High performance-prostě kompozity a vše technické
Re: High performance-prostě kompozity a vše technické
to se Ti to programuje, když tam máš takového šikovného poradce! 
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
graup15 píše::mrgreen: To ti věřím...
Musíš to brát tak,že já už mám z těch CNC co dělám,postiženej. Jak je někde 0.01 vůle tak je to na sešrotování![]()
Ale samozřejmně mně jsou všechny souvislosti jasné. U F5J pluhu který letí 5m/s můžou být vůle jako tunel Blanka a pořád je to v pohodě.
No ono je zábavné právě to, že momentálně bys mi u uvedeného příkladu vůle serva a náhonu asi nijak moc nevytkl (není to dokonalé, ale ani nějak odfláklé), prakticky celá "vůle" už je dána limity tuhosti místa v křídle, kde je servo upevněno
Ty s tím těžko někdy poletíš nějak moc rychle..neb za prvé jsi si vědom,že by se to rozflatrovalo a za druhé,jiak než soutěžně nelétáš.
To jsem si právě vzpoměl na bráchu..jak rekreačně poletuje..pohoda. Pak to pustí po kuli dolů a při 205km/h flatr jako hrom. Prostě to rekreační létání právě může přinést takové okamžiky,kdy buď to je tuhé a bez vůlí,nebo není a pak tu letovou obálku prostě dodržovat musíš.
Takže SSL žádné po kouli dolů!!!! A nebo počkat na nás aby jsme si ten výbuch natočili
Ano, v tomto máš pravdu - můžu říct, že sestup přesně v čase z 500m (když to nosí) je trochu věda - běžně mi to trvá cca 2 minuty na brzdách a občas se lehce bojím... Na druhé straně ale taky relativně běžně ten let ukončený v 500m začínáš ve výšce 30 metrů
Tohle dobře glosoval můj syn (který speciály odmítá a radši létá i soutěže se starým Shockem cca 2kg s poctivým spread tow dboxem). Prohlásil cosi v smyslu, že si původně myslel, že kompozitové speciály jsou pevné a skoro nerozbitné, ale jak nás v poslední době sleduje, tak se mu kompozit spíš stává synonymem pro něco křehčího než "papírová" Q10
No, něco na tom možná bude
Jinak když jsme v technickém fóru, tak může být zajímavá informace o praxi v osazování velkých F5J. Dneska už se běžně celý 3,7-4m model osazuje 9g servy. Oblíbené jsou MKS6100 a JR386/387, občas Hyperion DS09AMD, v principu se s nimi dá osadit vše. Výjimkou je trochu Stork, kde je pro plovoucí výškovku žádoucí robustnější Futaba 3150 a je lépe dát 22g serva i na klapky, protože Stork má extrémně velký střed a tím je velká i plocha klapky. MKS6100 jsou nicméně vyzkoušené i zde, ale je to přeci jen rizikovější. Napájení vesměs z BEC reglu, CC Talon 35A je ideální (lehoučký). Letové hmotnosti radši nešířit
Tohle dobře glosoval můj syn (který speciály odmítá a radši létá i soutěže se starým Shockem cca 2kg s poctivým spread tow dboxem). Prohlásil cosi v smyslu, že si původně myslel, že kompozitové speciály jsou pevné a skoro nerozbitné, ale jak nás v poslední době sleduje, tak se mu kompozit spíš stává synonymem pro něco křehčího než "papírová" Q10
Jinak když jsme v technickém fóru, tak může být zajímavá informace o praxi v osazování velkých F5J. Dneska už se běžně celý 3,7-4m model osazuje 9g servy. Oblíbené jsou MKS6100 a JR386/387, občas Hyperion DS09AMD, v principu se s nimi dá osadit vše. Výjimkou je trochu Stork, kde je pro plovoucí výškovku žádoucí robustnější Futaba 3150 a je lépe dát 22g serva i na klapky, protože Stork má extrémně velký střed a tím je velká i plocha klapky. MKS6100 jsou nicméně vyzkoušené i zde, ale je to přeci jen rizikovější. Napájení vesměs z BEC reglu, CC Talon 35A je ideální (lehoučký). Letové hmotnosti radši nešířit
Mimochodem jedna věc dost populární v poslední době v F5J by se ti Dalibore mohla naopak líbit - http://servorahmen.de/index.php?id=29 .
Docela vymakané rámečky, ty v provedení "bearing" s "protiložiskem" se hodí jak na nadupané stroje, tak z druhé strany naopak pro použití "mini ošizených serv" ve velkých modelech. Slušné jsou i běžné rámečky, ty se ale od běžně známých nijak neliší. Možná už tuhle firmu znáš, ale každopádně se věci od nich docela šíří, dost to prezentovali i na finále EC ve Weilheimu a lidi to dost kupovali.
