pokrývat EPP nebo ne?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
coro

Re: pokrývat EPP nebo ne?

#16 Příspěvek od coro »

ešte raz zopakujem že sklom vyztužená páska drží aj po rokoch, AK sa k nej nedostane UV žiarenie. Z toho vyplýva že stačí prelepiť nejakou páskou čo ho neprepustí, u mňa to je tá strieborná ale mali by fungovať aj tie farebné izolepy.

Bola tu téma o farbení Elaporu čo je ešte trochu horšie než EPP. V podstate na EPP stačí dobrá farba, ten Balakryl, na prebrúsené krídlo to drží. Na pásky už ale neviem čo.

Vyhladiť nepresnosti neviem, Red devil tmel aj všetko čo ma napadlo (okrem silikonu na lepenie akvárií ktorý je zas ťažký a ani naň zas navrch nič lepiť nedrží), sa mi z EPP olupuje (pri mechanickej námahe samozrejme, nie v poličke).
Ale zas aj tu platí že slušne používaný model by mohol držať aj pretmelený (Red Devil One Time).
Zakryť drobnú nerovnosť, ak netrčí (to treba odrezať/odbrúsiť) stačí tou farebnou páskou..

Padlo tu varovanie že chytí husiu kožu.. no podľa mňa je to žiadúce, aj vlnky, rovnako ako dierky a guličky EPP, lebo rovný dokonale hladký povrch má zmysel podľa mňa len ak je z negatívnej formy kde sa dodrží aj tvar profilu. Myslíte že Multiplex by ten elapor nedokázal vyrobiť hladký? Určite ano, len by to tak nelietalo..
Len treba dať veľký pozor aby aj vlnky a nerovnosti boli súmerné, čo na ľavom to aj na pravom krídle.
johny107

#17 Příspěvek od johny107 »

Keby ste lepsie citali,nemuseli ste sa furt dookola opakovat.
Pouzil som tuto blbu lacnu kancelarsku pasku:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... Tapes.html
Nalepena z casti na sklennej paske bez akehokolvek lepiaceho spreja.
Ten sprej je najvacsia hovadina.Akakolvek farba lep vela vazi a nejde dole.
jendabek

#18 Příspěvek od jendabek »

Ty barevné pásky z HK mám (ty Wing tape) a nedrží ani trochu...
jindraj
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jindraj »

hmmm ... kdo chce kam :) ....

pánové sledujete kam se ty úvahy dostávají? jenom jak to přelítávám očima .... tmelení Red Devil, folie, páska, záměrné "zhusovatění" povrchu a úvahy nad tím, jak to udělat stejnoměrně .... jsem myslel, že je cílem zvážit, zda nějaké úpravy povrchu dávají pro FPV použití smysl a tady se úvaha posunula trochu jinam. no nic - některé zkušenosti jsou těžce přenosné ;)

tmelení EPP - jde blbě a výsledek nic moc (různá pružnost, malá přilnavost, různá hrubost a brousitelnost povrchů, ...). Já to tmelil pod tu folii, aby zmizely nějaké větší záseky a správky - no úspěch jen částečný přes hromadu času, co to stálo. Jakš takš šly zatmelit nějaké škrábance, ale třeba ta husí kůže co zbyla někde po nějakých opravách skoro vůbec (zůstane patrná). Ta fólie to trochu schovala, ale obecně to je to pak těžké a vypadá to bez přetažení něčím hutným vždy jak bolavá noha, navíc pod fólií veleblbě opravitelné. Jakmile potáhnete, bude obvykle tmel držet víc na folii než na EPP ... a ta žádoucí huska ...fakt věříte, že to povrch vylepší a že to dokážete udělat nějak rozumně stejnoměrně? ... nevěřte. I MPX dělá superhladký povrch ve srovnání s tím, co vám vznikne za pohoří, když to zhusovatí nějakou teplovzduškou apod. A o nějaké stejnoměrnosti si člověk také může nechat jen zdát specielně, pokud to dělá na už trochu jetém a nedej bože čímkoliv tmeleném povrchu - ta huska celkem nevadí jako nutné zlo po opravách na otlučeném trupu, ale uvažovat o ní jako o záměru na ploše samokřídla ... a ještě záměrně je fakt ... no nesmysl.
jendabek

