Kompresor - dodávané množství vzduchu v závislosti na tlaku

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
kosik124
Kontaktovat uživatele:

Kompresor - dodávané množství vzduchu v závislosti na tlaku

#1 Příspěvek od kosik124 »

Ahoj, vybírám si kompresor pro stříkací pistoli Proteco HVLP MINI. Výrobce kompresoru udává že je schopen při tlaku 6bar dávat 70 l/min. Pistolka potřebuje 79 l/min při tlaku 2-3,5bar. Poradíte mi jak přepočítat kolik je kompresor schopen dát vzduchu při tlaku 3,5bar?
Marek
http://www.rajce.net/u595243
hashpi
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompresor - dodávané množství vzduchu v závislosti na tl

#2 Příspěvek od hashpi »

Mně vyšlo 40,83 L/min při 3.5 bar :mrgreen:
i30

#3 Příspěvek od i30 »

pokiaľ zanedbáš nejaké detaily ohľadom stlačiteľnosti tak to funguje prakticky lineárne - 1liter pri 6bar sú zhruba 2litre pri 3bar, takže ak dáva kompresor pri tlaku 6bar 70litrov pri tlaku 3bary to bude dvojnásobok, tzn. malo by stačiť. Pri striekaní je dobré mať rezervu výkonu ... :wink:
kosik124
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kosik124 »

hashpi píše:Mně vyšlo 40,83 L/min při 3.5 bar :mrgreen:

Aha, 70/6x3,5. :D
kosik124
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kosik124 »

i30 píše:pokiaľ zanedbáš nejaké detaily ohľadom stlačiteľnosti tak to funguje prakticky lineárne - 1liter pri 6bar sú zhruba 2litre pri 3bar, takže ak dáva kompresor pri tlaku 6bar 70litrov pri tlaku 3bary to bude dvojnásobok, tzn. malo by stačiť. Pri striekaní je dobré mať rezervu výkonu ... :wink:

Díky, zkoušel jsem si to počítat přes Boyleův zákon ale nebyl jsem si jistý.
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Proč uvažuješ tlak 3,5baru? Pistole HVLP mají menší nároky na provozní tlak. Jinak mě vychází pro těch 3,5 baru cca 120L/min. Já mám Pistole stříkací HVLP, 100ml, 2,1bar (0,21MPa), GG 100-08 EXTOL PREMIUM a stříkám tak na 1,6 až 1,8 baru.
kosik124
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kosik124 »

Lark: Nemám se stříkáním žádné zkušenosti. Uvažoval jsem nejvyšší tlak doporučený výrobcem pistolky. Asi chybně. Tvoje pistolka potřebuje při tlaku 21bar 226 l/min. Mnou uvažovaný kompresor při stejném tlaku teoreticky dá jen 200 l/min. Jakým ji krmíš kompresorem?

Uvažuji o tomhle kompresoru: Nuair OM 200/6 Silent
max.vypínací tlak : 8bar
nasávané množství : 115 l/min
dodávané množství při tlaku 6 bar : cca 70 l/min
příkon motoru : 0,75 kW
napájecí napětí : 230V/50Hz
objem vzdušníku : 6 litrů
otáčky na klice (počet zdvihů) : 1400 1/min
hmotnost : 15 kg
bezolejový kompresor se sníženou hlučností 66 dB(A)
kompresor bezolejový

Máte s tímto kompresorem někdo zkušenosti?
Jde mi také o hlučnost, většinou něco kutím když děti spí.
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

Měl jsem půjčený nějaký samo domo, takže parametry bohužel neznám. Měl ale 50L zásobník, takže i kdyby nestíhal dávat, tak na nastříkání jednoho dílu vystačil i jenom ten zásobník natlačený na 12barů. :D Koukal jsem na parametry té tvé pistole a docela mě ten provozní tlak zarazil. HVLP technologie se právě prsí malým provozním tlakem a malou spotřebou vzduchu. Viděl jsem i HVLP pistoli, která má provozní tlak 1,1baru, ale zkušenost s ní nemám.

