Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Odpovědět
Zpráva
Autor
Nojby_Michal

Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu

#586 Příspěvek od Nojby_Michal »

Drondys píše:Problém je v tom, že to není skladové číslo v běžném skladě České pošty, ale v celním skladě a myslím, že tu informaci mají aktuálně k dispozici pouze na poště Praha 120. Pokud předpokládáš, že přijdeš na poštu Prha 120 a tam to skladové číslo pro tebe dohledají tak to riskuješ, že s tebou vyběhnou a odkážou tě ať přijdeš až budeš mít ten dopis. Už se to nejednomu stalo. Bude tedy záležet na koho na poště Praha 120 narazíš a nakolik bude ochotný.

Pokud to riskneš a když už tam máš cestu tak si tam zajdeš i kdyby to třeba nemělo vyjít tak sebou vezmi na papíře vytisknutý výpis platby buď z Paypalu pokud jsi to platil přes Paypal nebo z banky pokud kartou mimo Paypal a navíc rozpis zboží a poštovného tj. nejlépe výtisk faktury (invoice) nebo objednávky z eshopu pokud ji máš k dispozici a pokud ne pak případně výtisk stránky z eshopu u toho zboží co je v objednávce.

Tak jsem nelenil zvednul telefon a zavolal na poštu 120 00. Kupodivu jsem se dovolal hned na první zavolání. Paní byla ochotná a skladové číslo sdělila. Dneska jsem byl osobně na poště i celnici, no měl jsem spočítáno že budu platit DPH i clo (zásilka za 210 USD, tudíž DPH + Clo mělo být cca 1200), nakonec jsem platil jen DPH a to ještě menší cca 900 Kč. Zázraky se dějí, nevim jak k tomu došli ale ač mě tu zásilku "stopli" tak jsem byl rád za to jak to dopadlo, a musím ocenit návody tady, jak postupovat, měl jsem to vyběháno za 10 minut.

to Drondys: Každopádně děkuju za informace.
Drondys

#587 Příspěvek od Drondys »

Nojby_Michal píše:Dneska jsem byl osobně na poště i celnici, no měl jsem spočítáno že budu platit DPH i clo (zásilka za 210 USD, tudíž DPH + Clo mělo být cca 1200), nakonec jsem platil jen DPH a to ještě menší cca 900 Kč.

DPH z 210 USD zhruba odpovídá částce 900 kč tj. to je v pořádku. Limit pro clo je sice nyní cca 190 USD, ale to je limit, který se porovnává pouze s cenou zboží bez poštovného a pokud je těch 210 USD celková suma včetně poštovného a bez poštovného to bylo pod 190 USD tak je logické, že to bylo jen s DPH a bez cla. A co poplatek 96 Kč, který se při osobním vyřizování na poště Praha 120 platí při vyzvednutí balíku, ten ti neúčtovali (pozn. to by byla novinka) ?
Nojby_Michal

#588 Příspěvek od Nojby_Michal »

Drondys píše:DPH z 210 USD zhruba odpovídá částce 900 kč tj. to je v pořádku. Limit pro clo je sice nyní cca 190 USD, ale to je limit, který se porovnává pouze s cenou zboží bez poštovného a pokud je těch 210 USD celková suma včetně poštovného a bez poštovného to bylo pod 190 USD tak je logické, že to bylo jen s DPH a bez cla. A co poplatek 96 Kč, který se při osobním vyřizování na poště Praha 120 platí při vyzvednutí balíku, ten ti neúčtovali (pozn. to by byla novinka) ?

No takhle, já jsem ho počítal i ze cla, tzn. proto je to asi vyšší, bral jsem nejvyěěí hodnotu cla tzn 10% (jako maximální částku kterou budu platit abych měl na to hotovost u sebe), nicméně 210 USD byla cena za objednávku, čili poštovné v tom nebylo (měl jsem to zadarmo nad 200USD). A i tak dle propočtu jejich kurzem mi to vychází že bych clo měl platit. 96Kč jsem samozřejmě platil.
Drondys

#589 Příspěvek od Drondys »

Nojby_Michal píše:No takhle, já jsem ho počítal i ze cla, tzn. proto je to asi vyšší, bral jsem nejvyěěí hodnotu cla tzn 10% (jako maximální částku kterou budu platit abych měl na to hotovost u sebe), nicméně 210 USD byla cena za objednávku, čili poštovné v tom nebylo (měl jsem to zadarmo nad 200USD). A i tak dle propočtu jejich kurzem mi to vychází že bych clo měl platit.