#20 Příspěvek od jendabek »

tak díky, mám už tedy jasno, pokrývat nebudu :) Ale stále mi vrtá hlavou, proč všechny FPV samokřídla uživatelů RCGroups jsou laminované a i v návodech všech těch speciálních FPV letadélek (Zephyr apod.) je uvedeno, že se mají laminovat (dokonce je k ní folie dodávána). Přečetl jsem toho fakt hodně, zkoukl i desítky "build" videí a všude to samé... zřejmě se to zažilo a už se nepřemýšlí, proč to vlastně dělají? Ani se nikde neřeší, že někdy je potahování vhodné (long range) a jinde ne.
Nicméně co se tady píše mi přijde logické a ještě jednou díky, už mám docela jasno (smířím se s výhrou funkčnosti nad krásou) :D
johny107

#21 Příspěvek od johny107 »

jendabek píše:Ty barevné pásky z HK mám (ty Wing tape) a nedrží ani trochu...

Citaz ze ich mam nalepene z casti na sklennej paske???
A preto mi asi aj drzia.
Na penu epp by som ani ja moc pasky nedaval iba na nabezky.
Lenze ja mam to kridlo z polystyrenu a je dost makke aj na dotyk
nieto este na hadzanie alebo pristavanie.
Samo o sebe to dobre vyzera a ti co maju balzove kupovane modely
tak sa aspon nebudu posmievat na bublinkace a pod.
a nemam tolko casu aby som kazdy pol roka prehadzoval komponenty
a vyrabal nove kridlo co bude cele dotlcene.
Ani by som sa na take daco nemohol pozerat, poskakal by som po nom.
coro

#22 Příspěvek od coro »

johny107 píše: Lenze ja mam to kridlo z polystyrenu a je dost makke aj na dotyk
nieto este na hadzanie alebo pristavanie..

Základná vlastnosť EPP má byť to že má pružné a uzavreté bublinky vzduchu ktoré je možné stlačiť a ono sa to narovná.
Takže samolepiaca páska, prípadne výrazne pevnejšia sklom vyztužená lepiaca páska, akokoľvek je hmotnosťou nevýhodná, je jeden z mála materiálov ktorý dovolí krídlu pri nejakej havárii ohyb na obe strany bez poškodenia - vnútorná strana sa skrčí, bublinky sa stlačia a pohltia energiu, a vonkajšia starna podrží na ťah.
A potom sa to celé narovná.. V ideálnom prípade.

Už len ak tam je nosník, degraduje to lebo sa poláme alebo vytrhne, ale zas používa sa, lebo bez neho by to časom príliš zmäklo a chýbala tuhosť a chytalo to kadejaký flutter.
Ale na ťah EPP nedrží a trhá sa, aj preto má zmysel ak je zabalené, aby to pri náraze nejaký kus konca krídla neutrhlo a fungoval ten pružný ohyb..

Je samozrejme možné aj nechať to holé, nech sa to radšej trochu potrhá, a potom to pár kvapkami lepidla zase zlepiť. Aj to je možnosť, ok.

Pri polystyréne je to celé nezmyselné, podľa mňa je kopa oveľa vhodnejších materiálov ktoré budú mať len zlomok hmotnosti tej sklenej pásky. Polyš sa aj pod páskou pretlačí a ostane jamka, či po pristátí alebo po uchopení na hodenine..

jendabek píše:...proč všechny FPV samokřídla uživatelů RCGroups jsou laminované a i v návodech všech těch speciálních FPV letadélek (Zephyr apod.) je uvedeno, že se mají laminovat (dokonce je k ní folie dodávána).

Mohol by si upresniť čomu hovoríš "laminovať"?
jendabek

#23 Příspěvek od jendabek »

jindraj
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od jindraj »

jendabek píše:...a i v návodech všech těch speciálních FPV letadélek (Zephyr apod.) je uvedeno, že se mají laminovat (dokonce je k ní folie dodávána). ...

asi bych vycházel z toho, jak to výrobce navrhne. Pokud nevíš dost přesně co děláš, tak těžko přechytračíš to, co vymyslel výrobce. Můžeš to předělat, bude to určitě jiné, ale zda k lepšímu? to těžko říct ... bude to dost loterie s ne moc velkou šancí na výhru. Pokud projektovali letadlo od počátku jako "chlupaté" a podle toho vybrali nějaké profily a nastavení, tak když to uhladíš, tak se může snadno stát, že to nevylepšíš. .... Naopak, pokud to dodávají jako stavebnici s fólií na laminaci, tak vyjděme z toho, e vědí, co dělají a s trochou optimismu lze přepdokládat, že k tomu povrchu mají nějak nasetupovaný vhodný tvar křídla hmotnosti rychlosti, ....
coro

