Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
M1
Kontaktovat uživatele:

Re: Viking2-E-6Kw a projekty mé či mých přátel

#661 Příspěvek od M1 »

...já jsem tenkrát svoje obaly taky radši prohlížel a na žádné kurvítko jak Standa psal jsem naštěstí nenarazil, alespon nevim o nikom jiném kdo by si na ty obaly nějak stěžoval, asi měl fakt Standa jen smůlu na špatnej kus :roll:
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#662 Příspěvek od jindraj »

Pokud Standa nenapíše nic specifičťejšího zkusím si také prohlédnout obal tak nějak všeobecně. Ale jak si to představuji na těch mých, tak mě nenapdá jak by tam mohlo něco škodit i kdyby to bylo tvrdé. Když křídlo postavím nastojato jak zmínil Standa v téhle souvislosti, stojí si na kolíčcích v krajích a klapka je ve vzduchu - tak nevím
ST
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od ST »

Ahoj, vikingáři, podstata věci v kauze obaly, bylo to, že jak je na konci zatavený knot k obalu, tak se to udlíplo od obalu a ničilo mi to odtokovku u kořene. Takže jsem to zatavení ořízl a je klid.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#664 Příspěvek od jindraj »

ST píše:Ahoj, vikingáři, podstata věci v kauze obaly, bylo to, že jak je na konci zatavený knot k obalu, tak se to udlíplo od obalu a ničilo mi to odtokovku u kořene. Takže jsem to zatavení ořízl a je klid.

dík ... takže v kraji konce obalu bylo cosi tvrdého ... (ta stavenina) - a to tu hranu odrbávalo při vyndavání ? nebo na to nějak mačkalo hranu při nějakém uložení/postavení křídla v obalu? Nemám teď křídla u sebe, ale abych věděl na co pro sichr kouknout až se k nim dostanu
graup15

#665 Příspěvek od graup15 »

U Kontroniků mají podivný smysl pro humor. Odešel k nim motor s vymlácenou převodovkou. Důvod znám, ale hádat se s nima,že ten jejich slavný teflonový povrch zubů oběžného kola vydrží tak 30s,nemá smysl. Motor přišel z opravy za 100 ojro..., ale tentokrát jsem se nespolehl na alibismus (což znamená,je to nové,v záruce mělo by to být dobré,i když vím,že ten teflon vyjmysl je stupidita neskutečná),ale převodovku rozebral a namazal.
Překvapení se nekonalo,opět to nebylo namazané!!!
Takže jak někdo koupíte Kiru 500/600, ale i 480 řady jako komplet motor-převodovka. Nedbejte na ty žvásty v příbalovém letáku..a hezky rozebrat a namazat!!! A dobré je pak cca po 20 startech opět rozebrat, vyčistit tu směs teflonu a maziva...a opět namazat.
Motory Neu, Leomotion...žádný teflonový zlepšovák nemají,chodí namazané a není s tím problém.
Přílohy
DSCN0048.JPG
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#666 Příspěvek od jindraj »

Tak jen pro zajímavost. Včera jsem se konečně odhodlal v naději trochu termického polétání (plané) vyvážít si Vikouše i na ten lehčí tříčlánek. Jde to relativně v klidu - v tom trupu je dopředu místa, že by se tam dalo tancovat :). Baterka posunutá vůči tomu čtyřčlánku asi o 4 - 4,5cm. Asi bych tam dokázal dát i ještě lehčí - dopředu mám ještě asi 5 cm místa aniž bych to nějak znásilňoval.

S tím tříčlánkem mám pak na vrtuli 6100 otáček a bere to pak jen lidových 96A staticky. Výkon tedy sice méně než poloviční ale na vytažení do výšky (i kolmé) to stále zdá se bude stačit.
graup15

#667 Příspěvek od graup15 »

Já tak už lítám dlouho. Nějak mi je už jedno, jestli to leze 18 nebo 30m/s :-):-)
M1
Kontaktovat uživatele:

#668 Příspěvek od M1 »