Současný limit pro clo je dle výpočtu na webu celní správy cca 190 USD. Takže 210 USD je 20 USD nad limitem tj. pokud by se to bralo jen slepě podle lmitu tak by se clo platilo, ale ono to není zas tak jednoduché. Záleží k jakému typu zboží celnící ty věci v zásilce přiřadili. Například u hraček nebo modelů apod. je clo nulové.
Peddi

#590 Příspěvek od Peddi »

skula píše:Podle mě je zajímá jenom ten výpis platby... já objednával věc za 50 USD ale platil jsem jenom 25 USD. Celník hodil razítko na doklad z paypalu a víc to neřešil. Platil sem jenom těch 96 Kč za proclení.

Tak to vyšlo - poslal jsem jim oficiální dokumenty s hodnotou 14 USD a nic víc je naštěstí nezajímalo i přes ty nesrovnalosti, protože reálná hodnota, kterou se chtějí zaobírat, přesahuje 73 USD - DÍKY MOC VŠEM ZA POMOC - lépe z toho vyjít nešlo => BEZ CLA a DOPLATNÉ 0,-.
8)
Přikládám záznamy z postaonline.cz/trackandtrace zásilky zaplacené 19.06.2014 a odeslané 20.06.2014 (RIxxxxxxxxxCN) - patrné zdržení dodání o 7 kalendářních dnů a to jsem odeslal vše potřebné do 24 hodin od přijetí dopisu kvůli celnímu řízení, protože jste mi tady vše vysvětlili předem:
24.7.2014 Dodání zásilky - 74907 - Depo Opava 70
24.7.2014 Doručování zásilky - 74907 - Depo Opava 70
24.7.2014 Příprava zásilky k doručení - 74907 - Depo Opava 70
23.7.2014 Přeprava zásilky k dodací poště
23.7.2014 Výstup zásilky z SPU - 70002 - SPU Ostrava 02
22.7.2014 Vstup zásilky na SPU - 22000 - Praha 120
22.7.2014 Zásilka celně odbavena - propuštěna do další přepravy - 22000 - Praha 120
16.7.2014 Komunikace s adresátem o uložení zásilky v dočasném skladu - nutné doložení hodnoty zboží.
15.7.2014 Uložení zásilky na vyměňovací poště - 22000 - Praha 120
15.7.2014 Příprava zásilky k celnímu řízení - 22000 - Praha 120
14.7.2014 Podací číslo zásilky přidělené v České republice: BAxxxxxxxxxVV.
14.7.2014 Převzetí zásilky vyměňovací poštou - 22000 - Praha 120
24.6.2014 Odeslání zásilky do České republiky
23.6.2014 Podání zásilky

Celková konečná platba při převzetí zásilky činila 96 CZK za cituji Služby celní deklarace - odbavení SD.
Drondys

#591 Příspěvek od Drondys »

Peddi píše:Celková konečná platba při převzetí zásilky činila 96 CZK za cituji Služby celní deklarace - odbavení SD.

Jakmile celníci po dopravci tj. v daném případě po České poště požadují kromě toho co je uvedeno přímo na zásilce ještě navíc doložení dokladů ohledně ceny, platby atd. musí dopravce v daném případě Česká pošta ze zákona provést úkony, které následně i když není stanoveno DPH ani clo účtuje pošta adresátovi jako tzv. vícenáklady, které nejsou zahrnuty v poštovném a nazývá to Služby celní deklarace - odbavení SD. Je to v souladu s ustanovením článku 18 odst. 2 Úmluvy Světové poštovní unie. Podrobnější popis k tomu viz tento odkaz. Dá se tomu vyhnout odmítnutím zásilky. V takovém případě adresát 96 Kč nemusí platit, ale také nic nedostane a pošta zásilku buď vrátí odesílateli nebo ji úředně zlikviduje. Další případy kdy se neplatí poplatek 96 kč u poštovních zásilek ze zemí mimo EU, u kterých nebylo stanoveno DPH ani clo jsou ty, které celníci propustí do volného oběhu bez požadavku na doložení dokladů.
escrito

#592 Příspěvek od escrito »

Nechal jsem si zaslat 1 ks zboží (radio) v hodnotě 51€ z Holandska a zboží bylo prokazatelně odesláno z Rotterdam holandskou poštou do české republiky přes českou poštu a dnes jsem zjistil pode čísla zásilky že byla zásilka převedena do statusu ,,Příprava zásilky k celnímu řízení,,. Jak je to možné, Holadsko je snad součást EU, nebo je to jen nějaký omyl? Děkuji za odpověď
DJIvison

#593 Příspěvek od DJIvison »

escrito píše:Nechal jsem si zaslat 1 ks zboží (radio) v hodnotě 51€ z Holandska a zboží bylo prokazatelně odesláno z Rotterdam holandskou poštou do české republiky přes českou poštu a dnes jsem zjistil pode čísla zásilky že byla zásilka převedena do statusu ,,Příprava zásilky k celnímu řízení,,. Jak je to možné, Holadsko je snad součást EU, nebo je to jen nějaký omyl? Děkuji za odpověď

