Používate pal.pumpu?

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lark

Re: Používate pal.pumpu?

#76 Příspěvek od Lark »

Aby si se v tom po čase taky vyznal :lol: Na tu fotku se těším. Když se to nebude volně plácat v prostoru, tak to snad spolehlivé bude. Navrtáváky se dělají i 90°, akorát se tolik nepoužívají.
VTjr

#77 Příspěvek od VTjr »

No ale popojedeme od teorie k novým praktickým zkušenostem. :wink:
V sobotu večer "uragán" přece jen trochu utichl, i bouřka nás minula, takže se mi podařilo udělat 3 zkušební lety už s obtokovou soustavou.

Nejprve pozitiva:
1. Motor už nezhasínal v ostřejších obratech a když tak opravdu jen po vyčerpání celé nádrže (jelikož je malá, tak to ale stejně 2-krát skončilo přistáním bez motoru). Ale doba chodu motoru byla už v normě, ~5 minut na 175ml, to je na 7,5ku reálná spotřeba.
2. Motor sel kdykoli na 1/3 plynu nahodit, jak studený, tak i teplý) bez toho, že by se pumpou přeplavoval.
3. Motor nezhasne při jakkoli rychlém přidání/ubrání plynu ani když je přechod nepravidelný a zdlouhavý.

Bohužel pořád jsou i negativa:
1. Stále se nedaří nastavit spolehlivý a hlavně rychlý přechod z volnoběhu do max otáček. Tedy pomáhá snížení tlaku regulátoru pumpy stavěcím šroubkem, ale pak zas ten tlak je nedostatečný na to aby motor nereagoval na polohu modelu. Když se tlak zvýší, tak ten přechod je ještě horší a jehlami karburátoru to nejde nijak spravit.
2. Zavedení obtoku se projevilo tím, že motor více-méně reaguje na polohu modelu, čili do kopce se ochuzuje a dolu se obohacuje. Čím nižší je nastaven tlak pumpy tím je ten efekt výraznější. S ohledem na bod 1 však nelze ten tlak příliš zvyšovat. Tohle však eliminuje hlavní očekávanou výhodu použití pumpy.

Takže uvažuji, že se asi budu muset ještě pohrát s propustností obtoku. Já jsem vyráběl T-čka, kde v hlavním směru je otvor 1,9 mm a odbočka ho má 1,6 mm. Když ale uvažuji, že jehly karburátoru budou asi mnohem víc zaškrcené, tak ten obtok bude asi příliš velký. Škoda, že tohle výrobce ve svém schématu palivové instalace s obtokem nijak neřeší. No on ani pořádně neřeší důvod proč ten obtok vůbec zavádět a co se tím vlastně má eliminovat a co se dosáhne. Takže si asi vyrobím další 2 Téčka, jedno s otvorem odbočky 0,7 mm a jedno 1,0 mm abych mohl trochu experimentovat.

Každopádně pro nastavení chodu motoru jsou teď tyto 4 prvky:
- škrtící klapka karburátoru a poloha při minimálním otevření (minimální díra při které ještě motor udrží stabilní volnoběh)
- hlavní jehla bohatosti
- volnoběžná jehla bohatosti
- regulační šroub nastavení tlaku čerpadla

a k tomu ještě můžeme přičíst poměr průřezu hlavní a vedlejší obtokové větve T-čka, čili míra obtoku (asi by se to mělo odlaborovat nějakým jehlovým ventilem a pak nahradit pevnou volbou velikosti toho otvoru.
Musím v těch prvcích najít soulad, protože vše se vším dost souvisí. :?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Lark

#78 Příspěvek od Lark »

Mě pořád nejde do hlavy provedení toho obtoku. Bral bych, kdyby v něm byl nastavitelný přetlakový ventil, který by udržoval stálý tlak v potrubí ke karburátoru. Dokonce by moh být závislý i na okolním tlaku, jako to má walbro. Pokud je to nastavené jen nějakým škrcením obtoku, tak to může vyhovovat jen pro určitý režim a tlak ke karburátoru bude kolísat v závislosti na otáčkách i okamžité spotřebě paliva a jak píšeš i na poloze modelu. Jsou to ale jen moje dedukce.
VTjr

#79 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Aby si se v tom po čase taky vyznal :lol:
Na tu fotku se těším. Když se to nebude volně plácat v prostoru, tak to snad spolehlivé bude.

