Pomoc začátečníkům při programování vysílače Futaba

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Cooper

Pomoc začátečníkům při programování vysílače Futaba

#1 Příspěvek od Cooper »

Ahoj kolegové všichni jste jednou začínali a potřebovali naprogramovat něco ve vysílači (mix, let.režim, a podobně) nic vám tyto pojmy ještě neříkali a ještě byli anglicky. Vy jste jen věděli co chcete aby model dělal, ale jak toho dosáhnout. A věřte, že to není leností si přečíst návod od výrobce. Ten si přečte i začátečník jenže návod v češtině a vysílač opět anglicky a jsme zas v pasti. Proto jsem založil toto téma.

Zdárný příklad mám Easystar II a nejsem ještě tak zručný nebo už nejsem nám 52 a neumím současně hodit a rychle uřídit letadlo a vždy to skončí pádem. Když mi ho někdo hodí tak dobré mám ruky na ovladači. Proto jsem chtěl na přepínač (např. A nebo B,C,D) nastavit aby se trochu zvedla výškovka já jej hodím a bude tendence stoupat a jak budu už v luftě tak přepnu do normálu a letím.
Jenže jak to naprogramovat když vím co chci a nevím co to je (je to let. režim, je to mix nebo přiřazení přepínače? ) Díky za pochopení začátečníka.

Jde o vysílač Futaba T 10CP
Naposledy upravil(a) Cooper dne sob 20.09.2014 8:33, celkem upraveno 1 x.
Letadlo řídí mě a ne já letadlo bohužel není to slogan pro nákup lepidla, ale zatím skutečnost
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc začátečníkům při programování vysílače Futaba

#2 Příspěvek od Milan Nes »

napiš o jaký vysílač jde - možná tu někdo najde návod v češtině ... já mám česky na futabu 8 a 10
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cooper

#3 Příspěvek od Cooper »

Milan Nes píše:napiš o jaký vysílač jde - možná tu někdo najde návod v češtině ... já mám česky na futabu 8 a 10

Děkuji Milane já mám návod jenže nevím co chci nebo vím, ale nevím jak
Letadlo řídí mě a ne já letadlo bohužel není to slogan pro nákup lepidla, ale zatím skutečnost
rtep
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od rtep »

V návodu k Futaba 10CP si prostuduj stránky č.53 a 60 a myslím si, že to podle toho musíš nastavit.
Cooper

#5 Příspěvek od Cooper »

rtep píše:V návodu k Futaba 10CP si prostuduj stránky č.53 a 60 a myslím si, že to podle toho musíš nastavit.

Děkuji za fundovanou odpověď, ale kdybych to pochopil tak nezakládám zbytečně téma nevěděl jsem, že je takový problém poradit začátečníkovi ( zmačkni to a to ) jak již píšu na začátku návod jsem si prostudoval.
JosefSvejk

#6 Příspěvek od JosefSvejk »

Pokud je model dobře nastavený a hodíš ho s plným plynem, tak by neměl jít hned k zemi. Pro začátečníka může být ještě větší problém hledat ten přepínač na letové režimy (to bys asi nastavil). Všichni se to naučili i bez přepínače, tak se to určitě naučíš i ty. :wink:
Cooper

#7 Příspěvek od Cooper »

Tak díky za plodné a pomocné rady myslel jsem, že toto forum má i určitou úroveň a profesionalitu kde lidé pochopili na co se jich ptám a co vlastně po nich chci, ale zatím je to jak kdyby jste mi vzkazovali naser si kreténe. To chci tak moc??
Já ve svém oboru jsem taky profík a když chtěl někdo poradit tak jsem mu rozhodně netvrdil, že se to všichni naučily. Prostě jsem mu to řekl. Proto se vám všem omlouvám, že jsem si dovolil vás otravovat a že jsem založil téma o tajných informacích.
ST
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ST »

Futaba má intuitivní program a předvolené schémata pro daný model, takže nastavení modelu by měl zvládnout každý, ty kteří to nedávají si po přečtení manuálu poradí. Nezlob se ale to, že si den dva prostě ten vysílač omakáš je zcela normální a pro další používání zcela zásadní věc, kterou tady nejspíš všichni prošli. 8O
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
letec61

#9 Příspěvek od letec61 »

Neznám sice Futabu,ale mělo by to být zhruba stejné jako u jiných souprav.Je třeba zvolit přepínač, kterým se přepínají letové režimy,aktivovat jej.Pojmenovat třeba start a po zapnutí si třeba trimem výškovku jako nataženou.Po přepnutí do normálu by výškovka měla být v neutrálu.Letu zdar.
MarthiR

#10 Příspěvek od MarthiR »

Poradil bych ti ale boůžel neznám tu futabu a tohle bude ten asi největší problém :-( Neříkej mi že by se třeba někdo nenašel v okolí že by ti poradil. Ke mě to máš trochu z ruky že bychom se na to podívali
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
rodzr

#11 Příspěvek od rodzr »

Cooper píše:Ahoj kolegové všichni jste jednou začínali a potřebovali naprogramovat něco ve vysílači (mix, let.režim, a podobně) nic vám tyto pojmy ještě neříkali a ještě byli anglicky. Vy jste jen věděli co chcete aby model dělal, ale jak toho dosáhnout. A věřte, že to není leností si přečíst návod od výrobce. Ten si přečte i začátečník jenže návod v češtině a vysílač opět anglicky a jsme zas v pasti. Proto jsem založil toto téma.