...já si myslím, že Vikingovi přílišné ubirani váhy moc neprospívá, protože pak ztrácí ze své výborné dinamiky a razance letu a nejvíc se mi líbil letový projev Daliborovyho Vikouse, který měl přes 3 kilca :-). Můj váží 2890g a jsem vpodstate spokojen je to proste univerzální F3b. Kdybych uvažoval o necem vyloženě termickym, nemá podle mě smysl odvazovat 3m ero, ale raději poridit +-3,65m F5J
JETI DC-16
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#669 Příspěvek od jindraj »

M1 píše:...já si myslím, že Vikingovi přílišné ubirani váhy moc neprospívá, protože pak ztrácí ze své výborné dinamiky a razance letu a nejvíc se mi líbil letový projev Daliborovyho Vikouse, který měl přes 3 kilca :-). Můj váží 2890g a jsem vpodstate spokojen je to proste univerzální F3b. Kdybych uvažoval o necem vyloženě termickym, nemá podle mě smysl odvazovat 3m ero, ale raději poridit +-3,65m F5J

no ono je to tak, že ještě než jsem pořídil Vikouše jsem měl doma dva 2600 tříčlánky - GensAce - kvalitní a prakticky nové - každý asi 10 cyklů - toho času bez využití. S Daliborem jsme vyhodnotili, že se klidně ve Vikingovi také ulétají, když na to budou podmínky. V úvahu by přicházela nějaká termika, kde nepotřebuji blbnout a nějaké to deka dolů mě v tu chvíli také nebude trápit - rozdíl je myslím asi 70g - takže se z cca 2,9 se dostanu na 2,8 a kousek ... tím z toho zase pampeelišku neudělám :)

jen jsem se dlouho nemohl dostat k tomu, abych to na ten 3 článek vyvážil abych ho mohl začít používat ... jednak když jsem měl čas, tak jsem raději blbnul na 4s a užíval si divočiny (ještě mu trochu přiložím větší vrtulí :) a také jsem nejdřív chtěl pořádně odzkoušet, že mám těžiště správně, než abych na blné těžiště dovažoval víc baterek a pak to všechno zase předělával.

Takže spíš využívám toho, že ty baterky mám a kde jdou použít, aby jen tak zbůhdarma nehnily v šuplíku, než že bych to nějak cíleně vymýšlel - a ony zdá se použít půjdou na některé aplikace v klidu. Jsem zvědav jak to s nimi poletí (tedy hlavně zda bude statický tah na start v klidu a s rezervou, jak to mám rád.

P.S. jsem dnes na chalupě zjistil, že všichni modeláři z okolí předevčírem v jeden den rozmydlili primární letadla. tak když jsme dnes dávali dohromady že bychom se sešli, tak oprašují nějaké záložní kousky :)
Přílohy
IMG_7455.jpg
IMG_7077.jpg
IMG_7433.jpg
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#670 Příspěvek od jindraj »

Dalibore tak jen pro zajímavost drobné opravy měření podle hodnot s 3s za letu.... a s plně nabitnou baterkou, což asi včera nebyla :) (RFM 16x13, Leomotion L4023-4500 (L4023-1.5D-6,7) na 3s

... staticky s 3s 109A
... v letu v horizontu s 3s cca 70A
... stoupání v kolmici ustálené v 3s 80A
... stoupavost s 3s cca 26 m/s max ... cca 24 m/s udržitelná
... 7100 RPM v horizontu
... 6800 RPM ve stoupání

to 3s je na tomto pohonu stavěném na 4s je překvapivě dobré. V principu jsem na cca 1/2 příkonu 4s ale přitom na 70% letových výkonů - myslel jsem, že to bude jen tak na vyšplhání, ale s výjimkou poněkud unylého zvuku je to svižné přijatelně. Při startu mám sice s ohledem na tichost takového setupu pocit, že nemám plyn nadoraz, ale letí to v klidu a přesvědčivě.
graup15

#671 Příspěvek od graup15 »

Že by to bylo tím,jak jsi na 3S blízko max účinosti motoru.....? :-) :-)
On ten leomotion je podle mne lépe udělaný Neu. Rozhodně je udělaný technicky čistěji.
Cena stejná,servis v Evropě. Jasná volba do budoucna.
M1
Kontaktovat uživatele:

#672 Příspěvek od M1 »

