Nové DJI vrtule !

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Nové DJI vrtule !

#1 Příspěvek od gardenroute »

DJI oznámili, že po dalším dlouhém výzkumu a vývoji, přicházejí s druhou generací E300 vrtulí, model DJI 9450. Ačkoli vypadají velmi podobně jako 9443 vrtule, aerodynamicky jsou tyto vrtule úplně jiné.

Nový 9450 vrtule jsou především optimalizované na dynamický tah. Mají více statického tahu a co je důležité, umožňují tah měnit velmi rychle, což je potřeba při vertikálním sestupu, zvláště pokud vaše letadlo těžce naložené.

Testy 9450, které probíhají na silně zatížených Phantomech zatím ukazují, že nové vrtule výrazně zlepšují stabilitu sestupu Phantomu, a ponechávají mnohem větší bezpečnostní rezervu pro maximální rychlost sestupu.

První vyrobené nové vrtule jdou zrovna do prodeje, nejprve budou k dispozici jako náhradní díl v novém setu E300, a jsou samozřejmě kompatibilní i s Phantomy a Flame Wheely.

Aktualizace :
Další foto a první testy zde

Obrázek
Naposledy upravil(a) gardenroute dne čtv 17.07.2014 11:54, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Nové DJI 9450 vrtule !

#2 Příspěvek od Ancistrus01 »

Zajímalo by mě, porovnání těchto vrtulí s Graupner E-Prop 10x5 a DJI 10x3,8 na motorech T-Motors 2214 Antigravity!
texmur

#3 Příspěvek od texmur »

no už se na ně těším, neboť klesání s firmware 3.04 JE FAKT POMALÉ. DOUFÁM ŽE V NOVÉM 3.05 BUDE NĚJAKÁ VARIABILITA RYCHLOST KLESÁNÍ ZVÝŠIT
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
HonzaS

#4 Příspěvek od HonzaS »

A nemůžeš klesat v manuálním režimu?
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
texmur

#5 Příspěvek od texmur »

můžu ale nechci. přeci jen 1400g naložený P2 je dost nestabilní a nehodlám to rozbít. Dost často tu zaznívají debaty jak by každý měl umět lítat v manuálu ale já na rovinu říkám že se toho bojím...
Ono je něco jiného sportovní quad nebo prázdná P2 a nebo křehký 3D gimbal s Gopro zavěšený pod koptérou...
Phantom 4, ipad air2 cellular, tracker RF V16
HonzaS

#6 Příspěvek od HonzaS »

:lol: no dobře...
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
gardenroute

#7 Příspěvek od gardenroute »

HonzaS píše::lol: no dobře...
Klesat rychle v manuálu s mnohadesetitisicovym multirotorem nebude asi to právě orechove :-( Nehlede na to, ze to jde krásné se současným doprednym pohybem, např. v kruhu kolem sebe, mnohdy podstatně rychlejší a bezpečnější, než se snažit o nesmyslné vertikální klesani...
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Petr_K »

Je fajn, že se v DJI věnují i vývoji vrtulí a že se můžeme těšit na nové listí, které nám bude lépe fungovat.
Ale asi bych raději dostal zprávu z DJI, že problémy s P2 jsou vyřešeny a že je ke stažení nový firmware. Jenže se obávám, že ani nový firmware (3.05) množství problémů, které P2 má nevyřeší, alespoň to tak podle zpráv od betatestrů vypadá.
Tak se alespoň budeme těšit na nové vrtule, což je mimochodem jistě také příjemná zpráva :wink:
HonzaS

#9 Příspěvek od HonzaS »

Jo, jenže ono i v tom manuálu se ta sestupná spirála lítá o dost líp/rychleji než v atti/gps. Kolegové vrtulníkáři taky lítají v manuálu pořád :-) od toho tam ten manuál je :-)
gardenroute

#10 Příspěvek od gardenroute »