Tady popis technologie: Pistole pracuje za nízkého tlaku, při kterém se odráží menší množství nátěrové hmoty od povrchu, což umožňuje vyšší nános barvy s nižší spotřebou oproti vysokotlaké pistoli. Tento princip HVLP (High Volume Low Pressure) umožňuje snížit spotřebu nátěrové hmoty až o 30 % za podmínky používání pistole v rozmezí pracovního tlaku.
Medved74

#9 Příspěvek od Medved74 »

Ahoj,
pokud kompresor nasava 115l/min pri atmosferickem tlaku, tak rozhodne nebude schopny trvale davat 70l/min pri 6Bar.
Jirka

kosik124 píše:...
Uvažuji o tomhle kompresoru: Nuair OM 200/6 Silent
max.vypínací tlak : 8bar
nasávané množství : 115 l/min
dodávané množství při tlaku 6 bar : cca 70 l/min
příkon motoru : 0,75 kW
napájecí napětí : 230V/50Hz
objem vzdušníku : 6 litrů
...
Máte s tímto kompresorem někdo zkušenosti?
Jde mi také o hlučnost, většinou něco kutím když děti spí.
kosik124
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kosik124 »

Medved74: Díky za nakopnutí. Takže si bere 115 l/min při tlaku 1 bar, pro 6 bar to je 19,2 l/min. Když budu uvažovat účinnost 60proc. tak při tlaku 6 bar dává 11,5 l/min. A při 2 barech 34,5 l/min.

Takže prodejce v popisu píše koniny.
Tak to jsem v haji. :)
Lark

#11 Příspěvek od Lark »

Ty parametry komresoru jsem moc neprohlížel, tak se omlouvám. Ten parametr "Nasávané množství" vidím poprvé a je to informace prakticky k ničemu. U kompresorů se udává právě výstupní množství při určitém tlaku, protože v tom by měla být zahrnutá i účinnost. Koukal jsem jen na číslo a ne na text před ním a vůbec mě nenapadlo že by to bylo vstupní množství. Mám pro malou pistolku malý kompresorek AS-189 a ten dává 23L/min při 4barech a má jen 3L zásobník, takže při těch max. 2barech by dával max. 46L/min. Pokud ale nepotřebuješ stříkat velké plochy na jeden zátah, tak se to dá obejít připojením pneumatiky k zásobníku.
A ty už jsi ten kompresor koupil?
Lark

#12 Příspěvek od Lark »

Tak jsem schválně vlez na stránky ORLÍK-Kompresory a s hrůzou zjistil, že u každé řady kompresorů se uvádí množství vzduchu pokaždé jinak :o 8O
kosik124
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kosik124 »

Není nutno se omlouvat. Já si jen dělám jasno jaký kompresor to vlastně budu potřebovat. Zatím jsem nic nekoupil. Měl jsem takovou hezkou představu že budu mít jeden tišší kompresor který budu doma používat na airbrush a když budu chtít stříkat něco většího (3m větroně, 1,5m motorák) tak ho vezmu do garáže s HVLP pistolkou.
A co kompresor AS 196. Měl by dávat 35-40 l/min. Utáhl by airbrushovku s 0,8 tryskou?

Měl jsem doma půjčený scheppach HC 24o. Odradilo mne už první spuštění. Řval jak třiapůla v blátě. Dokázal zvednout ze židle i manželku ve vedlejším pokoji. :lol:
Lark

#14 Příspěvek od Lark »

Tu airbrushku ti utáhne i AS-189, ale ten AS 196 je ještě lepší. Když si k němu přidáš nějaký větší zásobník, nějakých 15 až 20L, tak ty éra co popisuješ, bez problémů nastříkáš i s tím AS 196.
Medved74

#15 Příspěvek od Medved74 »

Presne tak - prodejce tam ma nakou chybu. Pro strikani malych ploch to muzes dohnat zasobnikem. Ale u takto maleho zasobniku bude pomerne rychle klesat tlak.

PS. pokud bys vypocet chtel brat presne, tak minutovy prutok musis delit 7, nikoliv 6. Skutecny tlak v zasobniku je totiz 6Bar (pretlak..to co ukazuje pripojeny manometr) +1Bar (atmosfericky tlak, ktery je tu vsude kolem). Ale to uz je jen detail.

kosik124 píše:Medved74: Díky za nakopnutí. Takže si bere 115 l/min při tlaku 1 bar, pro 6 bar to je 19,2 l/min. Když budu uvažovat účinnost 60proc. tak při tlaku 6 bar dává 11,5 l/min. A při 2 barech 34,5 l/min.

Takže prodejce v popisu píše koniny.
Tak to jsem v haji. :)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“