Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
Re: Odbavování zásilek jdoucích do ČR přes Českou poštu
made in zlodějna
Poplatek 96 Kč neúčtuje Celní úřad. Poplatek účtuje Česká pošta za náklady, které jí vznikají navíc v důsledku nařízení Celního úřadu a podle rozhodnutí vedení pošty to nehodlá platit ze svých nákladů a zákon ji to ani neukládá. Jelikož Česká pošta nemá možnost získat náhradu za vzniklé náklady od Celního úřadu a Celní úřad je rovněž nikomu refundovat nehodlá a mezinárodní poštovní přepisy umožňují účtovat poplatky navíc adresátovi i v případech kdy není stanoveno DPH tak to Česká pošta činí touto formou.
Po delší době mi šla z Hongkongu zásilka opět přes Švédskou poštu (posten.se). Oproti zkušenostem z první poloviny roku byla registrovaná zásilka už plně sledovatelná i na našem území. Česká pošta ji v poslední fázi doručila ne jako obyčejnou, ale řádně proti podpisu. Balíček neputoval zdlouhavě oklikou přes švédské překladiště, ale přímou linkou. Dodání trvalo solidních 16 dnů od data nákupu. Alespoň jedna pozitivní věc v záplavě problémů a stížností. Doufám a přeji všem, aby těch dobrých zkušeností začalo přibývat.
Chtěla bych se zeptat, když mám podací číslo zásilky RS14****835NL, NL na konci znamená, že to je z EU skladu, pokud se nemýlím. Tak proč šla zásilka na celní řízení? 
Naposledy upravil(a) Kacule dne čtv 18.09.2014 12:15, celkem upraveno 2 x.
To je asi ten problém co jsem zde před měsícem řešil já. Je to za zboží které nebylo ještě uhrazeno DPH
A jak dlouho mám počítat, že se to tam zdrží, i když je to v rámci EU?
Tak měl by přijít dopis od české pošty a vy jim budete muset zaslat doklady které požadují, trvalo to necelý týden. Budete muset zplatit DPH a výpalné poště 180kč
Kacule píše:Chtěla bych se zeptat, když mám podací číslo zásilky RS14****835NL, NL na konci znamená, že to je z EU skladu, pokud se nemýlím. Tak proč šla zásilka na celní řízení?
NL znamená, že to jde z Holandska. Podobný případ se tu už probíral zrovna na předchozí stránce tohoto tématu a taky tam šlo o zásilku z Holandska. Někteří prodejci v EU, kteří dovážejí zboží zkrátka používají celní zóny/brány v jejímž rámci zboží příchozí ze zemí mimo EU rovnou přeposílají bez proclení do cílových EU zemí zákazníků a v takovém případě probíhá celní odbavení zásilky až teprve v cílové zemi EU tj. i když je zásilka odeslána v rámci EU tak se proclívá v cílové zemi EU jelikož zboží, které obsahuje ještě v rámci EU nebylo procleno. Na takto v rámci EU poslané zásilce bývá obvykle nápis "Goods not fulfilling the conditions prescribed by Articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economist Community." viz odkaz na foto zásilky s tímto nápisem.
Kacule píše:A jak dlouho mám počítat, že se to tam zdrží, i když je to v rámci EU?
Jak už jsem zmínil. To, že je to posláno v rámci EU je zcela irelevantní pokud to ještě v rámci EU nebylo procleno. V takovém případě se totiž na takovou zásilku pohlíží v podstatě stejně jako by přišla třeba rovnou z Číny. Zdržet se to může cca od několika dnů až do několika týdnů. Případ od případu to může být různé.
Jak už zmínil escrito na adresu adresáta by měl přijít od České pošty dopis s požadavky na doložení dokumentů k té zásilce které požadují. Následně podle hodnoty zboží může být stanoveno DPH a případně i clo. Podrobný popis jak postupovat je uveden v úvodním příspěvku tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a je tam k tomu i spousta navazujících informací.
Drondys píše:Takto označená zásilka byť zaslaná v rámci EU znamená, že zboží zaslané prodejcem dosud nebylo celně propuštěno v rámci EU do volného oběhu tj. příslušný prodejce v Holandsku zřejmě používá bezcelní zóny/brány v jejímž rámci zboží příchozí ze zemí mimo EU rovnou přeposílá bez proclení do cílových zemí zákazníků
Krásná čínská sviňárňička, jak na zákazníky, tak na ostatní normální prodejce v EU...
Je prostě potřeba jim poslat co nejrychleji dokumenty co požadují. Poslal jsem je ještě ten den co mě od nich přišel dopis, ofotil jsem jim to a poslal přes emailu sklad.praha120@cpost.cz
Děkuji za odpovědi 
Já měl to štěstí že jsem kápnul na slušného prodejce který mě veškeré poplatky vrátil protože jsem to kupoval s tím že nic platit navíc nebudu
Kovboj píše:Krásná čínská sviňárňička, jak na zákazníky, tak na ostatní normální prodejce v EU...
To, že se na takovou zásilku může nahlížet podobně jako by přišla z Číny jsem uvedl pouze jako příklad. V reálu to samozřejmě s Čínou vůbec nesouvisí. Tohle používají někteří prodejci v EU, kteří dovážejí zboží obecně ze zemí mimo EU třeba i z USA a jiných zemí mimo EU. Není to tedy vůbec záležitost Číny, ale obecné celní legislativy EU, která toto umožňuje. Eshop, který toto v rámci EU praktikuje by měl na prodej neprocleného zboží zákazníky z EU předem upozorňovat. Otázkou je jestli tak všichni prodejci co to používají opravdu činí.
escrito píše:Já měl to štěstí že jsem kápnul na slušného prodejce který mě veškeré poplatky vrátil protože jsem to kupoval s tím že nic platit navíc nebudu
Kdyby to byl slušný prodejce tak prodává proclené zboží a nic takového by se tě vůbec netýkalo....