HonzaS píše:Jo, jenže ono i v tom manuálu se ta sestupná spirála lítá o dost líp/rychleji než v atti/gps. Kolegové vrtulníkáři taky lítají v manuálu pořád :-) od toho tam ten manuál je :-)
Asi se tady bavíme každý o něčem jiném, já si taky mohu v autě přepnout automat do manuálu a řadit třeba pádly pod volantem, ano někdy to dělám, ale ne pořád, a rozhodně mě to zážitek z jízdy nevezme. Takže netuším, proč bych (já s tím ale problém nemám, řešilo se vertikální klesání, resp. nové vrtule od DJI) měl za každou cenu létat v manuálu (jako Ti "Kolegové vrtulníkáři lítají pořád", což taky ale není úplná pravda, kdekdo z nich v tom má různě pokročilé stabiliz. systémy vč. NAZA pro vrtulníky) se strojem, který má na sobě navěšeno další vybavení pro video či foto za desítky tisíc ? Když mám pokrokový stabilizační systém, který mě s tím strojem umožní se soustředit na let a jeho obsah (např. při FPV), a nemusím svou mozkovou a fyzickou kapacitu věnovat páčkování ve snaze zabránit pádu stroje pro jeden špatný pohyb...
To je opět flame, který už tady byl mnohokrát, je to zcela zbytečné, a pokud v tom chceš pokračovat, můžeme někde na smeťáku v extra vláknu (mnozí se jistě rádi přidají), tady bych to rád ponechal čistější, a nechat to těm novým vrtulím, OK?
HonzaS

#11 Příspěvek od HonzaS »

Nojo, ale když phantoma/nazu/wookong/A2 přepneš do manuálu, tak se chová úplně stejně jako ty systémy ve vrtulníku (tzn stabilizace se nevypne, jen ti nesrovnává model do vodorovné polohy, drží tu ve který jsi ho nechal). Samozřejmě, nemusíš lítat v manuálu furt... ale hodí se umět v něm lítat (to vím z praxe). I když uznávám, že phantom 2 byl trošku na pěst, tam v základu ty manual gainy nebyly úplně dle mého gusta, třeba to s novýma vrtulema bude lepší (hádám že ano). Ok, řešme dál vrtule.

Jsou někde vyfocený?
gardenroute

#12 Příspěvek od gardenroute »

Ale jak jsem psal, já s tím problém nemám. Jinak s Tebou souhlasím, umět v manuálu se vyplatí, problém je ale ten, že se ho novic obvykle učí (naučí ?) na prázdném letadle (netroufne si tam dát gimbal a kameru za dalších 20 - 30 kilokorun), koptéra je jakžtakž vyvážená, a dá se, upáčkuje to. Když bude potom potřebovat manuál na extrémně nevyváženém a i dražším stroji s plným užitečným zatížením (na kterém se to určitě neučil), bude to obvykle s tou předchozí zkušeností možná jen na to, jak to aspoň rychle "přizemnit" , kdyby hrozil nějaký nekontrolovatelný fly-away :D

Vrtule ještě vidět nebyly, je to zcela čerstvá informace od DJI insidera Dr. Turba, který na RCG moderuje vlákno o "DJI Propulsion System for Multirotor". Teď jim první kousky jdou z výrobní linky, tak snad obrázky budou brzy, nicméně si myslím (a Dr. Turbo to psal), že nebudou zásadně rozeznatelné od stávajících 9443 (ačkoliv lopatky jsou prý zcela nové). Později půjde profil i do setu E600, tzn. i větších vrtulí.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pon 14.07.2014 16:26, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#13 Příspěvek od Marek_Km »

Tak v každém případě tleskám, že DJI na to nehodilo bobek a chce nestabilitu strojů s 9443 vrtulemi při řešit. Snad to pomůže. Už jsem psal, že jsem měl havárku tu samou, jako někteří tady s P2. To mě donutilo zapřemýšlet proč. Psal jsem, že můj názor je ten, že k těžšímu nevyváženému stroji s poměrně malou roztečí motorů se daly velké vrtule, které se míjejí o pár milimetrů. Do havárky jsem měl bl gimbal a na něm FPV kamerku a malou klíčenkovku kamerku. Už tehdy jsem si stěžoval, že je stroj dost nestabilní, tedy hlavně při sestupu a nebo větším větru. Pak jsem měl na něm místo klíčenkovky přimontován Mobius a možná těch pár gramů navíc a taky mimo těžiště rozhodlo a při jednom sestupu rozhoupání a havárka. Vzletová hmotnost tehdy byla 1350 g, teď je nějakých 1120 g a je to nebe a dudy. Při testu po havárce a namontování 8045 vrtulí brutální odběr z baterek. Tím pádem je jasné, že ty větší vrtule mají smysl, protože letové časy jsou daleko větší. Tedy největší rozdíl je při velké vzletové hmotnosti.
Bohužel je ve hře nestabilita, protože kvůli gimbalu je stroj nevyvážený a dost se houpe. Můj dojem, že díky baterii na P2, která se vkládá zezadu, se těžiště posunulo vzad, je asi mylný. Možná to byl záměr, nevím, ale asi tak úplně neklapnul. Jinak by do firmware nemontovali tu úpravu rychlosti klesání. jsem zvědav, jak to dopadne. Pokud budou vrtule OK, třeba zas nasadím gimbal. Takhle mám stroj pouze jako nosič FPV, což bylo pro mě prioritou.
gardenroute

