Poškodený motor byť môže, a to dvoma či troma základnými spôsobmi.
- odmagnetované magnety, teplom.
To sa dá overiť tak, že motor roztočíš bez reglu nejakým iným motorom (vrtačkou, ale pri KV pár tisíc to musí byť rýchlo aby sa niečo nameralo), a zmeriaš cca aké napätie indukuje na svoje vývody. Je striedavé sínusové, samozrejme medzi každým párom vývodov posunuté o tretinu, a malo by cca zodpovedať otáčkam na ktoré ho roztočíš deleno jeho KV (tu 3270, takže pri vyše 6000 otáčkach by sa to malo blížiť k 2 Voltom. Samozrejme je to striedavé napätie takže merák musíš prepnúť na striedavé.. ak máš len modelársky merák na usmernené, môžeš na motor dať regulátor, bez pripojenia baterky - ten to usmerní a na jeho konektore k baterke nameriaš tie cca 2V či koľko budeš točiť..)
Nebude to presné meranie ale aspoň približne overíš že magnety ešte sú magnetmi.
Ak sú, tak aj keby boli trochu slabšie, regulátor by zhorieť pri pokuse roztočiť motor nemal. Potom by si mal zmerať otáčky (radšej na 2s baterke nech sa to nerozletí kvoli 35tisícom rpm čo by to malo mať na 3s!).
Pri slabších magnetoch než mali byť, to bude točiť rýchlejšie!!! Lebo stúpa KV. S tým teda aj stúpa prúd pri jazdení a preto to aj mohlo vyhorieť, beriem to ako dosť možné..
- prerušené vinutie, to by malo byť vidno triviálne, ako chýbajúci kontakt alebo menej triviálne ako odpor - aj keď je možné že z niekoľkých paralelných vodičov ako sa bežne motory vinú, je prerušená len časť, ak má jeden pár 0,1 Ohmu a iné dva 0,2 a viac tak je jasné že tam niekde chýba polovica prierezu. Nie je to zrejme nebezpečné pre regulátor takže na to by som možno aj kašlal a uvidel až pri rozbehu, ale merať sa to dá - pustíš do motora stabilizovaný prúd z laboratórneho zdroja alebo cez žiarovku, a zmeriaš stratu medzi vývodmi, pri 1A dostaneš napätie v číselnej hodnote odporu (odpor = napätie deleno prúd, čiže delíš tým 1A).
-medzizávitový skrat.
To je najhorší prípad, môže to byť skrat medzi dvoma či viac závitmi a len na jednej z licien paralelne vinutých, takže na odpore to vôbec nevidno, a dokonca to ani nemusí byť jasne cítiť ako brzdenie motora že sa ťažko točí, kým netočíš dosť rýchlo..
Pri tom prvom teste s roztočením vrtačkou na dostatočné otáčky, by ale príliš nebezpečný skrat mal byť trochu vidieť ako nižšie napätie niektorých dvoch vývodov, prípadne by mohlo byť jasné že sa točí trochu ťažšie a dokonca by pritom mohol aj trochu viac hriať. Nie je isté že si to človek všimne, ale ak je to tak nevýrazné že nie, nemal by kvoli tomu regulátor zhorieť.
Pri spustení motoru naprázdno (vymontovaný, bez prevodov) by sa mal akýkoľvek problém ukázať ako výrazné ohrievanie a vyšší prúd naprázdno. Znovu nie na 3s baterke ale na menšom napätí, napr 2s lipo, aby to neroztrhalo rotor. Ale aj nepoškodený motor žerie a hreje aj naprázdno a to niektorý až dosť (napr. 2A, možno aj o dosť viac..), záleží na tom aký má mať ten "prúd naprázno".. Mal byť uvedený v parametroch, nevidím ho tam uvedený tak nebude s čím porovnať..
Ja som napríklad mal kvoli medzizáviťáku rozdiel z 2A na 4,5A pri 10V, všetko ostatné pri testovaní bolo normálne. Ale to bol pomalý motor s KV 1200. Pri KV cez 3000 to bude asi vidno výraznejšie.
Na záver by som si dovolil poznamenať, že regulátory horia plameňom väčšinou kvoli zlému kontaktu medzi reglom a baterkou.
!!!!!! Skontroluj poriadne konektor novej baterky, občas boli zle letované a vnútri bol suchý káblik bez cínu len zalepený.. ak to tam "zablbne" za behu tak je normálne že vyšumí akýkoľvek regulátor.
Plus nejaké správy som videl o baterkách kde nebol dobrý kontakt na spojoch medzi článkami, buď slabo nabodované spoje odpadli a boli len pritlačené zmršťovačkou, alebo ešte horšie.. efekt je rovnaký ako zlý konektor..
Beeman regulátor shořel
-
bibrak
- Kontaktovat uživatele:
Re: Beeman regulátor shořel
Díky moc za rady 
Zkoušel jsem točit motorem a neklade téměř žádný odpor, když byl nový, šel dost ztuha otočit.
Takže objednám nový motor, regulátor a menší pastorek.
To mě ta moje blbost, že jsem nechal motor přehřívat, vyšla pěkně draze :/
Zkoušel jsem točit motorem a neklade téměř žádný odpor, když byl nový, šel dost ztuha otočit.
Takže objednám nový motor, regulátor a menší pastorek.
To mě ta moje blbost, že jsem nechal motor přehřívat, vyšla pěkně draze :/
Re: Beeman regulátor shořel
Nezoufej, dostal jsi lekci a pro příště stejnou chybu neuděláš.
Furt tě to vyšlo levně.
Jezdi opatrně, postupně tomu dávej a kontroluj si teploty. To platí obecně. Letadla, auta, je to fuk.
Ať ti to jezdí!
Furt tě to vyšlo levně.
Jezdi opatrně, postupně tomu dávej a kontroluj si teploty. To platí obecně. Letadla, auta, je to fuk.
Ať ti to jezdí!
-
daniel adamek
Regulátor
Dobrý den potřebuji poradit.Spálil se my regulátor a potřebují poradit jestli mám koupit original nebo jiní. Regulátor co sem měl v autě Modelcraft Carbon Series regulátor 106 A / 80 A / 15 závitů tady ten motor mám v autě Modelcraft Tuning elektromotor 23T / 18924U/min