Multiwii - zkušenosti, dotazy

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
barty330

Re: Změna ovládání

#226 Příspěvek od barty330 »

JosefSvejk píše:Nejspíš máš zapnuto HEADFREE. Vypni ho.

Aha, jo máš pravdu mám to od začátku zapnuté díky :)
zima.s.

Re: Multiwii - zkušenosti, dotazy

#227 Příspěvek od zima.s. »

Ahoj, chci se zeptat jaký mám tak cca očekávat hodnoty PID hlavně pro POS HOLD a POS RATE, případně NAV RATE. Mám Crius AIO Pro v2 s Multiwii 2.3 navi b7 a lítám s hexou - kopií DJI550 a motory 900kV, celková váha okolo 2 kg. Je mi jasný, že každej ty hodnoty má jiný. Jde mi spíš o to jak to dobře nastavit a přibližně v jakých hodnotách se pohybovat. Díky
saguero

Zapojení přijímače FS-R9B na multiwii pro

#228 Příspěvek od saguero »

Dobrý den,
mám desku multiwii pro a k tomu set FLYSKY FS-TH9X s přijímačem FS-R9B a potřeboval bych vědět co je na kterém kanálu na příjimači. tzn. který kanál je Throttle, pitch, yaw, roll atd.

předem mockrát děkuji za odpověď.
Datel
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení přijímače FS-R9B na multiwii pro

#229 Příspěvek od Datel »

Zapojení by mělo být u té desky, možná zde http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 868X55.pdf ?
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Optic 6 Sport 2,4GHz FrSky modul
Drondys

Re: Zapojení přijímače FS-R9B na multiwii pro

#230 Příspěvek od Drondys »

saguero píše:mám desku multiwii pro a k tomu set FLYSKY FS-TH9X s přijímačem FS-R9B a potřeboval bych vědět co je na kterém kanálu na příjimači. tzn. který kanál je Throttle, pitch, yaw, roll atd.

Pokud máš v Th9X nějakou verzi open source firmware pak se přiřazení kanálů dá v podstatě libovolně měnit tj. záleží jen na tom jak to máš zrovna nakonfigurované a jakými ovládacími prvky to chceš ovládat což by sis měl nastudovat z návodu k příslušnému open source firmware.

Pokud máš v Th9X originální firmware FlySky pak je přiřazení prvních čtyř kanálů pevně dané viz tento odkaz na návod a tam viz sekce 9.12 Servo display na str. 34 a mapování vůči standardním názvům kanálů AIL, ELE, THR a RUD máš popsané v návodu k Multiwii Pro viz tento odkaz a tam na str. 1.

Měl bys použít typ modelu ACRO tj. motorové letadlo a rozložení kanálů je následující:

CH1 - AIL (Roll)
CH2 - ELE (Pith)
CH3 - THR (Throttle)
CH4 - RUD (Yaw)

Zbylé čtyři kanály CH5 až CH8 si můžeš přiřadit k některému z přepínačů nebo k některému z potenciometrů podle toho jak ti to bude vyhovovat a dle nabízených možností v menu přes volbu AUX-CH dle následujícího videonávodu od Rimra.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TR-vl_z0kHw[/youtube]

Rimr v tom videonávodu sice ukazuje jen nastavení CH5 na přepínač GEAR a CH6 na přepínač THRO HOLD, ale v nastavení pro jednotlivé kanály je tam možné volit z těchto možností:

THRO HOLD (přepínač)
GEAR (přepínač)
PIT TRIM (potenciometr)
HOV THRO (potenciometr)
HOV PIT (potenciometr)

Odpovídající přepínač či potenciometr by měl mít obdobný popis i na obalu vysílačky viz pro ilustraci obrázek níže.

Obrázek

Ostatní přepínače, které Th9X má nejsou v tomto originálním firmware od Flysky volně přiřaditelné tj. pokud máš originální firmware od Flysky pak můžeš volit jen z toho výše zmíněného výčtu.
Přílohy
th9xsw.jpg
saguero

#231 Příspěvek od saguero »

Ahoj, nejprve bych chtěl poděkovat všem co mi odpovídali na předchozí dotaz.
Nyní mám další.. :-D
Mám desku multiwii pro k ní set FLYSKY FS TH 9x a receiver R9B. V desce mám software multiwii pro 2.3
Mám problém, že nedokážu nastartovat motory, přičemž když spustím program multiwiiconf, tak v programu jde krásně vidět, že throttle, roll, pitch a yaw reaguje na páčky na ovladači, ale motory se nespustí :-( když zapojím motory napřímo na receiver (obejdu desku multiwii pro, tak je normálně páčkami ovladače ovládám.
V příloze posílám config.h jestli nefunkčnost motorů nemá souvislost se softwarem.