...po delší proluce tady ve vlákně vkládám jedno takové mix video, které jsem udělal před týdnem s Vikoušem na naší Písnické klubové ploše :D https://youtu.be/t-8pwq57PLA
JETI DC-16
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#673 Příspěvek od jindraj »

krásné záběry :) ... se mi zastesklo zase po nějakém hezkém slunečném dni s Vikingem. Teď blbnu s tou koptérou a Vikinga jsem od Silvestra vytáhl snad jen 3x ... buď není hezký den nebo není Viking po ruce. Ale ono to snad brzy zase přijde a poštěstí se. Jen k moři na dovču jsem už předem dostal jasného zaracha, že prý tam se Viking pod střechou nepoveze a údajně stačí že vezeme mou potápěčskou výzbroj ... no nevím jak komu, ale mě to tedy nestačí ... ale asi v zájmu rodinného klidu ustoupím :). Je pravda, že tam asi nebude kde s Vikingem přistávat aniž bych riskoval potlučení o skály, tak si to nějak zdůvodním.

Nicméně k videjku ... záběry super, počasí parádní, takže materiálu hromada ... a to je trochu ta potíž - sám to moc dobře znám - ale chce to trochu razantněji vystříhat ty plachtivé pasáže a nebo je seřadit do nějakého "příběhu". Vím jak nerad vystřihávám, protože "tohle je přece taky pěkné", ale pak jich je tam moc stejných. Fotografové říkají, že nejlepším přítelem fotografa je odpadkový koš. Dříve to byl koš v temné komoře, pak jsme jej nahradili tlačítkem DEL a u videa je to podobně :) ... je pravda, že když to sestříhám moc, tak mi pak Dalibor volá a varuje mě, že když budu lítat jak magor takhle za sebou nahoru a dolů, tak spálím regl i motor a musím mu vysvětlovat, že to je sestřih z celého dne a že těch 10 stoupání jsem za ty 3 minuty, co to video trvá, jsem opravdu neudělal :) ale to je cena za to, že tam je nějaká akce. Takže kdybych měl poradní hlas, tak poradím zakroj trochu do těch plachetních pasáží ... jinak začátek je vtipný, stoupání a průlety moc fajn a závěr s tím přistáním je s tou pamprdlicí servírovanou na křídle vyloženě rozkošný :)

Ale už rok si lámu hlavu, jak do videa dostat i nějak více toho plachtění, aby to i diváka zajímalo dost dlouho. Při pilotáži je to totiž hezké, ale na videu bez kniplů se ho člověk rychle předávkuje. Jediné co mě napadlo, ale zatím jsem nezrealizoval je nějaký "příběh" ... Asi se bohužel nedostanu do nějakého epického prostředí, kde by oko diváka spočinulo na štítech velehor a nebo kaňonu ale říkám si, že by mohlo jít udělat takový průřet točením stoupáku, kde by bylo vidět ve skocích, jak se vzdaluje země ... nebo tak něco. Ale i to bude o shodě náhod. Zrovna bude termika, zrovna bude Mobius na palubě, ... a pak ještě tak týden na střih :)

musíme se zase někdy vidět. ten vše-kompozit sraz loni byla paráda :)
M1
Kontaktovat uživatele:

#674 Příspěvek od M1 »

Ahoj Jindro, díky za postřehy :-). Je to tak no :D Člověče kdybys věděl kolik těch záběrů jsem už do toho virtuálního košíku nasázel :-D přibližně z 1,5 hodiny všech videí jsem udělal těch 10 min, určitě by to šlo ještě víc zkrátit, ale zas někteří lidi hlavně nemodeláři mi zas říkali, ze si chtějí toho letu užít více, tak jsem to nezkratil až tak brutálně no a snažil jsem se spíš často střídat ty pohledy z kamery :mrgreen:. ...jinak Vikous má bez pár hodin už čistý nálet 100 hodin a furt si to s ním užívám 8)...určitě se zase musíme někde slítnout, někdy by jsme mohli udělat i ty Alpy :wink:
JETI DC-16
graup15

#675 Příspěvek od graup15 »

re JindraJ

Jindro poradím ti epické prostředí...když to dáš na VPD Ruzyň ,ideálně průlet okolo startujícího Airbuse...bude to epické jako hrom :-) :-)
Největší mahr..to profrčí průlet mezi podvozkem 737 ...hihi
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“