No, on ten motorový prostor je malý a když se nahodí haubna, tak se to plácat ani nemá kde. :lol: Navíc čerpadlo, palivový filtr a zpětná klapka jsou uchyceny pevně plastovými (čerpadlo) nebo kovovými sponami, takže to ten pletenec drží pohromadě. Spoje hadička-kovový fiting či trubka jsou navíc jištěny přetažením kousku hadičky zvenčí, takže je kolikrát problém je rozebrat. A ten vstup střídavého tlaku z karteru motoru do čerpadla je zajištěn pružinovou sponou.
Lark píše:Navrtáváky se dělají i 90°, akorát se tolik nepoužívají.

No já jsem "chudý" soustružník-amatér, který má s těchto speciálních nástrojů jen to, co od nějakých profíků vyžebral. :lol: Takže mám navrtáváky 2 jeden 4 mm a jeden 6 mm a ty si hlídám jako oko v hlavě. Mít ještě tak jich víc a s různými úhly - to je pro mne Sci-Fi. I když pravda, že dnes se tyhle věci nemusí krást ve fabrice (tu možnost jsem ani nikdy neměl), dají se koupit (většinou na objednávku), ale taky to nejsou zrovna levné věci. Takže kupuji jen málo, většinou na doplnění toho, co se zlomilo, nebo opotřebovalo tak, že už to nejde nabrousit.
VTjr

#80 Příspěvek od VTjr »

Lark píše:Mě pořád nejde do hlavy provedení toho obtoku. Bral bych, kdyby v něm byl nastavitelný přetlakový ventil, který by udržoval stálý tlak v potrubí ke karburátoru. Dokonce by moh být závislý i na okolním tlaku, jako to má walbro. Pokud je to nastavené jen nějakým škrcením obtoku, tak to může vyhovovat jen pro určitý režim a tlak ke karburátoru bude kolísat v závislosti na otáčkách i okamžité spotřebě paliva a jak píšeš i na poloze modelu. Jsou to ale jen moje dedukce.

Tak ono by to kolísat nemělo, protože Perryho čerpadlo má na výstupu regulátor tlaku, který by se měl postarat o to, aby ten tlak byl konstantní. To je ale asi bohužel jen teorie. Problémem každého regulátoru však je, že aby dobře fungoval, tak musí být vždy nějaký minimální odběr, jinak mikroskopickými úniky přes ty jeho kuželkové ventily ten tlak za ním naroste tak, nebo tak. Proto si myslím, že obtok ano, ale opravdu jen v minimální míře, která právě zamezí tomu nežádoucímu nárůstu tlaku při omezení odběru (když je např. při volnoběhu karburátorová tryska dodatečně škrcena volnoběžnou jehlou). Ale ten obtok nesmí být ani zbytečně velký, protože pak čerpadlo nemusí být schopno přečerpat tolik paliva aby ten tlak za ním narostl na požadovanou úroveň a regulátor v něm pak přestává plnit svoji funkci, protože je stále otevřen. Proto si myslím, že tam musím vrazit T-čko se značně zaškrceným průřezem do obtokové boční větve. Jen nevím kolik, jestli 0,6mm, nebo víc. V podstatě jsem schopen vrtat od 0,3mm, ale to by už asi bylo málo.

