Oživení li-pol baterie
Oživení li-pol baterie
Podařilo se mi totalně vybít moji starou li-pol baterii E-Tec 1250 mAh 3s. Když ji teďkon strčim na nabíječku ( Jeti Char 20), detekuje mi že je to pouze 2s a ukazuje skoro plné nabití. Každopadně jsem ji teda asi zničil podvybitím. Jde takto zničená baterie nějak oživit ?
Easy Glider Electric
Super Zoom 4D
Super Zoom 4D
vem vetsi sklenici (nadobu), naplni ji vodou a hod do ni kuchynskou sul - zamichat, vznikne roztok, kterej je vodivej.
Do toho ji na 2 dny naloz (proste ji tam hod) a baterka se spolehlive vybije do nuly. Pak uz nejspis (z praktickyho hlediska) strcit do igelitaku a hodit nekam na misto, kam se hazej stary baterky, typicky treba v baumaxech na ne maj specialni odpadak.
Do toho ji na 2 dny naloz (proste ji tam hod) a baterka se spolehlive vybije do nuly. Pak uz nejspis (z praktickyho hlediska) strcit do igelitaku a hodit nekam na misto, kam se hazej stary baterky, typicky treba v baumaxech na ne maj specialni odpadak.
Hobbit píše:vem vetsi sklenici (nadobu), naplni ji vodou a hod do ni kuchynskou sul - zamichat, vznikne roztok, kterej je vodivej.
lipol se hazej do smesnyho odpadu po te co je vyndas z "lazne", nic kvuli cemu se sbiraj normalni baterky zvlast v lipolkach neni.
hele mozna je to blbost a nebr to jako navod protoze je to fakt nebezpecny a urcite mne tady za to spousta lidi vynada
ale mne se jednou povedlo neco podobnyho s 3S 340 ale asi na 3V tak sem ji vzal a pripojil na zdroj 11V asi na 10vterin ona se ozivi na napeti ktery je schopna nabijecka poznat jako triclanek a jinak s baterkou do mobilu sem neco takovyho delal asi 3krat jinak ty baterky normalne chodily jen nebyli schopny dat takovej proud a ty z mobilu se vybili aso o den driv nez normalne
Naděje umírá až po nás.
diablotin píše:hele mozna je to blbost a nebr to jako navod protoze je to fakt nebezpecny a urcite mne tady za to spousta lidi vynada![]()
![]()
ale mne se jednou povedlo neco podobnyho s 3S 340 ale asi na 3V tak sem ji vzal a pripojil na zdroj 11V asi na 10vterin ona se ozivi na napeti ktery je schopna nabijecka poznat jako triclanek a jinak s baterkou do mobilu sem neco takovyho delal asi 3krat jinak ty baterky normalne chodily jen nebyli schopny dat takovej proud a ty z mobilu se vybili aso o den driv nez normalne
To se mi snad zda. Jediny zpusob, jak LiPol "ozivit" je, opravdu pripojit na zdroj, ale ne na kdovijaky proud a ne na 10 vterin
FlyerMan píše:diablotin píše:hele mozna je to blbost a nebr to jako navod protoze je to fakt nebezpecny a urcite mne tady za to spousta lidi vynada![]()
![]()
To se mi snad zda. Jediny zpusob, jak LiPol "ozivit" je, opravdu pripojit na zdroj, ale ne na kdovijaky proud a ne na 10 vterin. Kdyz uz, tak ten nejhorsi clanek napojit na zdroj proudu o velikosti 0.01C a neustale monitorovat a sledovat co se na nem deje. Jakmile napeti vzroste na 3V, je mozne proud zvysit, dejme tomu na 0.1C, nechat nabehnout napeti clanku na hodnotu 3.7V a muze se jit na 0.5C. Je treba vsechny clanky dobit samostatne na hodnotu 4.1 - 4.2V. Potom dat nejaky vybijeci cyklus (nejit pod 3V/cl) a nabit je vsechny najednout jiz primo 0.5C. Ale pozor, muze se stat, ze jiz vadny clanek ma vyssi vnitrni odpor, samovybijeni, kapacitu, tak se stejne muze stat, ze sada je jiz nepouzitelna !
