Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Vypiše mi full pri 11.2V accucel 6 lipol (3s)

#466 Příspěvek od Drondys »

maros89 píše:...este by ma zaujimalo kadial sa nabija ta baterka cez hlavny privod alebo cez jednotlive clanky, co su tie 4 kabliky co idu z baterky ?

Nabíjení probíhá přes hlavní silové přívody. Ty tenké kablíky na balančním konektoru jsou určeny jen pro případné dorovnávání článků a nabíječka jejich prostřednictvím současně sleduje stav napětí jednotlivých článků lipolky. Pokud na některém článku ukazuje nabíječka okolo 0V a na jiném okolo 7V a přitom multimetr při měření jednotlivých článků na balančním konektoru ukazuje rovnoměrné rozložení napětí tak je závada v nabíječce jak už zde bylo zmíněno a je potřeba ji nechat opravit. Při závadě je nabíječka zřejmě z toho napětí na balančním konektoru zmatena a díky tomu pak předčasně odstavuje nabíjení třeba s tím hlášením FULL i když 3S lipolka ještě není plně nabitá a má celkově třeba jen 11.2V. Nabíječka má prostě závadu nejspíš v měření na balančním konektoru a tu je nutno opravit. Další laborování s nabíjením lipolek takto vadnou nabíječkou bych nedoporučoval. Nabíječku předej do nejbližšího servisu elektroniky ve tvém okolí kde ji jistě bez problému zvládnou opravit.
Branislav Tvrdoň

#467 Příspěvek od Branislav Tvrdoň »

Kolegovi to blblo tak, že po pár sekundach nabijania mu začalo kolísať napätie na dvoch článkoch. Na jednom článku postupne kleslo na 0 a na druhom článku sa začalo postupne zvyšovať na 7,4V. Potom nabíjačka vypla. Pri nabijaní v štandardnom režime to vyhodilo hlášku Full. Pri nabijani v režime balancovania to vyplo až po cca 1,5 minúte s hláškou, že je problém s pripojením balancovacieho konektoru.
Pri nabijaní bez balancovacieho konektoru to normálne nabíjalo - ale pre istotu sme to tak skúšali len chvílu.
Problém bol vyriešený po premostení prívodov do balancovacieho konektoru v nabíjačke. Vraj to opravil kolegov 12 ročný syn :-)
ciko7

#468 Příspěvek od ciko7 »

Přesně ten stejný problém,ale na nabíječce Raytronic C60. Jedna větev hlásí cca v 70-80% ,že je plně nabita baterka . Po přeměření jednotlivých článků se ale ukáže,že mají tak +- 4.14V/čl. Dále po znovuspuštění nabíjení opět hlásí,že je plně nabita.
Nabíčka je v záruce, poputuje do servisu :D
Compass 7HV, T-Rex 700E [img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od Speedy »

Zkus nabíjení jen přes silové konektory. Ověř, že nemáš program na balancování nebo dokonce storage... Víc mě nenapadá
ciko7

#470 Příspěvek od ciko7 »

Speedy píše:Zkus nabíjení jen přes silové konektory. Ověř, že nemáš program na balancování nebo dokonce storage... Víc mě nenapadá

To vyzkouším, ale kontroloval jsem nastavení a vše je OK. Navíc to začalo dělat 2 dny zpět. Bez toho,aníž bych v nabíječce cokoliv měnil a přenastavoval.
Compass 7HV, T-Rex 700E [img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od Speedy »

ciko7: ta reakce byla na oba zmíněné problémy. Nicméně 4,14V je u některých nabíječek normální stav (protože vypnou při 4,2V a určitým proudu, naprázdno je tam pak trochu míň)
maros89
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy Accucel-6 50W 5A Balancer/Charger

#472 Příspěvek od maros89 »

bolo to v tych konektoroch, prespajkoval som ich a uz to slape ako hodinky.
Torm

Zprovoznění USB komunikace mezi Accucell 6 a PC

#473 Příspěvek od Torm »

