nástrek proti palivu
nástrek proti palivu
Ahojte, prosím vás, čo je to za nástrek čo je na tých čínskych stavebniciach na domčeku? Je to taký sivý drsný náter proti metylovému palivu.
Dakujem
Dakujem
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Re: nástrek proti palivu
To asi nikdo přesně neví, ale jestli potřebuješ ochranu proti palivu, mě se nejvíce osvědčil epoxidový 2K lak. Na malé plochy i lehce naředěný epoxid lihem.
Velice dobrý je i polyuretanový lak na korkové podlahy. Výhodou proti epoxidovému je to, že je naprosto transparentní, nemá ten nažloutlý nádech.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
-
JardaRůžička
Ahoj Vlado, prozradíš přesněji? Já o něm nějakou dobu uvažuji, je ale víc druhů a ještě jsem se nerozhodl. Je jednosložkový, nebo dvousložkový?VTjr píše:Velice dobrý je i polyuretanový lak na korkové podlahy
Tak to by aj mňa zaujímalo. Ja ten epoxid už používať nechcem.
Kdysi před mojí velkou nemodelářskou pauzou, před 30 lety jsem používal nejprve dvousložkový Epolex (vadilo mi jak byl dost nažloutlý a strašně nepříjemně smrděl) a pak mi kamarád-modelář dal půl litru jakéhosi PU laku, který si dovezl, když byl na návštěvě u příbuzných ve Švédsku. Dal se perfektně rozetírat štětcem bez toho aby byly vidět šmouhy. Když jsem se před 3-4 lety po 25 letech vrátil k modelařině, tak jsem začal hledat za něj náhradu, dával dotazy na fóra. Ale zjistil jsem, že mnozí to vůbec neřeší, potáhnou model fólií a motorový prostor jen vytřou zředěným epoxidem, nebo používají různé drahé dvousložkové autolaky na metalízu. Já ale nejsem moc velkým příznivcem nažehlovacích fólií, a proto jsem pídil po něčem podobném jako předtím. No a nakonec jsem ho našel v jednosložkovém Profilaku (např. v tomhle odkazu http://www.farby.sk/oc-mlynska/detail/p ... leskly-5l/, ale já jsem si koupil pouze litrovku, která mi bohatě stačí i na několik let). Je k němu speciální ředidlo (například tady http://www.techmat-sk.eu/obchod/action/ ... ilak.xhtml), u kterého ale podle vůně tipuji že je to převážně aceton. Ale já jsem ho nikdy nezkoušel stříkat, aplikoval pouze štětcem. Je totiž velice dobře roztíratelný a schne relativně pomalu, takže se dobře rozteče po povrchu do rovnoměrné vrstvy. Pokud by se tím měl ošetřit jen motorový prostor, tak je to stejně jedno. Odolnost vůči všem druhům paliva je vynikající, co vidím zejména podle toho jak vypadá můj překližkový zabíhací stojan na motory, který jsem tímto lakem natřel ve dvou vrstvách. Ale na modely dávám kvůli váze jenom jednu vrstvu pouze motorový prostor přetřu i vícekrát.
Ahoj,
takže tým natieraš celý model?
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
VTjr > prosim te, odolavá to i nitrovaému palivu? Kdysi jsem udělal asi pět zkušebních nátěrů různých laků, a v různých intervalech to vše změklo po naneseni paliva. Tak jsem přestal experimentovat a zůstal u epoxidu. Ten se nehne ale peru se s ním 
Odolává spolehlivě.
Hned první model, který jsem po té dlouhé pauze tím lakoval, byla oprava 30 let opatrovaných trosek modelu Pony. Mám tam, motor MVVS 2,5GRR co je po tolika opravách (nějaké byly i předtím) na takhle vzniklou "cihlu" trochu málo a musel jsem tunovat výkon (přes 20 tisíc otáček). Takže když jsem s ním pas lítal, tak jsem nakonec používal dokonce i Rapicon Heli palivo s 25% nitra. A nic se nerozleptalo. Přitom pod tím lakem mám nástřik z obyčejných nitrocelulózových barev Celox, které nejsou vůbec odolné a kdyby lak povolil, tak by to bylo okamžitě poznat - barvilo by to.