Přesně tak. Podvybitou LiPol lze někdy zachránit nabíjením "miniproudem", dokud se nevzpamatuje a pak ji už nabíjet normálně. Nesmí být ale vybitá totálně a dlouho, ani tak není výsledek zaručen.
Původní dotaz zněl: "Podařilo se mi totalně vybít moji starou li-pol baterii" V takovém případě je jediným možným řešením přesun do odpadu.
P.S.: Už několikrát jsem se zmiňoval, že rady od Diablotina je často lépe ignorovat, než následovat. Uvedená je vyloženě příkladem nebezpečné činnosti, navíc bez požadovaného efektu.
http://www.vinoteky.cz/vinkom/shop.nsf/ ... t&count=-1
http://eva.fit.vutbr.cz/%7Exmacho05/index.html
http://zabava.dama.cz/clanek.php?d=6865
Naposledy upravil(a) zdzd dne čtv 27.09.2007 8:36, celkem upraveno 2 x.
Joker píše:Zdravím, bude pravděpodobně v čudu jen jeden článek, rozebrat a změřit jednotlivé články a pak eventueloně nahradit novým. Jako nová nebude nikdyNa nějaké nenáročné pohony, bude asi stačit.
pokud odesel jen jeden clanek, tak bych z toho udelal dvouclanek. urcite bych u stary baterky nenahrazoval odeslej clanek novym - IMHO to je dost blbej napad z duvodu totalni rozdilnosti clanku.
nicmene u staryho E-techu se vylozene nabizi reseni - vyhodit a koupit novou...
Re: Oživení li-pol baterie
Tvrdí se, že přílišné vybití baterku zničí - dám jeden kuriózní protipříklad.
Ulétlo mi letadlo a bylo cca 2 týdny nezvěstné - samozřejmě s připojenou baterkou Li-Pol 2S. Když jsem ho vypátral, dávala baterka celkové napětí 0,8V a byla nafouklá. Chtěl jsem ji tudíž vyhodit, ale zrovna jsem neměl čas odpájet konektory.
Vrátil jsem se k ní asi za týden, ještě jsem ji přeměřil a k mému překvapení měla celkově 2,6V! Dal jsem ji na 10 minut na setovou nabíječku 800mA a napětí se zvedalo. Nechal jsem ji dva dny ležet a nabíjel zas 10 minut. Tak jsem střídal krátké nabíjení s dvoudenním odpočinkem. Když jsem se dostal na 3,7V na článek, dobil jsem ji naplno. Šla bez problému na 4,15V na článek. Létám s ní teď normálně, nepozoruju ani nižší kapacitu vůči stejným nepostiženým bateriím. Zůstala miličko nafouklá, ale absolvovala už asi 10 cyklů bez potíži. Třeba dřív chcípne, ale i tak je to zajímavý úkaz
Ulétlo mi letadlo a bylo cca 2 týdny nezvěstné - samozřejmě s připojenou baterkou Li-Pol 2S. Když jsem ho vypátral, dávala baterka celkové napětí 0,8V a byla nafouklá. Chtěl jsem ji tudíž vyhodit, ale zrovna jsem neměl čas odpájet konektory.
Vrátil jsem se k ní asi za týden, ještě jsem ji přeměřil a k mému překvapení měla celkově 2,6V! Dal jsem ji na 10 minut na setovou nabíječku 800mA a napětí se zvedalo. Nechal jsem ji dva dny ležet a nabíjel zas 10 minut. Tak jsem střídal krátké nabíjení s dvoudenním odpočinkem. Když jsem se dostal na 3,7V na článek, dobil jsem ji naplno. Šla bez problému na 4,15V na článek. Létám s ní teď normálně, nepozoruju ani nižší kapacitu vůči stejným nepostiženým bateriím. Zůstala miličko nafouklá, ale absolvovala už asi 10 cyklů bez potíži. Třeba dřív chcípne, ale i tak je to zajímavý úkaz