Nestartující motor
Nestartující motor
Zdravím pánové,
nedávno se mi do rukou dostal od kamaráda spalovací RC model - buggy. Výrobcem(?) je G.V. Modéls s motorem Force Models C.O. blíže nespecifikovaný, se žhavící svíčkou (bez popisu). Model byl nepojízdný, motor nestartoval, nereagoval. Rozdělal jsem ho, zjistil jsem, že je nejspíš zadřený, nešlo s ním ani hnout. Celý jsem ho pročistil a zkoušel zprovoznit, několikrát. V dílně se mi stalo, že naskočil - pouze dvakrát, jen na jednu otáčku a to jsem ho startoval jako letecký motor - řemínkem( a že těch pokusů bylo). Svíčka se mi zdá dobrá, myslím, že žhaví dobře, možná už ale neslouží jak má? Na celém motoru bylo odjezděno asi půl litru methylu se 7% nitra. Píst nemá žádné těsnění, myslím, že se tam ani žádné nevejde, je na něm drážka možná 1/10mm, s vložkou válce je na těsno (když s ním však pomalu hýbu s prstem na hlavě válce, cítím, že v něm vzduch pomaličku uniká, při podtlaku se pomaličku nasává - fáze komprese a expanze, ale říkám si, že při těch rpm to tolik nevadí, nejde to tak extrémně rychle). Když trhám za startér, nevytváří se žádný podtlak, píst se neprotočí.
Žhavičku mám nabitou, startuju to na mathyl s 16% nitra, promazaný je řádně, někde jsem četl, že jak motor nedává kompresi při startování, je mrtvý?
Máte nějaké nápady, návrhy, zkušenosti, co s tím ? Nebo to má jít rovnou do popelnice? Předem děkuji za každou pomoc
nedávno se mi do rukou dostal od kamaráda spalovací RC model - buggy. Výrobcem(?) je G.V. Modéls s motorem Force Models C.O. blíže nespecifikovaný, se žhavící svíčkou (bez popisu). Model byl nepojízdný, motor nestartoval, nereagoval. Rozdělal jsem ho, zjistil jsem, že je nejspíš zadřený, nešlo s ním ani hnout. Celý jsem ho pročistil a zkoušel zprovoznit, několikrát. V dílně se mi stalo, že naskočil - pouze dvakrát, jen na jednu otáčku a to jsem ho startoval jako letecký motor - řemínkem( a že těch pokusů bylo). Svíčka se mi zdá dobrá, myslím, že žhaví dobře, možná už ale neslouží jak má? Na celém motoru bylo odjezděno asi půl litru methylu se 7% nitra. Píst nemá žádné těsnění, myslím, že se tam ani žádné nevejde, je na něm drážka možná 1/10mm, s vložkou válce je na těsno (když s ním však pomalu hýbu s prstem na hlavě válce, cítím, že v něm vzduch pomaličku uniká, při podtlaku se pomaličku nasává - fáze komprese a expanze, ale říkám si, že při těch rpm to tolik nevadí, nejde to tak extrémně rychle). Když trhám za startér, nevytváří se žádný podtlak, píst se neprotočí.
Žhavičku mám nabitou, startuju to na mathyl s 16% nitra, promazaný je řádně, někde jsem četl, že jak motor nedává kompresi při startování, je mrtvý?
Máte nějaké nápady, návrhy, zkušenosti, co s tím ? Nebo to má jít rovnou do popelnice? Předem děkuji za každou pomoc
Re: Nestartující motor
Ak bol pridretý piest vo vložke, tak pomôže len ich výmena.
Je to definitivní? Nedá se s tím nic dělat? Protože teď to funguje pěkně, hladce.
EDIT : Nebylo to zadřené nějak extra, jen do toho nenakapal asi konzervační olej tak to vevnitř zatuhlo, parkrát jsem s tím z tuha otočil, vzal olejem, protočil vrtačkou a šlape to pěkně.
EDIT : Nebylo to zadřené nějak extra, jen do toho nenakapal asi konzervační olej tak to vevnitř zatuhlo, parkrát jsem s tím z tuha otočil, vzal olejem, protočil vrtačkou a šlape to pěkně.
Z predchádzajúceho popisu som pochopil, že motor bol zadretý. Ak bol len zlepený zatuhnutým olejom, tak nič nie je stratené. Ak drží v hornej úvrati kompresiu, tak to snáď ešte pobeží.