Hned první model, který jsem po té dlouhé pauze tím lakoval, byla oprava 30 let opatrovaných trosek modelu Pony. Mám tam, motor MVVS 2,5GRR co je po tolika opravách (nějaké byly i předtím) na takhle vzniklou "cihlu" trochu málo a musel jsem tunovat výkon (přes 20 tisíc otáček). Takže když jsem s ním pas lítal, tak jsem nakonec používal dokonce i Rapicon Heli palivo s 25% nitra. A nic se nerozleptalo. Přitom pod tím lakem mám nástřik z obyčejných nitrocelulózových barev Celox, které nejsou vůbec odolné a kdyby lak povolil, tak by to bylo okamžitě poznat - barvilo by to.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Tak děkuji, Já ho příští zkusím 
-
JardaRůžička
To zní slibně. Ještě mi prozraď, jestli není křehký na papírovém potahu (pokud jsi to zkoušel). Já jsem si kdysi takhle naběhl s jednosložkovým epoxidem. Naprostý propadák. Sice lesk jak blesk, ale není zdaleka tak odolný jako dvousložkový, ale hlavně - z papírového potahu udělal snad skleněný, prorazila to i srážka s urostlejší masařkou.VTjr píše:Odolává spolehlivě.
Příští rok chci zpojízdnit dvoumetrové éro v trochu retro stylu s papírovým potahem (a u mne samozřejmě se spalovacím motorem), tak na to právě vhodný ochranný lak hledám.
ddrmodes píše:Ahoj,
Pokiaľ je poťahovaný klasicky papierom, resp kombináciou monofilovej tkaniny a papiera a striekaný nitrocelulózovými farbami, tak áno. Celý model jednou vrstvou, centroplán krídel a trup s celým chvostom 2x a motorový priestor 3x. Pokiaľ je model poťahovaný fóliou, tak asi stačí natrieť len motorový priestor a niektoré s ním súvisoace spoje kde začína fólia, aby sa palivo nedostávalo pod ňu, prípadne inde kde by tiež mohlo navzlínať palivo. Lenže ja som ešte žiaden model sám fóliou nepotiahol a takisto neviem, či by tento lak na tej fólii dobre držal.
JardaRůžička píše:... Ještě mi prozraď, jestli není křehký na papírovém potahu ...
Křehký mi nepřipadá. Rozhodně masařka tomu neublíží. Samozřejmě zaschlé dřevnaté stéblo plevelu to dovede prorazit, ale tomu by asi neodolalo nic. Ty staré modely jsem potahoval kombinací monofil+modelspan nebo mikelanta a pak stříkal a nakonec natíral tím lakem. Při havárijích jsem si ale všiml, že někdy se papir i s lakem od toho monofilu odvrstvil a potrhal, zatím co plátno dole zůstalo celé. Jenže to nebyly mouchy, ale čumákovky a tam by stejně nevydrželo nic.
Pokud to ale chceš použít na velký model, tak doporučuji to předtím otestovat aspoň na kousku papíru nataženém v dřeveném rámečku, jestli to vyhovuje Tvým představám. Stejně si myslím, že když koupíš kilo, tak i kdyby se Ti nakonec na křídla nehodil, pořád ho dovedeš zužitkovat na natírání motorových prostorů, různých stojanů, startovacích boxů - prostě na vše, co přichází do styku s palivem. V nejhorším případě tím natřeš i tu korkovou podlahu a vylepšíš si skóre u manželky.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Lidi, existuje ještě klasickej monofil? U nás "Vijetnamci" prodejnu látek dotlačili do likvidace a sami "nemame". V krajské obci jsem zatím nepátral. Kolik to teď stojí? Pamatuju 30,- za metr. 
Jirka
Jirka
Motorový prostor natírám jednosložkovým epoxidovým lakem:
http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/epoxidovy-lak-jednoslozkovy-0-35-l-venkovni-vnitrni-tvrdy-leskly
Pozor, ředí se ředidlem S6300 a žere polyš!
Nástřik modelu dělám laminovacím epoxidem L285. Sám o sobě je už řídký a ještě ho na stříkání naředím lihem. Nežloutne a je nepatrně namodralý, ale v tenké vrstvě nástřiku je bez zabarvení a nepraská.
http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/epoxidovy-lak-jednoslozkovy-0-35-l-venkovni-vnitrni-tvrdy-leskly
Pozor, ředí se ředidlem S6300 a žere polyš!
Nástřik modelu dělám laminovacím epoxidem L285. Sám o sobě je už řídký a ještě ho na stříkání naředím lihem. Nežloutne a je nepatrně namodralý, ale v tenké vrstvě nástřiku je bez zabarvení a nepraská.