#14 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:...můj názor je ten, že k těžšímu nevyváženému stroji s poměrně malou roztečí motorů se daly velké vrtule, které se míjejí o pár milimetrů. ...jsem si stěžoval, že je stroj dost nestabilní, tedy hlavně při sestupu a nebo větším větru....Tím pádem je jasné, že ty větší vrtule mají smysl, protože letové časy jsou daleko větší.......
Nelze než souhlasit, tam někde v tom to bude, ačkoliv já třeba tyto problémy nemám, mám také ale Ptaaka dost modifikovaného (jinak vyváženého, jiné motory), mě to s 9443 vrtulemi a modifikovaným zisky létá dobře. Ale o tom jsem již mnohokráte diskutovali v P. vláknech.

P2 jsou standardně dost přetížené (do dorazila ta obludná smart baterie) a nevyvážené, víme, že DJI několikrát povolené AUW v manuálech modifikovalo (poprvé aby vůbec mohli P2 se zárukou začít prodávat :D ), s vývojem obou 2kových modelů (P2 a P2 Vision) usilovně pracovali na designu 9443 vrtulí, což už byl obrovský pokrok, zejména pro P1, kterým to zpětně přidá až 2-3 minuty navíc (!).

Pokud přijde tato další modifikovaná vrtule 9450 se stejným výkonem jako 9443, ale upraveným profilem pro větší stabilitu a hlavně ten větší, rychlejší a bezpečný vertikální tah, tak je to bezva evoluce, ne-li revoluce (dohromady 9443 + 9450)...
HonzaS

#15 Příspěvek od HonzaS »

Marek_Km píše:Tak v každém případě tleskám, že DJI na to nehodilo bobek a chce nestabilitu strojů s 9443 vrtulemi při řešit. Snad to pomůže. Už jsem psal, že jsem měl havárku tu samou, jako někteří tady s P2. To mě donutilo zapřemýšlet proč. Psal jsem, že můj názor je ten, že k těžšímu nevyváženému stroji s poměrně malou roztečí motorů se daly velké vrtule, které se míjejí o pár milimetrů. Do havárky jsem měl bl gimbal a na něm FPV kamerku a malou klíčenkovku kamerku. Už tehdy jsem si stěžoval, že je stroj dost nestabilní, tedy hlavně při sestupu a nebo větším větru. Pak jsem měl na něm místo klíčenkovky přimontován Mobius a možná těch pár gramů navíc a taky mimo těžiště rozhodlo a při jednom sestupu rozhoupání a havárka. Vzletová hmotnost tehdy byla 1350 g, teď je nějakých 1120 g a je to nebe a dudy. Při testu po havárce a namontování 8045 vrtulí brutální odběr z baterek. Tím pádem je jasné, že ty větší vrtule mají smysl, protože letové časy jsou daleko větší. Tedy největší rozdíl je při velké vzletové hmotnosti.
Bohužel je ve hře nestabilita, protože kvůli gimbalu je stroj nevyvážený a dost se houpe. Můj dojem, že díky baterii na P2, která se vkládá zezadu, se těžiště posunulo vzad, je asi mylný. Možná to byl záměr, nevím, ale asi tak úplně neklapnul. Jinak by do firmware nemontovali tu úpravu rychlosti klesání. jsem zvědav, jak to dopadne. Pokud budou vrtule OK, třeba zas nasadím gimbal. Takhle mám stroj pouze jako nosič FPV, což bylo pro mě prioritou.

Pokud se ti copter rozhoupe, tak okamžitě manual! Vyzkoušeno na docela těžkém a ne moc přemotorovaném copteru :wink: Ten se rozhoupával i když jsi blbě zalítl zatáčku nebo si ve visu naletěl vlastní turbulenci. Prý jsou na to lepší třílisty, ale nezkoušel jsem, nevím.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“