinou vylítám cca jen 50-70% procent baterie (zajde slunce, někam pospíchám apod.).
Mám podezření, že na to má velký vliv zahřátí baterie (mám horší chlazení). Pokles kapacity jsem nezanamenal.
Baterie má 40C/80C, já ji zatěžuji na max 10C. Nabíjím na 0,6 - 1C.

U jiných starších baterií (turnigy, 1,5+ roku) mi ale obrovsky roste vnitřní odpor i když třeba nemají tak velký počet cyklů a většinu času ležely v pytlíku. Ty naopak nafouklé nejsou (ale nic neutáhnou).
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jindra_S »

Iroot píše:nabíjím 0,8C (elektrovětroň). Přesto mám pocit, že se baterka nedožije 100 cyklů. Zatím jsem si nedělal přesné záznamy o počtu nabití, ale asi začnu.

Tím 0,8C máš na mysli, že nabíjíš proudem odvozeným jako 0,8C (například pro 5000mAh by to byly 4A) nebo nabíjíš jiným proudem a to 0,8 teoretické kapacity akumulátoru (tedy pro 5000mAh dobiješ 4000mAh)?
- Pokud by se jednalo o druhou možnost (dodáváš náboj 0,8C), pak bys v podstatě dodržoval požadovaných 80 procent vybití, které uvádí Drondýs. Pokud ne - kolik pak dobíjíš?
- Škoda, že se ohledně počtu opíráš jen o pocit - rozhodně to chce dělat přesné záznamy, jinak k nějakému výsledku nedojdeš
- Jak velký proud z baterií taháš?
- Mají baterie dostatečné chlazení?
-
Iroot

#13 Příspěvek od Iroot »

Drondys píše: můžeš létat na čas např. s využitím stopek a vhodnou dobu provozu na jedno nabití si odladit za pomocí toho měření po předchozím odpočinutí aku co jsem zde již popsal dříve. Stopky pro účel měření délky provozu obvykle bývají k dispozici v rámci programového vybavení vysílačky.

Děkuji všem za odpovědi
Nic jiného mi tedy asi nezbývá než zkoušet po kolika minutách motorového letu se dostanu na hranici cca 50 - 60% vybití baterky a pak už z ní brát jen co éro doklouže na zem, energii pro přijímač a serva, což jest minimum. Nevím jestli v mém programovém vybavení vysílače je i funkce že by se stopky spouštěly když vezmu za plyn (zapnu motor) a vypnuly, když bude páka plynu v poloze motor vypnut. Takovou funkci moje rádio JR XG7 asi nemá.
Musím už objednat novou LiPol, takže bez házení korunou zkusím G3 RAY. Snad vydrží tuto a příští sezónu. Přes zimu, když nelítám zkusím nabít na 3,9V na článek a uložit do ledničky.
Iroot

#14 Příspěvek od Iroot »

Jindra_S píše:Tím 0,8C máš na mysli, že nabíjíš proudem odvozeným jako 0,8C (například pro 5000mAh by to byly 4A) nebo nabíjíš jiným proudem a to 0,8 teoretické kapacity akumulátoru (tedy pro 5000mAh dobiješ 4000mAh)?
- Pokud by se jednalo o druhou možnost (dodáváš náboj 0,8C), pak bys v podstatě dodržoval požadovaných 80 procent vybití, které uvádí Drondýs. Pokud ne - kolik pak dobíjíš?
- Škoda, že se ohledně počtu opíráš jen o pocit - rozhodně to chce dělat přesné záznamy, jinak k nějakému výsledku nedojdeš
- Jak velký proud z baterií taháš?
- Mají baterie dostatečné chlazení?

1) Nabíjím proudem 0,8 teoretické kapacity baterky
2) nabíjím tak, že balancér vypíná při dosažení 4,13 - 4,15 V článku
3) nevím jaký náboj nabiju do každého článku, pokaždém létání je baterka vybitá jinak, ne vždy mi regulátor vypne motor, někdy končím s létáním dříve
4) záznamy začnu dělat
5) zkusím následující postup:
- 1x motorový let do výšky cca 200m vypnout motor, 20minut v termice a na zem a po 15 minutách měřit každý článek, nabíjení
- 2x motorový let do stejné výšky a postup opakovat, pokud se už přiblížím k hranici 3,7 V na článek, pak hned nabít baterku
- s 3. motorovým letem na jedno nabití už nepočítám, to už mi většinou regulátor vypnul motor.
6) časem koupím nabíječku LiPol s displejem kde uvidím průběh nabíjení
7) baterky chlazení nemají naopak jsou v polystyréňáku
8) tahám proud 10C
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ludicek »

Nikdy neidem pod 3,75V na článok a presným počítaním som G3 RAY napočítal 250cyklov, bez nafúknutia. Samozrejme trochu ,,zmäkli´´.
Ich ďalší osud nepoznám, išli s modelom ďalej.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“