Docela vymakané rámečky, ty v provedení "bearing" s "protiložiskem" se hodí jak na nadupané stroje, tak z druhé strany naopak pro použití "mini ošizených serv" ve velkých modelech. Slušné jsou i běžné rámečky, ty se ale od běžně známých nijak neliší. Možná už tuhle firmu znáš, ale každopádně se věci od nich docela šíří, dost to prezentovali i na finále EC ve Weilheimu a lidi to dost kupovali.
tomashr píše:Mimochodem jedna věc dost populární v poslední době v F5J by se ti Dalibore mohla naopak líbit - http://servorahmen.de/index.php?id=29 .
hmmm ... o tomhle jsem měl vědět před pár měsíci
tomáši jak jsi zmínil to servo přilepené na potah .... to je přilepené jak? nějaký rámeček, nebo fakt jen servo-lepidlo-potah - a pokud to druhé jaký je optimální postup a jak je to eventuelně dobitné ven .... teď mě čeká jedna radůstka, kde asi na nějaké bytelnější rámečky můžu zapomenout a budu šetřit každou 0,1 mm tloušťky. tak pro inspiraci. ď
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dovolím si inspiraci z montáže 9mm serva (teda obroušeného na 8,2mm) blog.php?u=8&b=95
Za mě je klíčové přichycení po celém obvodu ke spodnímu potahu.
TomasC píše:Dovolím si inspiraci z montáže 9mm serva (teda obroušeného na 8,2mm) blog.php?u=8&b=95
tady je tomášů
...jo tak zhruba skoro přesně takové křídlo budu nyní řešit
No ale dost sepisování obav ... a k věci ... to tam máš po obvodu zalité epoxidem? nebo i nějak CA? Je to jen po obvodu nebo i nějak na ploše.
V F5J se obvykle přeci jen užívá rámeček. Já popravdě skoro nejvíc používám vlastní řezané lupenkovkou z topolovky cca 4mm, servo se k němu chytne několika kapkami 5min epoxy s hodně velkým podílem mikrobalonů, aby to neteklo. Přímo plášť serva k potahu nelepím, stačí k rámečku.
V jednom modelu mám v křídle plastové rámečky, hodně podobné těm ze servorahmen.de (myslím ty normální, ne ty s pomocným ložiskem). Taky v pohodě, plastový rámeček se vlepí trochou 5 min epoxy a případně na krajích zajistí "kapkou" epoxy s mikrobalony. U těch plastových rámečků servo v pohodě drží šrouby, takže demontáž v pohodě. Ty lepené se taky z křídla dostanou, jen trochu víc práce.
Ironicky dodávám, že toto je normální stav, když mi ovšem jednou před finále závodu Eurotour vypochodovalo servo po předchozí nehodě a na opravu jsem měl asi 3 minuty, tak tekl proudem vteřiňák a aktivátor a jak ho dostanu ven fakt netuším, ale to v tu chvíli neřešíš ani v nejmenším
V jednom modelu mám v křídle plastové rámečky, hodně podobné těm ze servorahmen.de (myslím ty normální, ne ty s pomocným ložiskem). Taky v pohodě, plastový rámeček se vlepí trochou 5 min epoxy a případně na krajích zajistí "kapkou" epoxy s mikrobalony. U těch plastových rámečků servo v pohodě drží šrouby, takže demontáž v pohodě. Ty lepené se taky z křídla dostanou, jen trochu víc práce.
Ironicky dodávám, že toto je normální stav, když mi ovšem jednou před finále závodu Eurotour vypochodovalo servo po předchozí nehodě a na opravu jsem měl asi 3 minuty, tak tekl proudem vteřiňák a aktivátor a jak ho dostanu ven fakt netuším, ale to v tu chvíli neřešíš ani v nejmenším
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
podmáznu epoxidem.
vložím servo (u mě už s nasazenou pákou, doúhluji, atd..)
servo ve dvou rozích chytím sekundovým lepidlem
v rozích udělám ze zahuštěného rámeček
zahuštěným doplním místa mezi spodním potahem a servem
zahušťuji Aerosilem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IgmIqGbn62c[/youtube]
Aplikováno mnohokrát:
[album]4308[/album]
vložím servo (u mě už s nasazenou pákou, doúhluji, atd..)