No víte, je to krapítek komplikované, pokud jste v holandsku platil zboží včetně "jejich DPH", v ČR by jste je platit neměl, pokud vám dodavatel dodal bez "DPH" musíte to u nás dodanit, jinak clo by teoreticky nemělo být.
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
thoroid

#594 Příspěvek od thoroid »

escrito píše:Nechal jsem si zaslat 1 ks zboží (radio) v hodnotě 51€ z Holandska a zboží bylo prokazatelně odesláno z Rotterdam holandskou poštou do české republiky přes českou poštu a dnes jsem zjistil pode čísla zásilky že byla zásilka převedena do statusu ,,Příprava zásilky k celnímu řízení,,. Jak je to možné, Holadsko je snad součást EU, nebo je to jen nějaký omyl? Děkuji za odpověď

Nevím jestli nedošlo během posledních týdnů k nějaké změně, ale z EU skladu chodily registrované zásilky jen přes GLS, Česká pošta doručuje z EU skladu jen neregistrované menší a levnější zásilky. Není vyloučené, že to Hobbyking mohl zaslat z centrálního skladu, odtamtud jsou registrované balíky doručovány i Českou poštou.

Pokud je zboží prokazatelně pořízeno a odesláno koncovému zákazníkovi z obchodu v rámci EU, tak do toho celnice vůbec nemá vstupovat. Případné DPH odvádí prodejce ve své zemi s výjimkou, že by jak prodávající tak kupující byl plátce DPH a zboží bylo pořízeno pro potřeby podnikání nebo k dalšímu prodeji. Potom je možné po oboustranné dohodě zboží skutečně nakoupit bez DPH a v tuzemsku ho následně přiznat, ale ani to se neřeší na celnici.

Každopádně je to zajímavý případ, dej vědět jak to dopadlo.
escrito

#595 Příspěvek od escrito »

Samozřejmě je to s DPH jeden balíček jsem objednal dva dny před tím a ten došel v pořádku a druhý ten stejný obsah, obsah, cena i odesílatel šel na celní řízení pošta 12000 a musel jsem zaslat doklady. A zítra asi přijde tak jsem zvědav co budu platit ale je zajímavé že se poplatky platí dobírkou a dobírku tam mám nula.

Typ zásilky: RC, Hmotnost zásilky: 0.71 kg, Výše dobírky: 0 Kč, Počet kusů: 1 kus ,
Délka úložní doby: 15 dní
Datum Událost PSČ Místo vzniku události
7.8.2014 Přeprava zásilky k dodací poště.
7.8.2014 Výstup zásilky z SPU. 22000 Praha 120
7.8.2014 Vstup zásilky na SPU. 22000 Praha 120
7.8.2014 Zásilka celně odbavena - propuštěna do další přepravy. 22000 Praha 120
5.8.2014 Komunikace s adresátem o uložení zásilky v dočasném skladu - nutné doložení hodnoty zboží.
3.8.2014 Uložení zásilky na vyměňovací poště. 22000 Praha 120
2.8.2014 Příprava zásilky k celnímu řízení. 22000 Praha 120
2.8.2014 Podací číslo zásilky přidělené v České republice: BA.......VV.
2.8.2014 Převzetí zásilky vyměňovací poštou. 22000 Praha 120
30.7.2014 Odeslání zásilky do České republiky.
Drondys

#596 Příspěvek od Drondys »

escrito píše:Samozřejmě je to s DPH jeden balíček jsem objednal dva dny před tím a ten došel v pořádku a druhý ten stejný obsah, obsah, cena i odesílatel šel na celní řízení pošta 12000 a musel jsem zaslat doklady...

Pokud je to nakoupeno v rámci EU s DPH pak jsi jim neměl posílat žádné dokumenty a namísto toho jsi se jich nejprve měl zeptat proč zadrželi zásilku zaslanou v rámci EU, která měla volně projít bez celního odbavení.

Mimochodem pokud to zadrželi tak ti měli z pošty Praha 120 poslat dopis nebo email s oznámením o příchodu zásilky ze zahraničí kde by měly být fotografie té zásilky a z nich by mělo být jasně viditelné jak je zásilka odesílatelem deklarována. Pokud máš ty fotky tak se na ně pozorně podívej jestli z toho nebude patrný nějaký omyl ze strany odesílatele třeba v tom ohledu, že by jako adresu odesílatele omylem uvedl na balíku adresu mimo území EU což by následně mohlo způsobit takový postup České pošty.

