Používate pal.pumpu?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Používate pal.pumpu?

#61 Příspěvek od Lark »

No zakous si si pěkný krajíc :lol:
Jinak ta vůle kuličky může být i víc než 0,5mm a palivo jí spolehlivě "strhne" na sedýlko a není potřeba dělat žádné drážky. Jen musí být to dno kuželové v celém průměru. Mám to ověřené.
VTjr

#62 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:No zakous si si pěkný krajíc :lol:
Jinak ta vůle kuličky může být i víc než 0,5mm a palivo jí spolehlivě "strhne" na sedýlko a není potřeba dělat žádné drážky. Jen musí být to dno kuželové v celém průměru. Mám to ověřené.

Já Ti věřím, ale Ten můj ventil opravdu taky funguje, tak nemám zatím důvod to řešit nějak jinak. :wink:
A pokud by šlo jen o hmotnost té kuželky, tak nic nebrání ji z té ploché strany trochu navrtat a udělat ji tak dutou. To pak bude určitě lehčí než jakákoli kulička. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#63 Příspěvek od VTjr »

radi5 píše:Ahoj! Zpětný ventil má v palivovém systému každý motor Yamada..........

Dík za informaci. I když cena není zrovna lidová, na druhé straně když si spočítám svou práci a tu pracnost, tak bych to asi radši koupil. Ale takhle to mám aspoň vyrobeno hned a nemusím čekat až mi to někdo z nějaké Tramtárie pošle. :lol:
VTjr

#64 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:... Jen musí být to dno kuželové v celém průměru ...

:? :roll:
Tak tohle mi ale vysvětli!
Co jsi tím měl na mysli? Resp. postup jak by se dala vyrobit dutina, která v celém průměru kuželová není?
:lol:
VTjr

#65 Příspěvek od VTjr »

Tady v Žilině dneska furt prší, nedá se létat ani nic vyzkoušet. :(
Tak jsem se ještě pohrál u soustruhu a vyrobil nové kuželky do zpětné klapky. Jsou odlehčené a mají vtokové otvory aby v otevřeném stavu kladli co nejmenší odpor.
piestik-kuzelka.JPG
Lark

#66 Příspěvek od Lark »

VTjr píše: :? :roll:
Tak tohle mi ale vysvětli!
Co jsi tím měl na mysli? Resp. postup jak by se dala vyrobit dutina, která v celém průměru kuželová není?
:lol:

To si snad ze mě děláš prd..? :lol: Třeba vrtákem "do dna", nebo frézičkou uděláš rovné dno, nebo vrtákem 120°, a pak uděláš jen kuželovou fasetku třeba 60°.
Mimochodem pro tu kuličku není potřeba řešit nějaký úhel kuželu (stačí od vrtáku), ale jen průměr otvoru pod kuličkou (na jakém průměru bude dosedat na vyklepnutou fasetku).
VTjr

#67 Příspěvek od VTjr »

Nedělám, opravdu jsem dobře nepochopil jak jsi to myslel. Díky za vysvětlení. :)
Uložím si to do znalostní databáze v hlavě :lol: , ale zatím zůstanu u svých kuželek, když už jsou vyrobeny. :wink:
Lark

#68 Příspěvek od Lark »

Ještě k tý kuželce. Ono asi taky není robrý, když sedí celou plochou toho kuželu. Lepší je, když síla přítlaku je na menší ploše. Snáz to vymáčkne nečistoty a líp to těsní.
VTjr

#69 Příspěvek od VTjr »

Už jsem udělal úpravy palivové instalace s tím obtokem a zpětnou klapkou. Tedy faktem je, že je z toho docela slušný les hadiček :mrgreen:
Taky jsem narazil na jednu problematickou věc u té Perryho pumpy. :(
Dole má takový ten plastový nátrubek pro hadičku na zavedení tlaku z klikové skříně motoru., No a ten je hladký a dost krátký. :cry: Žádná trubička na něm moc nedrží, a to ani když se přes ní přetáhne kousek trubičky na zvýšení svíravé síly. Silikonové trubičky jsou na tohle naprosto nepoužitelné, protože se po jeho mastném povrchu někdy i samovolně sesmeknou. Originální trubička dodávaná k pumpě není silikonová ale nejspíš chlórvinylová (měkčený PVC), ta má lepší adhezi a jakž-takž drží. Pomocí pružinové spony je to už asi v normě, ale nelíbí se mi to. :x
Prostě Amíci chtěli za každou cenu šetřit a tohle opravdu nezvládli. Chápu, že udělání zoubkovaného povrchu by asi značně zkomplikovalo vstřikovací formu na plastový výlisek a dodatečné zavedení kovového fitingu do něj by taky zvedlo cenu (přitom ale ty dva pracovní jsou kovové v plastu), ale tady mi to připadá jako šetření na nepravém místě. :(
Dalším problémem je praktická nemožnost aretace stavěcího šroubku tlaku kontramatkou. Možná to není potřeba, ale jde ním točit na můj vkus až příliš lehce. Nemožnost je v tom, že je tam withworthův závit, odhaduji W1/8"x32z/inch a takovou matku nemám a asi ji tady sotva seženu. :(
Taky jsem zjistil, že se mi motor podařilo bez obtoku dostat do jakž-takž stabilního chodu asi jen za cenu výrazného snížení tlaku pumpy (šroubek byl opravdu hodně vyšroubován, ale to jsem neviděl, protože jsem s ním točil přes otvor v haubně). Předpokládám, že u nové instalace s obtokem asi bude potřeba ten tlak zase zvýšit.