servo ve dvou rozích chytím sekundovým lepidlem
v rozích udělám ze zahuštěného rámeček
zahuštěným doplním místa mezi spodním potahem a servem
zahušťuji Aerosilem
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IgmIqGbn62c[/youtube]
Aplikováno mnohokrát:
[album]4308[/album]
Jeětě dodám, že jako táhlo se mi osvědčilo použít drát do jízdního kola ve spojení s plastovými koncovkami MPJet. V provozu se to ani nehne, nicméně když občas člověk vyrobí brutální přistání zabodnutím, tak vidlička asi trochu pruží a jednou jsem ji dokonce přelomil. To je ale fuk, člověk nacvakne připravené nové táhlo a letí se dále, je to daleko lepší než očesat převody. Naopak se mi vůbec neosvědčily kovové vidličky ve spojení se 2mm závitovkou - nejdéle na druhé soutěži jsem ji na klapkách ohnul a řešení je dost nepříjemné, poctivý drát do kola (nebo uhlíková tyčka) je daleko lepší.
Mimochodem pro inspiraci - opravdu promakané přistání na bod vypadá takto:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=diKQMeegtj0[/youtube]
EDIT - ksakru já tam to YT video prostě nedostanu - přitom jedu podle návodu
Tak holt zkopírujte odkaz...
Mimochodem pro inspiraci - opravdu promakané přistání na bod vypadá takto:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=diKQMeegtj0[/youtube]
EDIT - ksakru já tam to YT video prostě nedostanu - přitom jedu podle návodu
Naposledy upravil(a) tomashr dne pát 26.09.2014 18:20, celkem upraveno 3 x.
Tome super stavba.
Jen taková připomínečka...(moje zkušenost). Na laminátovém trupu z L285 (což je i případ Avionica) nedrží nijak zázračně žádný 5 minuťák. Proto přepážky v trupu přelaminuji do větší plochy.
Ale je fakt,že u sportovního náčiní je životnost celého modelu menší než spoje
:-)
Jen taková připomínečka...(moje zkušenost). Na laminátovém trupu z L285 (což je i případ Avionica) nedrží nijak zázračně žádný 5 minuťák. Proto přepážky v trupu přelaminuji do větší plochy.
Ale je fakt,že u sportovního náčiní je životnost celého modelu menší než spoje
Já jsem s trháním rámečku serva problém neměl, plocha je asi dostatečná a navíc jak jsem psal, zajišťuji to ještě těmi kapkami přes.
Ale v principu máš pravdu, kdysi jsem udělal kravinu, že jsem 5min epoxydem vlepil motorovou přepážku s Neu do Surprise 15 - ehm, viděl jsi už někdy, jak vypadá Castle Phoenix srolovaný (myslím doslova bez nejmenší nadsázky)?? Ale u serv to asi není tak horké.
Ale v principu máš pravdu, kdysi jsem udělal kravinu, že jsem 5min epoxydem vlepil motorovou přepážku s Neu do Surprise 15 - ehm, viděl jsi už někdy, jak vypadá Castle Phoenix srolovaný (myslím doslova bez nejmenší nadsázky)?? Ale u serv to asi není tak horké.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Epoxi používám dva druhy. 285 nebo EndFest300. Nic jiného.
Obroušeno, otřeno izopropilem.
Ťuk, ťuk,... zatím dobré.
Obroušeno, otřeno izopropilem.
Ťuk, ťuk,... zatím dobré.
Pokud bude v neděli hezky,tak SSL podrandí do luftu. Za mně..(Velmi pěkné éro,kde není problém se zástavbou..-ještě teď mám pupínky z Pike)
Pohon. produkuje příkon 880W na vrtuli 11/6 (je tam Mega,jen jsem si nevšiml jaká
na 3S baterku. Což bohatě ,bohatě stačí.
Takže už jen poslední fotečka čumáku kde je již i ovládaný SkyAssistant . Jde lehce vyndat pro vyčtení logovaných dat. Baterka jde okolo něj s rezervou a lehce.
Přijímač je na laminátové destičce,která je pak přišroubovaná na páteř přilaminovanou na spodku trupu.Žádný sucháč ,protože nad přijímačem běží táhlo k Vop a nesmí se stát aby přijímač plandal okolo táhla.
Pohon. produkuje příkon 880W na vrtuli 11/6 (je tam Mega,jen jsem si nevšiml jaká
Takže už jen poslední fotečka čumáku kde je již i ovládaný SkyAssistant . Jde lehce vyndat pro vyčtení logovaných dat. Baterka jde okolo něj s rezervou a lehce.
Přijímač je na laminátové destičce,která je pak přišroubovaná na páteř přilaminovanou na spodku trupu.Žádný sucháč ,protože nad přijímačem běží táhlo k Vop a nesmí se stát aby přijímač plandal okolo táhla.