#25 Příspěvek od coro »

čiže laminovaním sa tu myslí tá tvrdá ale tenká nažehľovacia fólia do ktorej sa "zatavujú" nejaké kedysi aj občianske preukazy..
Neviem.. Ja teda končím.
S tým že túto technológiu som ešte nezvládol, moc sa mi ani nepozdáva, hlavne nie na EPP, ale najpodstatnejšie je že naozaj dosť zrovná povrch a preto ju beriem ako cestu k lesklému hladkému krídlu so všetkými tými nevýhodami o ktorých sa písalo.
Jediné plus asi je že je to fakt tvrdé a pekné..

Ale je pravda aj v tom že ak človek nevie, je najrozumnejšie na prvý pokus dodržať návod a potom až skúšať vylepšovať po svojom.
(Napríklad, že čo by sa na tú fóliu dalo napatlať valčekom aby ju zdrsnilo.. ale možno stačí preložiť nad nábežkou spodok cez vrch, zastrihnutý zubatými nožničkami, a je dokonalý turbulátor..)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

jendabek píše:.....
Jaké by bylo lepší řešení pro ochranu náběžné hrany a trupu než skelnou páskou? ...

Pořídit letadlo z jiných hmot primárně určených pro výkonnější stroje a ne z houby primárně určené na něco jiného.
jyrry.webnode.cz
mt_beran

#27 Příspěvek od mt_beran »

Já teda nejsme žádnej expert, ale potahoval jsem EPP japanem. Normálně za mokra ředěnou pastou a pak matný akrylátový lak. Ne že by to drželo jako přibitý, ale jde to.. někde se to občas odchlípnulo, ale to jsem vyřešil lepidlem ve spreji z Lidlu. Bylo to primárně kvůli vzhledu, ale aj se to zpevnilo. A na váhu to vyšlo velmi dobře.. Fotky viz. vlákno Ca.3 v maketách.. :)
Ca.3 2.3m, Fokker D.VII 1200mm, Bristol M1.B 1350mm, Multiplex FunCub, Staudacher 1000mm EPP
skrok
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od skrok »

Potahoval jsem Maxiswifta laminovací fólií a pocity jsou smíšené. - Ale znovu bych do toho nešel.
Použil jsem laminovací folii tuším tloušťky 125 μm.
Bezesporu je teď letadlo odolné a to hodně.Změny letových vlastností jsem moc nepozoroval.
JENŽE příbytek váhy 140 - 160 g. :-D - což je na letadlu, co má necelé kilo, hodně. (možná jsem použil zbytečně silnou folii)

edit: ještě jedna věc, nepoužíval jsem na podklad žádné lepidlo ( např. jako Trappy), tzn. příbytek hmotnosti by byl ještě větší.
jendabek

#29 Příspěvek od jendabek »

OK, díky za poznatky :) To moje bude už tak jako tank, takže na to zbytečně nebudu plácat další věci... jen musím nějak vymyslet jak ochránit to epp při přistání.
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od RimmerCZ »

Proc chces EPP ochranovat pri pristnani ? To je samo o sobe dost odolne. Maximalne exponvana mista pretahni skelnou paskou. Predtim nez to na to nalepis, tak vem jemnejsi brysny papir, zbrus to misto a umyj ho necim - lih atp. Bude to lepe drzet. Pro lepsi prilnavost muzes pouzit jeste napr. fen na max teplotu nebo horkovzdusku pro zmenu na minimum.

Exponovana mista na samokridlo jsou spodek a predek trupu pokud je, nabezka, konce kridel na spodni a vnejsi strane. Vic nepotrebujes, pokud nebudes pristavat do strniste repky, obili nebo kukurice, prakticky se EPPcku nema co stat. Kus travnate plochy se najde snad vsude. Nejake zaspineni nebo tak bych vubec neresil, muzes to umyt nebo je to i jedno. EPP ero je ciste na ucel, ne na vzhled.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Odpovědět

Zpět na „Dílna“