Beeman regulátor shořel

Pokud to má kola, jezdí po asfaltu nebo v terénu.
Zpráva
Autor
bibrak
Kontaktovat uživatele:

Beeman regulátor shořel

#1 Příspěvek od bibrak »

Ahoj, na jaře jsem koupil autíčko na Aukru za pár stovek, na eBay koupil regulátor s motorem (opravdu dobrý výkon a rychlý start, :) podle mě ) a starší baterii měl z letadla. Všechno bylo ok, autíčko jezdilo na baterii asi tak 7 minut, už toho měla dost za sebou a nabíjela se tak na 1400 mAh.
Nedávno jsem koupil baterii z USA a o víkendu jí konečně namontoval do auta, autíčko jezdilo asi tak 20 minut (brzda plyn) a pak se zastavilo a začalo hořet.
Teď je celé opálené, ale vypadá to, že kromě regulátoru a úplně zničené kapoty se nic nestalo.

// motor a regulátor
http://www.ebay.com/itm/BEEMAN-60A-Spee ... 2341831703

// auto
http://rc-modely.heureka.cz/himoto-bugg ... 7mhz-1-10/

// baterie stará
ZIPPY Compact 2200mAh 3S 25C Lipo Pack

// baterie nová
Juicepax Basher 2.0 Hardcase 5200mah 3S 11.1V LiPo Battery 35C/70C

Chtěl bych Vás tedy poprosit, jestli mi poradíte, jaký regulátor mám koupit. Nevím jestli chci zase nějakou čínu z eBay, ale taky se mi nechce do autíčka za 800 Kč kupovat regulátor za 1500 Kč.
Dík rady :o)

// fotky zde
https://plus.google.com/u/0/photos/1128 ... 3744271393
Ticcino

Re: Beeman regulátor shořel

#2 Příspěvek od Ticcino »

Tak, můj názor je ten, že jsi to dost zásadním způsobem přetěžoval.
U specifikace auta píšou, že to jezdí na 7,2V NiCD. To zhruba odpovídá 2S LiPo. Tys tam narval 3S LiPo. Měřil jsi teplotu regulátoru? Teplotu motoru? Kolika zubový pastorek máš na motoru?

1/10 auto je už celkem velké, baterka jak kráva a pokud jsi mu dával čoud, tak se nedivím, že tam něco baflo.

Já jsem na 1/10 nechal SS motor a po deseti minutách takového normálního ježdení na posekaném trávníku je všechno horké tak, že na tom člověk udrží ruku tak půl sekundy. A to jezdím na 2S.
Ticcino

#3 Příspěvek od Ticcino »

Jo, možná by ti mohlo pomoci tohle: http://www.calcrc.com/indexcz.htm
Tedy aspoň doufám, že je to ono, co si myslím, že to je a že tam i najdeš jak správně navrhnout pohon.
Já auta nejezdím. Mám jen dvě 1/10 elektriky s plechovkou motorem. Spíš na hraní s dětma než pro echt RC.

Edit: Hm, tak to není ten program, co jsem myslel. Tedy, ten program, co jsem myslel, ten to je, ale neumí to, co jsem si myslel, že by mohl umět ;)
bibrak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od bibrak »

To: Ticcino
Je to na 2s lipo pokud používáš dodaný motor, pokud tam dám jiný motor a reg, který je na 3s tak by neměl být problém?
Asi jsem měl dát pastorek s více zuby, aby nebyl na motor takový nápor, to mě nenapadlo. Ale nevím kolik má zubů, auto mám na chalupě. Jezdím jen víkendy.
Teplotu motoru jsem neměřil, ale nedala se na něm udržet ruka.
Ale teda čekal bych, že se regulátor odpojí pokud se přehřeje a ne že lehne popelem.
Jinak s autem jezdím na betonu.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od arda1 »

Pokud chceš odlehčit motor tak naopak pastorek s méně zuby -Radek
ICQ 638556901
Ticcino

#6 Příspěvek od Ticcino »

Nene, musíš dát pastorek s co nejmíň zubama - lehčí převod.
Jinak, myslím, že ne všechny regulátory mají tepelnou ochranu.
Třeba tento ji má: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 1_10_.html
Tím neříkám, že je ten regulátor dobrý. Neznám ho. Jen říkám, že ne všechny regulátory při přehřátí vypnou.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

Pokud na motoru neudržel ruku je možný že prostě shořel a vzal sebou regl - zkrat - ohýnek- Radek
ICQ 638556901
bibrak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bibrak »

No když to píšete už dva, tak míň zubů :) je to jak na kole :) Objednám jiný pastorek.

Tady u toho regulátoru co sem měl píšou, že ochranu má. Auto se zastavilo a asi za 5 vteřin začalo hořet.

Ale jestli odešel i motor, tak to poznám až připojím nový regulátor?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

Ano - po připojení reglu to poznáš - ale pokud je fakt chycenej tak to může odpálit i nový regulátor - Radek
ICQ 638556901
Ticcino

#10 Příspěvek od Ticcino »

To je, Radku, klidně možné.
Jak jsem psal, s autama nemám tolik zkušeností. Ale co jsem se tady ptal kluků v minulosti, tak teplota součástí taková, že se na tom dají smažit vejce značí to, že něco brzy odejde.