To s tím "prosakováním" vysokého tlaku přes regulátor - s tím mám negativní zkušenosti u klasického vodovodu. Ve firmě máme ve vodovodní přípojce přes 8 atm (v noci to někdy vyskočí až na 10 atm). Pochopitelně to dělalo problémy (ničili se splachovače, baterie ale i systém chlazení laserových strojů byl tím zbytečně namáhán). Tak jsme dali namontovat regulátor. Ten fungoval korektně přes den, kdy byl pořád nějaký odběr. Ale přes noc, kdy tam nikdo nebyl se občas stalo, že vytekla voda třeba tak, že prorazila těsnění hřídele kulového ventilu, nebo prošla i skrze zavřený starší ventil do chladícího okruhu strojů. No a pokud byl zároveň zavřený i odtok soustavy do kanálu (na zpátečce), tak se někdy stalo že pustily některé rychlo spojky a jednou dokonce praskla hadice. Když jsme ale začali nechávat zpátečku otevřenou, tak se nikdy v potrubí nenahromadil tlak natolik, aby něco povolilo. Malé úniky navíc stačily k tomu aby regulátor plnil svou funkci.

Předpokládám, že ventil v regulátoru Perryho čerpadla taky nebude supertěsný a pokud nebude na straně motoru dostatečný odběr, tak ten tlak před karburátorem prostě naroste. Ale máš pravdu, že tohle by dovedl řešit i přetlakový ventil v obtoku. Ale stejně si myslím, že jen nastavením vhodné míry průchodnosti obtoku se to dá vyřešit mnohem jednodušeji. Musí se to sice pro jednou odexperimentovat, ale napodruhé už jen zopakovat to samé. :wink:
Lark

#81 Příspěvek od Lark »

Tak jsem zkoušel hledat a ty 90° nabízejí jen pro NC (bez čípku), jinak klasiku jsem opravdu našel jen 60°. Asi to nikdo nekupoval.
Když jsem ještě dělal u mašiny, tak jsme je běžně fasovali ve výdejně :o Hodně jsem je používal na zrážení hran malých direk. Tenkrát jsme si s kolegou postavili malý soustruhy s dvojitým ložem (jako velké mašiny), takže koníkem se dalo dosáhnout až k vřetenu. Točná délka 350mm a průměr (na lícní desce) 220, nad suportem 90. Mělo to i předlohu 1:4, podélný strojní posuv, ryté stavitelné noniusy, daly se na tom řezat závity od 0,1mm do 40mm, akorát se musely ručně přehazovat kola. Jenže jsem ho měl na skříňce s nářadím v kuchyni v paneláku a věčně zacákaný okno olejem. Sice jsem v té době byl sám, ale sousedům to taky moc po vůli nebylo. Tehdy jsem se hrabal hlavně v elektronice a kde by mě tenkrát napadlo, že se jednou vrátím k modelařině, tak jsem ho já blbec prodal i se spoustou nástrojů, nářadí i měřidel. Dělal jsem na něm i vnitřní závity M4,5x0,5 nožem. Dnes mi moc chybí, ale pořizovat už nic nebudu.
VTjr

#82 Příspěvek od VTjr »

A čím si asi myslíš, že jsem řezal vnitřní závit M5x0,5 do toho ventilu? :lol: Na vnější jsem měl očko, ale na vnitřní a k tomu ještě tak krátký, kdybych i měl závitník, stejně by to ním nešlo, já ho ale neměl, takže taky nožem. :wink: Posuvy mám všechny co si vzpomeneš do od 0,02 do 2 mm, ale pouze metrické. Inu, sovětský výrobek, tak proč by se obtěžovali nějakými W-čky. Myslím, že kdybych trochu odlehči nůž z druhé strany, tak bych svedl i M4.
Ale dají se dnes běžně koupit záhlubníky pro šrouby s zapuštěnou hlavou - ty mají 90° úhel. Ale taky nejsou zrovna levné. :( A taky nejsou s čípkem, tak nevím, jestli by bez něho neházely.
Lark