Děkuji za odpověď.
Přílohy
config.h
(64.6 KiB) Staženo 46 x
macil

#232 Příspěvek od macil »

Armovanie ti funguje?
saguero

#233 Příspěvek od saguero »

macil píše:Armovanie ti funguje?

bohužel jsem začátečník, takže nevím jak odarmovat nebo armovat :(
v programu multiwiiconf jde krásně vidět, že pravou páčkou ovladač při pohybu nahoru a dolů ovládám Throttle (rozmezí hodnot je min. 1060 a max. 1840).
Pravou páčkou při pokybu do leva a doprava ovládám roll (rozmezí min. 1042 a max. 1862)
Levou páčkou nahorů a dolů ovládám PITCH (min. 1042 a max.1864)
Levou páčkou doleva a doprava ovládám YAW (min. 1042 a max 1842)
regly mám turnigy plush 30A.
příloze je printscreen z multiwiiconf
Přílohy
MultiWiiConf.jpg
OK2BUH

#234 Příspěvek od OK2BUH »

Napřed se snaž nastavit ve vysílači aby všechny kniply chodily 1000 - 2000. To by se mělo podařit nastavením výchylek víc než 100%. Současně nastav pomocí subtrimů aby to mělo středy na 1500. No a potom zkus odarmovat motory (pokud možno bez vrtulí) pomocí throtle minimum a YAW plně v pravo. Taky by se měly zkalibrovat regulátory.
honzaop

#235 Příspěvek od honzaop »

macil píše:Armovanie ti funguje?

v programu multiwiiconf jde krásně vidět, že pravou páčkou ovladač při pohybu nahoru a dolů ovládám Throttle (rozmezí hodnot je min. 1060 a max. 1840).
Pravou páčkou při pokybu do leva a doprava ovládám roll (rozmezí min. 1042 a max. 1862)
příloze je printscreen z multiwiiconf

Abys odarmoval motory, což se dělá držením yaw kniplu doprava, musíš se dostat tuším na hodnotu 1900. Pokud tě to pustí jen na 1842, tak si musíš zvětšit rozsah výchylek na vysílačce a pokud to už více nejde, musí se pak jedině v programu upravit hodnota pro armování a odarmování, aby tě to pustilo i při nížší hodnotě než 1900.
A tuším, že aby se to odarmovalo, musí být nulová hodnota plynu pod 1000...., 1060 je hodně, takže se to řeším trimem plynu dolů...
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Benik3
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od Benik3 »

Hodnoty pro armování/odarmování lze změnit v MultiWii.ino změnou hodnot
#define MINCHECK
#define MAXCHECK

Tyto hodnoty musí spadat do rozsahu vysílače. Měly by postačit hodnoty o 50 menší/větší než rozsah vysílače...
[url]http://vseumel.blog.cz[/url]
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj, měl bych prosbičku pro znalce MultiWii...
Mám tuto desku: http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii ... r-red.html
Číňani poslali verzi, kde nejsou vůbec žádné popisky a tak nemohu najít AUX vstupy, nevíte kde jsou? Potřebuji nastavit módy a nevím kam zapojit kanál 5...

Díkes!
saguero

#238 Příspěvek od saguero »

příloze je printscreen z multiwiiconf[/quote]
Abys odarmoval motory, což se dělá držením yaw kniplu doprava, musíš se dostat tuším na hodnotu 1900. Pokud tě to pustí jen na 1842, tak si musíš zvětšit rozsah výchylek na vysílačce a pokud to už více nejde, musí se pak jedině v programu upravit hodnota pro armování a odarmování, aby tě to pustilo i při nížší hodnotě než 1900.
A tuším, že aby se to odarmovalo, musí být nulová hodnota plynu pod 1000...., 1060 je hodně, takže se to řeším trimem plynu dolů...[/quote]

Děkuji za informace, byly užitečné a motory jsem již odarmoval akrásně reagují na ovladač :-D
Opět mám další dotaz a to jak zkalibrovat sensory na desce. už v programu multiwiiconf jde vidět že sensory jsou zmatené. prosil bych o co nejjednodušší návod :-D nebo aspoň o info kde jej najdu :-D

Děkuji.
macil

#239 Příspěvek od macil »

honzaop

#240 Příspěvek od honzaop »

Ancistrus01 píše:Ahoj, měl bych prosbičku pro znalce MultiWii...
Mám tuto desku: http://www.goodluckbuy.com/mwc-multiwii ... r-red.html
Číňani poslali verzi, kde nejsou vůbec žádné popisky a tak nemohu najít AUX vstupy, nevíte kde jsou? Potřebuji nastavit módy a nevím kam zapojit kanál 5...

Díkes!

Nerozumím, však to máš na té desce natištěné, nebo na tom odkazu na těch obrázcích to je.
Turnigy T9x, 6ch Belt CP, quad MW328P, hexacopter AIO V2, RC létající sáňky, Slowflyer, Big twin ero
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“