Porovnání životnosti

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
LittleFalco

Re: Porovnání životnosti

#31 Příspěvek od LittleFalco »

JosefSvejk píše:Je až neuvěřitelné, že se lipolky vyrábí s tak velkým rozptylem parametrů. A to i u stejného výrobce. To tam hážou ty chemikálie jen tak lopatou nebo to ochutnávají jako sládek pivo? V čem je asi problém :?:

Problem je v cene. Znam podobny problem ze strojirenstvi pri opakovane vyrobe stejnych soucastek. Pokud chces vyrobit neco s toleranci +- od idealniho kusu, stoji to x penez. Kazde snizeni rozpeti tolerancniho pole o procento znamena vyrazne, nekdy i nasobne zvyseni vyrobni ceny - musis pouzit lepsi (drazsi technologii), pritvrdit na kontrole, mas zvysenou zmetkovitost.
Tam, kde to pozadavky koncoveho spotrebitele umoznuji, je mozne snizit cenu tim, ze vyrabim ve vyssim tolerancnim rozpeti s tim, ze vyrobky jsou na konci linky trideny do kategorii. Takto se treba tridi soucastky do aut, nektere naboje (parametrem je vaha projektilu), procesory, cipy do hodinek, merici pristroje.. A myslim si, ze podobny princip je pouzity i pri vyrobe nasich baterii
Zpátky doma, v kopcích :-)
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od H1N1 »

Zdravim, mel bych zaludnou otazku. Proc nekteri nabijeji do clanku jen 4,15V, 4,19V a ne plnych 4,20V. Nikdy jsem podobne problemy neresil, vzdy koupim 3-4sady baterii a po roce je zahazuji... Tedka ale potrebuji asi 9sad 3S 2200mAh a ty bych rad udrzel trochu dele:-) nabijecku pouzivam jednu z tech kvalitnejsich C60, takze snad vydrzi.

Diky
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Drondys

#33 Příspěvek od Drondys »

H1N1 píše:Zdravim, mel bych zaludnou otazku. Proc nekteri nabijeji do clanku jen 4,15V, 4,19V a ne plnych 4,20V.

Důvodem je obvykle zkrácení doby nabíjení. Množství náboje, které je dodáno do lipolky na konci je relativně zanedbatelné oproti času, který tím nabíječka může strávit. Samozřejmě jen pokud nejde o nabíjení pro nějaké soutěžní účely kde i relativně malé množství náboje navíc může hrát roli.
jio

#34 Příspěvek od jio »

Spíše bych řekl, že to je bezpečnostní rezerva.
To co nabíječka měří může být ovlivněno délkou a průřezem měřících i silových kabelů. A proto se někteří jistí tím, že nastaví 4,15V/čl. Přijdou sice o nějakou tu mAh co mohli ještě do článku nacpat, ale klidněji spí.
jio

#35 Příspěvek od jio »

Drondys píše:Důvodem je obvykle zkrácení doby nabíjení. Množství náboje, které je dodáno do lipolky na konci je relativně zanedbatelné oproti času, který tím nabíječka může strávit. Samozřejmě jen pokud nejde o nabíjení pro nějaké soutěžní účely kde i relativně malé množství náboje navíc může hrát roli.

To, co popisuješ je rozdíl mezi rychlým a normálním nabíjením. To co popisuji já, je výchozí nastavení max. napětí na článek.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od jyrry »

jio píše:....
To, co popisuješ je rozdíl mezi rychlým a normálním nabíjením. ....

No já nevím, ale třeba na iCharge je rozdíl v "charge" a "rapid charge" ten, že nabka ukončí nabíjení "charge" při poklesu proudu na 1/10 počáteční hodnoty, "rapid" ukončí při poklesu na 1/5 počáteční hodnoty. Napětí s tím nemá nic společného, obojí ukončuje ve fázi CV.
Mám nastaveno 4.18V pro klid můj a pohodu baterek.
jyrry.webnode.cz
Drondys

#37 Příspěvek od Drondys »

jio píše:Spíše bych řekl, že to je bezpečnostní rezerva. To co nabíječka měří může být ovlivněno délkou a průřezem měřících i silových kabelů. A proto se někteří jistí tím, že nastaví 4,15V/čl. Přijdou sice o nějakou tu mAh co mohli ještě do článku nacpat, ale klidněji spí.

