Nové DJI vrtule !

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: Nové DJI 9450 vrtule !

#16 Příspěvek od Marek_Km »

S těmito vrtulemi se mi dost zhoupnul jen jednou jedenkrát. Tohle bylo po dost dlouhé době a byla to otázka asi 3 sekund. Sesypalo se to tak rychle, že jsem stihnul jen přidat plyn. Nehledě na to, že momentálně tam manuál na přepínači nastavený nemám.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z6AtVR_X5z0[/youtube]
HonzaS

#17 Příspěvek od HonzaS »

A nemáš tam náhodou gimbal, který by houpání maskoval do doby než překročí nějaký úhel? Podle zvuku mi to tak přišlo, skoro učebnicový příklad :wink: S tímhle nevím, jestli ti nový vrtule pomůžou. Spíš pokud je phantom naložený, musíš upravit zisky stabilizace... tohle není problém nestability ale blbě naladěný regulace.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
gardenroute

#18 Příspěvek od gardenroute »

Už se to hodně řešilo v P vlákně (tento konkrétní řízený pád), zisky má asi nastavené dobře, jeho hodnoty jsem myslím viděl, asi by se to projevovalo stále.

Ale Marku, když to nyní slyším znova, mám takový pocit, že Ti tam motory vůbec nešly naplno, ale asi jsem si již zvykl na ty mé Antigravity!... To je ta sada, kde jsi ten jeden mrtvý měnil za ten "náhradní" ode mě ?

Ale asi by to stálo zato to zkusit poštelovat ve vzduchu - půjč si od Bazila ten BTU modul (do CANbus), a pokud to půjde, tak namapuj místo gimbal tiltu postupně jednotlivé zisky v mobilní verzi Assistenta (nebo na NTB), a za letu to zkusit vyladit až na hranu... Ale myslím, že to bude problém s hodně nestandardní konfigurací (velkou nevyvážeností) Tvého ptaaka. Schválně to zkus dát do Manuálu, myslím, že bys měl velké problémy to upáčkovat...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
HonzaS

#19 Příspěvek od HonzaS »

Nevyvážený jako že má těžiště moc nízko? Nebo někde mimo střed?
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
gardenroute

#20 Příspěvek od gardenroute »

HonzaS píše:Nevyvážený jako že má těžiště moc nízko? Nebo někde mimo střed?

Mimo, možná, proto to v režimu ATTi či GPS ATTi stabilizuje většinou OK, ale v nějaké mezní situaci (např. jak se mu to dostane do vlastní turbulence při nevhodném přímém vertikálním klesání) to již má velký problém to srovnat s daným výkonem motorů, který to má k dispozici. To je ten stávající problém u P2jek, proto tyto nové vrtule 9450.
Pro P1 byla původně daná max. AUW 1000 g, později s nástupem P2 a Vision to modifikovali, ale myslím, že rozumné maximum pro dobrou ovladatelnost P1ky nebude více jak 1300-1350 g, tzn. s jejími standardními 2212/920KV motory ...
HonzaS

#21 Příspěvek od HonzaS »

S těžištěm mimo bych rozhodně nelítal... to raději přendat baterii nebo tak něco. Sice to ve většině případů funguje, ale i tak - vyvážené bude fungovat líp. Tím nepopírám přínos nových vrtulí, naopak. Lepší je využít jejich potenciál na plno než s nimi plýtvat na kompenzaci něčeho.

Kde jsou kurňa s těma fotkama? :lol:
Marek_Km

#22 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše: To je ta sada, kde jsi ten jeden mrtvý měnil za ten "náhradní" ode mě ?

Ale asi by to stálo zato to zkusit poštelovat ve vzduchu - půjč si od Bazila ten BTU modul (do CANbus), a pokud to půjde, tak namapuj místo gimbal tiltu postupně jednotlivé zisky v mobilní verzi Assistenta (nebo na NTB), a za letu to zkusit vyladit až na hranu... Ale myslím, že to bude problém s hodně nestandardní konfigurací (velkou nevyvážeností) Tvého ptaaka. Schválně to zkus dát do Manuálu, myslím, že bys měl velké problémy to upáčkovat...

