OT z DJI0300 - DJI - F300 Phantom, přesunuto.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
off
Kontaktovat uživatele:

OT z DJI0300 - DJI - F300 Phantom, přesunuto.

#1 Příspěvek od off »

JosefSvejk píše:Co je to změna QTH?

To je nesprávně použitý Q-kód :-) ono to totiž znamená "při změně moje stanoviště je...", což jaksi nedává smysl :-), nicméně v basnik tím zjevně myslel "při změně stanoviště", ono se to tak teď používá v radioamaterskych salonech :-)
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#2 Příspěvek od Petr_K »

JosefSvejk píše:Co je to změna QTH?

QTH - Jaké je Vaše stanoviště (bydliště)? Moje stanoviště (bydliště) je …

Běžně se to používá, tak jsem pro zjednodušení použil a myšleno "při každé změně stanoviště" :wink:

73
JosefSvejk

#3 Příspěvek od JosefSvejk »

Co je to 73? :?

Nespletl sis web?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Petr_K »

off píše:... znamená "při změně moje stanoviště je...", což jaksi nedává smysl :-)

Co na tom nedává smysl? Jedná se o
off píše:při změně moje stanoviště je..."
, pokud jsi to nepochopil, tak vynecháme Q kód a pro tebe - chtěl jsem tím říct, že se má kalibrovat kompas při každé změně místa (stanoviště) :wink:
Je to již dostatečné, aby se to dalo správně pochopit?

Správně by za takové připomínky patřilo napsat 99, ale nejsem takový a proto 73 8)
Petr_K
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Petr_K »

JosefSvejk píše:Co je to 73? :?

Nespletl sis web?

Nespletl, máš nějaký problém? když něco nevíš, použij google :wink:
JosefSvejk

Re: OT z DJI0300 - DJI - F300 Phantom, přesunuto.

#6 Příspěvek od JosefSvejk »

Problém mám s tím, že nevím, co to je. Když jsem zadal do vyhledávače "73", tak mi vypadlo hodně odkazů (např. atomové číslo tantalu :) . Předpokládám ale, že je to výraz z telegrafie a proto jsem se ptal, jestli sis nepopletl web. Nepřipadá mi úplně nejvhodnější používat na modelářském fóru speciální zkratky, používané v telegrafii.
OK2BUH

#7 Příspěvek od OK2BUH »

QTH vědět nemusíte, ale QNH a QFE by pilot měl znát.
JosefSvejk

#8 Příspěvek od JosefSvejk »

Nevím, co to je a jako "pilot" rc hračky to snad ani vědět nepotřebuji. :o
off
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od off »

Petr_K píše:Co na tom nedává smysl? Pokud jsi to nepochopil, tak vynecháme Q kód a pro tebe - chtěl jsem tím říct, že se má kalibrovat kompas při každé změně místa (stanoviště) :wink:

Pochopil, jak je ostatně z textu patrno. Jen jsem si dovolil malé popíchnutí, protože používáš naprosto bezúčelně - a navíc důsledně vzato chybně - zkratku, kterou tu samozřejmě 99% lidí nezná (kdo tady vůbec ví, že existují nějaké Q-kódy?). Jen to vypadá mazácky, to je celé :-).

Jinak s tou kalibrací máš samozřejmě pravdu, byť je to zkušenost pouze empirická a nikde jsem nenašel vysvětlení, co na chybné kalibraci vlastně NAZE tak vadí - pokud vůbec něco. Fakt ale je, že řada úletů bývá spojovaná s ne-provedením kalibrace a moje dávná osobní zkušenost (byť nešlo o úlet) do toho jen zapadá, což ale nepotvrzuje, že to opravdu nějak souvisí.

Nicméně si dovolím spekulovat, že NAZA magnetický kompas potřebuje víc, než jen pro situace, kdy nemůže vypočítat směr z "GPS pohybu". Dokonce bych řekl, že to prostě neumí. Že pro určení směru používá mag. kompas vždycky a GPS má jen jako lokační záležitost.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od JirkaA »

JosefSvejk píše:Problém mám s tím, že nevím, co to je. Když jsem zadal do vyhledávače "73", tak mi vypadlo hodně odkazů (např. atomové číslo tantalu :) . Předpokládám ale, že je to výraz z telegrafie a proto jsem se ptal, jestli sis nepopletl web. Nepřipadá mi úplně nejvhodnější používat na modelářském fóru speciální zkratky, používané v telegrafii.

73 je zkratka znamenající pozdrav, používá se v závěru spojení.
99 (kterou tady dotyčný kdesi zmínil) má význam "zmiz, vypadni", její využití v praxi je pranepatrné, neboť dle pravidel radioamatérské slušnosti a vzájemné ohleduplnosti (známá pod pojmem hamspirit, radioamatérský duch), by ani nemělo být potřebné.
Bohužel, i v radioamatéřině jde vývoj směrem k dostupnosti masám. Není tomu zas tak dlouho, kdy cesta k radioamatérskému hobby vedla přes sebevzdělání, čerpání vědomostí od zkušených borců v klubech atd.. Kdo chtěl získat koncesi umožňující provoz i na krátkovlnných pásmech, musel kromě zkoušky z předpisů a techniky zvládat i telegrafní provoz a to byl poměrně účinný filtr na neumětely. Pod tlakem doby couvla od požadavku na CW při zkouškách na KV licence i IARU a následně národní organizace a potažmo telekomunikační úřady. Zkoušky se zcvrkly na vyplnění testu, jehož otázky i správná řešení jsou předem známá. Zařízení se dají běžně koupit, takže se na KV pásma dostane doslova každý blb, který na to má love. Poslední dobou když zapnu transceiver abych se podíval, co je na pásmech za zajímavé země, raději to zase vypínám a začínám se stydět, že jsem radioamatér z Evropy, protože z toho, co tam ta masa neumětelů předvádí, se mi chce blít.
A v modelařině to je to samé. Dostupnost techniky masám přivádí do komunity lidi, kteří by na to jinak neměli (myslím mentálně, nikoli ekonomicky) a v tom množství se statisticky vyskytne víc nekompatibilních jedinců. Jak se o tom ostatně přesvědčujeme i tady.
OK2WY
OK2BUH

#11 Příspěvek od OK2BUH »

Naprostý souhlas Jirko, vidím to taky tak.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“