U toho motoru, co bibrak dal odkaz se jasně píše: max Amps 40.
Takže z mého pohledu 60A regulátor je dostačující.
Nezbývá než měřit. Měřit teploty, měřit proudy. To prostě k tomuto hobby patří.
Věřím, že ten motor snese krátkodobě větší proudy.

Pastorek tam bude mít nějaký čtrnáctizubový bych odhadoval. Začal bych koupí jedenáctizubového nebo i menšího, se správným modulem. Rovnou bych to vzal i s novým regulátorem z hobbykingu. Pastorky tam vyjdou na zlomek toho, co zde u nás.

Záleží, co od toho auta chceš. Pokud jedeš furt brzda-plyn, pak se ti spíš hodí krouťák než rychlost. Proto vol pastorek co nejmenší.
Je ale možné, že samotný menší pastorek nestačí. Že bude potřeba spoluzabírající kolo s větším počtem zubů. Nicméně tak daleko jsem se ve svém upgradování hraček nedostal. S dětma to řeším tak, že co pět minut kontroluju teplotu. Pokud to pálí, dáváme 10 minut pauzu.
bibrak
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od bibrak »

Jinak se to poznat nedá? Motor je zaseklý, jde ztuha nebo naopak lehce?
Zdálo se mi, že se motor otáčí o něco lehčeji, ale nevím.
Mám nějaké letecké regulátory z ebay 30A za pár USD, tak radši vyzkouším otočit motorem s ním, než s regulátorem za 1000 Kč.
Ale mezitím kouknu co objednám + pastorek + chladič na motor, už jsem po něm chvíli koukal (pozdě)
Ticcino

#12 Příspěvek od Ticcino »

bibrak píše:No když to píšete už dva, tak míň zubů :) je to jak na kole :) Objednám jiný pastorek.

Tady u toho regulátoru co sem měl píšou, že ochranu má. Auto se zastavilo a asi za 5 vteřin začalo hořet.

Ale jestli odešel i motor, tak to poznám až připojím nový regulátor?

Ano, je to jako na kole.
Čím míň zubů na hnacím kole (na šlapkách), tím lehčí převod.
Naopak, čím míň zubů na hnaném kole (na zadním kole v analogii jízdního kola), tím těžší převod.
Těch pastorků vem klidně víc. Budeš mít alespoň možnost měnit převodový poměr podle toho, jak a kde chceš jezdit.

Pokud máš v dosahu nějakého modeláře, nechť ti motor zkontroluje. Lze provést s libovolným regulátorem za pár babek. Mezizávitový zkrat si nejsem jist, zda bezpečně poznáš. IMO moc ne.
Ticcino

#13 Příspěvek od Ticcino »

bibrak píše:Jinak se to poznat nedá? Motor je zaseklý, jde ztuha nebo naopak lehce?
Zdálo se mi, že se motor otáčí o něco lehčeji, ale nevím.
Mám nějaké letecké regulátory z ebay 30A za pár USD, tak radši vyzkouším otočit motorem s ním, než s regulátorem za 1000 Kč.
Ale mezitím kouknu co objednám + pastorek + chladič na motor, už jsem po něm chvíli koukal (pozdě)

Jo, taky bych tak postupoval.
Nemyslím si, že elektrická závada na motoru se projevuje obtížnějším nebo naopak lehčím pohybem.
Myslím si, že by se mohla projevit nějakým nepravidelným chodem a abnormálním přehříváním motoru nebo regulátoru.
Chladič na motor pomůže, ale nespasí.

Sám jsem v některých svých létajících modelech regulátory i motory přetěžoval. Nebyl s tím problém, pokud byly řádně chlazené. V autíčku pod kapotou ale vzduch necirkuluje tak intenzivně jako u letadla-naháče.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Woita »

bibrak píše:Zdálo se mi, že se motor otáčí o něco lehčeji, ale nevím....

Jestli jde lehčeji, je pravděpodobné, že se teplem poškodily magnety. Já jednou takto přehřál motor v letadle (Jetu), hledal jsem stále výkonnější pohon, až jsem na to dojel. Motor se tak rozžhavil, že po přistání (ve vzduchu přestal točit) šel úplně volně otáčet, magnety úplně ztratily magnetismus a bylo hotovo. Byl to inrunner 3800 kV, určený pro auta.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
zizzy

#15 Příspěvek od zizzy »

Tuhle buggy mám, jezdil jsem skoro tři roky s motorem 13,5T a regulátorem 35A (oboje HobbyKing) bez problémů. Teď tam mam motor Turnigy Trackstar 10T (myslim že má 3900 kv), regulátor sem dal 120A HobbyKing a auto lítá jako ďas, motor je vlažnej. Ale ještě chci poladit převody.
EDIT: jezdim na 2s 5000mAh
Odpovědět

Zpět na „Auta“