Teď jsem celej žhavej to vyzkoušet a zas se spikla proti mne příroda. :evil: Silný liják vystřídalo dnes sice polojasné nebe, ale dost silný vítr. Ne, že bych v takovém větru nikdy nelétal, ale přece jen je to pokračování záletu a model ještě nemám úplně v ruce. I když je poslušný a chová se podle předpokladů (přesně jako např. virtuální MAX3D v Phoenixovi).
VTjr

#70 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Ještě k tý kuželce. Ono asi taky není robrý, když sedí celou plochou toho kuželu. Lepší je, když síla přítlaku je na menší ploše. Snáz to vymáčkne nečistoty a líp to těsní.

To máš pravdu, proto taky jsou moje kuželky ostřejší než dno dutiny. To jsem dělal kvůli lepšímu povrchu 4mm navrtávákem (ten má 60°), který má špičku 1,6mm, ale ten otvor jsem nakonec rozšířil na 1,8mm a dutinu na 4,2mm. Pohledem lupou do dutiny se dno jeví jako velice hladké. Netěsní to sice úplně na 100%, malinký únik je tam cítit, ale na tenhle účel to myslím postačí. Asi kdybych čelo kuželky opracoval lapovacím smirkem, tak by to bylo lepší, ale vzhledem k technologii soustružení to dost době nešlo, protože se to dělalo na jedno upnutí s tím, že kužel byl jaksi součástí finální operace upichování. Ale faktem je, že odlehčením vnitřní dutinou a těmi 4 průtokovými otvory se citelně zlepšila průtočnost ventilu v otevřeném stavu.
VTjr

#71 Příspěvek od VTjr »

Ještě k tomu smekajícímu se nátrubku tlaku pumpy. Ono se to nesmekalo dokud to bylo nové a suché. A e jakmile se to zamastilo palivem (a to je normální stav, tomu prostě nelze v provozu zabránit), tak už bych tomu bez té spony nevěřil.
Napadlo mě vysoustružit zoubkovaný fiting většího průměru a ten na ten nátrubek nasadit zvenčí a zalepit nějakým lepidlem. Jen ta hmota mi nepřipadá příliš lepivá - takový ten nepolární plast, co nelze pořádně lepit ničím.
Lark

#72 Příspěvek od Lark »

Nebude ten les hadiček dělat nějakou neplechu? Mám na mysli setrvačné síly působící na sloupec paliva v nich.
To zalapování kužekly nemůžeš dělat jen na kuželce, tím ničemu nepomůžeš. Když už, tak by to chtělo dělat v sestavě, jako se zabrušují ventilová sedla u motorů. Mám ale dojem, že pro funkci té klapky, to není zase tak háklivé.
Na ten tlakovací nátrubek by nešlo třeba nalepit nějaký "vroubek", nebo radši celou tenkostěnnou trubičku s vroubkem? Soustruh máš, tak kde je problém?
Lark

#73 Příspěvek od Lark »

S tím nátrubkem jsi byl rychlejší. :D
VTjr

#74 Příspěvek od VTjr »

Pletenec hadiček je to sice značný (až to zase odkrytuji, tak sem pak hodím nějaké fotky), ale to nevadí, protože s tím obtokem to tvoří uzavřenou soustavu - spojené nádoby, kde se gravitační síly navzájem ruší a působí jen celková, mezi hladinou nádrže a tryskou karburátoru, stejně jako kdyby tam žádný pletenec nebyl. 8)

Spíš mám při tom pletenci obavu o jeho spolehlivost :roll: , protože když počítám i plnící odvzdušňovací hadičku se zpětným ventilem, přepadovou hadičku se zátkou, palivový filtr, čerpadlo, zadní víko motoru, dvě Téčka, karburátor a dva spoje bimbase, tak je v něm celkově 21 fitingových spojů. 8O :!: Tedy spojů hadička-kovový fiting nebo trubka.
VTjr

#75 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:...
To zalapování kužekly nemůžeš dělat jen na kuželce, tím ničemu nepomůžeš. Když už, tak by to chtělo dělat v sestavě, jako se zabrušují ventilová sedla u motorů. Mám ale dojem, že pro funkci té klapky, to není zase tak háklivé.
...

Ano, není to vůbec háklivé, jelikož palivová soustava stejně tudy saje vzduch, nebo se to tude tankuje a v podstatě mi trochu uniká smysl, k čemu tam vůbec má podle výrobce čerpadla být. Nakonec i když nepatrně fučí, tak tankovací ruční čerpadlo při pokusu vysát palivo z nádrže nepřetáhne proti němu ani kapku. :lol:
Právě proto jsem volil na vrtání toho sedla ne obyčejný vrták (ten vždy trochu rozhodí a kuželovost čela otvoru není zdaleka přesná, ale navrtávák (ten je veden tou tenčí stopkou a čelo je přímo dokonale hladké). Jenže nevýhodou navrtáváku je právě ten jeho malý vrcholový úhel (60°) co nutí dělat kuželku ještě ostřejší, jinak by opravu netěsnila.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“