#83 Příspěvek od Lark »

My jsme taky měli jen metrický. Pro palcový by to znamenalo skoro dvojnásobek oz.koleček a v té době se člověk s palcovýma nesetkával, jako dnes, kdy je to skoro obráceně :mrgreen:
VTjr

#84 Příspěvek od VTjr »

Zas tak bych to nedramatizoval, ale pravdou je, že otevřením se světu po roce 1989 skutečně tenhle problém nabral na významu. Jestli se to zlepšuje, nebo zhoršuje - nevím. Ale pokládám to za prohru evropské vědy a racionality před americkým ignorantstvím.
JardaRůžička

#85 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:pokládám to za prohru evropské vědy a racionality před americkým ignorantstvím.
To jsi pojmenoval dokonale. Ty anglosaské jednotky mající původ v délce palce levé nohy jistého panovníka... co dodat... :twisted:
VTjr

#86 Příspěvek od VTjr »

To co vnáší IMPERIAL míry do strojařiny je jenom vrchol ledovce všech možných problémů. Pokud někdo z vás studoval fyziku, tak ví jak se důsledným používáním soustavy SI zjednodušují všechny vzorce ať je to v mechanice, termodynamice či elektrotechnice nebo optice. Skutečně lituji americké studenty kteří se musí učit ty jejich vzorečky se spoustou konstant.
Jenže zasaženi jsou tím nejen oni, ale i naši. Jde konkrétně o oblast civilního letectví ve kterém se z historických důvodů pochopitelně celosvětově prosadily americké normy. Kdo chce dostat licenci civilního pilota, musí se smířit i s jejich "jednotkovým gulášem". A tak i čeští a slovenští piloti když skládají zkoušky z aerodynamiky a letového provozu či konstrukce letadel se musí učit nazpaměť i vzorečky ve kterých se rychlost udává v uzlech, výška v stopách rychlost klesání v stopách za minutu a vzdálenosti krom kilometrů taky v námořních mílích. Adept na zkoušce tyto jednotky musí mít doopravdy v krvi, protože při testu nesmí mít žádné tabulky, poznámky ani vlastní kalkulačku, takže všechny koeficienty musí prostě mít v hlavě a dostane pouze testovací arch, pero, čistý list papíru a jednoduchou erární kalkulačku. :wink:
Přitom když si prohlédneme co se píše v leteckém předpisu L5 o používání měřicích jednotek v letovém a pozemním provozu http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/dok ... /index.htm tak vidíme, že vše je v SI, až na 8 výjimek, kde se prosazují tyto 4 imperial jednotky, ale jaký to způsobuje guláš - to opravdu nestojí za to. :mrgreen:

Omlouvám se za OT.
VTjr

#87 Příspěvek od VTjr »

Tak připojuji slíbené fotky.

Takhle to vypadá to v zakrytovaném stavu zvrchu:
palivova_instalacia_01.jpg

a zespodu:
palivova_instalacia_02.jpg
VTjr

#88 Příspěvek od VTjr »

A takhle v odkrytovaném stavu po sundání haubny:
palivova_instalacia_03.jpg
palivova_instalacia_04.jpg
palivova_instalacia_05.jpg
palivova_instalacia_06.jpg
VTjr

#89 Příspěvek od VTjr »

Tak jsem si vyrobil a už mám i osazen nový T-člen s průměrem hlavní větve 1,9mm a odbočky 0,8mm. Čili poměr hlavní větve a odbočky do obtoku je 5,6:1, co by snad mělo zabezpečit funkčnost regulace tlaku na výstupu čerpadla. :roll:
A pokud to stihnu a nepokazí se nějakou bouřkou počasí, tak bych to rád otestoval ještě dnes. :)
Lark

#90 Příspěvek od Lark »

No, je to pěkná strojovna. Kolikrát už jsi to přestrojoval? :D
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“