Zdárný příklad mám Easystar II a nejsem ještě tak zručný nebo už nejsem nám 52 a neumím současně hodit a rychle uřídit letadlo a vždy to skončí pádem. Když mi ho někdo hodí tak dobré mám ruky na ovladači. Proto jsem chtěl na přepínač (např. A nebo B,C,D) nastavit aby se trochu zvedla výškovka já jej hodím a bude tendence stoupat a jak budu už v luftě tak přepnu do normálu a letím.
Jenže jak to naprogramovat když vím co chci a nevím co to je (je to let. režim, je to mix nebo přiřazení přepínače? ) Díky za pochopení začátečníka.

Nemám sice F 10, ale počínaje FC 18 jsem měl a mám dnes FX - 32. Vzhledem ke stejné filosofii futaby snad mohu i poradit...
Nejdřív: Tvůj požadavek je dle mě trochu zcestný a říkáš si o přetažení a rozbití modelu, ale budiž ( protože správně vyvážený model se správným plynem dobře hozený, spořádaně stoupá...
2 Tvůj požadavek lze splnit takto -představ si, že požaduješ pouze jinou polohu ( nataženo ) středu výškovky oproti tomu jak létáš normálně. Toho docílíš tak, že si uděláš dva letové režimy přepínané jakýmkoliv přepínačem, který si zvolíš...
Postup - První režim naprogramovaný vlastně máš.
Potom si v menu najdeš letové režimy a první režim překopíruješ do druhého režimu. Přitom musíš zvolit ten přepínaš ( nabídne se ti )
Zkouška : Budeš mít dva režimy a jdou přepnout ( označuje se ti to na displey ) zvoleným přepínačem.
No a do třetice v jednom tom režimu si posuneš střed funkcí offset VOP trochu výš ( v menu AFR VOP )...
A ttttttto je vše :D
ST
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ST »

No jo, ale on má BETU a ta má motor nad křídlem a to je ten problém. Prostě to neumí hodit. Já jsem nedávno laškoval s něčím podobným ( FPV Raptor ) a je to docela v začátcích opruz to správně hodit. Ono to jde okamžitě po odhodu po čumáku. Já to řešil tak, že jsem to házel hodně na rychlosti a hned tahat za výškovku. S tím letovým režimem je to naprostá blbost. Prostě se to musí naučit házet. Případně vyměnit vrtuli.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Cooper

#13 Příspěvek od Cooper »

Tak jsem se vrátil z letiště a dal jsem to modelářovi který umí létat protože to dělá 30let i dokonce soutěží. 2x jsem mu to hodil a vždy to šlo dolů až na po třetí a to se muselo hodit s rozběhem. Mám origo vrtuli a prostor na jinou není ale shodli jsme se že by to na start mělo být více přemotorované a jak je to v luftě tak už je to super to lítá ani ne no kolem půl plynu. jen ten start. No jo první letadlo prodejce doporučil motor no a já neznalec (co to je otáčka na volt ) ho koupil. Dnes vím co je otáčka na volt a vím, že za blbost se platí.
fin

#14 Příspěvek od fin »

BETA 1400 se musí hodit silou. A jak se doporučuje, použít vrtuli 6/4 APC . Vejde se tam v pohodě. Samozřejmě startovat co motor dá, naplno. Mám ji také a za letu mě připadá dost líná.
rtep
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od rtep »

Cooper píše:Ahoj kolegové všichni jste jednou začínali a potřebovali naprogramovat něco ve vysílači (mix, let.režim, a podobně) nic vám tyto pojmy ještě neříkali a ještě byli anglicky. Vy jste jen věděli co chcete aby model dělal, ale jak toho dosáhnout. A věřte, že to není leností si přečíst návod od výrobce. Ten si přečte i začátečník jenže návod v češtině a vysílač opět anglicky a jsme zas v pasti. Proto jsem založil toto téma.

Myslím si, že již při prvním dotazu jsi měl jasně popsat o jaký jde typ modelu, jaký je typ motoru, vrtule, baterie (počet čl.) a mohli jsme si všichni ušetřit ty různé reakce, včetně té Tvé "dotčené" mohl jsi dostat radu pro začátečníka jak to hodit, ale ty jsi hned chtěl řešit letové režimy. Pokud chceš řešit letové režimy, tak vem návod a chvilku si s manuálem "pohraj" jako jsme to udělali my ostatní, u tohoto typu modelu je to ale ztáta času. Neboj se to pořádně hodit, popř.je třeba řešit jiný pohon.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“