Tohle by se mělo nejprve jasně vysvětlit a pokud by ses takto zeptal pak by jim nejspíš docvaklo, že u nich došlo k omylu a nebo by se vysvětlil případný omyl odesílatele a propustili by to bez dalších cavyků. Mají to uvedeno přímo na webu České pošty viz tento odkaz a viz citace:

Co se děje se zásilkou po příchodu na území ČR?

Záleží na zemi, odkud byla zásilka odeslána.

1. Zásilky ze zemí Evropské unie nepředkládáme k celnímu řízení, ale po roztřídění směrujeme k adresátovi.

2. Zásilky z ostatních zemí převezme vyměňovací pošta Praha 120, Plzeňská 139/290, Praha 5 Košíře, kde procházejí celním řízením, při kterém je stanoven další postup:

- zásilka nepodléhá proclení, je celně propuštěna do další přepravy, nebo
- zásilka je určena k vyclení, bude vyměřeno clo a DPH, nebo vyměřeno pouze DPH (u zboží, které bylo osvobozeno od cla, hodnota zboží je 22 EUR a vyšší), nebo
- zásilka je uložena v celním skladě, adresát je vyzván Oznámením o příchodu zásilky ze zahraničí k doplnění chybějících údajů o zásilce.

3. Po vyřízení patřičných náležitostí jsou zásilky celně propuštěny a odeslány dodací poště k doručení.

Tím, že jsi jim bez požadavku na to vysvětlení jen poslal doklady k zásilce jsi ponechal jet celou mašinerii po chybné koleji. Už jen za ten fakt, že to zadrželi a vyžádali si od tebe doklady ti nejspíš zbytečně naúčtují poplatek 96 Kč i když by žádné DPH nestanovili, a to nemluvě o tom, že se může stát i to, že ti na to vysmahnou znovu DPH a pak to budeš muset sáhodlouze reklamovat a než ti vrátí peníze tak to může trvat klidně i několik měsíců. Pokud bys to odmítl zaplatit tak ti zásilku nevydají a než to vyřídí tak by se dokonce mohlo stát i to, že by to poslali zpět. Jakmile se rozjede ta jejich úřednická mašinerie tak je to pak těžké zastavit jako rozjetý vlak.

escrito píše:A zítra asi přijde tak jsem zvědav co budu platit ale je zajímavé že se poplatky platí dobírkou a dobírku tam mám nula.

U zásilek jdoucích přes Českou poštu se poplatky spojené s celním odbavením v současnosti neplatí dobírkou, ale na základě speciálního poplatkového lístku, který uvidíš až teprve při přebírání zásilky. Dříve to nikde v elektronické podobě vidět není. Tyto poplatky včetně případného DPH se vybírají při doručení zásilky nikoli na základě dobírkové složenky, ale jen na základě toho speciálního poplatkového lístku z pošty Praha 120. Přes klasickou dobírku se to realizovalo v minulosti, ale v současnosti už to tak nedělají, a proto to nikde neuvidíš deklarované jako dobírku.
kraro

#597 Příspěvek od kraro »

escrito: ona se občas stane, že to eshop pošle přímo z HK, nebo Číny, ačkoli má deklarováno na webu, že je to sklad např. Holandsko. Potom ti to celnice zachytí.
Jind005
Kontaktovat uživatele:

#598 Příspěvek od Jind005 »

Nechapu co se deje posledni tydny.. Ale uz cca 3ti balik z EU (Francie, Span...) se mi balik otocil a poslali ho zpet aniz. By prisel az ke mne.. Nevite o tom neco? :-)
Dx6 2014/T-rex 150 DFC/HK450 DFC 6S/Protos 500 FBL/Goblin 700
escrito

#599 Příspěvek od escrito »

Já zaplatil DPH 216Kč + 180kč poště ale asi to tak nenechám, je to proti předpisům EU.
Jak je to možné že se vám vrátily zásilky? Já dřive posílal balíky do španělska a vždy bez problémů, nikdo neplatil žádné clo apod..
Drondys

#600 Příspěvek od Drondys »

escrito píše:Já zaplatil DPH 216Kč + 180kč poště ale asi to tak nenechám, je to proti předpisům EU...

Neodvolávej se, ale k poště. Pošta je v tomto ohledu příliš pomalá a vyřízení může přes ni trvat i roky. Napiš odvolání přímo na celní úřad Praha Ruzyně. To je rychlejší, ale i tak může vyřízení trvat i pár měsíců. Popis jak při odvolání postupovat najdeš v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně (pozn. v tomto případě je to zřejmě špatně už od základu). Napiš sem pak výsledek. Mimochem pokud už ti ta zásilka dorazila co přesně bylo uvedeno na obalu jako adresa odesílatele ?
Odpovědět

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“