Klopný obvod?
Klopný obvod?
Ahoj,
mám na vás prosbu.
Mám arduino a potřebuji udělat to, že budu moci 3 digitálníma výstupama ovládat 9 zařízení.
Předem nastavenou kombinací výstupů zapnuti/vypnuto chci ovládat 9 relátek. Napadl mě klopný obvod. Koukám do GME anejsem z toho moudrý. Dokážete mi kluci trknout jaký obvod ( jestli to neni konina) použít?
Děkuji předem moc
David
EDIT: Omlouvám se, ale výstupů / relátek bude 8ks...
mám na vás prosbu.
Mám arduino a potřebuji udělat to, že budu moci 3 digitálníma výstupama ovládat 9 zařízení.
Předem nastavenou kombinací výstupů zapnuti/vypnuto chci ovládat 9 relátek. Napadl mě klopný obvod. Koukám do GME anejsem z toho moudrý. Dokážete mi kluci trknout jaký obvod ( jestli to neni konina) použít?
Děkuji předem moc
David
EDIT: Omlouvám se, ale výstupů / relátek bude 8ks...
Re: Klopný obvod?
co zkusit dekoder BCD.
http://www.copsu.cz/mikrop/didakticka_pomucka/cislicova_technika/komb_log_obvody/dek_bcd_1z10/dek_BCD_kod_1zN.html
http://www.copsu.cz/mikrop/didakticka_pomucka/cislicova_technika/komb_log_obvody/dek_bcd_1z10/dek_BCD_kod_1zN.html
Big Lama - 35MHz, Sky Climber - 2,4GHz
To nevypadá vůbec špatně!!
Děkuji moc..
D.
Děkuji moc..
D.
Tady ho máš hotový 74HC4514. Při 3 kanálech máš 8 výstupů, při 4k dokonce 16. Provozní napětí 2 až 6V. Přihodil jsem ti i přehled typových řad, aby sis moh vybrat z řady, která ti bude vyhovovat rozsahem napájecího napětí a vstupních úrovní.
- Přílohy
-
- 74HC4514.pdf
- (243.99 KiB) Staženo 89 x
Též by to šlo udělat softwareově v tom arduinu. Pokud je dostatek výstupních pinů tak by se to obešlo bez dalšího obvodu. Jen je třeba dát pozor aby nebyl překročen maximální výstupní proud pinu a portu.
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Optic 6 Sport 2,4GHz FrSky modul
- JosefSvejk
Kdyby měl tolik výstupů, tak by to tady asi neřešil, ne? 
Dekodér mu asi nepomůže, ne? Potřebuje multiplexer.
Šlo by to i posuvným registrem.
Šlo by to i posuvným registrem.
- JosefSvejk
I ten dekodér může pracovat v multiplexním režimu, ne?
Jen se ptám, nejsem na to expert
.
Jen se ptám, nejsem na to expert
JosefSvejk píše:Kdyby měl tolik výstupů, tak by to tady asi neřešil, ne?
Nepíše, že nemá. Třeba má a jen neví, že to tak jde.
Toro900,SuperZoom,Siesta,Trempík,Fantasy TopmodelCZ,Multiwii QC
Datel píše:Též by to šlo udělat softwareově v tom arduinu. Pokud je dostatek výstupních pinů tak by se to obešlo bez dalšího obvodu. Jen je třeba dát pozor aby nebyl překročen maximální výstupní proud pinu a portu.
Mám UNO a to má 14 i/o pinů je mi to málo, 4 I/O použiju jako PWM řízení 8 relátek a ještě potřebuji zapojit čidla náklonu a vyp zap tlačítko další tuning
na výstupu píší max 40mA. Když koukám na relé tak mají některá tolik, spínat budou 3čl. LiIon.. ale zas tolik jich není...
Přemýšlím, zda nebude lepší mezi relé a obvodem vložit Thyristor - Uno dá max 40 mA a to by mohlo sepnout thyristor a ten následně roz/spínat relé?
Je to kravina?
Děkuji moc z názory
EDIT čtu to po sobě a je tam blbost ptoro opravuji a omlouvám se:
4 I/O použiju jako PWM řízení, dále 8 relátek a ještě potřebuji zapojit čidla náklonu a vyp zap tlačítko další tuning
Tyristor určitě NE, ten i po vypnutí budicího napětí zůstane sepnutý, dokud mu nepřerušíš sepnutý okruh. Na posílení tam dej normální tranzistory BC237 (Ic 100mA), nebo BC337 (Ic 500mA).
Nad Trasistory jsem také dumal, ale nedokázal jsem v té změti údajů vyznat. Transistor BC337-16 jsem našel GME, ale stejně se v nich nevyznám.
Když přivedu Externě třebas 12V na Collector, 5V na BASE, tak se sepne? Bo musím mít těch 5v všade?
KOukám do datasheetu :http://www.gme.cz/img/cache/doc/210/017/bc337-16-datasheet-1.pdf
a tam píší:
Vceo:45Vdc
Vcbo: 50Vdc
Vebo:5Vdc
Ic: 800mA
Chápu to správně, že mohu přivést max 45V na collector, 5V na Base a vyjde mi z Emitoru 50V? Nebo jak to vlastně funguje?
Děkuji a omlouvám se za otázky..
Když přivedu Externě třebas 12V na Collector, 5V na BASE, tak se sepne? Bo musím mít těch 5v všade?
KOukám do datasheetu :http://www.gme.cz/img/cache/doc/210/017/bc337-16-datasheet-1.pdf
a tam píší:
Vceo:45Vdc
Vcbo: 50Vdc
Vebo:5Vdc
Ic: 800mA
Chápu to správně, že mohu přivést max 45V na collector, 5V na Base a vyjde mi z Emitoru 50V? Nebo jak to vlastně funguje?
Děkuji a omlouvám se za otázky..
Sakra chlape, tohle možná bude nad tvé síly.
Já se v tom taky prd vyznám, ale tranzistor funguje tak, že na bázi přivedeš malý proud a tím sepneš velký proud který poteče mezi kolektorem a emitorem.
Jenže se tam cpou ještě nějaké rezistory a já tomu nerozumím. Mrkni přímo na stránky Arduina nebo třeba ti tu někdo helfne.
Já se v tom taky prd vyznám, ale tranzistor funguje tak, že na bázi přivedeš malý proud a tím sepneš velký proud který poteče mezi kolektorem a emitorem.
Jenže se tam cpou ještě nějaké rezistory a já tomu nerozumím. Mrkni přímo na stránky Arduina nebo třeba ti tu někdo helfne.
Do báze přivedeš spínací signál přes odpor asi 1 kohm a mezi (+12V) a kolektor zapojíš to relátko. Emitor bude na společné kostře (-).
Koukám ale, že se pouštíš do něčeho o čem neznáš ani úplné základy. Nebylo by lepší, kdyby ti to postavil někdo, kdo se v elektronice vyzná? Ušetříš si zklamání a pravděpodobně i peníze.
Koukám ale, že se pouštíš do něčeho o čem neznáš ani úplné základy. Nebylo by lepší, kdyby ti to postavil někdo, kdo se v elektronice vyzná? Ušetříš si zklamání a pravděpodobně i peníze.
Vidíš? Já jsem ti to říkal.
Ale i když o tom nic nevíš, tak z návodů na stránkách Arduina něco dáš do kupy.
Až to budeš mít, dej schéma. Borci zde ti to zkouknou.
Ale i když o tom nic nevíš, tak z návodů na stránkách Arduina něco dáš do kupy.
Až to budeš mít, dej schéma. Borci zde ti to zkouknou.