Připojení nabíječky k PC je poměrně jednoduché, jediné, co je zapotřebí je FTDI převodník, který se vám pravděpodobně válí v šupleti nebo se dá pořídit za cenu kolem tří dolarů u čínských dětí, potažmo českých prodejců jejich výrobků. Kromě převodníku už potřebujete jen servokonektor (stačí dva osazené piny), kus kabelu, konektor k připojení FTDI nebo páječku pro případ trvalejšího řešení, USB kabel a software LogView (ke stažení zde: http://www.logview.info/forum/index.php)
K připojení slouží onen ne dost dobře dokumentovaný konektor na levé boční stěně nabíječky. Při pohledu zleva jsou na něj vyvedeny piny +5V, data a GND, pro naše účely stačí zem a data (TxD). K připojení použijeme servokonektor:
[album]4331[/album]
Konstrukce zde popisovaná je zatím experimentální, takže jsem zmermomocnil servokablík a kus čtyřžilové technologické šňůry
[album]4333[/album]
Zem nabíječky propojíme se zemí převodníku, data nabíječky (TxD) přijdou na datový vstup (RxD) převodníku, plus není potřeba propojovat)
[album]4332[/album]
Ještě před instalací softwaru je nabíječku potřeba přepnout do módu komunikace via USB. Tlačítkem TYPE nastavíme volbu Program-> a v něm položku USB/Temp select, kterou přepneme na USB Enable.
[album]4334[/album]
To je z hardwarové části vše, takto zapojená nabíječka už bude přes připojené USB (za předpokladu správných ovladačů pro FTDI na straně PC) komunikovat na přiřazeném COM portu rychlostí 9600 baudů, bez handshaku a parity, s jedním stopbitem.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Torm

Re: Zprovoznění USB komunikace mezi Accucell 6 a PC

#474 Příspěvek od Torm »

Nyní je zapotřebí zprovoznit monitorovací software (tedy, pokud nechcete luštit komunikační protokol a psát si terminálový handler vlastními silami). Osvědčil se mi německý produkt LogView (http://www.logview.info/forum/index.php), použitelný i pro komunikaci s letovými záznamníky a spoustou dalšího železa. Jistou nevýhodou je německý styl programování uživatelského rozhraní (programátoři mne pochopí), nejde ale o nic nepřekonatelného. Jednotku Accucell software přímo nenabízí, je třeba zvolit zařízení Bantam BC6. Po přiřazení správného emulovaného COM portu je software připravený bavit se s nabíječkou.

[album]4335[/album]

A takto vypadá přechod nabíječky do vyvažovacího režimu:

[album]4336[/album]
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Woita
Kontaktovat uživatele:

#475 Příspěvek od Woita »

Krásná práce Torme, až bude chvíle času, vyzkouším.
Děkuju za všechny!!!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
coro

#476 Příspěvek od coro »

Ja len poznamenám že to čo v nabíjači marketingovo nazvali "USB" , nemá s USB nič spoločného, a je to klasický sériový port.

Presnejšie "neklasický" - s napäťovými úrovňami TTL !!!
Pre tých čo majú v šuflíku USB prevodník, dal by som trochu pozor lebo klasické RS-232 má +-12V signály a tie prevodníky si to vedia aj z 5V USB vyrobiť. Nabíjač má TTL serial, ako štandardne atmely a picy a všeobecne malé procíky používajú.

USB tam je len prevodník a je tam len pre to a pre tých, čo v PC či notebooku už starý dobrý RS-232 serial port jednoducho nemajú - ale ani s programom ani s nabíjačom to nemá nič spoločné, v PC to urobí z toho prevodníku zas len serial port.
S tým že ak má PC serial port, treba tam práve prispôsobenie napätia z +-12V na 0-5V TTL..

Ja som použil namiesto cesty PC-serial-USB-serial-nabíjačka, cestu cez bluetooth.
Dá sa kúpiť bluetooth serial module (TTL) ktorý sa môže strčiť rovno do nabíjačky, alebo si naň urobiť konektor a na viaceré nabíjače tiež.

Kvoli problémom so spoločnou zemou (PC sú uzemnené, spínané zdroje nabíjačov sú uzemnené... pri nabíjaní to ruší tak že s niektorými neprejdú čitateľné data ani pri tých 9600bps, hyperion nabíjadlá dokonca blbli..), sa inak oplatí ten bluetooth viac.
Alebo používam namiesto prevodníka RS232-TTL (s nejakým MAX232), len optoprevodník, ktorým tie zeme oddelím a dáta tečú v pohode bez chýb.
Lark

#477 Příspěvek od Lark »

Přesně jak píše coro. Já používám ten z přílohy pro komunikaci s FY-30A, ale je použitelný i pro jiné RS232(TTL) porty.
Přílohy
P1080210b.jpg
DS_TTL-232R_PCB.pdf
(368.02 KiB) Staženo 196 x
flashturbo
Kontaktovat uživatele:

#478 Příspěvek od flashturbo »

Děkuji za návod , z Ebay objednáno za 67kč
Swift II, Beta 1400, ASW 17, Unique 3D, F18 depron,SuperZoom4D ___Optic 6 Sport 35Mhz + FrSKY___
kuba12

nabíječ Accucell 6 - kalibrace

#479 Příspěvek od kuba12 »

Zdravím mám nabíječ accucel 6 a on mi nabijí jeden článek vadně o 0,1 V miň jde ten nabíječ nějak o cejchovat

Děkují
macil

Re: nabíječ

#480 Příspěvek od macil »

Kalibruje sa len celkové napätie baterky, nie napätie jednotlivých článkov.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wqni5WLdoVA[/youtube]
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“