JJ, jeden z nich je ten od Tebe. Naplno ty motory možná nešly, protože se střídavě roztáčely jak na jedné, pak na druhé a tak se to střídalo a houpalo, jak kyvadlo. Možná po dovči a jestli se mi bude chtít něco ladit. Teď tam gimbal vracet nebudu a BTU modul si taky půjčovat nebudu.

To je právě problém Phantoma - gimbal má umístěný vpředu, aby mu nohy nelezly do záběru, navíc, není jak jej dovážit. Petr (gardenroute) jej má vyvážený, protože má jiný podvozek, pak nějakou elektroniku má vevnitř vzadu a pak má na podvěsu vzadu má další elektroniku. P2 mají navíc těžkou aku. Já mám sice vykuchaný vnitřek a vozím 2 3S aku, ale vždycky, i když se to víc kolíbalo, to Naza ustála. Ale už tady byly minimálně 3 případy P2, kdy se to takhle rozhoupalo a spadlo. Dokonce 2 se to nestalo při sestupu, ale při otočení yaw a jednou při rozletu vpřed.
To je slabina Phantoma, jak jsem psal, malá rozteč mezi motory a velké vrtule. To hle se moc dobře ustabilizovat nedá, když je ještě velká vzletová hmotnost a váha mimo těžiště. To není jak třeba Discovery, kde si vzadu baterkou koptéru dovážím. Tady to nejde.
HonzaS

#23 Příspěvek od HonzaS »

...malá rozteč mezi motory a velké vrtule. To hle se moc dobře ustabilizovat nedá.

A to je domněnka nebo pro to máš nějaké podklady?
Marek_Km

#24 Příspěvek od Marek_Km »

Respektive dá. Jako teď mi to lítá v pohodě, lehčí o 207 g vážící gimbal. S 8" vrtulemi to létá naprosto jinak. I těžší a nevyvážené. S 9" už je problém. Sice dají delší letový čas, ale za cenu menší stability při váze mimo těžiště. Tak to vidím já.
Jinak mě se to choval takto od nasazení těch 9443 i přes snahu to doladit zisky. To že mi to spadlo na rozkolébání jsem možná mohl čekat, na rozdíl od případů P2, kde jim to spadlo vyloženě nečekaně, a ani zdaleka netušili proč...
jaroslav.falcon

#25 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Zdravim,
Ctu o vasich problemech s rychlim klesanim. Ja pouzivam apm vrtule z hk cf 11x47 a kopteru mam vyladenou ze muze padat jako kamen a je naprosto stabilni. Vaha 800 az 1500g
gardenroute

#26 Příspěvek od gardenroute »

Však o tomto toto vlákno právě je, totiž o nových DJI vrtulích, které to eliminují u modelu Phantom 2 :mrgreen: Já s P1 také mohu vertikálně padat jako kámen (skoro), a s 9443 to vyberu, obvykle :lol: Ale některá péčka prostě mají problém...
JosefSvejk

#27 Příspěvek od JosefSvejk »

jaroslav.falcon píše:Zdravim,
Ctu o vasich problemech s rychlim klesanim. Ja pouzivam apm vrtule z hk cf 11x47 a kopteru mam vyladenou ze muze padat jako kamen a je naprosto stabilni. Vaha 800 az 1500g

A jakou máš řídící jednotku? Jaký rám?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jaroslav.falcon

#28 Příspěvek od jaroslav.falcon »

Controler apm atmega2560 ram vlastni klasicky quad 450 vaha 590g bez bat a gimbalu
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

I ze starýma se dá slušně klesat :lol:
Vzdálenost konců vrtulí mám méně jak 2cm a letovka přes 2kg a žádný "vortex" se nekoná.
Sleduj vário vpravo v m/s :wink: Je pravda, že se nejedná o PHANTOMA (s ním se dá blbnout ještě lépe), ale algoritmy v jednotce jsou stejné.
Řešení vzniklých problémů při klesání v ATI a GPS je osvojit si manuální režim!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dka_SabILSU[/youtube]
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
gardenroute

#30 Příspěvek od gardenroute »

Přestaňme tu prosím flame o výhodách volného pádu v manuálu, a řízeného stabilizovaného klesání v ATTi, a nechme to těm vrtulím. Je to pořád dokolečka dokola... :(
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“