Nabíječky s kabeláží obvykle počítají tj. pokud tam někdo nenarve nějaké extra dlouhé vlastní kabely tak toto je z bezpečnostních důvodů zbytečné, a to nemluvě o tom, že bezpečnostní hranice je někde nad cca 4,3V přičemž ještě do cca 4,25V se považuje nabíjení za přijatelné bez větších ztrát na živostnosti, ale právě z důvodu odchylek se to nepraktikuje. Při nabíjení na 4,2V tam tedy obvykle rezervy ještě jsou.
jio

#38 Příspěvek od jio »

jyrry píše:No já nevím, ale třeba na iCharge je rozdíl v "charge" a "rapid charge" ten, že nabka ukončí nabíjení "charge" při poklesu proudu na 1/10 počáteční hodnoty, "rapid" ukončí při poklesu na 1/5 počáteční hodnoty. Napětí s tím nemá nic společného, obojí ukončuje ve fázi CV.
Mám nastaveno 4.18V pro klid můj a pohodu baterek.

Máš pravdu, ale pusť si někdy graf u normálního a rychlého nabíjení a uvidíš, že se ty napětí taky liší.
Těch 4,18 mám nastaveno taky.
jio

#39 Příspěvek od jio »

Drondys píše: Při nabíjení na 4,2V tam tedy obvykle rezervy ještě jsou.

Ty rezervy ano, ale problém je při nabíjení bez balancování. Desetina k desetině a ty 4,3V tam zejména u vícečlánkových baterek jsou. Je mi jasné, že 2 setiny V/článek to nezachrání, ale zase se to sčítá a případná škoda může být menší.

Já proto nabíjím po předchozích nedobrých zkušenostech (u 3S bylo na jednom článku 4,4V a naštěstí se nic nestalo) LiPolky vždy jen s balancováním.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

jio píše:... problém je při nabíjení bez balancování. ...

Tááák :-)
Na letišti 3s téměř výhradně bez, proto je tam ten pidisychr 0,02V :-)
Ale v poslední době už ten balančák připojuji, sice nabíjím bez, ale nabka alespoň hlídá články a když některý přelézá, odstaví nabíjení. Tedy kdyby přelézal, zatím jsou sady OK.
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#41 Příspěvek od JosefSvejk »

Nabíjím bez balancování (potom jen občas na srovnání) a samozřejmě se zapojeným balančním konektorem. Potom se nemusí brát ohled na nějaké úbytky na kabelech a řešit "bezpečnostní" dvě setiny :roll: . Délka balančních kabelů měření v podstatě neovlivní a velikost proudu, samozřejmě, také ne.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

JosefSvejk píše:... Potom se nemusí brát ohled ............. a řešit "bezpečnostní" dvě setiny :roll: . ....

No, třeba u mně těch 4,18 je historicky dáno, z dob kdy jsem na balanční konektory prděl a vesele ládoval bez nich... :-)
Teď si taky občas dovolím na ně kašlat, tak tam nechávám co tam mám a neřeším pár mAh o které tím přicházím :-)
jyrry.webnode.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od TomasC »

JosefSvejk píše:Délka balančních kabelů měření v podstatě neovlivní.
Nicméně pozor na nekvalitní kontakt. Přechoďák to klidně rozhodí. A kvalita balačních konektorů není moc dobrá.
Drondys

#44 Příspěvek od Drondys »

jyrry píše:Ale v poslední době už ten balančák připojuji, sice nabíjím bez, ale nabka alespoň hlídá články a když některý přelézá, odstaví nabíjení. Tedy kdyby přelézal, zatím jsou sady OK.

Přesně tak. Solidní nabíječka umožňuje nabíjení i bez balancování s připojeným balančním konektorem přičemž i když nebalancuje tak si přes balanční konektor hlídá napětí jednotlivých článků a pokud by nastal nějaký problém s nárůstem napětí u některého z článků tak nabíjení odstaví. Pak je celkem zbytečné tam dávat rezervu pod 4,2V pokud nejde o časové hledisko.
Drondys

#45 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Nicméně pozor na nekvalitní kontakt. Přechoďák to klidně rozhodí. A kvalita balačních konektorů není moc dobrá.

To by se pak klidně mohlo nabíjet taky třeba jen na 4V na článek a při nějakém extra echt přechoďáku by to stejně nestačilo a mohl by být problém.

Nicméně při současném připojení silového i balančního konektoru i když se nabíjí bez balancování a nabíječka používá balanční konektor ke kontrole napětí jednotlivých článků si nabíječka může kontrolovat rozdíl mezi napětím na silovém konektoru a součtem napětí jednotlivých článků na balančním konektoru a při určitém rozdílu může rovněž odstavit nabíjení.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“