Byl dlouho nepoužívaný, jistě víc než dva roky. Vyčetl jsem, že se motor má buďto mazat konzervačním olejem, nebo i WD40. Konzervační olej je fajn věc, použil jsem ho, když jsem celý zatuhlý motor rozhýbával, ale nakonec jsem ho celý postupně při skládání bohatě prostříkával WD40 a tu kompresi drží. Avšak když trhám za startér, nic se neděje, když zakryju sání a otáčím tím kolečkem co je na něm volnoběžka, abych pohyboval pístem, palivo se mi nasává.. Ale prostě při trhání toho startéru nic, jde to stejně těžko natáhnout jak když se stahuje.
Zrejme ho bude potrebné rozobrať a vyčistiť celý. Rovnako zalepený bude pravdepodobne aj karburátor.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
I úplně vyběhaný motor (ne zadřený), který má aspoň minimální kompresi by měl blafnout. Mě vyběhaný bezkroužkový motory (Enya, MVVS, Jena) ve vysokých otáčkách chodily ale nedokázaly jet ve snížených otáčkách a chcípaly. Má ten motor "spodní" kompresi? Když je promazanej, bez svíčky by měl při průchodu spodní úvratí mlaskat. Pokud mlaská, měl by běžet.
Jirka
Jirka
Říkáte i karburátor? Dobře, mrknu na to.
Ano, motor mlaská když vyšroubuju svíčku, ikdyž jsem tam neměl celý horní "dekl" ve kterém je svíčka a drží ho chladič, tak mi mlaskal, a hezky.
EDIT: Ano, má horní i dolní kompresi.
Ano, motor mlaská když vyšroubuju svíčku, ikdyž jsem tam neměl celý horní "dekl" ve kterém je svíčka a drží ho chladič, tak mi mlaskal, a hezky.
EDIT: Ano, má horní i dolní kompresi.
Citace:
Když trhám za startér, nevytváří se žádný podtlak, píst se neprotočí.
když zakryju sání a otáčím tím kolečkem co je na něm volnoběžka, abych pohyboval pístem, palivo se mi nasává.. Ale prostě při trhání toho startéru nic, jde to stejně těžko natáhnout jak když se stahuje.
Protočí vůbec startér motor? Podle toho jak to čtu tak vyčistit/uvolnit taky "starter".
Když trhám za startér, nevytváří se žádný podtlak, píst se neprotočí.
když zakryju sání a otáčím tím kolečkem co je na něm volnoběžka, abych pohyboval pístem, palivo se mi nasává.. Ale prostě při trhání toho startéru nic, jde to stejně těžko natáhnout jak když se stahuje.
Protočí vůbec startér motor? Podle toho jak to čtu tak vyčistit/uvolnit taky "starter".
Big Lama - 35MHz, Sky Climber - 2,4GHz
Nene, startér mi motor neprotočí, ale jednosměrné ložisko funguje a působí na tu plošku s výřezem vevnitř motoru.
to poslední "...jde to stejně těžko natáhnou jak když se stahuje." chápejte prosím tak, že natáhnutí i stáhnutí provazu je stejné, neklade to odpor ani tam, ani zpět, asi jsem to špatně vyjádřil.
Karburátor je vyčištěný, zkusím vyčistit i ten startér.
to poslední "...jde to stejně těžko natáhnou jak když se stahuje." chápejte prosím tak, že natáhnutí i stáhnutí provazu je stejné, neklade to odpor ani tam, ani zpět, asi jsem to špatně vyjádřil.
Karburátor je vyčištěný, zkusím vyčistit i ten startér.
easy25 píše:Nene, startér mi motor neprotočí.
Pokud neprotočí, tak nemůže jet. Jednoduché.
Ano ano, to je mi jasné. Otázkou je, jak protočit ..? Co s tím udělat , aby se protočil?
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nafotit a vložit sem.
Jirka
Jirka
A vyčistil jsi důkladně motor od té WD 40 ? 
Ak voľnobežná matica funguje a štartér (šnúrka) chodí ako má, treba skontrolovať či nie je zodratý kolík, ktorý umožňuje "zabratie" štartéra. Ak je zničený, štartér sa pretáča, ale nemá čo zabrať, kľukovka sa netočí, motor neštartuje...